Leukst lerend speelgoed voor kinderen van 6, 7 en 8 jaar oud

De meeste kinderen tussen de 6, 7 en 8 jaar zitten in groep drie of vier. Kinderen in deze leeftijdsgroep spelen graag samen. Met kinderen of met het gezin. Gezinsspellen beginnen in deze periode steeds populairder te worden. 

Maar ook samen buiten spelen is erg in trek: buitenspeelgoed is hier erg leuk. Denk daarbij aan voetballen, skippyballen, fietsen en andere spellen. Het kind wordt ook sterker, waardoor hij nieuwe vaardigheden kan leren.

bordspel speelgoed kinderen

Zelfstandiger en steeds meer leren

Kinderen die ouder worden, worden steeds zelfstandiger en leren meer. Je kind weet goed wat links en rechts is en kent veel verschillende kleuren. Voorbeelden van dingen die je kind nu ook zelf kan/leert is bijvoorbeeld het zelf regelen van een badtemperatuur. 

Daarnaast kunnen ze zich rond deze leeftijd 15-20 minuten concentreren. In deze levensjaren zie je met name verfijning van het kunnen in plaats van (grote) veranderingen.

Omdat de motorische vaardigheden van je kind steeds beter en preciezer worden, krijgen ze vaak meer plezier in sport en beginnen ze zich meer te focussen op een bepaalde sport. 

Speeltijd is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Door te spelen kunnen kinderen hun creativiteit en verbeelding verkennen. Het helpt hen ook nieuwe dingen te leren. 

Spelen is een tijd waarin kinderen plezier hebben en zichzelf kunnen zijn. Het is belangrijk dat kinderen elke dag tijd hebben om te spelen. 

Wat vindt een kind van 6, 7 en 8 jaar leuk om te doen?

Kinderen hebben speelgoed nodig om hun creativiteit en fantasie te ontdekken. Hoewel al het speelgoed goed is voor kinderen, is bepaald speelgoed beter geschikt voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Speelgoed voor kinderen van 7 en 8 jaar moet stimulerend zijn en het leren bevorderen. Speelgoed helpt kinderen om hun creativiteit en fantasie te verkennen, waardoor ze kunnen leren en groeien.

Perfect speelgoed voor deze leeftijdsgroep zijn actiefiguren, poppen, speelgoedauto's en knuffeldieren. Dit speelgoed kan helpen om kinderen te leren over de wereld om hen heen, terwijl het ook plezier geeft.

Om een keuze te maken voor speelgoed, kun je ook altijd kijken naar het kind zelf; wat kan hij/zij al? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het goed kunnen balanceren, springen en gooien/vangen. 

Speelgoed voor de fijne motoriek (6, 7 en 8 jaar oud)

Kinderen in de leeftijd van 7 en 8 jaar oud ontwikkelen zich snel. Soms lijkt het net alsof ze van de één op andere dag motorisch een stuk handiger zijn geworden. Dit is zowel op het gebied van de fijne motoriek als ook van de grove motoriek. 

Doordat een kind rond deze leeftijd de handen goed los van elkaar kan gebruiken, zie je dat ze handiger worden in de fijne motoriek. Bij handelingen als een bal vangen, werken met strijkkralen en andere handvaardige activiteiten zie je een duidelijk verschil ontstaan in een vrij korte periode. Er ontstaan mooie kunstwerken. Knutselen en tekenen, knippen en plakken en schilderen stimuleren de fijne motoriek.

Instrumenten, klittenband schoenen en piel-opdrachtjes

Een kind rond de leeftijd van 7-8 jaar kan door de verbeterde fijne motoriek ook beter een instrument bespelen of makkelijker gereedschap gebruiken. Ook kunnen de meeste kinderen zelf goed eten met mes en vork. Bij de meeste meisjes zie je dat ze ook de eigen veters kunnen strikken. 

