Waarom houten speelgoed de beste keuze voor je baby is

Geplaatst op: 30-05-2022, 19:43, laatste update op: 31-05-2022, 13:57

Als je dit leest ben je waarschijnlijk net bijgekomen door zoveel verschillende soorten speelgoed. De kleuren, de vormen, de materialen, de lampjes en de geluidjes. Je weet niet wat de juiste speelgoedkeuze is voor je baby!

De speelgoedindustrie zit vol met luide, felle en glanzende speelgoedjes. De een nog gekker dan de ander. Soms lijkt het zoeken naar houten speelgoed misschien wat ouderwets. De realiteit is dat houten speelgoed juist het mooiste is wat er bestaat. En duurzaam. We zullen je meenemen waarom houten speelgoed geschikt is als cadeau voor jouw baby

Wil je alvast de conclusie weten? Bij deze. 
Houten speelgoed is ongelooflijk goed voor de creativiteitsontwikkeling van je baby, het is een goede keuze voor het milieu en het is tijdloos!

Houten speelgoed verandert iedere keer in iets anders

Houten blokken, bogen of stenen. Hoeveel verschillende mogelijkheden heeft een baby om hier mee te spelen? Net zoveel als zijn verbeelding het toe laat. 

Als je denkt aan Montessori- of Waldorf-geïnspireerd speelgoed, is het meestal minimaal. Het is ontworpen om zowel cognitieve activiteiten als verbeelding te stimuleren en zo voor een natuurlijke en harmonieuze ontwikkeling te zorgen.

Het belangrijkste idee achter houten speelgoed is om de baby te betrekken in een proces van ontdekken en leren. In plaats van hem (of haar) alleen maar te vermaken. Houten speelgoed wordt meestal niet geleverd met een gebruiksaanwijzing. Met een reden. Het is perfect om mee te spelen. Er zijn geen vooraf bepaalde regels.

Dit betekent dat het speelgoed autonoom en op verschillende manieren door uw baby kunnen worden gebruikt. Baby's zullen nieuwe toepassingen vinden en experimenteren zonder tussenkomst van een volwassene. Een enkel voorwerp kan, hoe mooi is dat, zichzelf bij elke speelsessie veranderen in iets anders.

Houten speelgoed is op het eerste gezicht misschien duurder, maar uw baby zal het veel meer gebruiken dan ander speelgoed en u zult uiteindelijk minder speelgoed kopen. 

Leren door pure eenvoud

Baby's en kinderen hebben een continue stimulerende omgeving nodig om telkens nieuwe dingen te leren. Zo groeien ze terwijl ze ondertussen spelen en nieuwe dingen ontdekken. Zoals met alles, moet je opletten dat je baby tijdens het spelen niet overprikkelt raakt.

Plastic speelgoed heeft vaak felle kleuren, harde geluiden en knipperende lichtjes. Dit speelgoed kan vergelijkbaar zijn met de reactie van een scherm (smartphone, TV, iPad enz.). Door de lichtjes en het constante lawaai kunnen ze uw baby gemakkelijk nerveus maken. Overprikkeling is een mogelijk logisch gevolg. 

Houten speelgoed is een betere manier om uw baby in contact te brengen met de natuur. Het voelen en aanraken van hout is iets nieuws voor uw baby waar ze (of hij) absoluut van zal genieten.

Wist je dat het aanraken van hout een kalmerend effect op baby's heeft?

In 2017 is er een studie uitgevoerd naar de fysiologische effecten van het aanraken van hout. De belangrijkste uitkomst zegt dat, in vergelijking met andere materialen (als bijvoorbeeld plastic), het aanraken van hout met de handpalm de prefrontale cortexactiviteit kalmeert en de parasympathische zenuwactiviteit meer induceert dan andere materialen. Fysiologische ontspanning wordt opgewekt.

Dus, in jip en janneke taal. Met houten speelgoed zal je baby zich meer ontspannen in vergelijking met andere materialen. Het is dus meer in staat om te experimenteren zonder overprikkeld te raken. Helemaal zo gek nog niet! 

Op zolder staat een doos met mijn lievelingspop...

Beeld je je de volgende situatie eens in. 

Je bent op de zolder in het huis van je ouders. Je eerste kindje is net geboren. Tussen alle andere spullen zie je een doos met je oude speelgoed. Je ziet je lievelingspop liggen. Je kijkt ernaar en denkt dat je hem misschien wel aan je net geboren baby kunt geven. Het jurkje is makkelijk schoon te maken. Maar dan zie je dat de kleur van het gezichtje en andere plastic onderdelen verkleurd zijn en vies.

Je kijkt nog eens goed naar je oude pop. Heeft het gezicht altijd zo'n gekke uitdrukking gehad? Je kan het je niet voorstellen. Of komt het door het haar wat helemaal in de war zit? Je draait de pop om, je ziet een vlek op haar rug. In al die jaren is er niemand geweest die de batterijen heeft verwijderd. Die zijn gaan lekken. Nieuwe batterijen werken niet meer, de pop is overleden. 

Maar dan! Je ziet op de bodem van de doos een lading aan houten blokken. In de kleuren zoals je ze van vroeger kan herinneren. Ondanks de oude leeftijd (jij hebt ze van je oma gekregen) nog in zeer goede staat! Een beetje stoffig, maar dat is zo schoongemaakt.

