Met welk speelgoed maak je kinderen van 10, 11 en 12 jaar blij?

Kinderen vanaf 10 jaar krijgen andere interesses. Zowel in omgang, individualiteit, als ook in speelgoed en spelvormen. Waar jongere kinderen nog graag met speelgoed spelen, willen kinderen van 10 jaar en ouder vaak dingen doen. Daarnaast zijn ze meer aan het kletsen, dansjes bedenken en aan het chillen met elkaar. 

Om voor deze leeftijd echt goed speelgoed te vinden, wordt dus ook steeds lastiger. Maar speelgoed is natuurlijk een breed begrip. Speelgoed wordt gezien als een voorwerp wat gebruikt wordt om je mee te vermaken. In dat geval is speelgoed niet leeftijdsgebonden. Maar in de praktijk zie je in de speelgoedwinkel toch vaak speelgoed wat zich qua aanbod met name richt op jongere kinderen.

elektronisch speelgoed kids (1)

Wat vind een kind van 10, 11 en 12 jaar leuk om te doen?

Kinderen vanaf 10 jaar vinden het leuk om te onderzoeken, zelf dingen uit te vinden en actief bezig te zijn. Ze willen samen kunnen spelen, maar vinden het vaak ook fijn om zelf te kunnen spelen.

Denk hierbij aan iets in elkaar zetten of iets maken, zoals LEGO of een ander, vaak technisch, bouwpakket. Als er spelletjes gespeeld moeten worden, dan vinden ze het leuk om dat met meerdere personen te kunnen doen. Dit kan een wat langer durend bordspel zijn. Ook spellen die kort en actief zijn, vragen vaak opperste concentratie en zorgen voor veel hilariteit. 

Footballastic - Kaartspel - Voetbal - Panna - Sport  - buiten spelen - sporten - vrienden - camping - actie spel - wk 2022 - actief kaartspel - Kaartspel kinderen - speelgoed
Footballastic - Kaartspel - Voetbal - Panna - Sport - buiten spelen - sporten - vrienden - camping - actie spel - wk 2022 - actief kaartspel - Kaartspel kinderen -
Dit kaartspel is gemaakt van karton en heeft geen CE-markering, dus het is mogelijk niet duurzaam. Het kan echter wel lang meegaan als het goed wordt behandeld en opgeborgen.
Populariteit: 10/100

Elektronisch speelgoed

Elektronisch speelgoed gaat een steeds grotere rol spelen. Het aanbod wordt steeds groter en hierdoor kunnen kinderen steeds meer zelf leren. 

Bij elektronisch speelgoed kun je denken aan speelgoed wat op batterijen moet. Maar ook speelgoed waarbij je zelf met elektra dingen kan onderzoeken Wat gebeurt er als je plus en min aan elkaar verbindt? En wanneer is iets in serie of parallel geschakeld?

Ook elektronisch speelgoed wat je eerst zelf in elkaar moet zetten en vervolgens kunt gebruiken is erg interessant!

Spektro Starter speelgoed
Spektro Starter
Spektro Starter is duurzaam omdat het gemaakt is van kunststof en een CE-markering heeft voor zichtbare veiligheid. Het kan echter gevaarlijk zijn als kinderen jonger dan 12 jaar er zonder toezicht mee spelen.
Populariteit: 10/100
Schaakcomputer | Electronisch Schaakbord | Magnetische Schaakstukken | 8 in 1 Computer | Schaakset | Schaakspel | Schaakles | Dammen | 4 op een rij | Reversi speelgoed
Schaakcomputer | Electronisch Schaakbord | Magnetische Schaakstukken | 8 in 1 Computer | Schaakset | Schaakspel | Schaakles | Dammen | 4 op een rij | Reversi
Dit speelgoed is gemaakt van plastic, wat niet het meest duurzame materiaal is. Echter, de schaakcomputer gaat wel lang mee en kan worden gebruikt door zowel kinderen als volwassenen, waardoor het een goede investering kan zijn voor families die graag samen spelen en leren.
Populariteit: 0/100
Cyborg hand - Bouw en maak een hydraulische Cyborg-handset speelgoed
Cyborg hand - Bouw en maak een hydraulische Cyborg-handset
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hoogwaardige kunststof en geen batterijen of motor nodig heeft. Het gebruik van hydraulisch vermogen maakt het ook milieuvriendelijk en stimuleert kinderen om te leren over mechanica en techniek.
Populariteit: 8/100

Bouw speelgoed

Bouw en constructie speelgoed is niet leeftijdsgebonden. Het is maar net wat je er mee doet! Bouw je een ‘simpele’ toren als je klein bent, of maak je ingewikkelde constructies omdat je ruimtelijk inzicht is toegenomen en je kind meer verbeelding heeft om dingen na te bouwen?

