Speelgoed per leeftijdsfase van een kind

Speelgoed voor de ontwikkeling van een baby van 0 tot 6 maanden

De eerste drie maanden liggen veel baby's nog met gebogen armen en benen. De armen en benen maken nog niet echt doelgerichte bewegingen. Soms kunnen baby's hun hoofd al heel even optillen. De baby houdt al wel speelgoed vast, maar dit komt nog door het grijpreflex.

In de eerste drie levensmaanden leert het kindje wel steeds beter kijken en volgen met het hoofd. Kijkspeelgoed, zoals boxmobielen of knuffels met vrolijke kleuren en contrasten zijn nu erg geschikt als speelgoed. Muziekjes en geluiden vinden sommige kinderen ook al interessant.

De baby zal steeds meer de armen en benen gebruiken voor grijpen en rijken.

Van de derde tot de zesde levensmaand zal de baby steeds meer zijn armen en benen in gestrekte positie hebben. De bewegingen worden steeds doelgerichter en bewuster. De handen komen samen en gaan naar de mond. Vanaf ongeveer de vierde maand begint het kindje met het leren reiken en grijpen. Als ze op de rug liggen zullen ze naar hun knietjes en later naar hun voetjes grijpen.

Op de buik liggen kunnen ze steeds langer, het kindje richt zich steeds beter op. In deze fase zijn onder andere speelkleden, muziekdoosjes, knuffeltjes, boxspeelgoed, bijtspeelgoed en rammelaars erg leuk. Ook lichtjes, geluidjes en muziekjes is in deze leeftijdsfase vaak erg geschikt.

 

Speelgoed voor kinderen van 0-6 maanden

Speelgoed voor baby's van 6 tot 12 maanden

Tijdens het tweede halfjaar in het leven van een baby gaat de motorische ontwikkeling erg snel. Rond de zes a zeven maanden gaat het reiken en grijpen goed. De meeste kinderen rollen ook om rond deze leeftijd. Als een kindje op zijn rug ligt speelt hij of zij met de voetjes.

Ook leren kinderen hun evenwicht te houden in zittende positie. In deze periode leren de meeste kinderen ook tijgeren, kruipen, zitten, gaan staan en sommige kinderen zelfs lopen! Ook de eerste woordjes beginnen te komen!

Alleen speelgoed gericht op de ontwikkeling van de baby

Leuk speelgoed voor kinderen in deze leeftijdsfase is bijvoorbeeld: ballen met geluidjes, bouw en constructief speelgoed, rammelaars, spiegeltjes, speeltjes met geluid en muziekjes.

Voor de al kruipende, staande of lopende kinderen zijn bijvoorbeeld loopwagens, loopfietsen, muziektafels, boekjes, puzzels en Duplo leuk.

Wat vinden baby's van 6 maanden leuk speelgoed? 

  • Speelgoed of speeltjes waar je jonge baby van 6 maanden gewoon naar kan kijken. Denk dan aan een mobiele boven de box die beweegt. 
  • Speelgoed die geluid kan maken. Denk dan aan belletjes een muziekboekje of een rammelaar. 
  • Speelgoed die je kind in zijn of haar mond kan stoppen. Denk dan aan een bijtring of boekjes van een flexibele zachte stof.
  • Speelgoed die je kleine telg vast kan pakken. Maak gebruik van divers speelgoed met verschillende materialen en structuren (glad, ruw, bobbelig, wollig). Dit hoeft niet altijd echt speelgoed te zijn. 
  • Een zachte knuffel voelt zacht aan en biedt troost aan je baby. Zo heeft je baby ook als je er niet bent, bijvoorbeeld in bed, een vertrouwd geurtje bij zich 
Speelgoed voor kinderen van 6-12 maanden

Speelgoed voor peuters en kinderen van 1 tot 2 jaar

Rond de 12 maanden loopt het gemiddelde kind los. Er zijn echter ook genoeg kinderen die hier pas later aan toe zijn. En zelfs de trap op en af gaat deze tijd lukken met een beetje hulp. Het kind wordt dit ontwikkelingsjaar steeds stabieler en steviger. Ook de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie wordt steeds beter. 