Jongens zouden dit motorisch ook al kunnen, alleen de meeste jongens hebben tot ongeveer deze leeftijd vaak klittenband schoenen, waardoor het ontwikkelen van deze vaardigheden tot dusver geen prioriteit of aandacht heeft gehad.

De oog-handcoördinatie op deze leeftijd is vaak zo goed ontwikkelt dat er ‘piel-taakjes’ vaker lukken, waarmee de fijne motoriek weer geoefend wordt. Denk hierbij aan het sorteren van paperclips of knopen of het overtrekken van figuren met een potlood.

Hama Maxi Strijkkralen In Ton 3000 Stuks speelgoed
Hama Maxi Strijkkralen In Ton 3000 Stuks
Dit speelgoed is gemaakt van duurzaam materiaal en stimuleert de creativiteit en motorische vaardigheden van kinderen. Het heeft geen negatieve impact op het milieu, maar kan wel plastic afval veroorzaken door het gebruik van strijkpapier.
Populariteit: 100/100
Ministeck - Mozaïek - Papegaai - 1300dlg. speelgoed
Ministeck - Mozaïek - Papegaai - 1300dlg.
Dit Ministeck speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hoogwaardige materialen en stimuleert de ontwikkeling van kinderen op verschillende gebieden. Het kan langdurig worden gebruikt en biedt eindeloze mogelijkheden voor creatieve expressie. Echter, door de kleine stukjes is het niet geschikt voor jonge kinderen zonder toezicht van volwassenen.
Populariteit: 8/100

Knutselen en Tekenen

Creativiteit is voor kinderen heel belangrijk. Hierbij kunnen ze vaak zichzelf zijn en ook een uiting geven aan gevoelens. In combinatie met tekenen en knutselen wordt de creativiteit gestimuleerd. 

Kinderen in de leeftijd van 7 en 8 jaar hebben de fijne motoriek al goed ontwikkelend en kunnen ook netter knippen en plakken dan voorheen. Hierdoor ontstaan mooie kunstwerken. 

Het is leuk om speelgoed te vinden wat de kinderen al wat op weg kan helpen. Door bijvoorbeeld voorbeelden mee te geven of een hulpmiddel waarmee getekend of geknutseld kan worden.

Ravensburger Xoomy Maxi XXL - Tekenmachine speelgoed
Ravensburger Xoomy Maxi XXL - Tekenmachine
Dit speelgoed is gemaakt van duurzaam kunststof en biedt kinderen de mogelijkheid om creatief te zijn en hun verbeeldingskracht te gebruiken. Het is niet duidelijk of het productieproces ook duurzaam is.
Populariteit: 10/100
Teifoc Bouwdoos - Diverse Bouwstenen - 100 stuks speelgoed
Teifoc Bouwdoos - Diverse Bouwstenen - 100 stuks
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van 100% natuurlijke materialen en kinderen leert om logisch en ruimtelijk te denken. Het ontwikkelt de fijne motoriek en kan gebruikt worden om echte bouwwerken te maken. Echter, het bevat wel plastic onderdelen wat minder duurzaam is dan bijvoorbeeld houten blokken.
Populariteit: 10/100

Schilderen

Schilderen is een andere leuke vorm van een creatieve bezigheid voor kinderen in deze leeftijdsfase. daarnaast blijft schilderen leuk. Kleine kinderen vinden het vaak al leuk om ‘te klooien’ met verf, maar naarmate ze ouder worden blijft het leuk. 

Er zijn veel verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld iets naschilderen. Daarnaast is het ook leuk om eerst iets te tekenen om vervolgens te gaan schilderen met mooie aquarel verf. Ook schilderen op nummer, waarbij de tekening vooraf al gemaakt en aangeleverd wordt, is erg populair en bestaat al een lange tijd. Hierdoor is het schilderen op moeilijkheidsgraad in te delen en blijft het een lange tijd leuk!