En hoe leuk is het, als je iets gebouwd hebt, om er vervolgens mee te kunnen spelen! Bouw en constructiespeelgoed kan ook alleen al erg leuk zijn om bezig te zijn en vervolgens als item op je kamer neer te zetten. Typisch een voorbeeld van modelbouw.

LEGO Marvel Iron Man Figuur - 76206 speelgoed
LEGO Marvel Iron Man Figuur - 76206
Dit LEGO Marvel Iron Man figuur is duurzaam omdat het gemaakt is van hoogwaardige kunststof en voldoet aan strenge wereldwijde veiligheidsnormen. Het biedt ook eindeloze fantasierijke speelmogelijkheden en kan worden hergebruikt voor verschillende avonturen.
Populariteit: 10/100
Robotime modelbouw Miniatuur bouwpakket Cathy's Flower House hout/papier/kunststof - 195mm hoog x 175mm breed x 175mm diep - met lampje speelgoed
Robotime modelbouw Miniatuur bouwpakket Cathy's Flower House hout/papier/kunststof - 195mm hoog x 175mm breed x 175mm diep - met lampje
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hout, metaal, doek en papier. Het wordt geleverd in een cadeauverpakking en heeft een CE-markering. Bovendien kan het modelbouwpakket keer op keer worden gebruikt voor eindeloos plezier!
Populariteit: 8/100
LEGO Technic Terreinwagen - 42139 speelgoed
LEGO Technic Terreinwagen - 42139
Dit LEGO Technic Terreinwagen speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hoogwaardig kunststof en voldoet aan strenge veiligheidsnormen. Het stimuleert ook de ontwikkeling van technische vaardigheden bij kinderen, wat hen helpt om hun creativiteit en probleemoplossende vermogen te verbeteren.
Populariteit: 10/100

Knikkerbanen

Knikkerbaan zijn tijdloos en voor veel leeftijden leuk. Kleine kinderen vinden het fantastisch om een balletje te kunnen volgen. Als een kind wat ouder is, vinden ze het vooral leuk om te zien of hetgeen ze gebouwd hebben ook gelukt is. En hoe ouder de kinderen worden, hoe ingewikkelder en uitdagender de banen worden. En zelfs ouders vinden het leuk om mee te bouwen!

Bouwen aan knikkerbanen is ook erg leerzaam; je kunt het zelf ontwerpen. En je kunt het steeds op een andere manier bouwen. Tevens geniet je bij de knikkerbaan van de snelheid en de beweging van de knikker. Daarnaast hebben knikkers en knikkerbanen een rustgevend effect. 

Leuke vaardigheden die een knikkerbaan met zich meebrengen zijn bijvoorbeeld logisch denken en het vergoten van het probleemoplossend vermogen. 

GraviTrax® PRO Starter Set Vertical - Knikkerbaan speelgoed
GraviTrax® PRO Starter Set Vertical - Knikkerbaan
Dit speelgoed is gemaakt van duurzaam materiaal en het bouwproces is ook duurzaam. Het kan jarenlang meegaan en kinderen kunnen er veel van leren op motorisch, cognitief en sociaal vlak. Let wel op de veiligheidswaarschuwing voor jongere kinderen.
Populariteit: 8/100
Robotime - Knikkerbaan - Marble Parkour - DIY - 3D - Houten Modelbouw - LG501 speelgoed
Robotime - Knikkerbaan - Marble Parkour - DIY - 3D - Houten Modelbouw - LG501
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hout en daardoor lang meegaat. Het DIY-pakket stimuleert bovendien de creativiteit en motorische vaardigheden van kinderen.
Populariteit: 10/100
VTech Marble Rush Ultimate Set Elektronisch XL100E - Knikkerbaan - 3 tot 12 Jaar speelgoed
VTech Marble Rush Ultimate Set Elektronisch XL100E - Knikkerbaan - 3 tot 12 Jaar
Dit speelgoed is gemaakt van duurzaam kunststof en heeft een automatische uitschakeling. Het bevordert het cognitieve vermogen van kinderen door middel van uitdagende knikkerbanen, maar bevat wel elektronische onderdelen die minder duurzaam zijn.
Populariteit: 10/100

Spelcomputers

Spelcomputers en tablets zijn bij de meeste mensen thuis niet weg te denken. Het aanbod is groot, de spellen zijn leuk en interactief. De meeste spellen hebben ook een leeraspect. Denk aan behendigheid, de oog-handcoördinatie of de fijne motoriek.  

