Baby van 6 maanden: ontwikkelingsmijlpalen, veiligheid en soorten spellen

Geplaatst op: 21-08-2022, 20:39, laatste update op: 12-01-2023, 12:35

Rond de zes maanden kan een baby zich omrollen en zonder hulp gaan zitten. Naarmate baby's ouder worden, wil je ontwikkelingsspeelgoed dat je baby aanmoedigt om te gaan zitten en te spelen. En zelfs misschien al om te gaan kruipen. Zodra baby's mobieler worden, hebben ze speelgoed nodig dat hen kan bijhouden. 

baby ontwikkeling 6 maanden oud

Je baby ontwikkeld zich snel, heel snel!

Rond de zes maanden kan een baby zich omrollen en zonder hulp gaan zitten. Naarmate baby's ouder worden, wil je ontwikkelingsspeelgoed dat je baby aanmoedigt om te gaan zitten en te spelen. En zelfs misschien al om te gaan kruipen. Zodra baby's mobieler worden, hebben ze speelgoed nodig dat hen kan bijhouden. 

Taalvaardigheid

In deze leeftijd speelt ook de ontwikkeling van de taalvaardigheid een rol. Baby's beginnen te brabbelen. Je kunt je kleintje helpen de uitspraak en woordenschat te ontwikkelen door de plaatjes op een speelgoedje of boekje aan te wijzen en het woord hardop en duidelijk te zeggen.

Wederkerig spelen 

Speel om beurten en volg uw baby's voorbeeld, of het nu gaat om een babbel gesprek waarbij uw baby pauzeert en u hem aanmoedigt om verder te gaan door iets te zeggen als "Oh! Is dat zo? Vertel me meer..." of een speeltje dat u heen en weer geeft.

Waar moet je op letten bij speelgoed van een kind van 6 maanden

Veiligheid

Als u speelgoed zoekt voor een kind van 6 maanden, denk dan aan groot, d.w.z. dat u geen speelgoed wilt met stukjes die zo klein zijn dat ze in de mond van de baby passen. Vermijd ook speelgoed met korrels, losse vulling en giftige materialen. Pellets of losse vulling kunnen verstikking of verstikking veroorzaken als ze worden ingeslikt, terwijl giftige materialen giftig kunnen zijn.

Speelruimte vrij zijn van gevaar

De meeste kinderen van 6 maanden kunnen al van de ene kant naar de andere rollen - en sommigen kunnen dat al heel snel. U moet ervoor zorgen dat de speelruimte en de omgeving vrij zijn van gevaren en het is vooral belangrijk dat u de baby niet zonder toezicht op een hoog oppervlak zoals een bed of luiertafel laat liggen.

Ouderlijk toezicht, altijd!

Als je baby mobiel is, blokkeer dan trappen, dek stopcontacten af, vergrendel lage kastdeurtjes en neem andere voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je baby ergens in terecht komt of ergens in terechtkomt waar hij niet mag zijn. Ouderlijk toezicht is ook heel belangrijk tijdens het spelen. Dat helpt baby's veilig te houden, maar de interactie tussen ouders helpt baby's ook taalvaardigheden te ontwikkelen en bevordert de ouder-kindrelatie.

Ontwikkelingsmijlpalen van je 6 maanden oude baby

Als baby 6 maanden oud is, gebeuren er veel spannende ontwikkelingsmijlpalen, en veel daarvan kunnen worden bereikt door te spelen.

Oog hand coördinatie & oplossen van problemen

Rond deze leeftijd heeft uw baby baat bij speelgoed dat de hand-oogcoördinatie en het oplossen van problemen stimuleert, maar ook bij speelgoed dat kan worden vastgehouden, waarop kan worden gekauwd of dat op andere manieren kan worden gemanipuleerd. Speelgoed met rammelaars en bellen (die natuurlijk geen verstikkingsgevaar opleveren!) is ook een goede keuze, net als spiegels, boeken, ballen en speelgoed met textuur.

Cognitieve vaardigheden

Stapelbekers zijn ook geweldig voor de cognitieve vaardigheid om dingen van de ene hand naar de andere te geven. Je hebt ook leuk speelgoed waarmee je de taal- en communicatieontwikkeling stimuleert, hiermee help je de kleintjes klinkerklanken te leren. 

