Het leukste speelgoed voor baby's van 6 tot 12 maanden.

Tijdens het tweede halfjaar in het leven van een baby gaat de motorische ontwikkeling erg snel. Rond de zes a zeven maanden gaat het reiken en grijpen goed. 

De meeste kinderen rollen ook om rond deze leeftijd. Als een kindje op zijn rug ligt speelt hij of zij met de voetjes. Ook leren kinderen hun evenwicht te houden in zittende positie. 

In deze periode leren de meeste kinderen ook tijgeren, kruipen, zitten, gaan staan en sommige kinderen zelfs lopen! Ook de eerste woordjes beginnen te komen!

baby 6 maanden speelt met speelgoed

Wat vindt een kind tussen de 6 en 12 maanden leuk om te doen?

Kinderen in de leeftijd van 6-12 maanden worden steeds nieuwsgieriger. De wereld om hen heen wordt groter en hierdoor ontdekken ze steeds meer. Om geschikt speelgoed te vinden, kun je denken aan speelgoed dat de zintuigen prikkelt. 

De ontwikkeling van een baby wordt gestimuleerd door kleurrijk speelgoed. Denk ook aan variatie in hetgeen er aangeboden wordt. Soms helpt het ook om na een tijdje een speelgoedje weg te leggen en er iets anders voor in de plaats te leggen. 

Leuk speelgoed voor kinderen in deze leeftijdsfase is bijvoorbeeld: ballen met geluidjes, bouw en constructief speelgoed, rammelaars, spiegeltjes, speeltjes met geluid en muziekjes. Voor de al kruipende, staande of lopende kinderen zijn bijvoorbeeld loopautos, loopfietsen, muziektafels, boekjes, puzzels en Duplo leuk.

Houten speelgoed is uitermate geschikt voor baby's. Baby's hebben een stimulerende omgeving nodig om nieuwe dingen te leren. Zo groeien ze terwijl ze ondertussen spelen en nieuwe dingen ontdekken. We schreven een blog waarom houten speelgoed goed voor baby's is

Fisher-Price Little People Dierenverzorgingsboerderij - Speelfigurenset speelgoed
Fisher-Price Little People Dierenverzorgingsboerderij - Speelfigurenset
Dit speelgoed is gemaakt van kunststof en heeft een zichtbare CE-markering, wat betekent dat het voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Het is echter niet duidelijk of het materiaal duurzaam geproduceerd is.
Populariteit: 94/100

Speelgoed voor de fijne motoriek voor kinderen van 6 tot 12 maanden

Als je spreekt over de motorische ontwikkeling van een kind, dan heb je te maken met fijne en grove motoriek. Met fijne motoriek wordt het vermogen om je handen en vingers te gebruiken; het draait om de fijne bewegingen. Doordat het kleintje steeds beter dingen kan pakken, worden ook de zintuigen getraind. De zintuigelijke ontwikkeling en motorische ontwikkeling werken samen en stimuleren elkaar in de ontwikkeling. 

Wanneer je naar een kind in de leeftijdsfase tussen de 6 en 12 maande kijkt, zie je dat de twee handen van de baby steeds beter leren samenwerken. Wanneer een baby rond de zes maanden oud is, kan hij/zij een voorwerp overpakken van de ene hand in de andere. 

Naarmate je kindje ouder wordt, zie je dat ze een voorwerp kunnen overpakken, maar ook kan gaan ronddraaien; de vingertoppen worden steeds meer gebruikt. Voorbeelden hoe een kind met behulp van de handjes voorwerpen gaat verkennen door middel van de fijne motoriek zijn:

 • voorwerpen tegen elkaar aan stoten
 • Herhaaldelijk en opzettelijk dingen laten vallen
 • Met een vlakke hand ergens tegen aan slaan


Naarmate het tweede half jaar vordert, kunnen ze kleintjes steeds beter iets oppakken tussen duim en wijsvinger (de pincet greep). Ook neemt het oog voor detail steeds meer toe; je ziet ze steeds meer observerend kijken, waarna een handeling kan volgen. Bijvoorbeeld door een rozijntje van tafel te pakken. Ook gaan ze richting de 11-12 maanden wijzen.

Bij de fijne motoriek draait het allemaal om de fijne bewegingen: grijpen naar een speeltje, hanteren van een voorwerp, het bouwen van een torentje, een vorm in een vormenstoof doen, knoopjes dichtdoen, veter strikken, tekenen, knippen, met een lepel eten of het vasthouden van een potlood.