Schilderen Op Nummer - Knuffelvriendjes speelgoed
Schilderen Op Nummer - Knuffelvriendjes
Dit schilderen op nummer speelgoed is gemaakt van karton en bevat acrylverf op waterbasis, wat betekent dat het veilig is voor kinderen. Het hersluitbare potje zorgt ervoor dat er minder verspilling is en het penseelreiniger overbodig maakt. Echter, de verpakking kan wel plastic bevatten waardoor het niet volledig duurzaam is.
Populariteit: 10/100

Speelgoed voor de grove motoriek (6, 7 en 8 jaar oud)

Vanaf de geboorte (en zelfs daarvoor) ontwikkelt een kind de motoriek, waaronder ook de grove motoriek. Vanaf deze leeftijd zullen de meeste patronen en vaardigheden steeds verder verfijnd worden en steeds soepeler gaan. Je kind is nu op een leeftijd dat het meer gaat oefenen om bepaalde motorische bewegingen onder de knie te krijgen. Met zeven jaar kan je kind over een balk lopen en touwtje springen. Een kind kan rond de leeftijd van zeven jaar moeilijkere schrijfpatronen maken. Letters en woorden worden los geschreven en cirkels kunnen uit de losse hand geknipt worden. 

Kinderen hebben uitdaging nodig

Daarnaast zitten ze niet graag stil. Ze kunnen zich gemiddeld 20 minuten concentreren en moeten dan weer ‘iets’ doen. Als je een leuke activiteit wilt doen met de kids is het leuk, om naast speelgoed, activiteiten te doen waarbij ze op motorisch vlak getriggerd worden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld al wel 30 seconden achter elkaar op één been staan; daag ze hierin uit. 

Balanceren op een balk, houten palen of een muurtje

Andere motorische vaardigheden die zich steeds verder ontwikkelen en de meeste kinderden rond deze leeftijd kunnen zijn het lopen over een evenwichtsbalk. Ook hierin kunnen kinderen uitgedaagd worden; start met een breedte van 10 cm en maak dit smaller. Vaak is balanceren rond 7 cm een mooie uitdaging voor deze kinderen. Je hoeft hier geen hele gymzaal voor in huis te hebben. 

Loopladders: van alles mee te verzinnen

Een andere leuke activiteit waarbij van alles te verzinnen is en waar dus veel afwisseling mogelijk is, is de loopladder. Nu wordt dit misschien niet direct gezien als speelgoed, maar in het kader van de motorische ontwikkeling en spelvorm, vinden kinderen op deze leeftijd (en ouder) dit vaak erg leuk. Maak wisselsprongen, sla een vakje over, hinkel de door vakken heen of gooi met tennisballen in de vakken. 

Balans speelgoed

Voor kinderen van deze leeftijd is oefenen met de balans erg goed. Ook op latere leeftijd, en zelfs bij volwassenen, is dit een terugkerend element in de motorische ontwikkeling en vaardigheden. Met een evenwichtsspel kunnen kinderen balans oefeningen doen en spelenderwijs hun evenwicht en grove motoriek verbeteren. Fysiek worden kinderen hier ook sterker van.

Bijna bij elk vorm van lichaamsbeweging wordt het evenwichtsgevoel verbetert. Elk soort activiteit die goed is voor het evenwicht, verbetert meestal één of meer van de drie basiselementen van een goede balans: het evenwichtsgevoel, de kracht van de stabiliteitsspieren en het algemene coördinatievermogen.

Ook vinden kinderen het vaak ook leuk om een parcours te bouwen met verschillende materialen. Daarmee kunnen ze het ook iedere keer opnieuw weer uitdagend maken voor zichzelf. Bij ons thuis worden regelmatig parcours uitgezet, waarbij het rollenspel ook een terugkerend iets is; de één is de juf/trainer en de anderen voeren het parcours uit.

