Baby van 6 maanden: ontwikkelingsmijlpalen, veiligheid en soorten spellen

Geplaatst op: 21-08-2022, 20:39, laatste update op: 12-01-2023, 12:35

Rond de zes maanden kan een baby zich omrollen en zonder hulp gaan zitten. Naarmate baby's ouder worden, wil je ontwikkelingsspeelgoed dat je baby aanmoedigt om te gaan zitten en te spelen. En zelfs misschien al om te gaan kruipen. Zodra baby's mobieler worden, hebben ze speelgoed nodig dat hen kan bijhouden. 

baby ontwikkeling 6 maanden oud

Je baby ontwikkeld zich snel, heel snel!

Rond de zes maanden kan een baby zich omrollen en zonder hulp gaan zitten. Naarmate baby's ouder worden, wil je ontwikkelingsspeelgoed dat je baby aanmoedigt om te gaan zitten en te spelen. En zelfs misschien al om te gaan kruipen. Zodra baby's mobieler worden, hebben ze speelgoed nodig dat hen kan bijhouden. 

Taalvaardigheid

In deze leeftijd speelt ook de ontwikkeling van de taalvaardigheid een rol. Baby's beginnen te brabbelen. Je kunt je kleintje helpen de uitspraak en woordenschat te ontwikkelen door de plaatjes op een speelgoedje of boekje aan te wijzen en het woord hardop en duidelijk te zeggen.

Wederkerig spelen 

Speel om beurten en volg uw baby's voorbeeld, of het nu gaat om een babbel gesprek waarbij uw baby pauzeert en u hem aanmoedigt om verder te gaan door iets te zeggen als "Oh! Is dat zo? Vertel me meer..." of een speeltje dat u heen en weer geeft.

Waar moet je op letten bij speelgoed van een kind van 6 maanden

Veiligheid

Als u speelgoed zoekt voor een kind van 6 maanden, denk dan aan groot, d.w.z. dat u geen speelgoed wilt met stukjes die zo klein zijn dat ze in de mond van de baby passen. Vermijd ook speelgoed met korrels, losse vulling en giftige materialen. Pellets of losse vulling kunnen verstikking of verstikking veroorzaken als ze worden ingeslikt, terwijl giftige materialen giftig kunnen zijn.

Speelruimte vrij zijn van gevaar

De meeste kinderen van 6 maanden kunnen al van de ene kant naar de andere rollen - en sommigen kunnen dat al heel snel. U moet ervoor zorgen dat de speelruimte en de omgeving vrij zijn van gevaren en het is vooral belangrijk dat u de baby niet zonder toezicht op een hoog oppervlak zoals een bed of luiertafel laat liggen.

Ouderlijk toezicht, altijd!

Als je baby mobiel is, blokkeer dan trappen, dek stopcontacten af, vergrendel lage kastdeurtjes en neem andere voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je baby ergens in terecht komt of ergens in terechtkomt waar hij niet mag zijn. Ouderlijk toezicht is ook heel belangrijk tijdens het spelen. Dat helpt baby's veilig te houden, maar de interactie tussen ouders helpt baby's ook taalvaardigheden te ontwikkelen en bevordert de ouder-kindrelatie.

Ontwikkelingsmijlpalen van je 6 maanden oude baby

Als baby 6 maanden oud is, gebeuren er veel spannende ontwikkelingsmijlpalen, en veel daarvan kunnen worden bereikt door te spelen.

Oog hand coördinatie & oplossen van problemen

Rond deze leeftijd heeft uw baby baat bij speelgoed dat de hand-oogcoördinatie en het oplossen van problemen stimuleert, maar ook bij speelgoed dat kan worden vastgehouden, waarop kan worden gekauwd of dat op andere manieren kan worden gemanipuleerd. Speelgoed met rammelaars en bellen (die natuurlijk geen verstikkingsgevaar opleveren!) is ook een goede keuze, net als spiegels, boeken, ballen en speelgoed met textuur.

Cognitieve vaardigheden

Stapelbekers zijn ook geweldig voor de cognitieve vaardigheid om dingen van de ene hand naar de andere te geven. Je hebt ook leuk speelgoed waarmee je de taal- en communicatieontwikkeling stimuleert, hiermee help je de kleintjes klinkerklanken te leren. 

