De 7 leukste én duurzame speelgoedmerken uitgelegd

Geplaatst op: 11-09-2022, 12:50, laatste update op: 07-03-2023, 23:04

Weet je even niet wat kan geven aan een kind voor zijn/haar verjaardag? Probeer dan eens de volgende duurzame speelgoedmerken. Veel speelgoed - vooral plastic speelgoed - bevat giftige stoffen (zoals BPA en lijm met formaldehyde) en eindigt bijna altijd op de vuilnisbelt. Daar heeft het honderden jaren nodig heeft om af te breken. 

Er zijn gelukkig steeds meer merken die duurzaam educatief speelgoed maken. En het leukste: kinderen zijn er dol op! We namen 7 duurzame speelgoedmerken onder de loep of bekijk de winnaars in de categorie “duurzaam” in de verkiezing “speelgoed van het jaar”

duurzaam speelgoed bal op grasveld
duurzaam speelgoed
melissa doug speelgoed

Melissa & Doug

Van familiespelletjes tot poppenhuizen en marionetten, Melissa & Doug creëert kinderspeelgoed met als enig doel kinderen aan te moedigen nieuwe mogelijkheden te zien. Met alles wat ze maken hopen ze te inspireren tot vrij spel, creativiteit, verbeelding, leren en ontdekken. Het is betaalbaar, gemakkelijk te vinden in de meeste speelgoedwinkels en duurzaam genoeg om door te geven van broer op zus en daarna aan kleinkinderen. 

green toys speelgoed

Green Toys

Green Toys is gemaakt van hergebruikt plastic - oftewel gerecyclede melkflessen. Het heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ze halen een enorme hoeveelheid afval van de stortplaats om op een slimme manier speelgoed te maken. Het speelgoed varieert van treinen tot auto's en nog veel meer houten speelgoed.

tender leaf toys

Tender Leaf Toys

Dit groene bedrijf maakt prachtig houten speelgoed, spelletjes en puzzels. Ook voor peuters en oudere kinderen. Laat ze tellen, kleuren leren of rollenspellen spelen in hun eigen boerenmarkt of ijskraam. Het nieuwste speelgoed wordt gemaakt van duurzaam rubberhout met niet-giftige verf en is vrij van formaldehyde (dat, vreemd genoeg, in veel gangbare lijm wordt aangetroffen). Als uw kinderen van fantasierijk spel houden, heeft Tender Leaf Toys veel te bieden. 

Okonorm

Knutselen kan behoorlijk uitdagend zijn vanuit een duurzaamheid-oogpunt. Denk aan plastic, glitters en twijfelachtige substanties in bijvoorbeeld verf. OkoNorm wil daar verandering in brengen! Het Duitse bedrijf richt zich op hoogwaardige kunstbenodigdheden die niet giftig zijn en ethisch verantwoord zijn geproduceerd. Van boetseerklei en ergonomische bijenwaskrijtjes tot viltstiften op waterbasis en vingerverf. De kinderen worden vanaf nu alleen beperkt door hun eigen verbeelding. 

Clockwork Soldier

Van dinosaurussen tot eenhoorns, Clockwork Soldier heeft een heleboel doe-het-zelf kits die zowel de verbeelding van de kinderen als de planeet ten goede komen. Kits zoals de bouw van een Mega-Bot zijn gemaakt van gerecycleerd karton en de "Grow Your Own Mini Magical Garden' wordt geleverd met zaadjes om zelf te planten. Ze hebben ook een reeks verkleedkleren en ontwerp-je-eigen superheldenkostuums die super schattig zijn. 

Natuurlijke Waskrijtjes (12 stuks) - ökoNORM speelgoed
Natuurlijke Waskrijtjes (12 stuks) - ökoNORM
De natuurlijke waskrijtjes van ökoNORM zijn duurzaam omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten en vrij zijn van schadelijke stoffen. Het merk ökoNORM staat voor ecologisch verantwoorde producten die het milieu niet vervuilen of uitputten.
Populariteit: 0/100

Plan Toys

Is uw kind geïnteresseerd in muziek? Plan Toys heeft een geweldig assortiment instrumenten voor beginnende muzikanten. Hoewel we niet kunnen garanderen dat ze geweldige muziek zullen maken, kunnen we u wel verzekeren dat hun instrumenten vrij zijn van giftige lijm en dat de verf is gemaakt van duurzaam gewonnen rubberbomen. Naast de instrumenten zijn we zeer gecharmeerd van het trekspeelgoed, de puzzels, de blokken, het badspeelgoed en de rollenspellen. 

ROBOT MASK KIT speelgoed
ROBOT MASK KIT Populariteit: 0/100

Ollie Ella

Olli Ella staat bekend om hun prachtige manden, maar heeft ook een geweldig assortiment duurzaam en ethisch geproduceerd kinderspeelgoed en accessoires. Creativelingen zullen dol op Playpa kleur- en stickerpapier, terwijl de prachtige poppenwagen op zichzelf al een decoratief stuk is. De krukjes, meubeltjes en mandjes zijn zowel praktisch als heel schattig. 

Veelgestelde vragen

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat is gemaakt van milieuvriendelijke materialen en dat is ontworpen om langer mee te gaan dan traditioneel speelgoed.

Dit type speelgoed wordt vaak gemaakt van gerecycleerde materialen, zoals gerecycleerd hout, plastic of textiel, en het gebruik van schadelijke chemicaliën wordt zoveel mogelijk vermeden tijdens het productieproces.

Duurzaam speelgoed is niet alleen beter voor het milieu, maar het heeft ook vele voordelen voor kinderen. 

Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van cognitieve, fysieke, sociale en creatieve vaardigheden, omdat het vaak is ontworpen om interactief en uitdagend te zijn. 

Bovendien is duurzaam speelgoed vaak van hoge kwaliteit en gaat het langer mee dan traditioneel speelgoed, waardoor het een betere investering kan zijn op de lange termijn.

Houten blokken, knuffeldieren gemaakt van biologisch katoen, speelgoed gemaakt van gerecyclede plastic flessen en herbruikbare klei.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

11-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

09-03-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Helpt het springen op de trampoline bij autisme?

12-03-2023

Spring mee op deze fascinerende reis en ontdek hoe trampolinespringen een grote impact kan hebben op het leven van autistische personen en hun gezinnen! - Lees hele artikel

8x de beste skelters voor urenlang buitenspeel plezier

30-03-2023

Skelters! De ultieme vierwielige pretmachine voor kinderen. Lees onze vergelijking en kies de beste skelter voor jou. Voor volwassenen en kinderen. - Lees hele artikel

Ierse speelgoedgigant Smyths Toys zet voet in Nederland

19-03-2023

De Ierse speelgoedgigant Smyths Toys opent eind maart 2023 zijn eerste van 20 geplande mega speelgoedwinkels in Nederland. De eerste komt in Amsterdam. - Lees hele artikel

7 vette challenges voor op de trampoline

09-03-2023

De lente is in aantocht en we kunnen weer meer buiten gaan spelen! De trampoline blijft een fantastische activiteit om op te springen en te spelen. Actief bezig zijn en nog lol hebben ook! Maar het is ook leuk om een uitdaging aan te gaan met elkaar; gebruik hier deze zeven challenges voor. - Lees hele artikel

Wat maak speelgoed goed? 10 kenmerken.

11-09-2022

Speelgoed is pas goed als het eigenlijk aan de volgende 10 kenmerken voldoet. We leggen ieder kenmerk voor je uit, want je wilt toch alleen het beste speelgoed? - Lees hele artikel

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)