Stapelstein Balance Board Mint speelgoed
Stapelstein Balance Board Mint
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van 100% recyclebaar materiaal en klimaatneutraal geproduceerd wordt. Het is ook veilig voor kinderen door de afwezigheid van scherpe hoeken en waterbestendige eigenschappen.
Populariteit: 10/100
Teeter Popper, balansbord speelgoed
Teeter Popper, balansbord
Dit balansbord is gemaakt van duurzaam materiaal en het ontwerp stimuleert kinderen om actief te blijven. Het kan jarenlang meegaan en bevordert de fysieke ontwikkeling van kinderen.
Populariteit: 10/100
Ciclon Sports Loopladder - Speedladder 4 meter - Verstelbare treden - geel/zwart speelgoed
Ciclon Sports Loopladder - Speedladder 4 meter - Verstelbare treden - geel/zwart
De Ciclon Sports Loopladder is gemaakt van synthetisch materiaal en kan herhaaldelijk worden gebruikt, waardoor het duurzaam is. Het verstelbare ontwerp maakt het mogelijk om aan te passen aan verschillende leeftijden en niveaus, wat zorgt voor langdurig gebruik. De tas waarin het wordt geleverd zorgt voor een gemakkelijke opslag en transport, waardoor de ladder langer meegaat.
Populariteit: 94/100
Gonge Smalle rivier Balans Evenwicht Motoriek speelgoed
Gonge Smalle rivier Balans Evenwicht Motoriek
Het Rivierenpad is gemaakt van duurzaam kunststof en kan jarenlang meegaan. Het stimuleert de fysieke ontwikkeling van kinderen op een uitdagende en veilige manier. Het is echter niet volledig biologisch afbreekbaar, wat het minder duurzaam maakt dan bijvoorbeeld houten speelgoed.
Populariteit: 0/100

Educatief speelgoed voor 6, 7 en 8 jaar

Educatief speelgoed heeft meestal een leeraspect en ook zeker een aspect van plezier in zich. Bij educatief speelgoed kan ook gedacht worden aan speelgoed gericht op de sociaal emotionele ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling. 

Kinderen vanaf zes jaar krijgen steeds meer inlevingsvermogen. Een kind leert dat beleefd zijn en meehelpen eigenschappen zijn waarbij er waardering voor terug gekregen wordt. Hoe ouder een kind wordt, hoe beter het zal beseffen dat een ander hetzelfde kan voelen als hij/zij.

Vriendschappen worden steeds belangrijker. 

Kinderen gaan meer waarde hechten aan vertrouwen en wederzijds respect en het kunnen spelen met een eigen vriendje/vriendinnetje. Sociale acceptatie is een belangrijk aspect in deze leeftijd. Doordat ze beter rekening met een ander kunnen houden, worden er ook betere en stabielere vriendschappen opgebouwd. Kinderen zijn ook steeds meer bezig om zichzelf te ontdekken. Vaak vinden ze kinderen van het andere geslacht ‘stom’.

Concentratievermogen neemt toe

Daarnaast neemt het concentratievermogen en het geheugen van het kind toe in de leeftijd van 7 en 8 jaar. Ook is de taalverwerving zo goed als voltooid en de uitspraak levert vaak nog maar weinig problemen op. De meeste kinderen kunnen al vrij goed lezen en vinden het ook leuk om dit zelf te doen; ze worden er zelfstandiger van en begrijpen het zelf zonder iemand om hulp te hoeven vragen. 

Kinderen gaan zich onderling meer vergelijken; wat kan je beste vriend(in) wel, wat jij (nog) niet kan, etc. Door de betere ontwikkeling van het geheugen leren deze kinderen steeds beter strategieën te ontwikkelen om dingen te onthouden (denk hierbij aan een ezelsbruggetje). 

Een kind heeft zelfvertrouwen nodig

Door interesse in je kind je blijven tonen en het kind te laten vertellen, merkt je kind dat hij/zij gehoord wordt en er toe doet. Dit versterkt in het zelfvertrouwen. Ook het feit dat je aangeeft dat je je kind wil helpen waar nodig, draagt bij aan het zelfvertrouwen van een kind. Een positieve ontwikkeling in het zelfvertrouwen is goed voor de algehele ontwikkeling van het kind. Zowel samen met je kind dingen ondernemen (een spelletje spelen, voetballen buiten, winkelen, helpen bij school, etc), als ook je kind zelf laten spelen alleen of met vriendjes/vriendinnetjes is belangrijk. 

