Top 10 van het leukste retro speelgoed

Geplaatst op: 30-06-2022, 18:33, laatste update op: 23-10-2022, 22:01

Voor de 20e eeuw hadden kinderen weinig speelgoed en wat ze hadden was kostbaar. Bovendien hadden kinderen niet veel tijd om te spelen. Slechts een minderheid ging naar school, maar van de meeste kinderen werd verwacht dat ze hun ouders hielpen met eenvoudige klusjes in huis of op het land. Het speelgoed van vroeger, wordt retro speelgoed of vintage speelgoed genoemd.

retro speelgoed top 10

Het ontstaan van speelgoed

Egyptische kinderen speelden met soortgelijke spelletjes als de kinderen van nu. Zij speelden ook met speelgoed zoals tollen, poppen, model paarden met wielen, hoepels en hobbelpaarden. Ook speelden zij met knokkel beentjes. Knokkel Beentjes zijn de voorloper van de dobbelsteen. In het oude Griekenland speelden de jongens (als ze niet naar school gingen) en de meisjes (als ze niet meehielpen in de huishouding) balspelen met opgeblazen varkensblazen. 

Romeinse kinderen speelden met houten of kleien poppen en hoepels. Zij speelden ook balspelen en bordspellen. Ze speelden ook met knokkel beentjes van dieren.

Speelgoed veranderde weinig door de eeuwen heen. En sommige speeltjes raken niet voor niets nooit uit de mode. Als je zelf op zoek bent naar speelgoed en je komt producten tegen van vroeger, dan roept dat vaak een herinnering op. Hoe leuk is het om je eigen (klein)kinderen te laten spelen met het speelgoed waar je zelf vroeger ook mee gespeeld hebt! 

Retro speelgoed is speelgoed voor kinderen én volwassenen

Klassiek speelgoed is een goede keuze voor (groot)ouders die iets willen vinden waarmee ze samen met de kleintjes kunnen spelen. Als je een kind een retro-speeltje geeft, dan is dat een superleuke manier om met het hele gezin hiermee te spelen. Het is ook een leuke manier om een volwassene te trakteren op een nostalgisch item uit hun verleden. Hiermee worden vaak leuke herinneringen uit de kindertijd opgehaald.

Ons ultieme retro speelgoed

Je kunt een enorme lijst maken van het leukste speelgoed van de afgelopen decennia. Deze lijst zal uiteraard ook weer per persoon verschillen. En natuurlijk zijn er in de loop van de tijd veel leuke spellen en speelgoed uitgebracht, toch wilden we onze top 10 van retro speelgoed graag met jullie delen. Tevens is het speelgoed waar kinderen nu ook nog mee spelen en wat je ook (weer) terug kan vinden in speelgoedwinkels en online. Lees je mee?

Top 10 retro speelgoed

1. Magnetisch tekenbord

Het originele magnetische tekentablet werd in 1974 uitgebracht. Sindsdien zijn er meer dan 40 miljoen stuks van dit type speelgoed verkocht! Met behulp van een magnetisch potlood en magnetische deeltjes kan je tekeningen maken. En als je klaar bent? Verwijder je het net zo makkelijk weer met een schuifje. Op naar de volgende tekening!

Kids Art Magnetisch Tekenbord 45X30 Cm speelgoed
Kids Art Magnetisch Tekenbord 45X30 Cm
Dit magnetische kleurentekenbord is duurzaam omdat het gemaakt is van kunststof materiaal en herbruikbaar is. Het stimuleert de creativiteit en motoriek van kinderen, maar kan na verloop van tijd wel wat slijtage vertonen.
Populariteit: 86/100

2. Stretch Armstrong poppen

Stretch Armstrong is misschien wel een van de meest iconische retro speelgoedartikelen die er zijn. De Stretch pop begon zijn ‘carrière’ in de speelgoedkist al in 1976. De Stretch Armstrong was een Amerikaanse krachtpatser en actiefiguur gevuld met een gelachtige substantie. Kinderen konden aan hem trekken, hem draaien, hem strekken en zelfs in een knoop leggen. 

Sinds 1997 werd dit exemplaar gemaakt. Sindsdien zijn er andere type stretch poppen op de markt. Maar niet minder leuk!

