Speelgoed voor een baby van 0 tot 6 maanden

Heb je je altijd al afgevraagd met wat voor speelgoed een baby zich het beste vermaakt? Of vindt je het lastig om een kraamcadeautje te verzinnen? 

Dat komt goed uit! 

Wij hebben voor jou uitgezocht geschikt speelgoed is voor baby’s van de leeftijd van 0 tot en met 6 maanden.

speelgoed baby 0 tot 6 jaar

Wat is geschikt speelgoed voor een baby van 3 maanden?

Baby’s van 3 maanden zijn vaak erg bezig met hun handjes. Het is goed om de motoriek van het kindje te stimuleren. Hierdoor zijn grijpspeeltjes heel geschikt! Een kindje leert hiermee ook voorwerpen vast te pakken. 

In de leeftijd van 3 maanden is het, naast de motorische ontwikkeling, ook belangrijk om in te spelen op de emotionele ontwikkeling van een baby. Hechting, geborgenheid, vertrouwen en troost zijn hierbij erg van belang. Hiervoor is zacht speelgoed geschikter, bijvoorbeeld knuffels en doekjes.

Rammelaar

Rammelaars zijn niet alleen erg geschikt voor het grijpreflex en het vasthouden maar ook voor de audiovisuele ontwikkeling. Doordat een rammelaar geluid maakt als je ermee schudt leert je baby de oorzaak en gevolg situatie van het schudden.

Zachte knuffel

Een kindje leert en ontdekt hoe geborgenheid voelt door met een knuffeltje te spelen. Naast dat het voor de emotionele ontwikkeling goed is, is het ook perfect voor de motorische vaardigheden. 

Een zachte knuffel is ook geschikt om naar te grijpen en vast te houden. Het klinkt misschien gek maar een knuffel met lange ledematen doet een pasgeboren kindje denken aan de navelstreng, wat ook troost en geborgenheid kan bieden. 

Fisher-Price Bedtijd Otter speelgoed
Fisher-Price Bedtijd Otter
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van zachte en wasmachinebestendige materialen. Het heeft daarnaast een CE-markering voor veiligheid en bevordert gezonde slaapgewoonten bij kinderen.
Populariteit: 86/100
Zazu - Coco de Koala  - Hartslagknuffel - Muziek knuffel met huilsensor - Deze leuke muziek & hartslagknuffel is heerlijk zacht en door de uitneembare geluidsmodule ook wasbaar! - Genomineerd voor Baby Product van het Jaar speelgoed
Zazu - Coco de Koala - Hartslagknuffel - Muziek knuffel met huilsensor - Deze leuke muziek & hartslagknuffel is heerlijk zacht en door de uitneembare geluidsmodule ook wasbaar! - Genomineerd voor Baby Product van het Jaar
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van zacht en wasbaar materiaal. Het heeft een uitneembare geluidsmodule waardoor het gemakkelijk te reinigen is. Bovendien gaat de automatische uitschakelfunctie batterijverspilling tegen.
Populariteit: 80/100

Fopspenen

Een fopspeen is een rubberen of siliconen speen die wordt gebruikt om baby's te kalmeren en te troosten. Het heeft een zuiggedeelte dat lijkt op de tepel van de moeder en wordt in de mond van de baby geplaatst om te zuigen. 

Fopspenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, afhankelijk van de leeftijd van de baby en zijn zuigbehoefte. 

Goed om te weten: het wordt aangeraden om de fopspeen te verwijderen als de baby in slaap valt om het risico op wiegendood te verminderen.

Knuffeldoekje

De naam zegt het al. Een knuffeldoekje is een dun zacht doekje die je bijvoorbeeld aan de speen van een kindje kan bevestigen. Knuffeldoekjes nemen geuren op waardoor het knuffeltje als vertrouwt gaat ruiken voor een baby. Ideaal voor het opbouwen van vertrouwen en hechting. 

Happy Horse Lam Leo Knuffeldoekje - Wit - Baby cadeau speelgoed
Happy Horse Lam Leo Knuffeldoekje - Wit - Baby cadeau
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van polyester pluche en wasmachinebestendig is. Het voldoet aan de hoogste Europese veiligheidsnormen voor speelgoed en heeft een CE-markering.
Populariteit: 10/100
Little Dutch Knuffeldoekje Little Goose speelgoed
Little Dutch Knuffeldoekje Little Goose
Dit knuffeldoekje is gemaakt van polyester, wat niet het meest duurzame materiaal is. Echter, de CE-markering zorgt voor veiligheid en het stimuleren van de zintuigen draagt bij aan de ontwikkeling van het kind. Het kan langdurig gebruikt worden en past binnen een collectie die hergebruikt kan worden.
Populariteit: 10/100

Wat is geschikt speelgoed voor een baby van 4 maanden?

Bij een leeftijd van 4 maanden zijn baby’s nog steeds veel bezig met hun handjes en de spierkracht ontwikkelen. Daarnaast gaan ze ook zeker steeds meer op ontdekking uit, ook met hun mond. De ontwikkeling van het kindje richt zich op het prikkelen van zoveel mogelijk zintuigen. 

Grijpballen

Als het kindje heeft geleerd om iets vast te pakken vindt hij/zij het leuk om steeds grotere voorwerpen vast te pakken. Om dit te trainen is een bal voor baby’s zeer geschikt. Je hebt ze in een zachte knuffelige variant maar ze bestaan ook van kunststof met gaten erin. 

De kunststof ballen met gaten erin zijn nog wat geschikter voor het ontwikkelen van het grijpreflex en het oefenen om voorwerpen vast te houden. Hierdoor is dit voor een baby vanaf 4 maanden echt een must voor het ontwikkelen van de spierkracht en motoriek.