Dit betekent dus ook dat de kleinste voorwerpen niet langer veilig zijn voor je kind!

Fisher-Price Little People Garage - Speelset met Garage en 2 Auto's speelgoed
Fisher-Price Little People Garage - Speelset met Garage en 2 Auto's
De Fisher-Price Little People Garage is gemaakt van duurzaam kunststof en bevordert de sociale en fijnmotorische vaardigheden van kinderen. Het speelgoed stimuleert ook de fantasie. CE-markering zorgt voor veiligheid, maar er is geen informatie beschikbaar over het productieproces.
Populariteit: 86/100

Blokken en stapelbekers

Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 maanden worden nieuwsgierig en willen uitgedaagd worden. Ze leren door ervaringen op te bouwen en creëren hiermee zelfvertrouwen.

Een leuk voorbeeld hiervan zijn blokken en stapelbekers. Zowel met blokken als met de stapelbekers wordt de oog-handcoördinatie gestimuleerd. Denk hierbij aan vrolijke kleuren en veilige materialen. Kinderen zijn nog wel erg geneigd om voorwerpen in de mond te stoppen. Vaak hebben de bekers en/of blokken verschillende vormen en verschillende groottes. Maak een mooie toren en gooi het samen weer om!

Little Dutch Stapelbekers Roze speelgoed
Little Dutch Stapelbekers Roze
De Little Dutch Stapelbekers Roze zijn gemaakt van kunststof en hebben een zichtbare CE-markering, waardoor ze veilig zijn voor kinderen. Ze stimuleren de motorische ontwikkeling en creativiteit van kinderen. Helaas is het materiaal niet duurzaam, maar wel herbruikbaar en recyclebaar.
Populariteit: 10/100
Nûby - Badspeelgoed - Stapelbekers - 6m+ speelgoed
Nûby - Badspeelgoed - Stapelbekers - 6m+
Dit badspeelgoed is gemaakt van plastic en heeft een zichtbare CE-markering voor veiligheid. Het is echter niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar en vereist toezicht van volwassenen tijdens gebruik.
Populariteit: 80/100

Ballen

Ballen zijn altijd een succes. Je hebt sensorische ballen, zachte ballen, grote ballen en kleinere ballen. Overrollen vinden de kleintjes vaak fantastisch! Ook heb je ballen met geluid en licht; deze worden vaak ook erg enthousiast ontvangen!

BamBam Voetbal - Lagoon groen - Baby cadeau speelgoed
BamBam Voetbal - Lagoon groen - Baby cadeau
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van polyester, een materiaal dat lang meegaat en niet snel kapot gaat. Bovendien voldoet het aan de Europese veiligheidsnormen voor Speelgoed.
Populariteit: 10/100
VTech Baby Koetje Boe Bal - Educatief Babyspeelgoed - Ramelaar - 3 tot 24 Maanden speelgoed
VTech Baby Koetje Boe Bal - Educatief Babyspeelgoed - Ramelaar - 3 tot 24 Maanden
De VTech Baby Koetje Boe Bal is gemaakt van duurzaam kunststof en heeft een zichtbare CE markering, wat betekent dat het voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Het speelgoed bevordert de motorische ontwikkeling van baby's en is educatief door kennismaking met kleuren, cijfers en geluiden.
Populariteit: 10/100

Boekjes

Wat op deze leeftijd ook erg leuk is zijn de voel en luisterboekjes. Ook heb je hele leuke boekjes die van zulk stevig materiaal is gemaakt waardoor het met geen mogelijkheid kapot kan gaan. Dit zijn de ‘Indestructibles’ boekjes; echt briljant! Zowel voor je eigen (klein)kind als ook om cadeau te geven.

Er is een enorm aanbod in boekjes en dat is goed te begrijpen! Qua interactie is het leuk, het stimuleert de hersentjes van je kleine en spreekt goed tot de verbeelding.

