Leuk speelgoed voor kinderen van 1 of 2 jaar, gericht op (motorische) ontwikkeling

Rond de 12 maanden loopt het gemiddelde kind los. Er zijn echter ook genoeg kinderen die hier pas later aan toe zijn. En zelfs de trap op en af gaat deze tijd lukken met een beetje hulp. Het kind wordt dit ontwikkelingsjaar steeds stabieler en steviger. Ook de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie wordt steeds beter. 

pagina 1 jaar speelgoed

Wat vindt een kind van 1 jaar leuk om te doen?

Er zijn veel dingen die 1-jarigen leuk vinden om te doen. Sommige baby's leren graag en spelen graag met speelgoed dat hen helpt te leren en te groeien, terwijl andere gewoon plezier willen maken. Het is belangrijk om speelgoed te kiezen dat veilig is en past bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind.

Wat betreft veiligheid is het belangrijk om daar goed op te letten. Kinderen van deze leeftijd zijn vaak nog geneigd om spullen in de mond te stoppen. Bij losse onderdelen kan dit gevaarlijk zijn. Dit wordt vaak ook aangegeven op het speelgoed zelf, maar is ook belangrijk om zelf goed te checken.

Voorbeelden van speelgoed wat goed bij deze leeftijd past is onder andere: blokken, stapeltorens, trekpoppen, duwfiguren, ballen, loopwagens, loopfietsen, puzzels, speelgoed met muziek, zandbakspeelgoed en Duplo.

Een mooi voorbeeld van educatief speelgoed, zijn nog altijd de boekjes. Voorlezen en boekjes met geluiden zijn voor kinderen in deze leeftijd een must. de reactie van het kind bij boekjes met voelen en geluiden is fantastisch. 

Het stimuleert de nieuwsgierigheid en daagt ze uit om het nog een keer te doen. Er zijn veel verschillende soorten boeken, zoals prentenboeken en verhalenboeken. Boeken kunnen kinderen helpen bij het leren over letters, cijfers en kleuren.

LEGO DUPLO Schuur, Tractor & Boerderijdieren Verzorgen - 10952 speelgoed
LEGO DUPLO Schuur, Tractor & Boerderijdieren Verzorgen - 10952
Dit LEGO DUPLO speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hoogwaardig kunststof en voldoet aan de hoge kindveiligheidsnormen. Het stimuleert ook spelenderwijs leren en ontwikkeling bij peuters.
Populariteit: 10/100
LEGO DUPLO Schuur, Tractor & Boerderijdieren Verzorgen - 10952 speelgoed
LEGO DUPLO Schuur, Tractor & Boerderijdieren Verzorgen - 10952
Dit LEGO DUPLO speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hoogwaardig kunststof en voldoet aan de hoge kindveiligheidsnormen. Het stimuleert ook spelenderwijs leren en ontwikkeling bij peuters.
Populariteit: 10/100

Speelgoed voor de fijne motoriek voor kinderen van 1 jaar

Een kind van 1 jaar leert steeds beter zich op motorisch vlak te redden. Ook gaan de handen en ogen ook steeds beter samenwerken in het eerste jaar. 

Zowel de grove als de fijne motoriek is volop in ontwikkeling. Bij fijne motoriek op deze leeftijd moet je denken aan de ontwikkeling van het gebruik van de handen en vingers. Denk hierbij aan de fase dat het kind leert grijpen  en wanneer het kind daadwerkelijk ook zelf echt kan grijpen. 

Voordat het kind het grijpen ontwikkelt, gaat de ontwikkeling van het kijken hieraan vooraf. Bij fijne motoriek draait het om de ‘fijne’ en kleine bewegingen. Denk aan het bouwen van een (klein) torentje van blokjes, het grijpen van een speelgoedje wat net wat verder weg ligt en wat de interesse heeft gewekt van het kind. 

De ontwikkeling van de fijne motoriek zie je ook terug in het vastpakken van een stukje brood of rozijntje. Sommige kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om te helpen met het omslaan van de bladzijde van een boekje dat je aan het voorlezen bent. 

Belangrijke vaardigheden om de fijne motoriek te ontwikkelen zijn voelen, vastpakken en aanraken. 

Blokken

Blokken zijn speelgoed waarmee kinderen kunnen leren over vormen en kleuren. Blokken helpen kinderen ook om te leren hoe ze dingen in evenwicht moeten houden. Daarnaast wordt de creativiteit en fantasie gestimuleerd om dingen te bouwen. Hoewel het echte bouwen in deze leeftijdsgroep nog wat te veel gevraagd is, is een stapel van drie blokjes op elkaar voor een kind van deze leeftijd al een heel bouwwerk! 