Speelgoed wat goed bij deze leeftijd past is onder andere: blokken, stapeltorens, trekpoppen, duwfiguren, ballen, loopwagens, loopfietsen, puzzels, speelgoed met muziek, zandbakspeelgoed en Duplo.

Speelgoed voor kinderen van 1 tot 2 jaar

Speelgoed voor kinderen van 2 tot 3 jaar

Hoi Wat is het kind al groot geworden. Hij of zij heeft over het algemeen nu een goede controle over zijn of haar lijf. Het leert rennen, springen, dansen, rollen en nog meer. Ook de fijne motoriek is flink verbeterd. Munten in een gleuf stoppen, kralen rijgen, vormen leggen, het gaat allemaal steeds makkelijker. Speelgoed wat hierbij aansluit is bijvoorbeeld: puzzels, LEGO Duplo, kralen en blokken.

Maar het kind gaat u ook nadoen vanaf een jaar of twee. Ze willen helpen met de was doen, met opruimen of met koken. Leuk speelgoed voor deze fase is bijvoorbeeld: poppen en poppenwagens, poppenhuizen, keukentjes, auto's, verkleedkleren en nog meer. Omdat de taal volop in ontwikkeling is en een kind steeds meer gaat begrijpen en steeds meer gaat zeggen zijn boekjes en liedjes ook een echte aanrader.

Speelgoed voor kinderen van 2 tot 3 jaar

Speelgoed voor kinderen van 4 tot 6 jaar

Kinderen tussen de vier en zes jaar zitten al op de kleuterschool! Ze kunnen inmiddels alleen, maar ook met anderen spelen. Fantasiespel staat veelal op de voorgrond, dus speelgoed wat hierbij aansluit is een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan poppen, poppenhuizen, verkleden en keukentjes.

Constructie wordt ook steeds leuker en beter. Spelen met LEGO, Duplo, puzzels of blokken past hier goed bij. Kinderen worden ook steeds creatiever met hun handen: knutselen, tekenen, knippen, plakken, het is allemaal leuk. Vijfjarigen kunnen vaak al de letters van hun naam maken.

Speelgoed voor kinderen van 4 tot 6 jaar

Speelgoed voor kinderen van 6 tot 8 jaar

De meeste kinderen van deze leeftijd zitten in groep drie of vier. Kinderen in deze leeftijdsgroep spelen graag samen. Met kinderen of met het gezin. Gezinsspellen beginnen in deze periode steeds populairder te worden. Maar ook samen buiten spelen is erg in trek: buitenspeelgoed is hier erg leuk.

Denk daarbij aan voetballen, skippyballen, trampoline springen, skelteren, fietsen en andere spellen. Typisch meidenspeelgoed als Barbies en jongensspeelgoed als auto's blijven ook erg populair in deze leeftijdsfase. 

Speelgoed voor kinderen van 6-8 jaar

Speelgoed voor kinderen van 10 tot 12 jaar die de ontwikkeling stimuleert

Waarschijnlijk zijn dit de laatste jaren van een kind op de basisschool! Wat worden ze groot. Kinderen worden langzaam volwassener en groter. Kinderen vinden soms speelgoed kinderachtig. Toch is er nog volop speelgoed te vinden voor deze leeftijdscategorie. Denk aan teken- en knutselspullen, buitenspeelgoed, (computer)spellen, gezelschapsspellen en nog veel meer!

Speelgoed voor kinderen van 11-12 jaar

Speelgoed voor kinderen van 13 jaar en ouder

Speelgoed dat speciaal voor jongens is gelesecteerd. Variërend van loopauto's en loopvliegtuigen, tot ballen, autootjes om mee te spelen en puzzels. Maar er zijn ook jongens die er van houden om creatief bezig te zijn of een spelletje te doen.

Voor elke jongen is er wel iets te vinden op het gebied van speelgoed!

Speelgoed voor kinderen van 13-18 jaar

Speelgoed voor volwassenen

Je bent zo jong als je jezelf voelt. Kortom: het spelen houdt niet op wanneer je 18+ bent, nee dan begint het misschien pas.

Speelgoed voor kinderen van Volwassenen
Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)