Onderzoek: trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen

Geplaatst op: 23-04-2023, 08:32, laatste update op: 23-04-2023, 23:24

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We maakten een rondje langs artsen en een fysiotherapeut. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. 

trampoline veiligheid ongelukken

Niek (13) scheurde zijn achterste kruisband

Niek Moerman (13) uit Naarden kan meepraten over ernstige blessures veroorzaakt door een trampoline. In juni 2020 raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie en onderging een langdurige revalidatie. 

“Ik was met vriendjes aan het springen op een trampoline. Op een gegeven moment viel ik en vielen meerdere vriendjes op mij. Mijn knie kwam klem te zitten maar niemand had het door”. 

Het gevolg was een afgescheurde achterste kruisband. Een rolstoel en daarna krukken waren maandenlang zijn beste vriend. Niek is anno 2023 nog steeds niet volledig hersteld. Hij is nog steeds bij een fysiotherapeut onder behandeling. 

niek trampoline blessure

Traumachirurg Stefaan: "Letsel met de dood tot gevolg is mogelijk'

Stefaan Nijs, chirurg en traumatoloog van het UZ Leuven (België), keek in 2021 al niet gek op van de ernst van trampoline letsel. 

“De meest voorkomende letsels zijn eenvoudige kneuzingen en snijwonden. Ernstige kwetsuren komen - gelukkig - minder voor. Dan gaat het om breuken ter hoogte van gewrichten. Denk aan de enkels, knie, elleboog en pols. Wanneer mensen op hun hoofd of nek vallen, kan dat zeer ernstige letsels veroorzaken die zelfs levensbedreigend zijn.” 

“Ik heb het helaas al meegemaakt dat hoofdletsel of interne bloedingen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een knie in de buik of borstkas, heeft gezorgd voor de dood tot gevolg”. 

stefaan nijs traumachirurg uz leuven

Artsen: "spring alleen op een trampoline"

Artsen in ziekenhuizen zien te veel jonge kinderen met botbreuken, veroorzaakt door trampolines. Vooral in de armen en benen. En dan met name de ellebogen, enkels en polsen zijn de klos. Kinderen vallen net buiten de trampoline of er springt een ouder kind of volwassene mee die bovenop het kind terecht komt.

Artsen raden iedereen aan om alleen op een trampoline te springen. Begin voorzichtig en doe geen gekke dingen. 

Trampolinespringen kan echt gevaarlijk zijn als je de risico’s onderschat. Dek de risico’s af. Zorg bijvoorbeeld voor een veiligheidsnet en verbiedt kinderen om met meer dan één persoon tegelijk te springen.

Fysiotherapeut Rienk: "naast blessures ook de voordelen voor lichaam en geest blijven inzien"

Rienk Koeneman (39) is fysiotherapeut in Groningen en actief bij de waterpoloërs van de Nederlandse Zwembond. Hij ziet een trend waarin kinderen vaker letsel hebben dan jaren terug. “Kinderen bewegen helaas steeds minder. Botten en spieren zijn daardoor kwetsbaarder voor blessures. Knieën en enkels zijn tijdens het trampoline springen daardoor sneller de pineut.“

Rienk ziet niet alleen maar een zorgelijke ontwikkeling. “Trampoline springen kan ook juist leuk zijn en de start zijn van een fitter lichaam. Goed voor geest, spieren, botten en conditie. Maar het liefste wel veilig”. 

rienk koeneman fysiotherapeut groningen

Veiligheid.nl deed in 2022 uitgebreid onderzoek naar trampoline ongevallen

Eind 2022 publiceerde veiligheid.nl een onderzoek naar ongevallen op de trampoline. Jaarlijks belanden 7000 kinderen op de spoedeisende hulp. De helft daarvan had ernstig letsel. 

In de leeftijd tot 11 jaar kwam 47% van de ongevallen door gedrag. Eigen gedrag (24%) en gedrag van anderen (23%). 

In de oudere leeftijd (12 tot 15 jaar) steeg letsel door eigen gedrag zelfs naar 41%. 

De tuin is de plek waar het meeste letsel veroorzaakt wordt, gevolgd door een trampolinepark. Opvallend is dat slechts in 31% van de gevallen een vangnet aanwezig was. Daarnaast was de trampoline (welke niet ingegraven was) in 40% van de gevallen niet vastgezet. 

5 tips hoe je ongelukken kan voorkomen?

  1. Gebruik een veiligheidsnet rond de trampoline
  2. Dek de randen netjes af. 
  3. Verwijder objecten vlak bij de trampoline.
  4. Spring met maximaal 1 persoon op een trampoline.
  5. Hou als volwassene het gedrag van de kinderen in de gaten. 
Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Helpt het springen op de trampoline bij autisme?

31-03-2023

Spring mee op deze fascinerende reis en ontdek hoe trampolinespringen een grote impact kan hebben op het leven van autistische personen en hun gezinnen! - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)