Blokken kunnen ook helpen bij de emotionele ontwikkeling door het stimuleren van creativiteit en denkbeeldig spel. 

Heros - Houten bouwblokken speelgoed
Heros - Houten bouwblokken
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hout, een natuurlijk materiaal dat lang meegaat. Het is ook veilig en stimuleert de ontwikkeling van kinderen op verschillende gebieden.
Populariteit: 0/100
Woezel & Pip Baby Stoffen Blokken Puzzel 2001997 speelgoed
Woezel & Pip Baby Stoffen Blokken Puzzel 2001997
De Woezel & Pip Baby Stoffen Blokken Puzzel is duurzaam omdat het gemaakt is van stof en geschikt voor kindjes vanaf 3 maanden. Het materiaal is veilig en zorgt voor langdurig speelplezier, wat bijdraagt aan een duurzame levensstijl.
Populariteit: 10/100
Bambolino Toys Nijntje Boerderij Houten Blokken 33410 speelgoed
Bambolino Toys Nijntje Boerderij Houten Blokken 33410
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hout, wat een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal is. Het bevordert ook de ontwikkeling van motorische vaardigheden en oog-handcoördinatie bij kinderen. Echter, het heeft wel een veiligheidswaarschuwing voor kinderen onder 2 jaar oud en vereist toezicht van volwassenen tijdens gebruik.
Populariteit: 10/100

Stapeltorens en vormsorteerders

Stapelbekers zijn speelgoed waarmee kinderen kunnen leren over grootte en gewicht. Stapelbekers helpen kinderen ook om te leren hoe ze dingen in evenwicht moeten houden. 

Vormensorteerders zijn speeltjes met verschillende vormen die kinderen op een bepaalde plaats kunnen zetten. Ook hier wordt een kind uitgedaagd om na te denken over kleuren en vormen. 

Houten vormenpuzzel speelgoed
Houten vormenpuzzel
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hout, een natuurlijk materiaal dat lang meegaat en recyclebaar is. Het stimuleert ook de ontwikkeling van kinderen op verschillende gebieden, wat bijdraagt aan hun toekomstige groei en welzijn.
Populariteit: 0/100
Little Dutch Houten Tuimelstapelaar Flower speelgoed
Little Dutch Houten Tuimelstapelaar Flower
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Bovendien draagt de zichtbare CE-markering bij aan veiligheid en kwaliteit.
Populariteit: 10/100

Puzzels

Terwijl kleine kinderen puzzelen, trainen ze hun fijne motoriek en cognitieve vaardigheden. Bij het puzzelen leert het kind naar dingen te grijpen. Ook leert het vormen herkennen en onderscheiden. Het ene kind is er sneller aan toe dan het andere kind. Zorg ervoor dat de uitdaging niet te groot wordt voor het kind, anders blijft een succes ervaring achterwege. Denk vooral aan een houten inlegpuzzel met knopjes met maximaal 4 stukjes om te beginnen. 

Kleine kinderen kunnen zich in de meeste gevallen maar kort concentreren. Daarom kan het handig (en leuk) zijn om als ouder het kind te helpen. 

Bumba houten puzzel met nopjes -  dieren/boerderij - 7 stukken speelgoed
Bumba houten puzzel met nopjes - dieren/boerderij - 7 stukken
De Bumba houten puzzel met nopjes is duurzaam omdat het gemaakt is van hoogwaardig hout en ontworpen is om lang mee te gaan. Het stimuleert ook de cognitieve vaardigheden van kinderen en helpt hen motorische vaardigheden te ontwikkelen.
Populariteit: 10/100
Goki 9-delige puzzel wat hoort waarbij? speelgoed
Goki 9-delige puzzel wat hoort waarbij?
Dit houten puzzelspeelgoed van Goki is duurzaam omdat het gemaakt is van hoogwaardig materiaal en geschikt is voor kinderen vanaf 1 jaar. Het stimuleert de cognitieve ontwikkeling en motorische vaardigheden, waardoor het een waardevolle aanvulling is op elke speelgoedcollectie. Echter, wees ervan bewust dat dit niet geschikt is voor kinderen onder de 2 jaar.
Populariteit: 10/100

Speelgoed voor de grove motoriek voor kinderen van 1 jaar

Voorop staat dat elk kind zijn of haar eigen tempo heeft in de ontwikkeling, zo ook in de ontwikkeling van de grove motoriek. Zo rond de leeftijd van 1,5 jaar kan een kind aan één hand meelopen. Sommige kinderen kunnen zelfs al een paar pasjes lopen. Het lopen gaat dan vaak met de voeten wijd uit elkaar, waardoor het wat stijf en wiebelig lijkt. Daarnaast worden de armen veel gebruikt om het evenwicht proberen te bewaren. 

