Het leukste dinosaurus speelgoed. Wraaaaaagh!

Dinosaurussen. De één heeft er niks mee. De ander krijgt er geen genoeg van. Ze hebben bestaan. Lang, lang geleden. Dinosaurussen passen perfect in de fantasiewereld van een kind omdat ze vandaag de dag niet meer bestaan. En kinderen kunnen er veel van leren. Wat precies? Dat lees je verderop. 

Waarom hebben sommige kinderen een obsessie voor dino's?

Jongens hebben, zo is vanuit onderzoek gebleken, een grotere kans om een intense belangstelling voor dino's te hebben dan meisjes. Dit komt, zo denken onderzoekers, dat het bestuderen van dinosaurussen een beroep doet op het vermogen van de hersenen om systematisch te denken (het classificeren en sorteren van informatie). 

De hersenen van jongens hebben de neiging om, vanuit nature, systematischer zijn dan die van meisjes (meisjes lijken meer emotioneel bewust dan systematisch). Onderzoekers denken dat jongens hierdoor makkelijker plezier beleven aan het puur bezitten van dino-kennis. 

Meer dan gemiddelde interesses ontwikkelen zich sneller en worden versterkt als ze dit met vriendjes delen. Het lijkt daarom ook waarschijnlijk dat jongens, die meer kans hebben om andere jongens te vinden die van dinosaurussen houden, deze interesse dieper intenser ontwikkelen dan meisjes. 

5 voordelen van het spelen met dinosaurussen

Dinosaurussen zijn immense dieren geweest die écht hebben bestaan. Sommige kinderen hebben een intense interesse in dinosaurussen. Is dat erg? Nee. Kunnen ze er iets van leren? Jazeker. Een paar dingen die kinderen van dino's kunnen leren. 

1. Kinderen kunnen veilig een eng en uitgestorven monster bestuderen

Dinosaurussen hebben allerlei enge eigenschappen. Denk aan scherpe tanden, grote klauwen, geschubde lichamen en krachtige ledematen. De confrontatie met deze ‘enge’ karaktereigenschappen én de wetenschap dat dinosaurussen niet meer bestaan is geruststellend voor een kind. Het kan kinderen helpen om met andere ‘enge’ situaties of voorwerpen om te gaan. 

2. Ze leren over de aarde, het leven en de natuurlijke wereld

Dinosaurussen zijn ongelooflijke en fascinerende wezens geweest. Ze leren kinderen meer over hoe diersoorten ontstaan, hoe ze verdwijnen, hoe ze zich aanpassen en hoe ze overleven. De interesse in dino's kan kinderen in contact brengen met de tijdlijn van de aarde. Daardoor beseffen ze dat de aarde al heel lang bestaat en er hele ‘gekke’ dingen hebben plaatsgevonden. 

3. De oerinstincten worden getraind

Er zijn deskundigen die geloven dat dinosaurussen een biologisch vooroordeel bij kinderen kunnen opwekken. D komt voort uit de tijd dat wij nog jagers en verzamelaars waren. Vroeger waren mensen vanuit nature getraind om 'groot wild' (lees: dinosaurussen) te zien als potentieel voedsel of een reden om snel te vluchten. Dinosaurussen dwongen ons, hoe dan ook, om goed op te letten en scherp te zijn. 

4. Meer kennis vergaren

Met dinosaurussen zijn er heel veel leuke en spannende dingen te leren. Zo zijn er heel veel verschillende soorten dinosaurussen met allemaal mysterieuze en moeilijke namen. Ze hebben allemaal hun eigen gewoontes, eet-voorkeuren, leefgebieden en kenmerken. 

5. Ze kunnen overprikkeld raken

De interesse voor dinosaurussen maakt bij kinderen zorgt voor ontwikkeling van een aantal ontwikkelingsgebieden. Denk dan aan psychomotorische ontwikkeling, zintuiglijke ontwikkeling, emotionele ontwikkeling, intellectuele ontwikkeling en natuurlijk verbeeldingskracht.

Het leukste dinosaurus lego

Populaire dinosaurussen

1. Tyrannosaurus Rex

Tyrannosaurus, betekent eigenlijk: tiranhagedis. Het dier had een bijzonder sterke bijtkracht en was de sterkste dino van alle dinosaurussen. De tyrannosaurus leefde in het Noordwesten van Amerika. Het dier liep op 2 poten en had een zwarte staart. Er is een skelet gevonden van maar liefst 12,3 meter lang. Dit gevonden exemplaar zou, volgens moderne schattingen, tot 14.000 kilo kunnen wegen. De meeste paleontologen denken dat de Tyrannosaurus Rex zowel een actief roofdier als een aaseter was.

2. Spinosaurus

De Spinosaurus is een dino die tot ongeveer 97 miljoen jaar geleden op aarde leefde. De Spinosaurus was een van de grootste van alle bekende vleesetende dino's. Het dier was heel groot. Soms zelfs groter dan Tyrannosaurus, de Giganotosaurus en de Carcharodontosaurus. Het kon 18 meter lang worden en tot 21.000 kilo wegen. De Spinosaurus leek wel wat op de bek van een krokodil. Die was namelijk lang en smal van vorm. Het dier leefde waarschijnlijk in het water én op het land. Het at vlees en hoogstwaarschijnlijk ook vis. 

3. Velociraptor

De Velociraptor was een twee-voetige dinosaurus met een lange staart en een grote sikkelvormige klauw op iedere achterpoot. Het dier leefde tot 71 miljoen jaar geleden. In Jurassic Park kwam ook een Velociraptor voor, hiermee werd het dier bekend bij het grote publiek. In het echt was het dier niet zo groot, slechts 2 meter lang en het kon 80 kilo wegen. Niks in vergelijking met een Tyrannosaurus Rex of een Spinosaurus. 

Nog vele andere dinosaurussen

Naast de bovengenoemde dino's zijn er nog vele soorten ontdekt. Van de triceratops tot de stegosaurus en van de parasaurolophus tot de ankylosaurus. Kortom: een hele collectie aan dinosaurussen. 

Tyrannosaurus speelgoed voor jong en oud

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)