Retro speelgoed, ga terug in de tijd

Retro (Vintage) betekent eigenlijk het teruggrijpen op producten en ontwerpen van vroeger. Ook bij speelgoed is de retrostijl erg populair geworden. Als ouders herken je sommig speelgoed van vroeger en is het leuk om te zien dat uw eigen kind er ook zoveel speelplezier van heeft! Voorbeelden van retro speelgoed uit de oude doos zijn: tuimelaars, trekeendjes- of paardjes, stelten en nog veel meer! We maakten eerder al een lijstje met de top 10 retro speelgoed.

retro vintage speelgoed

Wanneer noem je speelgoed 'retro'.

Speelgoed wordt als retro beschouwd als het vroeger populair en algemeen verkrijgbaar was, maar sindsdien niet meer algemeen populair is. Mensen die ermee zijn opgegroeid hebben er vaak een dierbare herinnering aan en worden beschouwd als nostalgische of vintage artikelen.

Of mensen erg geïnteresseerd zijn in retro speelgoed verschilt echt van persoon tot persoon. En of speelgoed echt behoort tot de categorie 'retro' is subjectief en kan variëren van persoon tot persoon. 

Sommige mensen vinden retro speelgoed interessant vanwege de nostalgische factoren en herinneringen aan hun kindertijd, terwijl anderen misschien geen interesse hebben omdat ze geen band hebben met het speelgoed of omdat het hen als ouderwets beschouwen.

Wordt er nog veel retro speelgoed gekocht?

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel retro speelgoed er verkocht wordt, aangezien dit afhangt van de specifieke verkoopkanalen en merken die worden gebruikt. Er zijn echter veel online verkoopsites, winkels en veilingen die retro speelgoed aanbieden, wat suggereert dat er vraag naar is. 

Ook worden er vaak verzamelobjecten van oud speelgoed geveild voor hoge bedragen, waaruit blijkt dat er ook een groep verzamelaars is die geïnteresseerd is in oud speelgoed.

Voorbeelden van retro speelgoed

Retro speelgoed is inmiddels een breed begrip. Mede omdat retro speelgoed soms weer als vernieuwde versie wordt gemaakt. Noem je het dan nog retro, het is immers een idee van vroeger. 

Of is dit geen retro meer, want het is zojuist uit de fabriek gekomen en opnieuw gemaakt. 

Populair van vroeger.

Een van de populaire retro speelgoed voorbeelden is de Gameboy. Deze handheld spelcomputer werd in 1989 geïntroduceerd door Nintendo en was een groot succes. Veel kinderen groeiden op met de Gameboy en veel volwassenen hebben nog steeds een speciale band met deze console. 

Een ander voorbeeld van retro speelgoed is de Fisher Price Little People. Deze kleine figuren werden in de jaren '50 geïntroduceerd en zijn nog steeds populair onder jonge kinderen. 

Nog altijd bekend ‘retro’ speelgoed.

Andere voorbeelden van retro speelgoed zijn Lego, Barbie poppen, en G.I. Joe actiefiguren. Deze speelgoedartikelen hebben allemaal een speciale plek in de herinneringen van velen en zijn nog steeds populair onder verzamelaars en kinderen.

SpecialBalls-Retro-Voetbal-Koeienleer-Handstitched-Maat5 speelgoed
SpecialBalls-Retro-Voetbal-Koeienleer-Handstitched-Maat5
Deze retro voetbal is gemaakt van echt koeienleer en met de hand gestitcht met meer dan 700 hechtingen. Het duurzame materiaal en het vakmanschap zorgen voor een lange levensduur, maar het gebruik van dierlijk leer kan discussie oproepen over de duurzaamheid ervan.
Populariteit: 10/100

Veelgestelde vragen

Actiefiguren van populaire franchises zoals Star Wars, He-Man en Transformers. Klassieke bordspellen zoals Monopoly en Risk. Oude videospelconsoles zoals het Nintendo Entertainment System (NES) en het Super Nintendo Entertainment System (SNES). Retro elektronische handspelletjes zoals Tamagotchi en Simon.

Als het vroeger populair en algemeen verkrijgbaar was, maar sindsdien niet meer algemeen populair is.

Degenen die het meest geïnteresseerd zijn in retro speelgoed zijn meestal volwassenen die ermee zijn opgegroeid en goede herinneringen hebben aan het spelen ermee als kind. Het kunnen ook verzamelaars of liefhebbers zijn.

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)