Bijtspeelgoed - Sophie de giraf

Misschien wel het meest bekende bijtspeelgoed is: Sophie de giraf. Mega populair als baby speelgoed, niet weg te denken en zeker een geschikt kraamcadeau.

Het is ook niet voor niks dat Sophie zo populair is. Ze heeft haar populariteit te denken aan het feit dat ze het eerste bijtspeeltje is dat 5 zintuigen van je kindje stimuleert. Een echte aanrader dus.

Sophie de Giraf - Bijt speeltje speelgoed
Sophie de Giraf - Bijt speeltje
Dit bijtspeeltje is duurzaam omdat het gemaakt is van rubber en vrij is van schadelijke stoffen zoals Phthalates, PBA en PVC. Het speeltje kan lang meegaan en heeft een fijne geur die herkenbaar is voor de baby.
Populariteit: 10/100

Wat is geschikt speelgoed voor een baby van 5 maanden?

Speelgoed met structuur, geluid en een beetje interactie wordt steeds leuker voor een kindje naarmate ze 5 maanden zijn. Verder leert het kindje alledaagse voorwerpen ook al wat meer te waarderen. Zo kan een zakdoek of babyspiegeltje ook een groot succes zijn voor de kleine spruit. 

Muziekdoosje

De meeste muziekdoosjes voor baby’s zijn een zachte knuffel met een trekkoord. Zo leert het kindje aan het koord trekken, wat goed is voor de motorische ontwikkeling en wordt ook gelijk het gehoor gestimuleerd. De auditieve ontwikkeling wordt steeds belangrijker voor je kindje, en hier kan hij/zij zich uren mee vermaken. 

Babyspiegeltje

De ontwikkeling van de visus van je kindje (de ogen) wordt gestimuleerd door middel van het kijken in een spiegeltje. Het kindje leert naar een spiegel te kijken waarin een reflectie zichtbaar wordt. Ook felle kleurtjes worden steeds interessanter voor baby’s naarmate ze ouder worden. Hierdoor wordt het kindje gestimuleerd om geboeid te zijn. Super leerzaam! 

veilig speelgoed voor babies

Wat is geschikt speelgoed voor een baby van 6 maanden?

Een kindje van 6 maanden leert (met wat hulp) al redelijk goed zitten, schommelen en wiegen. De fijne en grove motoriek wordt steeds meer ontwikkeld. Ook gaan ze dingen herkennen waardoor je samen kan gaan spelen. Hierdoor wordt interactief speelgoed zeer gewaardeerd bij kindjes van 6 maanden. 

Badspeelgoed

Je kindje vindt het wellicht leuk om te spetteren in bad. Speelgoed voor in bad is dan ook erg leuk om meerdere zintuigen te stimuleren. Een ballenset, emmertjes of badeendjes met felle kleurtjes vallen zeker in de smaak. Vergeet ook niet dat bij deze leeftijd rammelend speelgoed nog erg leuk kan zijn. Een balletje dat rammelt en blijft drijven is een schot in de roos voor baby’s van 6 maanden.

Sleutelbos

Net als de rammelaar is ook de sleutelbos zeer geliefd bij de kleintjes voor onder andere het geluid. Ze zijn er te krijgen in de vorm van een bijtring of juist met een muziekje erin. Dit is ideaal voor de auditieve ontwikkeling. Je kindje vindt het fijn om nieuwe geluiden te ontdekken. Met name het ratelen van de sleutels en de piepende deuntjes kan een ware hit zijn voor je kindje. 

Veelgestelde vragen

Hou rekening met de mijlpalen in de ontwikkeling van je kind. Baby's gaan vaak rond dit moment beginnen met rechtop zitten, het houden van voorwerpen tussen hun handen. Deze kunnen ze ook overbrengen van de ene hand naar de andere hand. En ze zijn ook dol op geluiden. Speelgoed dat muziek afspeelt als je op knoppen drukt, is een geweldige optie. Stapelblokken, speelgoed waarbij je voorwerpen in een bakje moet doen, ballen en speelgoed dat textuur heeft of knisperig is, zijn ook leuk op deze leeftijd.
 

Baby's groeien op deze leeftijd snel. Interesse in speelgoed kan van de ene op de andere dag veranderen. Elke baby ontwikkeld zich op zijn/haar eigen tempo en het is goed om echt naar het kind zelf te kijken. Baby's van zes maanden zijn dol op speelgoed met muziek, activity boxes en speelgoed met textuur. Op deze leeftijd krijgen ze veel tandjes, dus vergeet het belang van bijtspeeltjes niet! Bijtringen masseren en koelen pijnlijk tandvlees en de buitenste textuur stimuleert de tastzin. Op deze leeftijd zijn baby's ook dol op zachte boeken, ballen, stapelringen of -bekers, en blokken.

Als uw baby 6 maanden oud is, vindt hij het spannend om de wereld om zich heen te ontdekken. Probeer speelgoed te vinden waar ze veilig op kunnen kauwen, maar ook leuk speelgoed dat muziek speelt of geluid maakt als je kind iets doet (zoals op een knop drukken). Ook zijn ze vaak dol op ballen en dingen die bewegen. En zoals gezegd, is het ook leuk om op deze leeftijd te stapelen of voorwerpen in een bakje te doen. Naarmate ze groeien, zullen baby's zich meer richten op activiteitencentra en duwspeeltjes. Op deze leeftijd kan speelgoed vrij eenvoudig zijn, en iets eenvoudigs als een bal kan uren vermaak bieden. Speelgoed en boeken zijn een waardevolle stimulans voor de ontwikkeling van uw baby.

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)