Helpt het springen op de trampoline bij autisme?

Geplaatst op: 31-03-2023, 21:04, laatste update op: 13-04-2023, 23:05

Trampolines hebben verborgen voordelen voor mensen met autisme. Voor kinderen én volwassenen. Leer hoe deze leuke activiteit helpt bij het verbeteren van grove motoriek, het bevorderen van zelfstimulerend gedrag, verminderen van stress en een gezonde levensstijl bevorderd. 

Spring mee op deze fascinerende reis en ontdek hoe trampolinespringen een grote impact kan hebben op het leven van autistische personen en hun gezinnen!

jongen op trampoline

De voordelen van springen voor mensen met autisme

Wist je dat trampolines ook een geweldig therapiemiddel zijn? De sensaties die je voelt tijdens het springen zijn een speelse manier om mensen te helpen die problemen hebben met evenwicht, zelfregulering en aanpassing aan sensorische input. 

Ook kunnen ze worden gebruikt voor het ontwikkelen van kern- en grove motoriek en als bron van beweging.

Een voorbeeld hoe de trampoline gebruikt wordt door een ergotherapeut in één van haar sessies:

“Als een kind op een trampoline springt, krijgt het de bewegingservaring die het nodig heeft om zich rustig te voelen gedurende de dag. Als therapeut gebruik ik trampolines voordat we beginnen met de therapie om het kind op te warmen en tijdens de sessie als een pauze om te zorgen dat het kind rustig blijft gedurende de hele sessie.”

Herhaalde acties kalmeren en brengen tot rust.

Mensen met autisme hebben onevenwichtigheden in hun zintuiglijke systemen. Dit is ook de reden waarom ze kunnen schommelen, zwaaien, friemelen of tikken. Deze herhaalde acties zijn ook bekend als stims en ze zijn wat een angstig autistisch kind kalmeert en tot rust brengt.

Het is bewezen dat springen deze zelfstimulerende gedragingen vermindert, omdat kinderen deze vervangen door tijd die ze doorbrengen op de trampoline! 

Het betekent dus dat kinderen zichzelf kalmeren op een leuke en actieve manier!

autisme trampoline springen

Gezondheidsvoordelen van trampolines voor kinderen met autisme.

Het is onderzocht en bewezen dat regelmatig trampoline gebruik gewichtsverlies bevordert, het lichaam ontgift en het immuunsysteem versterkt. 

Veel mensen realiseren zich echter niet de gezondheidsvoordelen van trampolines voor autistische kinderen en volwassenen. 

Heen en weer springen op een trampoline kan het leven en het gedrag van kinderen en volwassenen met speciale behoeften drastisch verbeteren.

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met autisme of het syndroom van Asperger baat kunnen hebben bij regelmatige lichaamsbeweging. Met name trampolinespringen kan veel extra voordelen opleveren. 

Bevordering van coördinatie.

Zitten of spingen op een trampoline kan de coördinatie bevorderen door hun bilaterale motorische vaardigheden te verbeteren.

Trampolinespringen zelf is een zeer zachte vorm van lichaamsbeweging omdat het springkussen van de trampoline een groot deel van de schokken opvangt.

Trampolinespringen geeft kinderen een groot gevoel van plezier en welzijn. Buiten zijn geeft kinderen frisse lucht en zonlicht, die beide hun eigen gezondheidsvoordelen hebben. 

Trampoline springen helpt in het sociale, dagelijkse leven.

Omdat autistische kinderen beperkt communiceren, kunnen ze vaak hun stress of angst niet uiten. 

Springen op een trampoline helpt autistische kinderen gevoelens van angst los te laten en de ophoping van stress te stoppen. 

Dit is vooral goed voor degenen die meer destructieve vormen van zelfstimulatie hebben.

Trampolines zijn voor kinderen met extra behoeften een middel om tot rust te komen na een dag op school of de kleuterschool, of na een dag socialiseren, die voor hen zeer overweldigend kan zijn.

En door broertjes en zusjes mee te laten doen met het trampoline plezier kunnen kinderen met autisme of het syndroom van Asperger ook enorme sociale voordelen krijgen.

Wat is vestibulaire zintuiglijke input?

Het is de relatie tussen ons lichaam, de zwaartekracht en de fysieke wereld. Het vertelt ons waar ons lichaam zich in de ruimte bevindt en of we stilstaan of bewegen, hoe snel we bewegen en in welke richting. 

Het is eigenlijk de basis voor hoe we onze andere zintuigen verwerken en begrijpen. 

Als je voorafgaand aan een therapiesessie zintuiglijke input krijgt, kun je makkelijker stilzitten op je stoel, op het tapijt of je aandacht erbij houden. Dit maakt de ervaring comfortabeler en rustiger.

Trampoline springen: plezier voor iedereen!

Daarnaast is springen op een trampoline leuk! Voor personen met autisme kan dit hen ook op een leuke en veilige manier hun dagelijkse beweging geven en hen een plek bieden waar ze naartoe kunnen gaan als ze overprikkeld zijn of op zoek zijn naar sensorische input. 

Een ander voordeel is dat trampolines een middel zijn om te socialiseren. 

Terwijl sommige georganiseerde sporten overweldigend kunnen zijn voor mensen met autisme, is springen op de trampoline een geweldige manier om deel te nemen aan parallel spel en sociale interactie. 

verschillende vormen trampolines

Trampolines zijn er in alle soorten en maten

Bij het kiezen van een trampoline is het belangrijk om er een te kiezen die past bij de behoeften, locatie en natuurlijk veilig is. En denk hierbij ook aan de weerbestendigheid, dikke bekleding, schaduwdoeken en veiligheidsnetten. 

De beste vorm om te springen, hangt af van hoe je springt. Vierkante trampolines zijn geweldig voor springers die hoogte zoeken en worden over het algemeen gebruikt voor gymnasten en trampolinisten. Ronde trampolines kunnen ook door professionals worden gebruikt en zijn geschikt voor alle kinderen en volwassenen! 

De vrijheid om op en neer te springen en zorgeloos door de lucht te zweven is ongetwijfeld een eeuwige bron van plezier. 

Veelgestelde vragen

Trampolines zijn voor kinderen met extra behoeften een middel om tot rust te komen na een dag op school of de kleuterschool, of na een dag socialiseren, die voor hen zeer overweldigend kan zijn.

Het kan heel moeilijk zijn om een autistisch kind te laten deelnemen aan sport of andere fysieke activiteiten, omdat velen van hen moeite hebben met mobiliteit, coördinatie en evenwicht. 

Springen betekent dat ze hun dagelijkse dosis lichaamsbeweging krijgen op een veilige manier die hen niet hoeft te stressen! Bovendien is het ongelijke, verende oppervlak een geweldige manier om hun evenwicht en coördinatie te verbeteren.

Verbeteringen zien in balans, behendigheid, kracht, snelheid en coördinatie; zowel voor mensen met als zonder autisme.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)