De 7 leukste én duurzame speelgoedmerken uitgelegd

Geplaatst op: 11-09-2022, 12:50, laatste update op: 07-03-2023, 23:04

Weet je even niet wat kan geven aan een kind voor zijn/haar verjaardag? Probeer dan eens de volgende duurzame speelgoedmerken. Veel speelgoed - vooral plastic speelgoed - bevat giftige stoffen (zoals BPA en lijm met formaldehyde) en eindigt bijna altijd op de vuilnisbelt. Daar heeft het honderden jaren nodig heeft om af te breken. 

Er zijn gelukkig steeds meer merken die duurzaam educatief speelgoed maken. En het leukste: kinderen zijn er dol op! We namen 7 duurzame speelgoedmerken onder de loep of bekijk de winnaars in de categorie “duurzaam” in de verkiezing “speelgoed van het jaar”

duurzaam speelgoed bal op grasveld
duurzaam speelgoed
melissa doug speelgoed

Melissa & Doug

Van familiespelletjes tot poppenhuizen en marionetten, Melissa & Doug creëert kinderspeelgoed met als enig doel kinderen aan te moedigen nieuwe mogelijkheden te zien. Met alles wat ze maken hopen ze te inspireren tot vrij spel, creativiteit, verbeelding, leren en ontdekken. Het is betaalbaar, gemakkelijk te vinden in de meeste speelgoedwinkels en duurzaam genoeg om door te geven van broer op zus en daarna aan kleinkinderen. 

green toys speelgoed

Green Toys

Green Toys is gemaakt van hergebruikt plastic - oftewel gerecyclede melkflessen. Het heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ze halen een enorme hoeveelheid afval van de stortplaats om op een slimme manier speelgoed te maken. Het speelgoed varieert van treinen tot auto's en nog veel meer houten speelgoed.

tender leaf toys

Tender Leaf Toys

Dit groene bedrijf maakt prachtig houten speelgoed, spelletjes en puzzels. Ook voor peuters en oudere kinderen. Laat ze tellen, kleuren leren of rollenspellen spelen in hun eigen boerenmarkt of ijskraam. Het nieuwste speelgoed wordt gemaakt van duurzaam rubberhout met niet-giftige verf en is vrij van formaldehyde (dat, vreemd genoeg, in veel gangbare lijm wordt aangetroffen). Als uw kinderen van fantasierijk spel houden, heeft Tender Leaf Toys veel te bieden. 

Okonorm

Knutselen kan behoorlijk uitdagend zijn vanuit een duurzaamheid-oogpunt. Denk aan plastic, glitters en twijfelachtige substanties in bijvoorbeeld verf. OkoNorm wil daar verandering in brengen! Het Duitse bedrijf richt zich op hoogwaardige kunstbenodigdheden die niet giftig zijn en ethisch verantwoord zijn geproduceerd. Van boetseerklei en ergonomische bijenwaskrijtjes tot viltstiften op waterbasis en vingerverf. De kinderen worden vanaf nu alleen beperkt door hun eigen verbeelding. 

Clockwork Soldier

Van dinosaurussen tot eenhoorns, Clockwork Soldier heeft een heleboel doe-het-zelf kits die zowel de verbeelding van de kinderen als de planeet ten goede komen. Kits zoals de bouw van een Mega-Bot zijn gemaakt van gerecycleerd karton en de "Grow Your Own Mini Magical Garden' wordt geleverd met zaadjes om zelf te planten. Ze hebben ook een reeks verkleedkleren en ontwerp-je-eigen superheldenkostuums die super schattig zijn. 

Plan Toys

Is uw kind geïnteresseerd in muziek? Plan Toys heeft een geweldig assortiment instrumenten voor beginnende muzikanten. Hoewel we niet kunnen garanderen dat ze geweldige muziek zullen maken, kunnen we u wel verzekeren dat hun instrumenten vrij zijn van giftige lijm en dat de verf is gemaakt van duurzaam gewonnen rubberbomen. Naast de instrumenten zijn we zeer gecharmeerd van het trekspeelgoed, de puzzels, de blokken, het badspeelgoed en de rollenspellen. 

ROBOT MASK KIT speelgoed
ROBOT MASK KIT Populariteit: 0/100

Ollie Ella

Olli Ella staat bekend om hun prachtige manden, maar heeft ook een geweldig assortiment duurzaam en ethisch geproduceerd kinderspeelgoed en accessoires. Creativelingen zullen dol op Playpa kleur- en stickerpapier, terwijl de prachtige poppenwagen op zichzelf al een decoratief stuk is. De krukjes, meubeltjes en mandjes zijn zowel praktisch als heel schattig. 

Veelgestelde vragen

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat is gemaakt van milieuvriendelijke materialen en dat is ontworpen om langer mee te gaan dan traditioneel speelgoed.

Dit type speelgoed wordt vaak gemaakt van gerecycleerde materialen, zoals gerecycleerd hout, plastic of textiel, en het gebruik van schadelijke chemicaliën wordt zoveel mogelijk vermeden tijdens het productieproces.

Duurzaam speelgoed is niet alleen beter voor het milieu, maar het heeft ook vele voordelen voor kinderen. 

Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van cognitieve, fysieke, sociale en creatieve vaardigheden, omdat het vaak is ontworpen om interactief en uitdagend te zijn. 

Bovendien is duurzaam speelgoed vaak van hoge kwaliteit en gaat het langer mee dan traditioneel speelgoed, waardoor het een betere investering kan zijn op de lange termijn.

Houten blokken, knuffeldieren gemaakt van biologisch katoen, speelgoed gemaakt van gerecyclede plastic flessen en herbruikbare klei.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)