Speelgoed tips voor een kind van 8 of 9 jaar. Ze willen vooral actief bezig zijn!

Kinderen in de leeftijd vanaf 8 jaar zitten al een tijdje op de basisschool en hebben al een weg afgelegd. Ze hebben geleerd om te lezen en de basis voor het rekenen is ook gelegd. De meeste kinderen van 8 jaar zitten in groep 5. Ook de iets ouderen kinderen, van 9 en 10 jaar, vinden veelal speelgoed leuk dat op een activiteit gericht is. Ze willen iets ‘doen’. Spelen schuift meer op naar sporten.

Als ik naar mijn oudste dochter kijk dan merk ik dat een bezoekje aan de speelgoedwinkel lang niet zo interessant meer is als voor mijn dochter van bijna 4 jaar; die wil alles wel hebben! Voor mij betekent dat ook dat het in die zin steeds lastiger wordt om een leuk cadeau te vinden voor kinderen van deze leeftijd, zeker voor bijvoorbeeld een kinderfeestje. Een goed idee kan zijn om een gezamenlijk cadeau te doen.

kind lezen 9 jaar

Wat vindt een kind van 8, 9 en 10 jaar leuk om te doen?

Kinderen van 8, 9 en 10 jaar oud houden van speelgoed waarmee ze actief bezig kunnen zijn. Een goed voorbeeld is een tennisspel, voetbal of hoepel. Op gebied van creatief speelgoed krijgt het ook een andere vorm. De kids willen nog wel creatief bezig zijn, alleen bij sommige kinderen slaat knutselen minder aan. Denk bijvoorbeeld meer aan handwerken als dingen zelf maken of armbandjes maken met kleinere kralen of ingewikkeldere knopen. 

Tevens houden ze van denkspelletjes en spelletjes om met elkaar te doen. Ook bouwen met LEGO of bijvoorbeeld KAPLA is leuk. Juist in deze leeftijd omdat ze er bewuster mee gaan bouwen; ze willen iets nabouwen in plaats van een ‘gewone’ toren.

Zelfstandigheid en handigheid

Kinderen in deze leeftijdsfase zijn al zelfstandig en willen dat ook graag uitdragen naar hun omgeving, Zoek dus ook naar speelgoed waarmee ze zelf kunnen spelen. 

Tevens worden ze steeds handiger. Waarbij gereedschap eerst wellicht nog wat gevaarlijk zou kunnen zijn, kunnen ze er steeds beter mee omgaan.

Naast de leeftijdsfase, is het ook belangrijk om te kijken naar de interesses van het kind. Waarbij de een houdt van auto's en treinen, vindt een ander het leuk om buiten bezig te zijn met een skateboard of inline skates. 

Omdat de kinderen steeds beter kunnen lezen, is een boek ook leuk. Ze kunnen zich meer verplaatsen in het verhaal en het begrijpend lezen wordt steeds belangrijker; ze volgen het verhaal echt.

Mookie All Surface Classic Swingball speelgoed
Mookie All Surface Classic Swingball
Dit speelgoed is niet specifiek duurzaam, maar de materialen zijn wel stevig en gaan lang mee. Het verpakkingmateriaal kan echter beter worden vervangen door milieuvriendelijkere opties.
Populariteit: 10/100

Speelgoed voor de fijne motoriek (8, 9 en 10 jaar oud)

Bij kinderen tussen de 8 en 10 jaar is de motorische ontwikkeling al vrij ver gevorderd. Zo ook de fijne motoriek. De bewegingen worden nauwkeuriger en ze worden behendiger. Ook de lichaamsbeheersing is al vrij goed, waardoor kleine ‘werkjes’ steeds makkelijker gaan. 

De fijne motoriek kan op elke leeftijd geoefend worden. Denk aan veters strikken en knip en plak werk. Maar ook het eten met bestek en het schrijven of tekenen.

Kinderen op deze leeftijd vinden het ook leuk om vaardigheden te blijven oefenen en om te merken dat ze ergens handiger in worden. De vaardigheden worden langzaamaan steeds ingewikkelder, vaak gebeurt dit spelenderwijs, zonder dat het kind dat direct door heeft.

Door oefeningen te doen waarbij de samenwerking van de linkerhand en rechterhand een rol spelen, verbeter je ook gelijk de oog-handcoördinatie. Bij een goede oog-hand coördinatie kunnen kinderen zeer nauwkeurig werken bij bijvoorbeeld het schrijven, tekenen of knippen.