Indestructibles: Baby Animals: Chew Proof - Rip Proof - Nontoxic - 100% Washable (Book for Babies, Newborn Books, Safe to Chew) speelgoed
Indestructibles: Baby Animals: Chew Proof - Rip Proof - Nontoxic - 100% Washable (Book for Babies, Newborn Books, Safe to Chew)
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van ultra-durable tight-woven materiaal en voldoet aan ASTM safety standards. Het kan ook worden gewassen en gekauwd op zonder kapot te gaan.
Populariteit: 0/100
Baby's foamboek - Boerderijdieren - Zacht boekje voor de kleine handjes speelgoed
Baby's foamboek - Boerderijdieren - Zacht boekje voor de kleine handjes
Dit foamboekje voor baby's is gemaakt van duurzaam materiaal en heeft zachte bladzijdes die lang meegaan. Het boekje stimuleert interactie met je kind door mini-opdrachten en leert ze over verschillende dieren op de boerderij.
Populariteit: 6/100

Speelgoed voor de grove motoriek voor kinderen van 6 tot 12 maanden

Voorop staat dat elk kind zijn of haar eigen tempo heeft in de ontwikkeling, zo ook in de ontwikkeling van de grove motoriek. Onder grove motoriek wordt alles benoemd waarbij je het hele lichaam gebruikt, zoals kruipen, lopen, springen of gooien en vangen.

Kinderen in deze leeftijdsfase gaan in rugligging uitgebreid met de voetjes spelen en zich proberen op beide zijden te draaien. Je kunt in deze leeftijdsfase ook goed oefenen door je baby op zijn/haar buikje te leggen en een speeltje voor zich neer te leggen. Hij/zij zal proberen een armpje op te tillen om het speeltje te onderzoeken. Vanuit tijgeren, gaat je kleintje vaak kruipen. Dit kan soms heel snel gaan en dan is het oppassen geblazen! De wereld van je kleine wordt steeds groter en vaak gaan ze maar wat graag op ontdekkingsreis!

Wanneer je een box in de kamer hebt staan (of iets soortgelijks), proberen sommige baby's zich op te trekken aan de spijlen van de box. Eerst nog heel wankelend op de benen, maar hoe meer ze oefenen, des te beter het gaat.

Lopen leer je met vallen en opstaan, dat duurt even. Om een kind zich makkelijker te laten verplaatsen is een loopauto een mooie optie. Eerst misschien wat onwennig maar het gaat snel beter. En ook nog goed voor de ontwikkeling van de grove motoriek en verbetering van het ruimtelijke inzicht. 

Speelkleden en speelmatten.

Lekker spelen op de grond is goed voor een baby en voor een kind. In buikligging of op de rug, zittend, tijgerend of kruipend, een speelkleed komt altijd van pas. Zeker met de gladde vloeren die veel in huizen voorkomen is een kleed ideaal, het kind kan er veilig en lekker op spelen.

Het aanbod aan speelkleden is divers en groot. Het ene kind heeft niet zo veel nodig en vindt het heerlijk om te staren naar de speeltjes boven zich. Terwijl het andere kind graag uitgedaagd wordt en om hem heen kijkt of er nog wat leuks te doen is op de mat.

Wat ook erg leuk is, is de watermat. Het is van stevig materiaal en de kids vinden het erg leuk om er op te ‘slaan’ en zo de visjes te zien bewegen.

Tiny Love Supermat Speelmat - Meadow Days speelgoed
Tiny Love Supermat Speelmat - Meadow Days
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van stof en wasbaar is. Het heeft ook een CE-markering voor veiligheid en ondersteunt de ontwikkeling van baby's op meerdere manieren.
Populariteit: 10/100

Speelgoed om het reiken en grijpen te stimuleren.

In de eerste zes maanden ontwikkelt een baby het vermogen om doelgericht te reiken en te grijpen. In de maanden daarna gaat dit steeds beter en gecoördineerder. Met reik- en grijpspeelgoed wordt deze motoriek van het kind optimaal gestimuleerd! Kinderen vinden het leuk om het reiken en grijpen al spelend te ontdekken!

Je kunt een kind stimuleren door iets naast zich neer te leggen wat je kind vervolgens makkelijk kan pakken. Maar ook wanneer ze al bijna 11-12 maanden zijn en de neiging hebben om zich ergens aan op te trekken, dan is een activiteiten tafel ook erg geschikt. Het kind wordt uitgedaagd om zich aan de tafel op te trekken; bovenop is immers ook van alles te doen!

