Het leukste dinosaurus speelgoed. Wraaaaaagh!

Dinosaurussen. De één heeft er niks mee. De ander krijgt er geen genoeg van. Ze hebben bestaan. Lang, lang geleden. Dinosaurussen passen perfect in de fantasiewereld van een kind omdat ze vandaag de dag niet meer bestaan. En kinderen kunnen er veel van leren. Wat precies? Dat lees je verderop. 

dinosaurus speelgoed

Het leukste dinosaurus lego

Waarom hebben sommige kinderen een obsessie voor dino's?

Jongens hebben, zo is vanuit onderzoek gebleken, een grotere kans om een intense belangstelling voor dino's te hebben dan meisjes. Dit komt, zo denken onderzoekers, dat het bestuderen van dinosaurussen een beroep doet op het vermogen van de hersenen om systematisch te denken (het classificeren en sorteren van informatie). 

De hersenen van jongens hebben de neiging om, vanuit nature, systematischer zijn dan die van meisjes (meisjes lijken meer emotioneel bewust dan systematisch). Onderzoekers denken dat jongens hierdoor makkelijker plezier beleven aan het puur bezitten van dino-kennis. 

Meer dan gemiddelde interesses ontwikkelen zich sneller en worden versterkt als ze dit met vriendjes delen. Het lijkt daarom ook waarschijnlijk dat jongens, die meer kans hebben om andere jongens te vinden die van dinosaurussen houden, deze interesse dieper intenser ontwikkelen dan meisjes. 

kind dinosaurus veel van leren

5 voordelen van het spelen met dinosaurussen

Dinosaurussen zijn immense dieren geweest die écht hebben bestaan. Sommige kinderen hebben een intense interesse in dinosaurussen. Is dat erg? Nee. Kunnen ze er iets van leren? Jazeker. Een paar dingen die kinderen van dino's kunnen leren. 

1. Kinderen kunnen veilig een eng en uitgestorven monster bestuderen

Dinosaurussen hebben allerlei enge eigenschappen. Denk aan scherpe tanden, grote klauwen, geschubde lichamen en krachtige ledematen. De confrontatie met deze ‘enge’ karaktereigenschappen én de wetenschap dat dinosaurussen niet meer bestaan is geruststellend voor een kind. Het kan kinderen helpen om met andere ‘enge’ situaties of voorwerpen om te gaan. 

2. Ze leren over de aarde, het leven en de natuurlijke wereld

Dinosaurussen zijn ongelooflijke en fascinerende wezens geweest. Ze leren kinderen meer over hoe diersoorten ontstaan, hoe ze verdwijnen, hoe ze zich aanpassen en hoe ze overleven. De interesse in dino's kan kinderen in contact brengen met de tijdlijn van de aarde. Daardoor beseffen ze dat de aarde al heel lang bestaat en er hele ‘gekke’ dingen hebben plaatsgevonden. 

3. De oerinstincten worden getraind

Er zijn deskundigen die geloven dat dinosaurussen een biologisch vooroordeel bij kinderen kunnen opwekken. D komt voort uit de tijd dat wij nog jagers en verzamelaars waren. Vroeger waren mensen vanuit nature getraind om 'groot wild' (lees: dinosaurussen) te zien als potentieel voedsel of een reden om snel te vluchten. Dinosaurussen dwongen ons, hoe dan ook, om goed op te letten en scherp te zijn. 

4. Meer kennis vergaren

Met dinosaurussen zijn er heel veel leuke en spannende dingen te leren. Zo zijn er heel veel verschillende soorten dinosaurussen met allemaal mysterieuze en moeilijke namen. Ze hebben allemaal hun eigen gewoontes, eet-voorkeuren, leefgebieden en kenmerken. 

5. Ze kunnen overprikkeld raken

De interesse voor dinosaurussen maakt bij kinderen zorgt voor ontwikkeling van een aantal ontwikkelingsgebieden. Denk dan aan psychomotorische ontwikkeling, zintuiglijke ontwikkeling, emotionele ontwikkeling, intellectuele ontwikkeling en natuurlijk verbeeldingskracht.

Populaire dinosaurussen

1. Tyrannosaurus Rex

Tyrannosaurus, betekent eigenlijk: tiranhagedis. Het dier had een bijzonder sterke bijtkracht en was de sterkste dino van alle dinosaurussen. De tyrannosaurus leefde in het Noordwesten van Amerika. Het dier liep op 2 poten en had een zwarte staart. Er is een skelet gevonden van maar liefst 12,3 meter lang. Dit gevonden exemplaar zou, volgens moderne schattingen, tot 14.000 kilo kunnen wegen. De meeste paleontologen denken dat de Tyrannosaurus Rex zowel een actief roofdier als een aaseter was.

2. Spinosaurus

De Spinosaurus is een dino die tot ongeveer 97 miljoen jaar geleden op aarde leefde. De Spinosaurus was een van de grootste van alle bekende vleesetende dino's. Het dier was heel groot. Soms zelfs groter dan Tyrannosaurus, de Giganotosaurus en de Carcharodontosaurus. Het kon 18 meter lang worden en tot 21.000 kilo wegen. De Spinosaurus leek wel wat op de bek van een krokodil. Die was namelijk lang en smal van vorm. Het dier leefde waarschijnlijk in het water én op het land. Het at vlees en hoogstwaarschijnlijk ook vis. 

