De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline.

Geplaatst op: 18-04-2023, 12:36, laatste update op: 23-04-2023, 22:45

Een goede trampoline kopen lijkt eenvoudig maar er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. We bespreken onder andere je budget, de grootte en grondhoogte en de vorm. 

Ook het gewicht van de gebruiker, de veiligheid, de kwaliteit van het frame en de weerbestendigheid komen aan de orde. Lees verder om erachter te komen waar je op moet letten bij het kopen van een veilige trampoline. 

trampoline header geschiktspeelgoed

Budget: je kan je geld maar één keer uitgeven.

Zoals veel producten variëren de prijzen van trampolines aanzienlijk, afhankelijk van verschillende factoren. Hoe hoger de prijs, hoe beter de functies en de kwaliteit, maar zolang u geen professionele aankoop doet, kunt u meestal een zeer geschikte trampoline binnen uw budget krijgen. 

Het is hetzelfde als bij het kopen van een auto; we gaan niet zomaar elk automerk bekijken dat er is, maar beginnen met het bepalen van een budget en kijken dan naar de opties die daarbinnen vallen.

Trampoline - blauw - 183 cm - met net - tot 90 KG speelgoed
Trampoline - blauw - 183 cm - met net - tot 90 KG
Deze trampoline is duurzaam door het hoogwaardige materiaal en intensieve testen op kwaliteit en veiligheid. Het veiligheidsnet, individueel gevoerde steunpalen en de randafdekking zorgen voor extra veiligheid tijdens het spelen.
Populariteit: 8/100

De ruimte in de tuin: grootte en grondhoogte.

Outdoor trampolines vereisen voldoende ruimte in de tuin. Voordat je een beslissing neemt over de grootte, pak je een meetlint en meet je het gebied in de tuin waar je de nieuwe trampoline gaat plaatsen. Bepaal dus vóór de je aankoop hoeveel ruimte je voor een trampoline beschikbaar hebt en hoeveel mensen (of kinderen) gelijktijdig mogen springen. 

De afmeting van de trampoline

De kleinste trampolines hebben een doorsnede van ongeveer 150 cm. Ideaal om alleen te springen. Deze kleine modellen kunnen makkelijk worden opgeborgen in een kast of op zolder. Ze zijn erg licht en makkelijk te verplaatsen.

De grotere trampolines liggen tussen de 2,50 en 5,20 meter in doorsnede. Hou er rekening mee dat de grootte van een trampoline wordt gemeten van frame tot frame. Het werkelijke springoppervlak zal kleiner zijn dan de totale afmeting die vermeld wordt. 

Zachte grond vs. harde ondergrond

Een ding om te overwegen is de grond. Je wilt de trampoline het liefst op een zachte ondergrond zoals gras plaatsen. Een harde grond als cement zorgt ervoor dat de trampoline eerder kan verschuiven als je er op springt.

Een zachte ondergrond zoals gras helpt de trampoline te stabiliseren. Het absorbeert ook een deel van de schokken, die door het opspringen worden veroorzaakt. Dit komt de levensduur van de trampoline ten goede.

Zodra je de grootte van het gebied weet dat je voor de trampoline hebt, voeg je een minimum van een voet rondom de grens toe, zodat je vrij rond de trampoline kunt bewegen wanneer dat nodig is.

Framehoogte

Een andere overweging is de frame hoogte vanaf de grond. Sommige trampolines zijn hoger dan andere en dat kan het voor kinderen moeilijk maken om op de trampoline te komen. In dat geval moet je een ladder kopen, wat in sommige gevallen een optionele accessoire is met een meerprijs.

trampo gs

Vorm: rond, ovaal, rechthoeking of vierkant.

Nu je de beschikbare oppervlakte weet, kun je beslissen over de vorm van de trampoline. De meeste trampolines zijn rond of rechthoekig. Je wilt dat de trampoline in de ruimte past. Naast de esthetiek heeft de vorm van de trampoline ook invloed op het springen, de sprong controle en het springoppervlak.

Vierkante en rechthoekige trampolines zorgen voor een groter oppervlak. Dit terwijl ze minder vierkante meters in beslag nemen.

Rechthoekige en vierkante trampolines

Enthousiaste bewegers hebben de voorkeur voor een rechthoekige trampoline. Die springt gelijkmatiger waardoor je je sprongen beter onder controle kan houden. De reden is dat tijdens het springen niet alle veren op het langwerpige oppervlak even snel geactiveerd worden. Daarnaast hebben rechthoekige en vierkante trampolines meestal een hogere springkracht. 

Ook hebben ze een groter springoppervlak, wat zorgt voor meer plezier. Er kunnen namelijk meerdere personen tegelijk op springen.