Stretch Armstrong - The Original speelgoed
Stretch Armstrong - The Original
Dit speelgoed is niet duurzaam, omdat het gemaakt is van kunststof en geen vermelding heeft van gerecyclede materialen of een milieuvriendelijk productieproces.
Populariteit: 80/100

3. Fisher Price speelgoed kassa

De Fisher-Price® Kassa, geïnspireerd op het klassieke speelgoed uit 1975, helpt je kind bij het tellen en het leren van cijfers en kleuren. Deze speelgoed kassa heeft negen helder gekleurde plastic munten om mee te betalen. Door aan de hendel te trekken, rinkelt de bel en gaat de lade open. 

Fisher Price - Kassa speelgoed
Fisher Price - Kassa
Dit speelgoed is gemaakt van kunststof en heeft een CE-markering voor zichtbare veiligheid. Het kan echter niet worden beschouwd als duurzaam omdat het geen informatie biedt over de productieprocessen of materialen die zijn gebruikt.
Populariteit: 96/100

4. Polly Pocket

Chris Wiggs was de bedenker van de Polly Pocket huisjes. Voor zijn dochter maakte hij poppenhuisjes van make-up doosjes. Dit idee is in 1989 door een firma uit Engeland overgenomen en als speelgoed in productie gebracht. Later nam Mattel het over. Zij hebben de huisjes en poppetjes groter gemaakt, ten opzichte van de eerste versies. Daarna was er een tijd lang niks meer te horen over de Polly Pocket. Maar sinds 2018 heeft Mattel weer een nieuwe collectie uitgebracht.  

5. Magische speelboom

Deze fantastische pop-up Magic Tree House is de thuisbasis van de familie Tree Tots en van het schattige hondje Youpi. Ontworpen met het originele decor van de jaren 1970, retro meubilair om de drie kamers in te richten, een auto, een hondenhok, een schommel en zelfs een bewegende lift.

Klorofil - Magische speelboom speelgoed
Klorofil - Magische speelboom
De Klorofil Magische Speelboom is gemaakt van plastic en heeft een CE-markering voor veiligheid. Het speelgoed heeft geluiden uit de natuur en is gemakkelijk mee te nemen. Er wordt geen informatie gegeven over het duurzame productieproces of materiaalgebruik, dus het is onduidelijk of dit speelgoed als duurzaam kan worden beschouwd.
Populariteit: 80/100

6. Knikkers

Knikkers mogen natuurlijk niet ontbreken als retro speelgoed. Waar en wanneer het knikkeren precies is ontstaan weten we eigenlijk niet. Uit opgravingen die aan het begin van de vorige eeuw zijn gedaan, kunnen we opmaken dat er al rond 2500 v.Chr. gespeeld werd met knikkers. En naar alle waarschijnlijkheid hebben de Romeinen het spelletje voor het eerst in Europa geïntroduceerd.

Tegenwoordig knikkeren kinderen nog steeds. Naast de traditionele knikkerpotjes, heb je ook veel verschillende knikkerbanen. 

1 kilo knikker bonken in een netje - 4 verschillende formaten - knikkeren - buitenspeelgoed speelgoed
1 kilo knikker bonken in een netje - 4 verschillende formaten - knikkeren - buitenspeelgoed
Dit speelgoed is niet per se duurzaam, aangezien het gemaakt is van glas en geen vermelding heeft van een duurzaam productieproces. Het bevat wel een zichtbare CE-markering voor veiligheid en waarschuwt dat het alleen geschikt is voor kinderen ouder dan 3 jaar onder toezicht van volwassenen.
Populariteit: 92/100

7. Happy kubus & Rubik’s kubus

De Hongaarse design leraar en puzzelaar Erno Rubik legde zijn eerste kubus puzzel in 1974. Hij noemde het de Magische Kubus. De puzzel werd aan Ideal Toy & Novelty Company gepromoot, waarna deze puzzel de naam “Rubik's Cube” kreeg. In 1980 werden de eerste kubussen in de winkels gelegd. Al snel wilden puzzelaars over de hele wereld de kubus oplossen. Binnen twee jaar waren er honderd miljoen exemplaren van gekocht, waardoor Rubiks Kubus de titel van populairste puzzel uit de geschiedenis kreeg.

