Baby & Peuter speelgoed waarmee je de ontwikkeling stimuleert

Spelen en leren spelen is voor kinderen belangrijk. Belangrijk voor de motorische ontwikkeling en belangrijk voor de ontwikkeling van de creativiteit. En belangrijk om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Speelgoed is voor baby's en peuters dé brandstof van het spelen. Hiermee worden ze uitgedaagd. Wil je het kind optimaal laten leren spelen, kies dan voor het juiste speelgoed. Lees snel verder. 

baby peuter speelgoed

Verschillen tussen 'vermakelijk speelgoed' en 'open einde speelgoed'

Speelgoed kan je, grotendeels, indelen in twee categorieën. De eerste categorie is speelgoed die het kind vermaken. Het maakt geluid, heeft batterijen, knipperende lichtjes, rijdende wielen en kan soms praten of poepen. Het heeft maar één doel. Je kan het vaak maar gebruiken op één manier, de manier zoals het bedoeld is. Het “vermakelijke speelgoed” groeit niet met het kind mee. Het lichtgevende speelgoed met die gekke geluidjes was leuk toen uw kind 15 maanden oud was. Op 4 jarige leeftijd zal het niet meer interessant zijn. 

Speelgoed met een open einde heeft onze voorkeur

De andere categorie is speelgoed met een “open einde”. Speelgoed met een open einde heeft, zoals het al aangeeft, een open einde. Er is geen specifiek doel. De baby of peuter kan er zelfstandig mee spelen. Ze kunnen er oneindig mee spelen, er zelfstandig mee fantaseren. Het helpt het kind om waardevolle ervaringen op te doen. Ze kunnen er aan voelen, het bewegen of stapelen.

Het grote voordeel? Het is tijdloos. Het groeit met het kind mee. Stapelblokken zijn leuk voor uw kind van 6 maanden maar kunnen ook door kinderen van 8 jaar nog steeds gebruik worden om een stad mee te bouwen. Of gewoon een hele grote toren. 

Wat is het beste baby speelgoed?

Wat is het beste speelgoed voor baby's en peuters? Het belangrijkste is dat het speelgoed veilig is. Onveilig speelgoed is een no-go. Veiligheid voor alles. Daarnaast moet het beste speelgoed een lange levensduur hebben en natuurlijk onbeperkte speelmogelijkheden en iets toevoegen aan het leerproces van het kind

Het speelgoed moet op verschillende manier gebruikt kunnen worden. Niet alleen door baby's maar ook door peuters, kleuters en kinderen. Zelfs volwassen moeten het leuk vinden om er mee te spelen. 

Misschien ter overvloede maar het beste speelgoed richt zich niet alleen op jongens of meisjes. Het is gender neutraal. Het heeft neutrale kleuren en vormen. 

Houten blokken, altijd een succes!

Altijd een succes. Ideaal “open einde” speelgoed wat uitblinkt in haar eenvoud: een set houten blokken. Kinderen zullen hier hun gehele jeugd (samen) mee spelen.

BRIO houten Blokken set naturel 50 stuks - 30113 speelgoed
BRIO houten Blokken set naturel 50 stuks - 30113
De BRIO Blokkenset naturel 50 stuks - 30113 is duurzaam omdat deze is gemaakt van natuurlijk gekleurd hout en CE-markering heeft. Echter, het speelgoed is niet geschikt voor kinderen onder de 36 maanden wat een nadeel kan zijn voor sommige ouders.
Populariteit: 10/100

Kleine dieren: van honden tot dino's

Het hebben van een set (of twee) kleine dieren is speelgoed met een open einde. Kinderen kunnen ze gebruiken in rollenspellen, ze kunnen er mee praten of gebruiken in iedere denkbeeldige en zelfbedachte speelwereld. Boerderijdieren (varkens, paarden, koeien), huisdieren (vogels, poezen, honden) of tot grote dino's. Het maakt kinderen niet uit, ze verzinnen er zelf wel iets om heen. 

Trek wagen, alles kan er in

Dit is er een die je hier misschien niet 1, 2, 3 zou verwachten. Kinderen kunnen hun blokken, beren, baby's en al hun andere speelgoed in deze trekkar plaatsen om het te vervoeren. Ze lopen er mee rond en hebben hun favoriete speelgoed altijd bij de hand. 

Kinderfeets 2-in-1 houten opbergkar & loopwagen speelgoed
Kinderfeets 2-in-1 houten opbergkar & loopwagen
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van bamboe en berken multiplex, wat natuurlijke materialen zijn. Het heeft ook een slim ontwerp dat peuters stimuleert om hun speelgoed op te ruimen en georganiseerd te houden.
Populariteit: 0/100

Voertuigen met mensen

Met een paar eenvoudige houten voertuigen en mensen kun je hele fantasierijke wereld bedenken. Een houten bus met een buschauffeur en passagiers of een auto, tractor of vliegtuig met een poppetje er in. 

Letters & het alfabet leren met speelgoed

Kinderen gaan letters & cijfers leren als ze er zelf klaar voor zijn, vanaf een jaar of 3. Echter is het helemaal niet erg om ze vertrouwd te laten raken met de letters van het alfabet en de cijfers 1 tot en met 10. Ze kunnen er fictieve woorden mee maken, er mee stapelen en zelf spelletjes verzinnen. En als het kind ouder is kan het er échte woorden mee maken. 

Dieren van hout

Een set met dieren, gemaakt van hout, heeft voor baby's precies het juiste formaat om oneindig mee te spelen. Het houten speelgoed is duurzaam en geschikt voor langere tijd. Vaak stapelbaar en voorzien van vrolijke kleuren. 

Little Dutch Houten Arc Van Noah speelgoed
Little Dutch Houten Arc Van Noah
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hout, een natuurlijk materiaal dat lang meegaat. Bovendien stimuleert het de fantasie en sociale vaardigheden van kinderen tijdens het spelen.
Populariteit: 10/100

Het leukste Baby shark speelgoed

Een kassa om winkeltje te spelen

Winkeltje spelen, niks leukers dan dat. Een hoekje in de kamer waar het kind zijn of haar speelgoed verkoopt aan broertjes, zusjes of ouders. Of kom eten in het restaurant van je kind. Maar natuurlijk moet er betaald worden, daar is een speelgoed kassa uitermate voor geschikt. 

 

Veelgestelde vragen

Een baby speelt door te voelen, te kijken, geluidjes te maken en te bewegen. Het knuffelt graag met ouders, het reageert graag op geluiden van anderen. Een baby kan spelen met grijpspeelgoed en knijpspeelgoed. Speelgoed dat een reactie uitlokt (knisperdoekjes) is ook populair. 

Een baby ontwikkeld zich snel. Het leert proeven, kijken, horen, voelen en ruiken. Alle zintuigen worden geprikkeld. Op deze zintuigelijke ontwikkeling kan je baby speelgoed op laten aansluiten. Piepspeeltjes, knuffeldoekjes of een rammelaar zijn ideaal voor baby's. 

Nee. Een baby heeft geen speelgoed nodig. In huis zijn genoeg materialen te vinden die veilig voor de baby zijn om mee te spelen. Denk aan een theedoek, een pollepel of een tennisbal. 

Een baby van 4 maanden kan al heel veel. Het kan zijn/haar hoofd omhoog houden, rechtop zitten, reiken naar voorwerpen en handen naar de mond brengen. In dit kader is reik- en grijpspeelgoed ideaal voor een baby van 4 maanden. 

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)