Salta Combo - Trampoline met veiligheidsnet - 214 x 153 cm - Zwart speelgoed
Salta Combo - Trampoline met veiligheidsnet - 214 x 153 cm - Zwart
De Salta Combo trampoline met veiligheidsnet is duurzaam dankzij het gegalvaniseerde frame, de fraai afgewerkte materialen en de lange conische veren. Het veiligheidsnet biedt extra bescherming voor kinderen tijdens het spelen.
Populariteit: 10/100
Etan UltraFlat Trampoline - 198 x 198 cm - Zwart - Vierkant - Gelijkvloers - Max. Gebruikersgewicht 150 kg speelgoed
Etan UltraFlat Trampoline - 198 x 198 cm - Zwart - Vierkant - Gelijkvloers - Max. Gebruikersgewicht 150 kg
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hoogwaardige Europese materialen en volgens Europese productiestandaarden. Het frame heeft levenslange garantie en de randkussens hebben een garantie van 5 jaar.
Populariteit: 0/100

Ronde trampolines voor de hele familie.

Ronde trampolines zijn er in verschillende maten. Ook de ronde trampolines zijn zeer geschikt voor familieplezier. Ronde trampolines zijn de beste keuze voor recreatieve gebruikers. De veren worden gelijkmatig gebruikt tijdens het springen. Hierdoor word je bij iedere sprong naar het midden getrokken. Ovale trampolines zitten tussen rechthoekige en ronde trampolines in.

Salta Combo - Trampoline met veiligheidsnet - ø 183 cm - Zwart speelgoed
Salta Combo - Trampoline met veiligheidsnet - ø 183 cm - Zwart
De Salta Combo trampoline is gemaakt van duurzaam materiaal en heeft een lange levensduur dankzij het robuuste frame en de gegalvaniseerde veren. Het veiligheidsnet zorgt voor extra veiligheid tijdens het spelen.
Populariteit: 10/100

Maximaal gebruikersgewicht: nooit overschrijden.

Alle trampolines hebben een maximaal gebruikersgewicht. Het gebruikersgewicht is het totale gewicht van de mensen die tegelijkertijd springen. Dit bepaalt of de trampoline geschikt is voor kinderen, volwassenen of kinderen én volwassenen.

Het bepaalt ook of het een goed idee is om meer dan één persoon tegelijk te laten springen. Overschrijd nooit het aanbevolen maximale gewicht. Dat kan de trampoline beschadigen en doen doorbuigen, maar kan ook leiden tot ongelukken en verwondingen.

Veiligheid: ongelukken voorkomen!

Het springen op een trampoline zorgt normaal gesproken alleen maar voor veel plezier. Zorg altijd voor de juiste veiligheidsvoorzieningen. Door het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen minimaliseer je de kans op ongelukken. Want ook hier geldt: een ongeluk zit in een klein hoekje!

Trampolines kunnen worden geleverd zonder omheining of veiligheidsnet, maar voor niet-professionele en recreatieve trampolines is een veiligheidsnet essentieel. 

De verschillende veiligheidsvoorzieningen. 

Veiligheidsnetten zijn er in verschillende uitvoeringen en materialen. Sommige netten voorkomen dat je op de veren terecht kan komen en bekneld kan raken. Andere netten worden rondom de veren geplaatst maar bevatten een gewatteerde hoes om je vingers en tenen te beschermen. 

Hoe hoger de trampoline boven de grond geplaatst word, hoe hoger de val als iemand er af valt. Dat is ook de voornaamste reden dat veel mensen een trampoline in de grond ingraven. 

Bekleding van het frame

Een belangrijk kenmerk om te overwegen is een overdekking van het frame. De kans op contact met het frame of de mogelijkheid dat handen, vingers of hoofden erin vast komen te zitten, moet geminimaliseerd worden.

De bekleding is gemaakt van zacht materiaal en wordt gebruikt om het frame en de veren van de trampoline te bedekken, zodat de gebruiker daar niet rechtstreeks mee in contact komt.

Ook de weerbestendigheid en UV-bestendigheid van de bekleding is belangrijk, omdat deze in topconditie moet blijven om de schokken efficiënt te absorberen.

Salta - Trampoline Veiligheidsrand Universeel - 305 x 214 cm - Groen speelgoed
Salta - Trampoline Veiligheidsrand Universeel - 305 x 214 cm - Groen
Dit speelgoed is gemaakt van hoogwaardig PVC en gevuld met dik waterafstotend EPE foam, wat het duurzaam maakt. Het product is ontwikkeld volgens de gebruikelijke kwaliteitsnormen van Salta.
Populariteit: 8/100

Kwaliteit van het frame: hoe sterker, hoe hoger je springt.

Het frame is, naast de veren, één van de belangrijkste factoren die de kwaliteit van de trampoline bepalen.

Hoe steviger het frame is, hoe beter het springt en hoe minder snel het buigt. Ook zorgt een sterk frame voor een veel stillere ervaring, waardoor piepen en andere geluiden worden vermeden.

