Top 10 van het leukste retro speelgoed

Geplaatst op: 30-06-2022, 18:33, laatste update op: 23-10-2022, 22:01

Voor de 20e eeuw hadden kinderen weinig speelgoed en wat ze hadden was kostbaar. Bovendien hadden kinderen niet veel tijd om te spelen. Slechts een minderheid ging naar school, maar van de meeste kinderen werd verwacht dat ze hun ouders hielpen met eenvoudige klusjes in huis of op het land. Het speelgoed van vroeger, wordt retro speelgoed of vintage speelgoed genoemd.

retro speelgoed top 10

Het ontstaan van speelgoed

Egyptische kinderen speelden met soortgelijke spelletjes als de kinderen van nu. Zij speelden ook met speelgoed zoals tollen, poppen, model paarden met wielen, hoepels en hobbelpaarden. Ook speelden zij met knokkel beentjes. Knokkel Beentjes zijn de voorloper van de dobbelsteen. In het oude Griekenland speelden de jongens (als ze niet naar school gingen) en de meisjes (als ze niet meehielpen in de huishouding) balspelen met opgeblazen varkensblazen. 

Romeinse kinderen speelden met houten of kleien poppen en hoepels. Zij speelden ook balspelen en bordspellen. Ze speelden ook met knokkel beentjes van dieren.

Speelgoed veranderde weinig door de eeuwen heen. En sommige speeltjes raken niet voor niets nooit uit de mode. Als je zelf op zoek bent naar speelgoed en je komt producten tegen van vroeger, dan roept dat vaak een herinnering op. Hoe leuk is het om je eigen (klein)kinderen te laten spelen met het speelgoed waar je zelf vroeger ook mee gespeeld hebt! 

Retro speelgoed is speelgoed voor kinderen én volwassenen

Klassiek speelgoed is een goede keuze voor (groot)ouders die iets willen vinden waarmee ze samen met de kleintjes kunnen spelen. Als je een kind een retro-speeltje geeft, dan is dat een superleuke manier om met het hele gezin hiermee te spelen. Het is ook een leuke manier om een volwassene te trakteren op een nostalgisch item uit hun verleden. Hiermee worden vaak leuke herinneringen uit de kindertijd opgehaald.

Ons ultieme retro speelgoed

Je kunt een enorme lijst maken van het leukste speelgoed van de afgelopen decennia. Deze lijst zal uiteraard ook weer per persoon verschillen. En natuurlijk zijn er in de loop van de tijd veel leuke spellen en speelgoed uitgebracht, toch wilden we onze top 10 van retro speelgoed graag met jullie delen. Tevens is het speelgoed waar kinderen nu ook nog mee spelen en wat je ook (weer) terug kan vinden in speelgoedwinkels en online. Lees je mee?

Top 10 retro speelgoed

1. Magnetisch tekenbord

Het originele magnetische tekentablet werd in 1974 uitgebracht. Sindsdien zijn er meer dan 40 miljoen stuks van dit type speelgoed verkocht! Met behulp van een magnetisch potlood en magnetische deeltjes kan je tekeningen maken. En als je klaar bent? Verwijder je het net zo makkelijk weer met een schuifje. Op naar de volgende tekening!

2. Stretch Armstrong poppen

Stretch Armstrong is misschien wel een van de meest iconische retro speelgoedartikelen die er zijn. De Stretch pop begon zijn ‘carrière’ in de speelgoedkist al in 1976. De Stretch Armstrong was een Amerikaanse krachtpatser en actiefiguur gevuld met een gelachtige substantie. Kinderen konden aan hem trekken, hem draaien, hem strekken en zelfs in een knoop leggen. 

Sinds 1997 werd dit exemplaar gemaakt. Sindsdien zijn er andere type stretch poppen op de markt. Maar niet minder leuk!

3. Fisher Price speelgoed kassa

De Fisher-Price® Kassa, geïnspireerd op het klassieke speelgoed uit 1975, helpt je kind bij het tellen en het leren van cijfers en kleuren. Deze speelgoed kassa heeft negen helder gekleurde plastic munten om mee te betalen. Door aan de hendel te trekken, rinkelt de bel en gaat de lade open. 

4. Polly Pocket

Chris Wiggs was de bedenker van de Polly Pocket huisjes. Voor zijn dochter maakte hij poppenhuisjes van make-up doosjes. Dit idee is in 1989 door een firma uit Engeland overgenomen en als speelgoed in productie gebracht. Later nam Mattel het over. Zij hebben de huisjes en poppetjes groter gemaakt, ten opzichte van de eerste versies. Daarna was er een tijd lang niks meer te horen over de Polly Pocket. Maar sinds 2018 heeft Mattel weer een nieuwe collectie uitgebracht.  

5. Magische speelboom

Deze fantastische pop-up Magic Tree House is de thuisbasis van de familie Tree Tots en van het schattige hondje Youpi. Ontworpen met het originele decor van de jaren 1970, retro meubilair om de drie kamers in te richten, een auto, een hondenhok, een schommel en zelfs een bewegende lift.