3. Velociraptor

De Velociraptor was een twee-voetige dinosaurus met een lange staart en een grote sikkelvormige klauw op iedere achterpoot. Het dier leefde tot 71 miljoen jaar geleden. In Jurassic Park kwam ook een Velociraptor voor, hiermee werd het dier bekend bij het grote publiek. In het echt was het dier niet zo groot, slechts 2 meter lang en het kon 80 kilo wegen. Niks in vergelijking met een Tyrannosaurus Rex of een Spinosaurus. 

Nog vele andere dinosaurussen

Naast de bovengenoemde dino's zijn er nog vele soorten ontdekt. Van de triceratops tot de stegosaurus en van de parasaurolophus tot de ankylosaurus. Kortom: een hele collectie aan dinosaurussen. 

Tyrannosaurus speelgoed voor jong en oud

Veelgestelde vragen

Wanneer dino speelgoed interessant wordt voor kinderen is niet precies te zeggen. Het ene kind is vanaf 1 jaar al gefascineerd door dinosaurussen, terwijl het andere kind pas wat later deze interesse ontwikkelt, doordat het bijvoorbeeld vaker naar de televisie kijkt. Doorgaans blijkt dat de meeste kinderen tussen de 2 en 6 jaar dino speelgoed leuk (beginnen te) vinden. Eén ding is zeker, dinosaurus speelgoed kan voor alle leeftijden interessant zijn! 

Wanneer een kind vaak iets over dino's vertelt, of hier graag speelgoed van heeft, dan weet je genoeg. Sommige kinderen vinden veel verschillende dingen leuk om mee te spelen, anderen concentreren zich meer op één ding, zoals bijvoorbeeld dino's. En een grappige weetje is dat, meerdere studies uitgewezen hebben dat kinderen die op jonge leeftijd bovenmatig geïnteresseerd zijn in dinosaurussen, erg slim blijken te zijn.

In het thema dinosaurus speelgoed of dino speelgoed (het is maar net hoe je kind het noemt), is veel verschillend speelgoed te krijgen. Denk aan bouwpakketten, puzzels, boeken en speelfiguren. Natuurlijk zijn er ook nog de dino films, spellen die gebaseerd zijn op het thema ‘dinosaurus’ én de bekende computerspellen zoals Jurassic Park & Jurassic World. 

Er zijn veel verschillende merken die dino speelgoed aanbieden. Voorbeelden zijn Playmobil, LEGO, Schleich en Mattel. 

Dat dino speelgoed populair is, is geen geheim; het is super populair. Mensen vragen zich af waarom het zo populair is. Voor veel kinderen is dinosaurus speelgoed intrigerend. Dit komt omdat de dino echt bestaan heeft. Daarnaast is er zoveel te krijgen over dinosaurussen en wordt er steeds meer over bekend. 

Dinosaurus speelfiguren zijn doorgaans het meest populair. Hiermee kunnen kinderen goed spelen en verschillende rollenspellen doen. Ook is het aanbod enorm, waardoor er gespeeld kan worden met goede en slechte dino's, maar ook met lieve en stoere dinosaurussen. 

Je kunt het zo gek niet bedenken in het thema dino, want je kunt ook de kamer behangen, dekbedovertrekken kopen en posters ophangen.

Wat de beste must have is, hangt echt van het kind af; speelt het graag dan zijn de speelfiguren een must have. Is het vooral geïnteresseerd in het onderwerp en wil het er meer van weten dan zijn posters en boeken een goede aanwinst.

Qua speelfiguren omtrent het onderwerp dino is er een ruime keuze. De volgende merken bieden, elk op een eigen manier, dinosaurus speelgoed aan.

Denk hierbij aan de bekendere merken VTech, Playmobil, LEGO, Schleich, Mattel en Jurassic World.

Bij de meeste merken gaat het om speelfiguren van dinosaurussen. Met LEGO moet je kind vaak eerst de dino bouwen voordat het er mee kan spelen. Bij VTech zitten vaak nog special effects en kan in sommige gevallen de dinosaurus ook lopen en/of geluid maken. 

Over het algemeen worden de dinosaurussen van Schleich erg goed beoordeeld door de meesten. 

Het aanbod is dino speelgoed is enorm. Het is afhankelijk van het kind wat je het beste kunt kopen.

Zo is het erg leuk om boeken te hebben over dino's. Denk aan zoekboeken op jongere leeftijd en boeken met verschillende weetjes wanneer een kind ouder wordt. Als het kind ouder is, kan het ook beter dingen onthouden, begrijpen en verbanden leggen.

Speelfiguren blijven onverminderd populair! Het aanbod hierin is groot en divers. 

Daarnaast heb je uiteraard nog de puzzels, knuffels, bouwwerken en elektronisch speelgoed. Kijk naar de behoefte en leeftijd van het kind en stem hier het cadeautje goed op af.

En daarnaast is niet elke dino hetzelfde, waardoor ook kinderen goed het dinosaurus speelgoed kunnen sparen. Heb jouw kind de bekende Tyranosaurus Rex al, of spaart het juist voor de Atrociraptor of Animantarx? 

Op het gebied van dinosaurus boeken zijn er veel verschillende categorieën te bedenken. Zo zijn er voorleesboeken en zelf lees boeken, maar ook wetenschapsboeken. Nu hoef je voor een kind van 5 jaar geen diepzinnige boeken aan te schaffen over de wetenschap, maar er zijn verschillende boeken die meer verdieping geven, maar het wel begrijpelijk houden voor kinderen en waar kinderen echt wat van opsteken. 

Ook heb je boeken over de geschiedenis van de dinosaurus en stripboeken. Kijk goed wat aansluit bij de interesse van het kind. 

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)