In 1986 werd de ‘Happy Cube’ bedacht door Dirk in het Belgische Zoersel. Rond 1990 begonnen de Happy Cube puzzels verschillende handelsnamen te krijgen, van Coco-Crash in Spanje, de Wirrel Warrel Puzzels in Nederland en Happy Cube in Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië. 

8. Lolo bal

De Lolo Ball is uitgevonden door twee Belgen, Van Der Cleyen en Ribbens in 1969. Andere benamingen voor deze bal zijn onder andere de Pogo Bal of springbal. De bal was een rage in het midden van de jaren 1980 toen Hasbro het in massaproductie nam. Hasbro produceerde het speelgoed tot het begin van de jaren 1990. Inmiddels worden soortgelijke producten gemaakt door andere fabrikanten.

Lolobal Toi-Toys: roze speelgoed
Lolobal Toi-Toys: roze
Dit speelgoed is gemaakt van kunststof en heeft een zichtbare CE-markering voor veiligheid. Echter, het is niet geschikt voor kinderen onder 12 jaar en vereist toezicht van volwassenen. Het duurzame aspect van dit product wordt niet benoemd in de beschrijving.
Populariteit: 20/100

9. Nopper

Wie heeft er nog met Nopper gespeeld? Dit speelgoed bestaat uit gekleurde delen, die voorzien zijn van kleine uitstulpsels. Door deze uitstulpsels kunnen de verschillende losse stukken makkelijk aan elkaar bevestigd worden.

Het werd in 1969 uitgevonden door Denys Fisher en het merk is sinds 2016 eigendom van Hasbro. In het Engels staat dit speelgoed bekend onder de naam stickle bricks. 

Bristle Blocks Jungle 54 Stuks - Bouwblokken Nopper - In Bucket speelgoed
Bristle Blocks Jungle 54 Stuks - Bouwblokken Nopper - In Bucket
De Bristle Blocks zijn gemaakt van duurzaam kunststof en hebben een zichtbare CE-markering voor veiligheid. Ze zijn echter niet biologisch afbreekbaar, dus dat maakt ze minder milieuvriendelijk. Maar door hun duurzame materiaal gaan ze wel lang mee en kunnen ze worden hergebruikt.
Populariteit: 86/100

10. Spirograph

Spirograph is een teken hulpmiddel waarmee je hele mooi en ingewikkeld uitziende spiraalvormige ontwerpen en patronen kunt tekenen. De bekende speelgoedversie werd ontwikkeld door de Britse ingenieur Denys Fisher en voor het eerst verkocht in 1965.  Sinds 1998 wordt Spirograph uitgebracht door Hasbro. 

Het merk Spirograph werd in 2013 wereldwijd opnieuw gelanceerd, met de oorspronkelijke product configuraties, door Kahootz Toys. De Spirograph was speelgoed van het jaar in 1967, en finalist bij de speelgoed van het jaar verkiezing, in twee categorieën, in 2014.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

11-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

09-03-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Helpt het springen op de trampoline bij autisme?

12-03-2023

Spring mee op deze fascinerende reis en ontdek hoe trampolinespringen een grote impact kan hebben op het leven van autistische personen en hun gezinnen! - Lees hele artikel

8x de beste skelters voor urenlang buitenspeel plezier

30-03-2023

Skelters! De ultieme vierwielige pretmachine voor kinderen. Lees onze vergelijking en kies de beste skelter voor jou. Voor volwassenen en kinderen. - Lees hele artikel

Ierse speelgoedgigant Smyths Toys zet voet in Nederland

19-03-2023

De Ierse speelgoedgigant Smyths Toys opent eind maart 2023 zijn eerste van 20 geplande mega speelgoedwinkels in Nederland. De eerste komt in Amsterdam. - Lees hele artikel

7 vette challenges voor op de trampoline

09-03-2023

De lente is in aantocht en we kunnen weer meer buiten gaan spelen! De trampoline blijft een fantastische activiteit om op te springen en te spelen. Actief bezig zijn en nog lol hebben ook! Maar het is ook leuk om een uitdaging aan te gaan met elkaar; gebruik hier deze zeven challenges voor. - Lees hele artikel

Wat maak speelgoed goed? 10 kenmerken.

11-09-2022

Speelgoed is pas goed als het eigenlijk aan de volgende 10 kenmerken voldoet. We leggen ieder kenmerk voor je uit, want je wilt toch alleen het beste speelgoed? - Lees hele artikel

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)