6. Knikkers

Knikkers mogen natuurlijk niet ontbreken als retro speelgoed. Waar en wanneer het knikkeren precies is ontstaan weten we eigenlijk niet. Uit opgravingen die aan het begin van de vorige eeuw zijn gedaan, kunnen we opmaken dat er al rond 2500 v.Chr. gespeeld werd met knikkers. En naar alle waarschijnlijkheid hebben de Romeinen het spelletje voor het eerst in Europa geïntroduceerd.

Tegenwoordig knikkeren kinderen nog steeds. Naast de traditionele knikkerpotjes, heb je ook veel verschillende knikkerbanen. 

7. Happy kubus & Rubik’s kubus

De Hongaarse design leraar en puzzelaar Erno Rubik legde zijn eerste kubus puzzel in 1974. Hij noemde het de Magische Kubus. De puzzel werd aan Ideal Toy & Novelty Company gepromoot, waarna deze puzzel de naam “Rubik's Cube” kreeg. In 1980 werden de eerste kubussen in de winkels gelegd. Al snel wilden puzzelaars over de hele wereld de kubus oplossen. Binnen twee jaar waren er honderd miljoen exemplaren van gekocht, waardoor Rubiks Kubus de titel van populairste puzzel uit de geschiedenis kreeg.

In 1986 werd de ‘Happy Cube’ bedacht door Dirk in het Belgische Zoersel. Rond 1990 begonnen de Happy Cube puzzels verschillende handelsnamen te krijgen, van Coco-Crash in Spanje, de Wirrel Warrel Puzzels in Nederland en Happy Cube in Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië. 

8. Lolo bal

De Lolo Ball is uitgevonden door twee Belgen, Van Der Cleyen en Ribbens in 1969. Andere benamingen voor deze bal zijn onder andere de Pogo Bal of springbal. De bal was een rage in het midden van de jaren 1980 toen Hasbro het in massaproductie nam. Hasbro produceerde het speelgoed tot het begin van de jaren 1990. Inmiddels worden soortgelijke producten gemaakt door andere fabrikanten.

9. Nopper

Wie heeft er nog met Nopper gespeeld? Dit speelgoed bestaat uit gekleurde delen, die voorzien zijn van kleine uitstulpsels. Door deze uitstulpsels kunnen de verschillende losse stukken makkelijk aan elkaar bevestigd worden.

Het werd in 1969 uitgevonden door Denys Fisher en het merk is sinds 2016 eigendom van Hasbro. In het Engels staat dit speelgoed bekend onder de naam stickle bricks. 

10. Spirograph

Spirograph is een teken hulpmiddel waarmee je hele mooi en ingewikkeld uitziende spiraalvormige ontwerpen en patronen kunt tekenen. De bekende speelgoedversie werd ontwikkeld door de Britse ingenieur Denys Fisher en voor het eerst verkocht in 1965.  Sinds 1998 wordt Spirograph uitgebracht door Hasbro. 

Het merk Spirograph werd in 2013 wereldwijd opnieuw gelanceerd, met de oorspronkelijke product configuraties, door Kahootz Toys. De Spirograph was speelgoed van het jaar in 1967, en finalist bij de speelgoed van het jaar verkiezing, in twee categorieën, in 2014.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

9 voordelen van een trampoline

24-12-2022

Waarom houden bijna alle kinderen van trampolines? En waarom is trampoline springen goed voor je conditie, lichaam en geest? We hebben 9 voordelen van trampoline springen onder elkaar gezet want een trampoline kent meer voordelen dan je nu nog denkt. - Lees hele artikel

16 beste trampolinetrucs voor beginners en gevorderden

23-12-2022

Heb jij een trampoline in je tuin en ben je op zoek naar inspiratie om je ouders of vriendinnetjes te laten verbazen? Check deze 25 trampoline truucs die je zelf gewoon kan leren. - Lees hele artikel

Amerikaans onderzoek: een trampoline is super voor kinderen

24-12-2022

Trampoline-oefeningen verbeteren evenwicht en motoriek bij kinderen in twaalf weken interventieprogramma. Blijkt uit Australisch onderzoek. - Lees hele artikel

Wat kan je met Magna Tiles (magnetisch speelgoed) maken?

16-11-2022

Magna Tiles, duurzaam creatief magnetisch speelgoed. Ieder kind kan zijn haar creativiteit de vrije loop laten, de mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je voorbeelden van creaties die te maken zijn. - Lees hele artikel

De jury winnaars voor het "Speelgoed van het Jaar 2022" zijn bekend

07-09-2022

Wat is het leukste speelgoed van 2022? De jury-winnaars zijn bekend gemaakt. Het speelgoed is ingedeeld in diverse categorieën als buitenspeelgoed, borspellen en speelgoed voor volwassenen. - Lees hele artikel

Fotoverslag Speelgoed Gala 2022 in Den Bosch

09-11-2022

De publieksprijzen van het speelgoed van het jaar 2022 zijn bekend. We plaatsten een fotoverslag van de 2e editie van het Speelgoed Gala in Den Bosch op 8 november 2022. - Lees hele artikel

Publieks winnaars Speelgoed van het jaar 2022

09-11-2022

Vlak voor de feestdagen zijn de publiekswinnaars van de "speelgoed van het jaar 2022" verkiezing bekend gemaakt. We geven je een handig overzicht van dit 'must have' speelgoed. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)