De duidelijke ontwikkelingen die de kinderen in deze leeftijdsfase mee maken, is ook te merken in het feit dat er minder frustratie is. Alles gaat, onbewust, eenvoudiger, vloeiender en sneller.

Modelbouw en schilderen

Kinderen vinden het steeds leuker (en krijgen ook steeds meer de behoefte) om dingen zelfstandig te doen. Aan de andere kant willen ze ook nog altijd dingen samen doen.

Speelgoed wat in dat geval goed aansluit bij de fijne motoriek in bijvoorbeeld een eigen gereedschapskist. Een ander leuke activiteit is modelbouw of schilderen. Hierbij speelt ook de fijne motoriek een belangrijke rol. Het is vaak precies werk en vergt ook wel wat geduld van de kinderen.

Gereedschapskist, 28dlg. speelgoed
Gereedschapskist, 28dlg.
Deze houten gereedschapskist is duurzaam omdat het gemaakt is van hout en de gereedschappen van hoge kwaliteit zijn. Het stimuleert de motorische vaardigheden en creativiteit van kinderen, maar kan mogelijk niet geschikt zijn voor jongere kinderen onder 8 jaar oud.
Populariteit: 82/100
Ravensburger schilderen op nummer Dalmatier Puppy - Hobbypakket speelgoed
Ravensburger schilderen op nummer Dalmatier Puppy - Hobbypakket
Dit schilderpakket van Ravensburger is duurzaam omdat het gemaakt is van karton en gebruik maakt van acrylverf op waterbasis, wat veiliger is voor kinderen. Het bevat geen schadelijke stoffen en heeft een lange levensduur dankzij de vernislaag.
Populariteit: 0/100

Bouwen met KAPLA

KAPLA is een mooie manier om mee te bouwen. Het is duurzaam, blijft lange tijd mooi en is kwalitatief echt goed (bouw)speelgoed. De plankjes van KAPLA zijn gemaakt van grenenhout en het is duurzaam. Mooie kunstwerken bouwen met KAPLA vergt vaak wel concentratie van een kind. Ook op jonge leeftijd is KAPLA leuk. Naarmate kinderen ouder worden, worden er meer kunstwerken gebouwd met een achterliggend doel. Een voetbalstadion, de Eiffeltoren, een hut, bedenk het maar. 

KAPLA - Box met 100 plankjes in 8 kleuren speelgoed
KAPLA - Box met 100 plankjes in 8 kleuren
KAPLA bouwblokjes zijn duurzaam speelgoed gemaakt van grenenhout, zonder schadelijke stoffen. Het stimuleert de creativiteit en motorische ontwikkeling van kinderen en kan generaties lang meegaan. Een investering in kwaliteit en verantwoordelijkheid voor het milieu.
Populariteit: 10/100
Bouwpakket - Kapla - De Eiffeltoren speelgoed
Bouwpakket - Kapla - De Eiffeltoren
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hout en een CE-markering heeft voor veiligheid. Het kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van motorische en cognitieve vaardigheden.
Populariteit: 92/100

Speelgoed voor de grove motoriek (8, 9 en 10 jaar oud)

Op deze leeftijd hebben kinderen een steeds duidelijkere voorkeur voor een sport. Spelen met speelgoed maakt in sommige gevallen meer plaats voor bewegen en sporten. 

Het blijft belangrijk om de spieren en motoriek te blijven oefenen; denk hierbij aan de dagelijkse beweging. Ga regelmatig lekker naar buiten met een bal. Ook op het strand, in het bos, in de speeltuin of op de kinderboerderij zijn genoeg avonturen te beleven. 

De kinderen worden steeds leniger, behendiger en sterker. De lichaamsbeheersing is al erg goed. Hetzelfde geldt voor het evenwichtsgevoel.

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen steeds langer achter elkaar bewegen. Net als bovenhands werpen met de voorkeurshand, balanceren en sprinten. Ook spelinzicht en spelregels worden steeds beter begrepen en kunnen goed toegepast worden, zonder dat er een discussie ontstaat.

Door met kinderen te spelen en door kinderen samen te laten spelen, wordt de grove motoriek ontwikkelt. Denk aan springen, hinkelen, gooien en vangen. Kinderen hebben in deze leeftijdsfase een steeds groter uithoudingsvermogen. 

