Waarom houten speelgoed de beste keuze voor je baby is

Geplaatst op: 30-05-2022, 19:43, laatste update op: 09-11-2022, 22:13

Als je dit leest ben je waarschijnlijk net bijgekomen door zoveel verschillende soorten speelgoed. De kleuren, de vormen, de materialen, de lampjes en de geluidjes. Je weet niet wat de juiste speelgoedkeuze is voor je baby!

De speelgoedindustrie zit vol met luide, felle en glanzende speelgoedjes. De een nog gekker dan de ander. Soms lijkt het zoeken naar houten speelgoed misschien wat ouderwets. De realiteit is dat houten speelgoed juist het mooiste is wat er bestaat. En duurzaam. We zullen je meenemen waarom houten speelgoed geschikt is als cadeau voor jouw baby

Wil je alvast de conclusie weten? Bij deze. 
Houten baby speelgoed is ongelooflijk goed voor de creativiteitsontwikkeling van je baby, het is een goede keuze voor het milieu en het is tijdloos!

baby speelt met houten speelgoed

Houten speelgoed verandert iedere keer in iets anders

Houten blokken, bogen of stenen. Hoeveel verschillende mogelijkheden heeft een baby om hier mee te spelen? Net zoveel als zijn verbeelding het toe laat. 

Als je denkt aan Montessori- of Waldorf-geïnspireerd speelgoed, is het meestal minimaal. Het is ontworpen om zowel cognitieve activiteiten als verbeelding te stimuleren en zo voor een natuurlijke en harmonieuze ontwikkeling te zorgen.

Het belangrijkste idee achter houten speelgoed is om de baby te betrekken in een proces van ontdekken en leren. In plaats van hem (of haar) alleen maar te vermaken. Houten speelgoed wordt meestal niet geleverd met een gebruiksaanwijzing. Met een reden. Het is perfect om mee te spelen. Er zijn geen vooraf bepaalde regels.

Dit betekent dat het speelgoed autonoom en op verschillende manieren door uw baby kunnen worden gebruikt. Baby's zullen nieuwe toepassingen vinden en experimenteren zonder tussenkomst van een volwassene. Een enkel voorwerp kan, hoe mooi is dat, zichzelf bij elke speelsessie veranderen in iets anders.

Houten speelgoed is op het eerste gezicht misschien duurder, maar uw baby zal het veel meer gebruiken dan ander speelgoed en u zult uiteindelijk minder speelgoed kopen. 

Leren door pure eenvoud

Baby's en kinderen hebben een continue stimulerende omgeving nodig om telkens nieuwe dingen te leren. Zo groeien ze terwijl ze ondertussen spelen en nieuwe dingen ontdekken. Zoals met alles, moet je opletten dat je baby tijdens het spelen niet overprikkelt raakt.

Plastic speelgoed heeft vaak felle kleuren, harde geluiden en knipperende lichtjes. Dit speelgoed kan vergelijkbaar zijn met de reactie van een scherm (smartphone, TV, iPad enz.). Door de lichtjes en het constante lawaai kunnen ze uw baby gemakkelijk nerveus maken. Overprikkeling is een mogelijk logisch gevolg. 

Houten speelgoed is een betere manier om uw baby in contact te brengen met de natuur. Het voelen en aanraken van hout is iets nieuws voor uw baby waar ze (of hij) absoluut van zal genieten.

Wist je dat het aanraken van hout een kalmerend effect op baby's heeft?

In 2017 is er een studie uitgevoerd naar de fysiologische effecten van het aanraken van hout. De belangrijkste uitkomst zegt dat, in vergelijking met andere materialen (als bijvoorbeeld plastic), het aanraken van hout met de handpalm de prefrontale cortexactiviteit kalmeert en de parasympathische zenuwactiviteit meer induceert dan andere materialen. Fysiologische ontspanning wordt opgewekt.

Dus, in jip en janneke taal. Met houten speelgoed zal je baby zich meer ontspannen in vergelijking met andere materialen. Het is dus meer in staat om te experimenteren zonder overprikkeld te raken. Helemaal zo gek nog niet! 

Op zolder staat een doos met mijn lievelingspop...

Beeld je je de volgende situatie eens in. 