Weerbestendigheid: UV-coating kan de levensduur verlengen.

Buiten trampolines zijn buitentoestellen en moeten daarom bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Tenzij er storm of sterke wind wordt voorspeld, moet de trampoline het houden.

UV-coating helpt de levensduur van de bekleding en andere onderdelen te verlengen. De weerbestendigheid moet ook helpen voorkomen dat het frame en de metalen onderdelen gaan roesten.

In geval van harde wind moet de trampoline worden vastgezet met een bevestigingsset, die gewoonlijk apart wordt aangeschaft.

ronde trampoline

De voordelen van trampoline springen.

Als je goed voorbereid een trampoline koopt, kan het feest beginnen. Daag elkaar uit met leuke challenges en zorg voor de dagelijkse beweging.

Ben je al een gevorderde springer en op zoek naar meer uitdaging? Nodig je vrienden uit om deze vette trampoline trucs te proberen!

En wist je dat trampoline springen ook veel voordelen biedt voor mensen met autisme? Lees onze blog hierover.

En ben je na het lezen van deze blog, nog niet overtuigd van de voordelen van de trampoline? Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat een trampoline zowel qua plezier én motivatie om te bewegen, erg goed is!

Veelgestelde vragen

De accessoires verschillen per trampoline. Afhankelijk van het model en de positie van de trampoline kun je denken aan de volgende accessoires: een veiligheidsnet, veranker materialen, een ladder en weerbescherming. 

 • Controleer het frame en de veren: het frame en de veren van de trampoline moeten stevig en sterk zijn om het gewicht van de gebruikers te kunnen dragen. Controleer of er geen roest of scheuren zijn en of de veren niet te strak staan.
 • Controleer de randafdekking: de randafdekking moet goed vastzitten en voldoende padding hebben om te voorkomen dat de gebruikers zich bezeren aan de stalen veren of het frame.
 • Let op de stabiliteit: zorg ervoor dat de trampoline stabiel staat en niet kan kantelen of omvallen. Dit kan worden bereikt door de trampoline op een vlakke ondergrond te plaatsen en te verankeren aan de grond.
 • Controleer regelmatig: controleer regelmatig de trampoline op scheuren, roest, loszittende onderdelen en slijtage. Maak ook de trampoline regelmatig schoon en droog om te voorkomen dat deze gaat roesten.
 • Controleer op keurmerken: kijk of de trampoline voldoet aan veiligheidsnormen en keurmerken, zoals de TUV/GS-certificering of de ASTM-normen.
 • Kwaliteit van het materiaal: een goede trampoline is gemaakt van hoogwaardige materialen die duurzaam en stevig zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het frame, de veren en de springmat.
 • Garantie en service: kies voor een trampoline met een goede garantie en service, zodat je bij eventuele problemen snel en gemakkelijk geholpen kunt worden.
 • Reviews en ervaringen van andere gebruikers: lees reviews en ervaringen van andere gebruikers om een idee te krijgen van de kwaliteit en veiligheid van de trampoline.

Ja. 10 minuten trampoline springen staat gelijk aan ongeveer 30 minuten hardlopen. Daarnaast komt er minder druk op de wervelkolom en knieën. Het intensief springen op een trampoline activeert vrijwel alle spieren in benen, rug, buik en armen. Kortom, een totale lichaams workout.

 

Ga voor een rechthoekige trampoline. Deze is makkelijker in een kleine tuin te plaatsen zonder veel ruimte te verliezen. 

Hou minimaal 2 meter ruimte rondom de trampoline. Van een muur, schutting, fietsenstalling of auto. 

 

Dat ligt er aan. Kleine trampolines kennen een maximaal gewicht van 50 kilo. Dit is wettelijk bepaald. Grotere trampolines, van minimaal 250 cm doorsnede, krijgen adviezen vanuit de producent mee. Deze adviezen zijn gebaseerd op tests. 

Plaats je trampoline op een plek waar deze geen objecten in de buurt staan. Denk aan een muur, een schutting, een auto, een terras of speeltoestel. Wil je de buren niet tot last zijn, plaats deze verder van de erfgrens af. Wil je je springende kinderen in het oog houden, zet deze in het zicht.

 

Wat is veilig? Zorg dat je altijd alleen op een trampoline springt. Heb je en ingegraven trampoline, zorg dan dat je alles rondom de trampoline hebt weggehaald. Staat je trampoline op een verhoging, zorg dan voor een net om de trampoline heen. Wil je trucs gaan leren die je eigenlijk te moeilijk vind? Doe ze dan gewoon niet. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

Helpt het springen op de trampoline bij autisme?

31-03-2023

Spring mee op deze fascinerende reis en ontdek hoe trampolinespringen een grote impact kan hebben op het leven van autistische personen en hun gezinnen! - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

 • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
 • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
 • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)