Bex Sport Original Kubb Rode Koning - Rubberhout speelgoed
Bex Sport Original Kubb Rode Koning - Rubberhout
Dit Kubb spel is gemaakt van hoogwaardig rubberhout en wordt geleverd in een duurzame full colour doos met venster. Het is echter niet specifiek vermeld of het productieproces ook duurzaam is.
Populariteit: 10/100

Stunt steppen en eenwielers

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen al goed fietsen. De basis is gelegd en gaat veelal automatisch. Kinderen in deze leeftijd zijn op zoek naar uitdaging en willen graag grenzen verleggen.

Een mooi voorbeeld om grenzen op een verantwoorde manier mee op te zoeken is met een stunt step. Een stunt step is sterker dan de standaard step, omdat er ook anders mee omgegaan wordt. Daarnaast is het gemaakt van ultralicht materiaal. Gespaakte wielen zorgen ervoor dat de step extra grip heeft en soepel rijdt. 

Het rijden op een eenwieler is niet eenvoudig te leren, maar daarna verleer je het ook niet meer. Het is super goed voor je balans en evenwichtsgevoel en daarnaast ook leuk om te doen. 

Black Dragon Stuntstep - Vert Racer - Zwart/Brons speelgoed
Black Dragon Stuntstep - Vert Racer - Zwart/Brons
Deze Black Dragon Vert Racer stuntstep is gemaakt van duurzame materialen zoals aluminium en heavy duty staal. Het heeft een stevig frame en spaakwielen met ABEC 7 kogellagers voor langdurig speelplezier. Echter, er wordt geen informatie gegeven over het productieproces of eventuele milieuvriendelijke aspecten.
Populariteit: 8/100
Funsport-Unlimited Funsport Eenwieler 20 Chroom speelgoed
Funsport-Unlimited Funsport Eenwieler 20 Chroom
De Funsport Eenwieler 20 Chroom is duurzaam omdat het gemaakt is van stevige materialen zoals staal en kunststof. Het kan tegen een stootje en gaat lang mee, wat zorgt voor minder afval. Ook kan het bijdragen aan de ontwikkeling van motorische vaardigheden en balansgevoel bij kinderen.
Populariteit: 10/100

Educatief speelgoed voor 8, 9 en 10 jaar

Kinderen gaan op deze leeftijd ‘anders’ denken dat de jongere kinderen om hen heen. De denkwijze wordt abstracter. Wat wil zeggen dat het kind zich meer een voorstelling kan maken van iets. Ook wordt de denkwijze steeds logischer en kunnen moeilijke begrippen beter uitgelegd worden. 

Op deze leeftijd wordt ook het verschil tussen jongen en meisje steeds groter. Normen en waarden veranderen. De kinderen willen graag zelfstandig zijn, maar hebben wel hulp nodig bij het plannen en organiseren van dingen. 

Rekenen hebben de kinderen van 8, 9 en 10 jaar goed onder de knie. Ze beginnen met het optellen en aftrekken tot duizend en de tafels kennen ze goed. Klokkijken gaat steeds beter, zowel analoog als digitaal. 

Wanneer een kind nog wat moeite heeft met rekenen en/of lezen, kun je spelenderwijs goed oefenen. Taalspelletjes helpen, zoals bijvoorbeeld Lingo of Galgje.

Ook zijn kinderen zich steeds bewuster van geld. Wat kost iets en wat hou je over als je je zakgeld uitgeeft. Sommige kinderen kunnen ook steeds beter de waarde van geld in schatten. “Is dit speelgoed het waard om mijn zakgeld aan uit te geven?” 


 

Ravensburger Wat doe je met je zakgeld? - Educatief spel speelgoed
Ravensburger Wat doe je met je zakgeld? - Educatief spel
Dit educatieve spel van Ravensburger is gemaakt van karton en heeft een zichtbare CE-markering voor veiligheid. Het oefent belangrijke vaardigheden zoals omgaan met geld, rekenen en zelfstandigheid, waardoor het duurzaam is in termen van leren en ontwikkeling.
Populariteit: 8/100
SmartGames IQ Puzzler Pro - 120 opdrachten - Breinbreker speelgoed
SmartGames IQ Puzzler Pro - 120 opdrachten - Breinbreker
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van ABS-materiaal en CE-markering heeft. Het compacte ontwerp zorgt ervoor dat het gemakkelijk op te bergen en mee te nemen is, wat de levensduur verlengt.
Populariteit: 10/100

Computer

Computer spelletjes zijn voor veel kinderen leuk en het aanbod aan spellen is enorm! Tussen de verschillende consoles is best wat verschil. Zo heeft de één betere graphics en daarmee mooiere spellen. En de ander heeft weer het bekende Mario Bros.