Qua bouwen is het al heel knap als een kind rond de leeftijd van 1 jaar een toren kan bouwen van 3 blokken. Ook kunnen ze gaan oefenen met kleine blokjes om deze in de juiste gaatjes te stoppen van een vormenstoof. Het ene kind heeft een langere concentratie en meer geduld en zal het mogelijk al eerder lukken, dan een kind wat sneller afgeleid is. Daarnaast speelt het ‘doorzettingsvermogen’ ook een rol; wil het kind het net zo lang proberen totdat het lukt, of haakt het snel af en geeft op.

Trek- en duwfiguren

Kinderen gaan graag op onderzoek uit. Ze houden ervan wanneer iets kan bewegen en al helemaal wanneer ze hier zelf voor kunnen zorgen. Met trek- en duwfiguren kunnen kinderen zelf hun favoriete dier of vervoersmiddel transporteren. 

De figuren zijn voorzien van een touw of stok en wieltjes, zodat de figuren eenvoudig kunnen rollen. Naast dat de trek- en duwfiguren hartstikke leuk zijn om mee te spelen is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van een kind. 

Een trek- of duwfiguur is de beste vriend voor de eerste stappen van een kind.

Loop- en duwwagen, koe met blokken speelgoed
Loop- en duwwagen, koe met blokken
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hout en op een veilige manier geproduceerd wordt. Het stimuleert verschillende vaardigheden bij kinderen en kan langdurig gebruikt worden.
Populariteit: 8/100
Fisher Price - Trekfiguur telefoon speelgoed
Fisher Price - Trekfiguur telefoon
Dit speelgoed is gemaakt van duurzaam kunststof en heeft een zichtbare CE-markering voor veiligheid. Het is echter niet duidelijk of het productieproces ook duurzaam is.
Populariteit: 84/100

Loopwagens

Wil je graag dat de motoriek van je kind op een speelse manier beter wordt? Dan is het een goed idee om je kind een loopwagen te geven. Een houten loopwagen bevat diverse elementen waar een kind mee kan spelen. 

Denk bijvoorbeeld aan blokken, een xylofoon en houten tandwielen. Door te spelen met een loopwagen kan een kind heel veel nieuwe dingen ontdekken en krijgen jonge kinderen vertrouwen bij hun eerste stapjes.

VTech - Baby Walker, loopwagen speelgoed
VTech - Baby Walker, loopwagen
Dit VTech speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van kunststof en veiligheidswaarschuwingen heeft. Het helpt kinderen leren stappen en biedt educatieve activiteiten voor langdurig speelplezier.
Populariteit: 10/100

Creatief speelgoed voor kinderen van 1 jaar

Elke kind zou de ruimte moeten krijgen om te experimenteren en de kans krijgen om alle materialen te kunnen uitproberen. Kinderen hebben vaak een grote fantasie en zijn erg creatief. Creativiteit ontstaat onder andere door fantasie. Een kind wat de vrijheid krijgt om wat met deze fantasie en creativiteit te doen, kan vaak ook goed op momenten zelf spelen. Daarnaast gaat de creatieve ontwikkeling gepaard met de cognitieve ontwikkeling.

Een ander belangrijk aspect voor de creatieve ontwikkeling is plezier! Bij creativiteit gaat het niet om ‘mooi’, maar vooral dat het kind plezier heeft gehad bij de activiteit.

 

Speelgoed met muziek

Het is belangrijk en leuk om een kind op tijd kennis te laten maken met muziek. Dit kan gewoon de radio zijn, liedjes op televisie of het spelen op een muziekinstrument. Zelf muziek maken heeft positieve effecten op je kind. De sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Zoals het leren over gevoelens, samenwerken en het ontwikkelen van creativiteit. 

Tevens vergroot het de creativiteit van het kind en bevordert het de taalontwikkeling van je kind. Door het zingen van liedjes en het horen van rijmpjes leert je kind nieuwe woorden.

