Waarom houten speelgoed de beste keuze voor je baby is

Geplaatst op: 30-05-2022, 19:43, laatste update op: 11-09-2022, 18:20

Als je dit leest ben je waarschijnlijk net bijgekomen door zoveel verschillende soorten speelgoed. De kleuren, de vormen, de materialen, de lampjes en de geluidjes. Je weet niet wat de juiste speelgoedkeuze is voor je baby!

De speelgoedindustrie zit vol met luide, felle en glanzende speelgoedjes. De een nog gekker dan de ander. Soms lijkt het zoeken naar houten speelgoed misschien wat ouderwets. De realiteit is dat houten speelgoed juist het mooiste is wat er bestaat. En duurzaam. We zullen je meenemen waarom houten speelgoed geschikt is als cadeau voor jouw baby

Wil je alvast de conclusie weten? Bij deze. 
Houten baby speelgoed is ongelooflijk goed voor de creativiteitsontwikkeling van je baby, het is een goede keuze voor het milieu en het is tijdloos!

baby speelt met houten speelgoed

Houten speelgoed verandert iedere keer in iets anders

Houten blokken, bogen of stenen. Hoeveel verschillende mogelijkheden heeft een baby om hier mee te spelen? Net zoveel als zijn verbeelding het toe laat. 

Als je denkt aan Montessori- of Waldorf-geïnspireerd speelgoed, is het meestal minimaal. Het is ontworpen om zowel cognitieve activiteiten als verbeelding te stimuleren en zo voor een natuurlijke en harmonieuze ontwikkeling te zorgen.

Het belangrijkste idee achter houten speelgoed is om de baby te betrekken in een proces van ontdekken en leren. In plaats van hem (of haar) alleen maar te vermaken. Houten speelgoed wordt meestal niet geleverd met een gebruiksaanwijzing. Met een reden. Het is perfect om mee te spelen. Er zijn geen vooraf bepaalde regels.

Dit betekent dat het speelgoed autonoom en op verschillende manieren door uw baby kunnen worden gebruikt. Baby's zullen nieuwe toepassingen vinden en experimenteren zonder tussenkomst van een volwassene. Een enkel voorwerp kan, hoe mooi is dat, zichzelf bij elke speelsessie veranderen in iets anders.

Houten speelgoed is op het eerste gezicht misschien duurder, maar uw baby zal het veel meer gebruiken dan ander speelgoed en u zult uiteindelijk minder speelgoed kopen. 

Leren door pure eenvoud

Baby's en kinderen hebben een continue stimulerende omgeving nodig om telkens nieuwe dingen te leren. Zo groeien ze terwijl ze ondertussen spelen en nieuwe dingen ontdekken. Zoals met alles, moet je opletten dat je baby tijdens het spelen niet overprikkelt raakt.

Plastic speelgoed heeft vaak felle kleuren, harde geluiden en knipperende lichtjes. Dit speelgoed kan vergelijkbaar zijn met de reactie van een scherm (smartphone, TV, iPad enz.). Door de lichtjes en het constante lawaai kunnen ze uw baby gemakkelijk nerveus maken. Overprikkeling is een mogelijk logisch gevolg. 

Houten speelgoed is een betere manier om uw baby in contact te brengen met de natuur. Het voelen en aanraken van hout is iets nieuws voor uw baby waar ze (of hij) absoluut van zal genieten.

Wist je dat het aanraken van hout een kalmerend effect op baby's heeft?

In 2017 is er een studie uitgevoerd naar de fysiologische effecten van het aanraken van hout. De belangrijkste uitkomst zegt dat, in vergelijking met andere materialen (als bijvoorbeeld plastic), het aanraken van hout met de handpalm de prefrontale cortexactiviteit kalmeert en de parasympathische zenuwactiviteit meer induceert dan andere materialen. Fysiologische ontspanning wordt opgewekt.

Dus, in jip en janneke taal. Met houten speelgoed zal je baby zich meer ontspannen in vergelijking met andere materialen. Het is dus meer in staat om te experimenteren zonder overprikkeld te raken. Helemaal zo gek nog niet! 

Op zolder staat een doos met mijn lievelingspop...

Beeld je je de volgende situatie eens in. 

Je bent op de zolder in het huis van je ouders. Je eerste kindje is net geboren. Tussen alle andere spullen zie je een doos met je oude speelgoed. Je ziet je lievelingspop liggen. Je kijkt ernaar en denkt dat je hem misschien wel aan je net geboren baby kunt geven. Het jurkje is makkelijk schoon te maken. Maar dan zie je dat de kleur van het gezichtje en andere plastic onderdelen verkleurd zijn en vies.

Je kijkt nog eens goed naar je oude pop. Heeft het gezicht altijd zo'n gekke uitdrukking gehad? Je kan het je niet voorstellen. Of komt het door het haar wat helemaal in de war zit? Je draait de pop om, je ziet een vlek op haar rug. In al die jaren is er niemand geweest die de batterijen heeft verwijderd. Die zijn gaan lekken. Nieuwe batterijen werken niet meer, de pop is overleden. 