Allerion Baby Bijtringen Set – 8 Verschillende – Rammelaar – Bijtspeelgoed – Vanaf 0 jaar speelgoed
Allerion Baby Bijtringen Set – 8 Verschillende – Rammelaar – Bijtspeelgoed – Vanaf 0 jaar
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van veilige materialen en geen scherpe randjes heeft. Ook kunnen de bijtringen helpen tandvleespijn te verminderen, waardoor ze langer mee zullen gaan.
Populariteit: 8/100
small foot - XXL Pets Motor Activity Cube speelgoed
small foot - XXL Pets Motor Activity Cube
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van massief hout en een langdurig speelplezier biedt. Het stimuleert de ontwikkeling van motoriek, cognitieve vaardigheden en sociale interactie. Bovendien wordt het geleverd met vele accessoires die ook van duurzaam materiaal zijn gemaakt.
Populariteit: 0/100
B-care Activiteiten Kubus - Activity Center - Speelkubus Voor Kinderen - Activity Cube - Educatief Speelgoed - Kralenspiraal - Blokkendoos - Rammelaar - Kraam Cadeau - Speelgoedkist - Black Friday – Sinterklaas – Schoencadeautjes Sinterklaas speelgoed
B-care Activiteiten Kubus - Activity Center - Speelkubus Voor Kinderen - Activity Cube - Educatief Speelgoed - Kralenspiraal - Blokkendoos - Rammelaar - Kraam Cadeau - Speelgoedkist - Black Friday – Sinterklaas – Schoencadeautjes Sinterklaas
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van bioplastic en de CE-markering zichtbaar is. Het bevordert ook cognitieve, sociale en motorische vaardigheden bij kinderen. Toezicht door volwassenen wordt aanbevolen voor veiligheid.
Populariteit: 10/100

Wat vinden baby's van 6 maanden leuk?

 • Speelgoed of speeltjes waar je jonge baby van 6 maanden gewoon naar kan kijken. Denk dan aan een mobiele boven de box die beweegt. 
 • Speelgoed die geluid kan maken. Denk dan aan belletjes een muziekboekje of een rammelaar. 
 • Speelgoed die je kind in zijn of haar mond kan stoppen. Denk dan aan een bijtring of boekjes van een flexibele zachte stof.
 • Speelgoed die je kleine telg vast kan pakken. Maak gebruik van divers speelgoed met verschillende materialen en structuren (glad, ruw, bobbelig, wollig). Dit hoeft niet altijd echt speelgoed te zijn. 
 • Een zachte knuffel voelt zacht aan en biedt troost aan je baby. Zo heeft je baby ook als je er niet bent, bijvoorbeeld in bed, een vertrouwd geurtje bij zich. 
 • Wist je trouwens dat baby's van houten speelgoed rustig worden? 

Veelgestelde vragen

 • De trampoline. Geen uitleg nodig denk ik; de trampoline is een groot succes voor jong en oud
 • Zandbak. Oneindig veel zandtaartjes maken en met een schepje en je handjes door het zand heen gaan
 • Zwembad. Een klein badje bij mooi weer. Kleintjes vinden het heerlijk om te spetteren
 • Watertafel. Kijk wat er gebeurt als er water door een toren gaat, die verbazing van de kids is mooi om te zien!
 • Baby schommel. Veel kleintjes vinden het heerlijk om langzaam heen en weer te schommelen
 • De trampoline. Geen uitleg nodig denk ik; de trampoline is een groot succes voor jong en oud
 • Zandbak. Oneindig veel zandtaartjes maken en met een schepje en je handjes door het zand heen gaan
 • Zwembad. Een klein badje bij mooi weer. Kleintjes vinden het heerlijk om te spetteren
 • Watertafel. Kijk wat er gebeurt als er water door een toren gaat, die verbazing van de kids is mooi om te zien!
 • Baby schommel. Veel kleintjes vinden het heerlijk om langzaam heen en weer te schommelen

Geef je baby de kans om zichzelf te vermaken, wissel samen spelen af met alleen spelen. Vanaf een maand of zes is alles wat rinkelt en rammelt mooi speelgoed. Ook een (plastic) babyspiegel is leuk. Communicatie blijft erg belangrijk: gekke gezichten trekken, samen in de spiegel kijken, praten, zingen, etc.

Een kind van 1 jaar kan al veel. Hij (of zij) kan een bal gooien, leert los te lopen en gaat steeds vaker anderen nadoen. Het kind snapt waar voorwerpen voor bedoeld zijn. Hij/Zij kan sociaal knuffelen en weet zichzelf steeds beter te vermaken door zelf te spelen. 

Je hebt rauwers, douwers, schouwers en bouwers. Speelgoed is altijd in één of meerdere categorieën in te delen. Selecteer nauwkeurig het type speelgoed voor jouw kind. Anders is er een grote kans dat hij/zij er niet meer gaat spelen. 

Een kind kan al veel op motorisch gebied. Het kan grijpen, slaan, graaien, aftasten, bewegen, zitten, schommelen, zitten en staan. Het kan dus al spelen met zand, modder, rammelaars, toeters, wandelwagens, hobbelpaarden en looprekken.

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

 • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
 • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
 • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)