Fisher Price Dierenpiano – Interactief speelgoed - Muziekinstrument speelgoed
Fisher Price Dierenpiano – Interactief speelgoed - Muziekinstrument
Dit Fisher-Price speelgoed is gemaakt van duurzaam kunststof en heeft een zichtbare CE-markering, wat betekent dat het voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Het stimuleert ook de ontwikkeling en creativiteit van kinderen.
Populariteit: 8/100
Janod Pure - Muziektafel speelgoed
Janod Pure - Muziektafel
De Janod Pure Muziektafel is duurzaam omdat het gemaakt is van hout en de CE-markering zichtbaar is voor veiligheid. Het stimuleert ook de ontwikkeling van muzikale vaardigheden bij kinderen.
Populariteit: 6/100
Haba Knikkerbaan Uitbreidingsset Muziekbouwstenen speelgoed
Haba Knikkerbaan Uitbreidingsset Muziekbouwstenen
De Haba Knikkerbaan Uitbreidingsset Muziekbouwstenen is duurzaam omdat het gemaakt is van beukenhout en geschikt is voor kinderen vanaf 3 jaar. Het bevat echter kleine onderdelen en moet onder toezicht worden gebruikt, dus let op de veiligheidswaarschuwing.
Populariteit: 8/100

LEGO Duplo en Playmobil 1.2.3

LEGO Duplo en Playmobil blijven al jaren lang een favoriet als speelgoed voor kinderen. Zowel jong als oud speelt er graag mee. Het stimuleert de creativiteit in het spel van het kind. Rollenspellen worden vaak gecombineerd met de poppetjes van Playmobil. En met LEGO Duplo worden de mooiste creaties gebouwd. 

Playmobil heeft sinds een aantal jaren de serie ‘Playmobil 1.2.3’, wat ideaal is voor kleine kinderen, omdat er geen kleine onderdelen tussen zitten.

LEGO - Duplo Peuter Beginbouwset speelgoed
LEGO - Duplo Peuter Beginbouwset
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van kunststof en veiligheidswaarschuwingen heeft. Het stimuleert creativiteit en motorische vaardigheden bij kinderen, wat hen helpt zich te ontwikkelen.
Populariteit: 10/100
PLAYMOBIL 1.2.3 Autobus - 6773 speelgoed
PLAYMOBIL 1.2.3 Autobus - 6773
Dit speelgoed is gemaakt van duurzaam kunststof en heeft een zichtbare CE-markering voor veiligheid. Het bevordert ook de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen. Echter, het bevat kleine onderdelen die niet geschikt zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar en vereist toezicht van volwassenen tijdens gebruik.
Populariteit: 10/100
PLAYMOBIL 1.2.3 Meeneem Ark van Noach - 6765 speelgoed
PLAYMOBIL 1.2.3 Meeneem Ark van Noach - 6765
Dit speelgoed is gemaakt van kunststof en heeft een zichtbare CE-markering voor veiligheid. Het is geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden en bevat diverse dieren om mee te spelen. Het kan echter niet worden gebruikt door kinderen jonger dan één jaar en moet onder toezicht worden gebruikt.
Populariteit: 10/100

Veelgestelde vragen

Een eerste verjaardag… altijd een hoogtepunt en iedereen wil graag een leuk en uniek cadeau geven. 

Belangrijk is te denken aan speelgoed dat veilig is. Vaak zijn duurzaam speelgoed en houten speelgoed altijd een succes. Het is mooi, milieuvriendelijk en gaat lang mee. Denk hierbij aan een houten vormenstoof, houten blokken of een houten puzzel. 

Afhankelijk van het budget is een loopwagen ook erg leuk. Dit is vaak mogelijk in combinatie met houten blokjes of een andere manier van interactie, waardoor je hiermee twee vliegen in één klap slaat.

Kinderen van 1 jaar zijn over het algemeen nieuwsgierig. Ze willen graag leren en spelen daarom graag met speelgoed dat hen helpt te leren en te groeien. Maar nog altijd staat het plezier voorop. Het is belangrijk om speelgoed te kiezen dat veilig is en past bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind.

Voorbeelden van speelgoed wat goed bij deze leeftijd past is onder andere: blokken, stapeltorens, trekpoppen, duwfiguren, ballen, loopwagens, loopfietsen, puzzels en speelgoed met muziek.

Eigenlijk heeft een kind niet veel speelgoed nodig. Het allerbelangrijkste voor een kind (van deze leeftijd, maar ook als ze ouder zijn) is liefde en aandacht. Interactie, dingen samen doen, maar ook het vertrouwen krijgen dat het kind het alleen mag proberen. 

Natuurlijk draagt speelgoed bij aan plezier en ontwikkeling. Je hebt speelgoed wat gericht is op de grove motoriek, maar ook op de fijne motoriek of juist speelgoed waarmee de creativiteit gestimuleerd wordt. 

Mocht je graag een keer wat anders geven, of denk/vind je dat het kind al genoeg speelgoed heeft, dan zijn kleertjes of boeken altijd een goed idee! 

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)