Maar dan! Je ziet op de bodem van de doos een lading aan houten blokken. In de kleuren zoals je ze van vroeger kan herinneren. Ondanks de oude leeftijd (jij hebt ze van je oma gekregen) nog in zeer goede staat! Een beetje stoffig, maar dat is zo schoongemaakt.

Terug naar het NU. Dat is de realiteit, houten speelgoed is tijdloos. Natuurlijk kan het kapot, maar het zal altijd duurzamer zijn dan plastic. Je kan het doorgeven aan je broer, zus, vriendin of je net geboren kind. 

doos op zolder houten blokken

Milieuvriendelijk & veilig

Laten we eens belangrijk punt bespreken. Het feit dat houten speelgoed gemaakt is van natuurlijke materialen betekent niet dat het persé veilig is. Wanneer je op zoek bent naar speelgoed (welk type dan ook) moet je er zeker van zijn dat het specifieke certificeringen en veiligheidsparameters volgt. En dan nog kan het onveilig zijn! 

Baby's stoppen praktisch alles in hun mond. Een massief houten stuk speelgoed gaat nogal moeilijk kapot en er breken geen stukjes af die je kleintje in de mond kan doen. Denk eraan dat dit juist wel kan gebeuren met sommige plastic speeltjes (vooral als ze te goedkoop zijn!).

Bovendien is een houten speeltje volledig recycleerbaar aangezien hout een natuurlijk en biologisch afbreekbaar materiaal is.

baby houten speelgoed in mond

Houten speelgoed is een lust voor het oog

Ok, misschien is het volgende wel gewoon een mening. Mijn mening. Maar wel een mening die denk ik breed gedragen wordt. Veel speelgoed staat in de woonkamer of word door je kinderen naar de woonkamer verplaatst. Is het dan niet gewoon heel fijn om speelgoed te zien wat er mooi uit ziet, niet voorzien is van knipperende lampjes en, misschien wel het belangrijkste, geen lawaai maakt? Wel zo rustig. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer blogs

27x leuke Nintendo Switch spellen jaar kinderen van 6 jaar

27-09-2022

Wat zijn de leukste en beste Nintendo Switch spellen voor kinderen van 6 jaar? We maakten een lijst van 27 spellen die vol uitdagingen en plezier zitten. - Lees hele artikel

Kerst speelgoed voor onder de kerstboom

19-11-2020

Elke jaar is de december maand weer een tijd van drukte. Bij ons thuis ook nog verjaardagen en soms zie ik ook door de bomen het bos niet meer! Het aanbodvan speelgoed boeken vliegt je om de oren. Help! Wij helpen je met een overzichtelijke speelgoed top 10 voor kerst. - Lees hele artikel

De 7 leukste duurzame speelgoedmerken op aarde

11-09-2022

Er zijn veel merken die niet-giftig educatief speelgoed maken dat niet alleen goed is voor kinderen, maar ook milieuvriendelijk is. Hier is een lijst van onze favorieten. - Lees hele artikel

Wat is goed speelgoed? 10 handige kenmerken.

11-09-2022

Speelgoed is pas goed als het eigenlijk aan de volgende 10 kenmerken voldoet. We leggen ieder kenmerk voor je uit, want je wilt toch alleen het beste speelgoed? - Lees hele artikel

Een paar handige tips voor speelgoed voor onderweg

08-09-2022

In de auto, de trein of het vliegtuig naar verre oorden hebben we zeeën van tijd. We kunnen ons zo verheugen op onze bestemming dat de reis erheen niet snel genoeg gaat. We praten, lezen of slapen wat, maar gelukkig kunnen we ook spelen onderweg. Spelen is bijzonder plezierig en de tijd vliegt voorbij! - Lees hele artikel

De winnaars van Speelgoed van het Jaar 2022 zijn bekend

07-09-2022

Wat is het leukste speelgoed van 2022? De jury-winnaars zijn bekend gemaakt. Het speelgoed is ingedeeld in diverse categorieën als buitenspeelgoed, borspellen en speelgoed voor volwassenen. - Lees hele artikel

Bijna alle Nederlandse gezinnen maken ruzie tijdens Monopoly

07-09-2022

Het is echt waar wat iedereen allang dacht. Monopoly is het spel waar tijdens het spel bijna alle families in Nederland ruzie met elkaar maken. Dit is nu ook onderzocht. - Lees hele artikel

Hoe werkt magnetisch speelgoed precies?

30-08-2022

Magnetisch speelgoed is een leuke en interactieve manier om kinderen te leren over de kracht van magneten. De meeste magnetische speeltjes hebben twee of meer afzonderlijke magneten nodig die op verschillende manieren aan elkaar kunnen worden bevestigd. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders

Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn. Alleen de positieve wijzigingen tonen wij, zelfs op basis van een 30-daags-gemiddelde. Doe er je voordeel mee!

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 2000 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)