Onderzoek: trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen

Geplaatst op: 23-04-2023, 08:32, laatste update op: 23-04-2023, 23:24

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We maakten een rondje langs artsen en een fysiotherapeut. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. 

trampoline veiligheid ongelukken

Niek (13) scheurde zijn achterste kruisband

Niek Moerman (13) uit Naarden kan meepraten over ernstige blessures veroorzaakt door een trampoline. In juni 2020 raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie en onderging een langdurige revalidatie. 

“Ik was met vriendjes aan het springen op een trampoline. Op een gegeven moment viel ik en vielen meerdere vriendjes op mij. Mijn knie kwam klem te zitten maar niemand had het door”. 

Het gevolg was een afgescheurde achterste kruisband. Een rolstoel en daarna krukken waren maandenlang zijn beste vriend. Niek is anno 2023 nog steeds niet volledig hersteld. Hij is nog steeds bij een fysiotherapeut onder behandeling. 

niek trampoline blessure

Traumachirurg Stefaan: "Letsel met de dood tot gevolg is mogelijk'

Stefaan Nijs, chirurg en traumatoloog van het UZ Leuven (België), keek in 2021 al niet gek op van de ernst van trampoline letsel. 

“De meest voorkomende letsels zijn eenvoudige kneuzingen en snijwonden. Ernstige kwetsuren komen - gelukkig - minder voor. Dan gaat het om breuken ter hoogte van gewrichten. Denk aan de enkels, knie, elleboog en pols. Wanneer mensen op hun hoofd of nek vallen, kan dat zeer ernstige letsels veroorzaken die zelfs levensbedreigend zijn.” 

“Ik heb het helaas al meegemaakt dat hoofdletsel of interne bloedingen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een knie in de buik of borstkas, heeft gezorgd voor de dood tot gevolg”. 

stefaan nijs traumachirurg uz leuven

Artsen: "spring alleen op een trampoline"

Artsen in ziekenhuizen zien te veel jonge kinderen met botbreuken, veroorzaakt door trampolines. Vooral in de armen en benen. En dan met name de ellebogen, enkels en polsen zijn de klos. Kinderen vallen net buiten de trampoline of er springt een ouder kind of volwassene mee die bovenop het kind terecht komt.

Artsen raden iedereen aan om alleen op een trampoline te springen. Begin voorzichtig en doe geen gekke dingen. 

Trampolinespringen kan echt gevaarlijk zijn als je de risico’s onderschat. Dek de risico’s af. Zorg bijvoorbeeld voor een veiligheidsnet en verbiedt kinderen om met meer dan één persoon tegelijk te springen.

Fysiotherapeut Rienk: "naast blessures ook de voordelen voor lichaam en geest blijven inzien"

Rienk Koeneman (39) is fysiotherapeut in Groningen en actief bij de waterpoloërs van de Nederlandse Zwembond. Hij ziet een trend waarin kinderen vaker letsel hebben dan jaren terug. “Kinderen bewegen helaas steeds minder. Botten en spieren zijn daardoor kwetsbaarder voor blessures. Knieën en enkels zijn tijdens het trampoline springen daardoor sneller de pineut.“

Rienk ziet niet alleen maar een zorgelijke ontwikkeling. “Trampoline springen kan ook juist leuk zijn en de start zijn van een fitter lichaam. Goed voor geest, spieren, botten en conditie. Maar het liefste wel veilig”. 

rienk koeneman fysiotherapeut groningen

Veiligheid.nl deed in 2022 uitgebreid onderzoek naar trampoline ongevallen

Eind 2022 publiceerde veiligheid.nl een onderzoek naar ongevallen op de trampoline. Jaarlijks belanden 7000 kinderen op de spoedeisende hulp. De helft daarvan had ernstig letsel. 

In de leeftijd tot 11 jaar kwam 47% van de ongevallen door gedrag. Eigen gedrag (24%) en gedrag van anderen (23%). 

In de oudere leeftijd (12 tot 15 jaar) steeg letsel door eigen gedrag zelfs naar 41%. 

De tuin is de plek waar het meeste letsel veroorzaakt wordt, gevolgd door een trampolinepark. Opvallend is dat slechts in 31% van de gevallen een vangnet aanwezig was. Daarnaast was de trampoline (welke niet ingegraven was) in 40% van de gevallen niet vastgezet. 

5 tips hoe je ongelukken kan voorkomen?

  1. Gebruik een veiligheidsnet rond de trampoline
  2. Dek de randen netjes af. 
  3. Verwijder objecten vlak bij de trampoline.
  4. Spring met maximaal 1 persoon op een trampoline.
  5. Hou als volwassene het gedrag van de kinderen in de gaten. 
Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

09-03-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Helpt het springen op de trampoline bij autisme?

12-03-2023

Spring mee op deze fascinerende reis en ontdek hoe trampolinespringen een grote impact kan hebben op het leven van autistische personen en hun gezinnen! - Lees hele artikel

8x de beste skelters voor urenlang buitenspeel plezier

30-03-2023

Skelters! De ultieme vierwielige pretmachine voor kinderen. Lees onze vergelijking en kies de beste skelter voor jou. Voor volwassenen en kinderen. - Lees hele artikel

Ierse speelgoedgigant Smyths Toys zet voet in Nederland

19-03-2023

De Ierse speelgoedgigant Smyths Toys opent eind maart 2023 zijn eerste van 20 geplande mega speelgoedwinkels in Nederland. De eerste komt in Amsterdam. - Lees hele artikel

7 vette challenges voor op de trampoline

09-03-2023

De lente is in aantocht en we kunnen weer meer buiten gaan spelen! De trampoline blijft een fantastische activiteit om op te springen en te spelen. Actief bezig zijn en nog lol hebben ook! Maar het is ook leuk om een uitdaging aan te gaan met elkaar; gebruik hier deze zeven challenges voor. - Lees hele artikel

Wat maak speelgoed goed? 10 kenmerken.

11-09-2022

Speelgoed is pas goed als het eigenlijk aan de volgende 10 kenmerken voldoet. We leggen ieder kenmerk voor je uit, want je wilt toch alleen het beste speelgoed? - Lees hele artikel

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

9 voordelen van een trampoline

24-12-2022

Waarom houden bijna alle kinderen van trampolines? En waarom is trampoline springen goed voor je conditie, lichaam en geest? We hebben 9 voordelen van trampoline springen onder elkaar gezet want een trampoline kent meer voordelen dan je nu nog denkt. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)