Emotionele ontwikkeling

Wanneer baby's naar zichzelf kijken in een spiegel, werken ze aan hun sociale en emotionele ontwikkeling. Zowel een spiegel als gepersonaliseerde boeken zijn leuk, omdat dit de leeftijd is waarop ze beginnen te reageren op hun eigen naam.

baby 6 maanden speelt met water

Soorten spellen die je met je baby kan spelen

Ons advies is om je kind kennis te laten maken met speelgoed dat de beschikbare activiteiten niet beperkt tot één of twee dingen, maar een verscheidenheid toelaat. Op die manier kan het kind nieuwsgierigheid en individualiteit ontwikkelen. 

Het belangrijkste dat speelgoed kinderen biedt tijdens de babytijd en de eerste helft van hun eerste jaar is het vermogen om niet alleen objecten te onderscheiden, maar om met de wereld om te gaan zodra ze daartoe in staat zijn.

Speelgoed om oorzaak en gevolg te onderzoeken

Inzicht in de mijlpalen van uw kind geeft u een idee welke stappen u moet nemen om de vaardigheden van je kind verder te ontwikkelen. Ouders en verzorgers moeten op zoek gaan naar speelgoed waarmee baby's oorzaak en gevolg kunnen onderzoeken. De zintuigen kunnen worden gestimuleerd en de ontwikkeling van de fijne en grove motoriek kunnen worden ondersteund. 

Eigen vaardigheden ontwikkelen

Interactie met het kind bij het gebruik van speelgoed, maar het kind niet sturen in het gebruik van speelgoed. Op die manier kan het kind zijn vaardigheden op zijn eigen manier ontwikkelen, wordt het nieuwsgierig en stimuleert het zijn individualiteit.

Veelgestelde vragen

Veiligheid: zorg ervoor dat het speelgoed geen kleine onderdelen heeft die verstikkingsgevaar kunnen opleveren, en dat het gemaakt is van niet-giftige materialen. Sensorische stimulatie: speelgoed dat verschillende zintuigen stimuleert. 

Geboorte tot 2 maanden: baby's kunnen alleen voorwerpen grijpen en vastpakken die zich binnen hun gezichtsveld bevinden.
2 tot 4 maanden: baby's beginnen meer controle over hun handen te ontwikkelen en kunnen voorwerpen nauwkeuriger grijpen.
4 tot 6 maanden: baby's kunnen met steun rechtop zitten en beginnen hun omgeving te verkennen door te kruipen of te schuiven.

Zacht speelgoed, rammelaars, spiegels en activiteiten gyms.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

11-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

09-03-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Helpt het springen op de trampoline bij autisme?

12-03-2023

Spring mee op deze fascinerende reis en ontdek hoe trampolinespringen een grote impact kan hebben op het leven van autistische personen en hun gezinnen! - Lees hele artikel

8x de beste skelters voor urenlang buitenspeel plezier

30-03-2023

Skelters! De ultieme vierwielige pretmachine voor kinderen. Lees onze vergelijking en kies de beste skelter voor jou. Voor volwassenen en kinderen. - Lees hele artikel

Ierse speelgoedgigant Smyths Toys zet voet in Nederland

19-03-2023

De Ierse speelgoedgigant Smyths Toys opent eind maart 2023 zijn eerste van 20 geplande mega speelgoedwinkels in Nederland. De eerste komt in Amsterdam. - Lees hele artikel

7 vette challenges voor op de trampoline

09-03-2023

De lente is in aantocht en we kunnen weer meer buiten gaan spelen! De trampoline blijft een fantastische activiteit om op te springen en te spelen. Actief bezig zijn en nog lol hebben ook! Maar het is ook leuk om een uitdaging aan te gaan met elkaar; gebruik hier deze zeven challenges voor. - Lees hele artikel

Wat maak speelgoed goed? 10 kenmerken.

11-09-2022

Speelgoed is pas goed als het eigenlijk aan de volgende 10 kenmerken voldoet. We leggen ieder kenmerk voor je uit, want je wilt toch alleen het beste speelgoed? - Lees hele artikel

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)