Maar ook inzicht, concentratie en omgaan met verlies zijn aspecten die voorbij komen. 

Het aanbod is vaak niet alleen maar ‘dom’ spelen, maar er is wel over nagedacht. Daarnaast heb je ook spelletjes die echt gericht zijn op het trainen van het brein, het geheugen en de fijne motoriek. 

Het aanschaffen van een spelcomputer is vaak wel een investering, maar gaat ook jaren mee. Er komen veel nieuwe spellen op de markt, die weer gevraagd kunnen worden op verjaardagen of met Sinterklaas of Kerst.

Xbox Series S Console speelgoed
Xbox Series S Console
De Xbox Series S - All Digital Console is geen speelgoed gericht op kinderen, maar een game console voor volwassenen. Daarom kan er niet worden gezegd of het duurzaam is.
Populariteit: 94/100

Spellen

Spellen en bordspellen zijn al een lange tijd terug te vinden in de huiskamer. Bij de meeste bordspellen zit een competitie element, oftewel er moet gewonnen worden. Om te kunnen winnen moet je nadenken over verschillende strategieën. Het aanbod is spellen is groot. Zo heb je spellen die meer strategisch zijn, waardoor je echt kunt winnen door goed na te denken en de juiste keuze op het juiste moment te maken. 

Winnen of verliezen.

Maar je hebt ook spellen waarbij de geluksfactor een veel grotere rol speelt. Moet je bijvoorbeeld eerst zes gooien om te mogen beginnen, maar je dobbelt steeds van alles behalve zes, dan kan je niet starten. Of kom je steeds op het verkeerde vakje doordat je niet het juiste aantal ogen gooit? Dan heb je pech! Hier kan je niks aan doen, maar kan wel bepalen of je wint of verliest.

Bij het spelen van een spelletje hoort dus winnen, maar ook verliezen. De één kan beter tegen zijn verlies dan de ander. Ook dit is een leercomponent. 

Cascadia - familiespel - NL speelgoed
Cascadia - familiespel - NL
Cascadia is duurzaam speelgoed omdat het gemaakt is van karton en hout, beide natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Het spel moedigt ook aan tot respect voor de natuur en het belang van biodiversiteit.
Populariteit: 10/100
Triominos 6 Spelers - Familiespel speelgoed
Triominos 6 Spelers - Familiespel
Dit Triominos spel is gemaakt van kunststof en heeft een zichtbare CE-markering voor veiligheid. Het is duurzaam omdat het herbruikbaar is en kinderen helpt bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden, maar niet duurzaam als het wordt weggegooid na gebruik.
Populariteit: 10/100
Beverbende Kaartspel speelgoed
Beverbende Kaartspel
Dit kaartspel is duurzaam omdat het gemaakt is van karton en een zichtbare CE-markering heeft voor veiligheid. Het stimuleert ook tactiek, geheugen en sociale vaardigheden bij kinderen.
Populariteit: 10/100

Onderzoeken

Kinderen willen graag ontdekken en zijn nieuwsgierig. Samen dingen onderzoeken of zelf onderzoeken en vertellen wat je ontdekt hebt. In beide gevallen vraagt het een vorm van zelfstandigheid en concentratie.

Er is redelijk veel speelgoed te verkrijgen wat zich richt op het onderzoeken en doen van proefjes en experimenten. Het is goed om naar reviews te kijken. Soms lijkt een doos met experimenten erg indrukwekkend, maar blijkt het in de praktijk net niks te zijn. Dan is de teleurstelling vaak des te groter. Als kind heb je zo je best gedaan, maar dan mislukt het experiment. Een kind kan dan het gevoel krijgen dat hij/zij het niet goed uitgevoerd heeft, terwijl het aan de materialen lag.

Zowel jongens als meisjes vinden het leuk om te experimenteren. Het verrassingseffect van de uitkomt geeft een bepaalde vorm van spanning en sensatie. 