Je bent op de zolder in het huis van je ouders. Je eerste kindje is net geboren. Tussen alle andere spullen zie je een doos met je oude speelgoed. Je ziet je lievelingspop liggen. Je kijkt ernaar en denkt dat je hem misschien wel aan je net geboren baby kunt geven. Het jurkje is makkelijk schoon te maken. Maar dan zie je dat de kleur van het gezichtje en andere plastic onderdelen verkleurd zijn en vies.

Je kijkt nog eens goed naar je oude pop. Heeft het gezicht altijd zo'n gekke uitdrukking gehad? Je kan het je niet voorstellen. Of komt het door het haar wat helemaal in de war zit? Je draait de pop om, je ziet een vlek op haar rug. In al die jaren is er niemand geweest die de batterijen heeft verwijderd. Die zijn gaan lekken. Nieuwe batterijen werken niet meer, de pop is overleden. 

Maar dan! Je ziet op de bodem van de doos een lading aan houten blokken. In de kleuren zoals je ze van vroeger kan herinneren. Ondanks de oude leeftijd (jij hebt ze van je oma gekregen) nog in zeer goede staat! Een beetje stoffig, maar dat is zo schoongemaakt.

Terug naar het NU. Dat is de realiteit, houten speelgoed is tijdloos. Natuurlijk kan het kapot, maar het zal altijd duurzamer zijn dan plastic. Je kan het doorgeven aan je broer, zus, vriendin of je net geboren kind. 

doos op zolder houten blokken

Milieuvriendelijk & veilig

Laten we eens belangrijk punt bespreken. Het feit dat houten speelgoed gemaakt is van natuurlijke materialen betekent niet dat het persé veilig is. Wanneer je op zoek bent naar speelgoed (welk type dan ook) moet je er zeker van zijn dat het specifieke certificeringen en veiligheidsparameters volgt. En dan nog kan het onveilig zijn! 

Baby's stoppen praktisch alles in hun mond. Een massief houten stuk speelgoed gaat nogal moeilijk kapot en er breken geen stukjes af die je kleintje in de mond kan doen. Denk eraan dat dit juist wel kan gebeuren met sommige plastic speeltjes (vooral als ze te goedkoop zijn!).

Bovendien is een houten speeltje volledig recycleerbaar aangezien hout een natuurlijk en biologisch afbreekbaar materiaal is.

baby houten speelgoed in mond

Houten speelgoed is een lust voor het oog

Ok, misschien is het volgende wel gewoon een mening. Mijn mening. Maar wel een mening die denk ik breed gedragen wordt. Veel speelgoed staat in de woonkamer of word door je kinderen naar de woonkamer verplaatst. Is het dan niet gewoon heel fijn om speelgoed te zien wat er mooi uit ziet, niet voorzien is van knipperende lampjes en, misschien wel het belangrijkste, geen lawaai maakt? Wel zo rustig. 

Veelgestelde vragen over houten speelgoed

Ja, houten speelgoed wat in Nederland verkocht mag worden is heel veilig. Het is gekeurd voordat het op de Nederlandse markt mag komen. Natuurlijk moet je altijd goed in gedachten houden dat kleine onderdelen niet geschikt zijn voor kleine kinderen, maar dat is logisch. Bestel geen houten speelgoed direct in China (hoe aantrekkelijk ook), daar is het toezicht op producten een stuk minder. 

Massief ongelakt houten speelgoed is het beste. Massief hout is sterk en splintert niet. Ongelakt hout is het meest veilige omdat hier vaak giftige stoffen in zitten die gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier. Beukenhout kan voor speelgoed gebruikt worden maar is minder geschikt. Vurenhout, triplex of multiplex raden wij af. Dat splintert te snel en daarmee gevaarlijk.

Hout is van zichzelf duur. De prijs van hout is de laatste jaren aanzienlijk in prijs gestegen. Houten speelgoed is vaak op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Dit productieproces is duurder dan het massaal produceren van plastic speelgoed. Maar wat is duur? Plastic speelgoed heeft een veel kortere levensduur dan houten speelgoed. Houten speelgoed gaat veelal generaties lang mee. Dus wat is duur? Dat kan je het beste zelf bepalen. 

Ja, absoluut! Geen geluidjes, geen knipperende lampjes, duurzaam materiaal en bijna niet kapot te krijgen. Het stimuleert de creativiteit en kinderen kunnen er rustig en vredig samen mee spelen.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)