Terug naar het NU. Dat is de realiteit, houten speelgoed is tijdloos. Natuurlijk kan het kapot, maar het zal altijd duurzamer zijn dan plastic. Je kan het doorgeven aan je broer, zus, vriendin of je net geboren kind. 

Milieuvriendelijk & veilig

Laten we eens belangrijk punt bespreken. Het feit dat houten speelgoed gemaakt is van natuurlijke materialen betekent niet dat het persé veilig is. Wanneer je op zoek bent naar speelgoed (welk type dan ook) moet je er zeker van zijn dat het specifieke certificeringen en veiligheidsparameters volgt. En dan nog kan het onveilig zijn! 

Baby's stoppen praktisch alles in hun mond. Een massief houten stuk speelgoed gaat nogal moeilijk kapot en er breken geen stukjes af die je kleintje in de mond kan doen. Denk eraan dat dit juist wel kan gebeuren met sommige plastic speeltjes (vooral als ze te goedkoop zijn!).

Bovendien is een houten speeltje volledig recycleerbaar aangezien hout een natuurlijk en biologisch afbreekbaar materiaal is.

Houten speelgoed is een lust voor het oog

Ok, misschien is het volgende wel gewoon een mening. Mijn mening. Maar wel een mening die denk ik breed gedragen wordt. Veel speelgoed staat in de woonkamer of word door je kinderen naar de woonkamer verplaatst. Is het dan niet gewoon heel fijn om speelgoed te zien wat er mooi uit ziet, niet voorzien is van knipperende lampjes en, misschien wel het belangrijkste, geen lawaai maakt? Wel zo rustig. 

Veelgestelde vragen over houten speelgoed

Ja, houten speelgoed wat in Nederland verkocht mag worden is heel veilig. Het is gekeurd voordat het op de Nederlandse markt mag komen. Natuurlijk moet je altijd goed in gedachten houden dat kleine onderdelen niet geschikt zijn voor kleine kinderen, maar dat is logisch. Bestel geen houten speelgoed direct in China (hoe aantrekkelijk ook), daar is het toezicht op producten een stuk minder. 

Massief ongelakt houten speelgoed is het beste. Massief hout is sterk en splintert niet. Ongelakt hout is het meest veilige omdat hier vaak giftige stoffen in zitten die gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier. Beukenhout kan voor speelgoed gebruikt worden maar is minder geschikt. Vurenhout, triplex of multiplex raden wij af. Dat splintert te snel en daarmee gevaarlijk.

Hout is van zichzelf duur. De prijs van hout is de laatste jaren aanzienlijk in prijs gestegen. Houten speelgoed is vaak op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Dit productieproces is duurder dan het massaal produceren van plastic speelgoed. Maar wat is duur? Plastic speelgoed heeft een veel kortere levensduur dan houten speelgoed. Houten speelgoed gaat veelal generaties lang mee. Dus wat is duur? Dat kan je het beste zelf bepalen. 

Ja, absoluut! Geen geluidjes, geen knipperende lampjes, duurzaam materiaal en bijna niet kapot te krijgen. Het stimuleert de creativiteit en kinderen kunnen er rustig en vredig samen mee spelen.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

5 redenen om kinderen met poppen te laten spelen

19-06-2022

Meisjes die met poppen spelen: erg goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling. We geven 5 redenen waarom het nog meer goed is. - Lees hele artikel

Waarom houden kinderen van auto speelgoed? Experts leggen het uit.

19-06-2022

Peuters kunnen geobsedeerd raken door speelgoed. Maar speelgoed wat wielen heeft, is de overduidelijke favoriet. Maar waarom houden peuters van auto's, vliegtuigen, treinen, en alle andere automobielen? Experts leggen het uit. - Lees hele artikel

5 redenen waarom je als cadeau voor houten speelgoed kiest

31-05-2022

Wat nooit uit de mode zal raken, is houten speelgoed. Je was er als kind dol op. Ze zijn charmant, tijdloos en prachtig om naar te kijken. Niet overtuigd van houten speelgoed? Lees onze 5 redenen om het toch als cadeau te kiezen. - Lees hele artikel

De beste speelgoedauto’s voor peuters & kleuters

09-05-2022

Tegenwoordig zijn er veel verschillende speelgoed auto's van verschillende materialen. Wil je graag iets hebben van hout of ga je voor iets wat je als baby makkelijk kunt vastpakken? In deze blog een aantal suggesties! - Lees hele artikel

Een cadeaubon van deze tijd voor kids

09-05-2022

Steeds meer kinderen spelen graag met vriendjes of vriendinnetjes op een tablet of game console. Een spelletje is vaak erg duur, zeker als cadeau voor een vriendje. Met deze digitale oplossing geef je toch een leuk cadeau, zonder gelijk een duur spel te hoeven kopen! - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2022 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

10-11-2021

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2022: Een top 10 speelgoed voor kinderen van 3 tot 12 jaar

05-11-2021

Ook dit jaar komt Sinterklaas weer naar Nederland! Bij het Jeugdjournaal komen de eerste geluiden al weer naar voren als het gaat om het Sinterklaas Journaal. En bij deze tijd horen natuurlijk ook cadeautjes! Lees onze top 10 van Sint cadeaus en laat je inspireren voor een leuke pakjesavond! - Lees hele artikel

Speelgoed met een herfst tintje

30-09-2021

Benieuwd naar onze tips voor leuke activiteiten met de kids in de herfst periode? =ij geven tips om te lezen, spelen en knutselen, samen of voor de kids zelf. - Lees hele artikel

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)