BUKI microscoop voor kinderen van metaal met 30 experimenten. speelgoed
BUKI microscoop voor kinderen van metaal met 30 experimenten.
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van stevig metaal en de LED-verlichting energiezuinig is. Het stimuleert kinderen om te leren over de natuur en wetenschap, wat bijdraagt aan hun ontwikkeling. Echter, het is niet geschikt voor kinderen onder 12 jaar en vereist toezicht van volwassenen voor veilig gebruik.
Populariteit: 80/100
Buki Experimenten Scheikunde - 150 experimenten speelgoed
Buki Experimenten Scheikunde - 150 experimenten
Dit BUKI Scheikunde speelgoed is duurzaam omdat het veilig, educatief en uitdagend is voor kinderen. Het maakt gebruik van alledaagse ingrediënten en heeft geen gevaarlijke chemicaliën nodig. Het stimuleert de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen op een verantwoorde manier.
Populariteit: 10/100
Project Mc² Ultimate Lab Kit Experiment speelgoed
Project Mc² Ultimate Lab Kit Experiment
Dit speelgoed is gemaakt van kunststof en heeft een zichtbare CE-markering, wat betekent dat het voldoet aan Europese veiligheidsnormen. Het bevat echter wel veel plastic onderdelen, wat niet erg duurzaam is.
Populariteit: 80/100

Veelgestelde vragen

Kinderen vanaf 10 jaar krijgen andere interesses. Zowel in omgang, individualiteit, als ook in speelgoed en spelvormen. Het geven van speelgoed wordt ook vaak lastiger, evenals antwoord geven op de vraag: “wat wil je hebben op je verjaardag?”

Kinderen vanaf 11 jaar vinden het leuk om zelfstandig bezig te zijn, dingen uit te zoeken en te onderzoeken en actief bezig te zijn. 

Constructie speelgoed heb je in allerlei gradaties; van makkelijk tot moeilijker en zeer lastig. Ook voor kinderen vanaf 10 jaar is genoeg uitdaging te krijgen. Gezelschapsspellen zijn altijd leuk! Maar ook elektronisch speelgoed en spelcomputers (met bijbehorende spellen) zijn leuk.

Kinderen vanaf 12 jaar gaan vaak al/bijna naar de middelbare school, waardoor er heel andere dingen belangrijk worden. Het geven van speelgoed is ook vaak lastiger. Kinderen sparen voor iets dus vragen vaak geld. Gezamenlijke cadeaus zijn wel een goed idee, omdat je dan net dat iets duurdere computerspel kan geven of een bijdrage kan leveren aan een groter geheel.

In deze leeftijdsfase zijn ze zelfstandig en willen dingen ondernemen. Buiten speelgoed is leuk, waarmee ze actief bezig kunnen zijn met vrienden en vriendinnen. Daarnaast is elektronisch speelgoed als een fotocamera of videocamera ook leuk, waarmee ze eigen vlogs en foto's kunnen maken. 

Constructie speelgoed vinden de meeste jongens ook leuk, om hiermee geconcentreerd en zelfstandig bezig te zijn. Gezelschapsspellen zijn altijd leuk! Spelcomputers, een goed boek en knikkerbanen (constructie en oorzaak-gevolg) zijn leuk en uitdagend.

Bouw en constructie speelgoed is niet leeftijdsgebonden. Het is een uitdaging om ingewikkelde constructies (na) te bouwen, omdat het ruimtelijk inzicht is toegenomen op deze leeftijd. Tevens vergt dit concentratie, uithoudingsvermogen en plezier!

Modelbouw is ook erg leuk. Je hebt veel verschillende producten die zowel leuk zijn voor jongens als voor meisjes. Vaak is het eerst de uitdaging om iets netjes in elkaar te zetten. Daarna kan het nog geschilderd worden, om vervolgens nog mee te spelen of neer te zetten en te verzamelen!

Tegenwoordig is er in elk huishouden wel een spelcomputer en/of tablet te vinden. Het aanbod is divers, de spellen zijn leuk en interactief. Zowel op tablet als op de spelcomputer.

De meeste gekochte spelcomputers zij toch wel de Xbox, Nintendo Switch en PlayStation. Sommige spellen zijn ontwikkelt voor alle spelcomputers. De meeste spellen zijn wel spelcomputer gebonden. Zo is Mario en Sonic echt iets wat bij de Nintendo Switch past, terwijl sommige grafische spellen veel beter passen bij de Xbox en PlayStation. De bekende spellen als Fifa zijn voor alle devices ontwikkelt. 

Daarnaast heb je ook spelletjes die echt gericht zijn op het trainen van het brein, het geheugen en de fijne motoriek. 

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)