Cognitieve vaardigheden

Cognitieve vaardigheden die een kind van 6 jaar heeft ontwikkelt of ontwikkelt zijn het herkennen van getallen en hierbij kunnen rekenen met ‘optellen’ en 'aftrekken''. In het begin worden sommen tot 10 gemaakt, maar als vrij snel gevolgd door sommen tot 20. Tevens leert het in stappen te tellen en te splitsen, verdubbelen en halveren.  

Cognitieve vaardigheden die een kind van 7 jaar heeft ontwikkelt of ontwikkelt zijn het begrip van de tafels 1, 2, 3, 4, 5 en 10. Kan tellen in stappen van 10 en simpele verhaalsommetjes oplossen. Daarnaast leert het rekenen tot 100, leert het op een analoge klok kijken en krijgt inzicht in de begrippen lengte en gewicht, dagen en datums.

Loco Maxi  -   Ik leer klokkijken speelgoed
Loco Maxi - Ik leer klokkijken
Dit speelgoed is duurzaam omdat het kinderen helpt leren op een speelse manier, gemaakt is van hoogwaardige materialen en lang meegaat. Het boekje kan hergebruikt worden met de Loco maxi basisdoos.
Populariteit: 10/100

Denkspelletjes

Leuke speelgoed wat de cognitieve ontwikkeling stimuleert zijn logische denkspellen. Er zijn veel spellen op de markt waarbij je het in je eentje kunt spelen. 

Natuurlijk is het leuk om mét iemand een spelletje te doen, maar voor de cognitieve ontwikkeling en concentratie is het soms ook juist fijn om in je eentje een spel te spelen waarin je uitgedaagd wordt. De meeste spellen zijn verdeeld over verschillende niveaus, waardoor het gefaseerd moeilijker wordt en je kind leert aan de manier van denken en oplossen.

Hierbij train je je geheugen en wordt het ruimtelijk inzicht verbeterd, evenals het probleemoplossend denken. In combinatie met fun, is het vooral heel leuk om deze spelletjes alleen of samen te spelen!

Montessori Tetris Balanceer Puzzel Groot 18cm - Educatief Speelgoed voor Balans - Tangram Tetris Stapelspeelgoed - Motoriek en Cognitief Spel - Stapel Speelgoed Blokken - WoodyDoody speelgoed
Montessori Tetris Balanceer Puzzel Groot 18cm - Educatief Speelgoed voor Balans - Tangram Tetris Stapelspeelgoed - Motoriek en Cognitief Spel - Stapel Speelgoed Blokken - WoodyDoody
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van veilig dennenhout en geen scherpe randen heeft. Het bevordert de motoriek en cognitieve ontwikkeling van kinderen.
Populariteit: 10/100
Smart Games - Smart Farmer (SG091) speelgoed
Smart Games - Smart Farmer (SG091)
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van kunststof en rubber, wat lang meegaat. Het heeft ook een zichtbare CE-markering voor veiligheid. Echter, het is niet geschikt voor kinderen onder 36 maanden vanwege veiligheidsredenen.
Populariteit: 10/100

Onderzoeken

Educatief speelgoed waarbij kinderen dingen moeten uitzoeken en onderzoeken beginnen in deze leeftijdsfase ook interessant te worden. Denk hierbij aan het doen van proefjes, het maken van nieuwe creaties en het ontdekken van leuke feitjes. 

Door middel van creatief speelgoed worden de kinderen uitgedaagd en leren en ontdekken kinderen op een leuke manier nieuwe dingen.