Daarnaast is er ook veel overlap in het aanbod van de spellen. Vaak zijn spellen zowel beschikbaar voor zowel de PlayStation, Xbox als de Nintendo Switch. Denk bijvoorbeeld aan Fifa, Harry Potter of Sonic.

Op de PlayStation, Xbox en Nintendo Switch kan je makkelijk met meerdere spelers tegelijk spelen (afhankelijk van het type spel). Kinderen die graag zelf willen spelen, vinden een Nintendo Switch Lite erg leuk!

Nintendo Switch Console - Blauw / Rood speelgoed
Nintendo Switch Console - Blauw / Rood
Dit speelgoed is niet per se duurzaam, maar het heeft wel een verbeterde accuduur en kan in verschillende situaties worden gebruikt. Het is gemaakt van hoogwaardige materialen en biedt kinderen de mogelijkheid om te leren op motorisch, cognitief en sociaal gebied.
Populariteit: 96/100
Nintendo Siwtch Lite Console  speelgoed
Nintendo Siwtch Lite Console
De Nintendo Switch Lite Console is gemaakt van duurzame materialen en heeft een laag energieverbruik. Daarnaast zijn er geen losse onderdelen die snel kapot kunnen gaan, waardoor het speelgoed lang meegaat en minder snel vervangen hoeft te worden.
Populariteit: 94/100

Veelgestelde vragen

Kinderen vanaf 9 jaar vinden veelal speelgoed leuk dat op een activiteit gericht is en/of waarmee ze actief bezig kunnen zijn. Ze willen iets ‘doen’. Buitenspeelgoed of een vorm van sport sluit goed aan op deze leeftijd. 

De meeste kinderen willen nog wel creatief bezig zijn, alleen kiezen ze minder vaak voor knutselen. Wat wel leuk gevonden wordt zijn handwerken, zoals armbandjes met moeilijke knopen en kleine kraaltjes. Ook bouwen met gereedschap geeft een leuke uitdaging. Dit is ook leuk om samen te doen.

Denkspelletjes en spelletjes om met elkaar te doen vinden ze op deze leeftijd leuk!

Kinderen van 10 jaar willen graag buiten en actief bezig zijn. Binnen wordt er gekozen voor constructie speelgoed, als bouwen met KAPLA, LEGO of modelbouw. Buiten juist meer balsporten, trampoline springen en steppen. 

Kinderen in deze leeftijdsfase zijn al zelfstandig en willen dat ook graag laten zien naar hun omgeving, Speelgoed waarmee ze zelf kunnen spelen sluit ook goed aan. 

Omdat de kinderen steeds beter kunnen lezen, is een boek ook leuk. Ze kunnen zich meer verplaatsen in het verhaal. Daarnaast zijn (denk)spelletjes leuk om zowel individueel als samen te doen. 

Bij kinderen tussen de 8 en 10 jaar is de motorische ontwikkeling al vrij ver gevorderd. Zowel de fijne als de grove motoriek.  

Kinderen op deze leeftijd vinden het ook leuk om vaardigheden te blijven oefenen en om te merken dat ze ergens beter in worden. Voor de fijne motoriek is bijvoorbeeld modelbouw en schilderen erg leuk om te doen. Ook bouwen met KAPLA en LEGO kan uitdagend zijn. 

De kinderen worden steeds leniger, behendiger en sterker. De lichaamsbeheersing is al erg goed. Hetzelfde geldt voor het evenwichtsgevoel. Leuk en uitdagend speelgoed zijn stuntsteppen en eenwielers of skateboards. Ballen (groot en klein) zorgen ook altijd voor veel speelplezier.

 

Computer spelletjes zijn voor veel kinderen erg leuk en er is een divers en groot aanbod. Welk spel het leukst gevonden wordt, hangt mede af van de interesse van het kind. Wil het de nostalgische Mario Bros spellen spelen of geeft het de voorkeur aan grafische spellen. 

Op de PlayStation, Xbox en Nintendo Switch kan je makkelijk met meerdere spelers tegelijk spelen. Er is een brede keuze in vechtspellen, strategische spelen, sportspellen en educatieve spellen. 

Kijk hier voor een mooi overzicht van de beste 27 Nintendo Switch spellen voor kinderen! 

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)