4M Kidzlabs Green Science - Schoon Water speelgoed
4M Kidzlabs Green Science - Schoon Water
Dit speelgoed is duurzaam omdat het kinderen leert over waterzuivering en zo bijdraagt aan bewustwording van het belang van schoon water. Het is gemaakt van kunststof, maar bevat wel een CE-markering voor veiligheid. Let op: alleen geschikt voor kinderen boven de 12 jaar onder toezicht van volwassenen.
Populariteit: 8/100
50 verbluffende proefjes om zelf te doen speelgoed
50 verbluffende proefjes om zelf te doen
Dit speelgoed is duurzaam omdat het kinderen uitdaagt om zelf te experimenteren en creatief te zijn. Het gebruik van materialen die iedereen in huis heeft, zorgt voor minder verspilling en afval. Bovendien is het gemaakt van karton, een materiaal dat gemakkelijk recyclebaar is.
Populariteit: 8/100

Veelgestelde vragen

Kinderen van zes jaar spelen steeds vaker samen en vinden dat ook leuk. Gezelschapsspellen zijn een goede eerste stap om thuis samen spelletjes te doen. Als ze met ouders en/of oudere kinderen gewend zijn aan een bepaald spelletje, zullen ze het ook steeds vaker met vriendjes/vriendinnetjes thuis willen spelen. 

Speelgoed voor kinderen van 6 jaar moet stimulerend zijn en het leren bevorderen. Ook buitenspeelgoed is erg in trek. De zelfstandigheid neemt toe en er is dan niks leukers om met je vrienden zelf buiten te spelen. 

Kinderen van zeven jaar spelen steeds vaker zelfstandig met vriendjes en vriendinnetjes en de ouders hoeven steeds minder vaak mee te helpen. Gezelschapsspellen zijn altijd een goede keus. Zeker wanneer het buiten veel regent en ze binnen zich willen vermaken. 

Maar eigenlijk is buiten spelen altijd goed én leuk; weer of geen weer. Doordat de zelfstandigheid toeneemt, zullen de kinderen er ook steeds vaker zelf op uit willen trekken. 

Het concentratie vermogen van de kinderen in deze leeftijd neemt toe en balans speelgoed is vaak een groot succes!

 

Kinderen van acht jaar spelen graag samen. Gezelschapsspellen zijn leuk en vaak zijn de kinderen hier ook competitief mee. Deze spelletjes moeten niet te lang duren, zodat ze het nog een (paar) keer kunnen spelen na elkaar.

Ze kunnen steeds beter rekenen en beter lezen. Kinderen op deze leeftijd zijn ook nieuwsgierig en willen leren door te doen en met een factor plezier. Denkspelletjes van Smart Games zijn erg leuk. Maar ook dingen willen onderzoeken en proefjes doen.

 

Kinderen in deze leeftijd willen graag leren en nieuwe dingen ontdekken. Ook het concentratievermogen en geheugen is steeds verder ontwikkelt. Educatief speelgoed sluit goed aan bij deze fase. 

Bij educatief speelgoed kan ook gedacht worden aan speelgoed gericht op de sociaal emotionele ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling. 

Samen spelen vinden deze kinderen vaak leuk (denk aan voetballen en gezelschapsspellen), maar ook denkspelletjes en spelletjes die het ruimtelijk inzicht verbeteren zijn zeer geschikt. 

Kinderen in deze leeftijdsfase ontwikkelen zich snel. Dit is zowel op het gebied van de fijne motoriek als ook van de grove motoriek.

Knutselen en tekenen, knippen en plakken en schilderen stimuleren de fijne motoriek. Maar ook het bespelen van een instrument en/of klussen en dingen maken met gereedschap, stimuleren de fijne motoriek. 

Vanaf deze leeftijd zullen de meeste patronen en vaardigheden steeds soepeler gaan. Je kind is nu op een leeftijd dat het meer gaat oefenen om bepaalde motorische bewegingen onder de knie te krijgen. Balans speelgoed is leuk om de grove motoriek te stimuleren, evenals balspelen met gooien en vangen. 

 

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)