Emotionele ontwikkeling

Wanneer baby's naar zichzelf kijken in een spiegel, werken ze aan hun sociale en emotionele ontwikkeling. Zowel een spiegel als gepersonaliseerde boeken zijn leuk, omdat dit de leeftijd is waarop ze beginnen te reageren op hun eigen naam.

baby 6 maanden speelt met water

Soorten spellen die je met je baby kan spelen

Ons advies is om je kind kennis te laten maken met speelgoed dat de beschikbare activiteiten niet beperkt tot één of twee dingen, maar een verscheidenheid toelaat. Op die manier kan het kind nieuwsgierigheid en individualiteit ontwikkelen. 

Het belangrijkste dat speelgoed kinderen biedt tijdens de babytijd en de eerste helft van hun eerste jaar is het vermogen om niet alleen objecten te onderscheiden, maar om met de wereld om te gaan zodra ze daartoe in staat zijn.

Speelgoed om oorzaak en gevolg te onderzoeken

Inzicht in de mijlpalen van uw kind geeft u een idee welke stappen u moet nemen om de vaardigheden van je kind verder te ontwikkelen. Ouders en verzorgers moeten op zoek gaan naar speelgoed waarmee baby's oorzaak en gevolg kunnen onderzoeken. De zintuigen kunnen worden gestimuleerd en de ontwikkeling van de fijne en grove motoriek kunnen worden ondersteund. 

Eigen vaardigheden ontwikkelen

Interactie met het kind bij het gebruik van speelgoed, maar het kind niet sturen in het gebruik van speelgoed. Op die manier kan het kind zijn vaardigheden op zijn eigen manier ontwikkelen, wordt het nieuwsgierig en stimuleert het zijn individualiteit.

Veelgestelde vragen

Veiligheid: zorg ervoor dat het speelgoed geen kleine onderdelen heeft die verstikkingsgevaar kunnen opleveren, en dat het gemaakt is van niet-giftige materialen. Sensorische stimulatie: speelgoed dat verschillende zintuigen stimuleert. 

Geboorte tot 2 maanden: baby's kunnen alleen voorwerpen grijpen en vastpakken die zich binnen hun gezichtsveld bevinden.
2 tot 4 maanden: baby's beginnen meer controle over hun handen te ontwikkelen en kunnen voorwerpen nauwkeuriger grijpen.
4 tot 6 maanden: baby's kunnen met steun rechtop zitten en beginnen hun omgeving te verkennen door te kruipen of te schuiven.

Zacht speelgoed, rammelaars, spiegels en activiteiten gyms.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

9 voordelen van een trampoline

24-12-2022

Waarom houden bijna alle kinderen van trampolines? En waarom is trampoline springen goed voor je conditie, lichaam en geest? We hebben 9 voordelen van trampoline springen onder elkaar gezet want een trampoline kent meer voordelen dan je nu nog denkt. - Lees hele artikel

16 beste trampolinetrucs voor beginners en gevorderden

23-12-2022

Heb jij een trampoline in je tuin en ben je op zoek naar inspiratie om je ouders of vriendinnetjes te laten verbazen? Check deze 25 trampoline truucs die je zelf gewoon kan leren. - Lees hele artikel

Amerikaans onderzoek: een trampoline is super voor kinderen

24-12-2022

Trampoline-oefeningen verbeteren evenwicht en motoriek bij kinderen in twaalf weken interventieprogramma. Blijkt uit Australisch onderzoek. - Lees hele artikel

Wat kan je met Magna Tiles (magnetisch speelgoed) maken?

16-11-2022

Magna Tiles, duurzaam creatief magnetisch speelgoed. Ieder kind kan zijn haar creativiteit de vrije loop laten, de mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je voorbeelden van creaties die te maken zijn. - Lees hele artikel

De jury winnaars voor het "Speelgoed van het Jaar 2022" zijn bekend

07-09-2022

Wat is het leukste speelgoed van 2022? De jury-winnaars zijn bekend gemaakt. Het speelgoed is ingedeeld in diverse categorieën als buitenspeelgoed, borspellen en speelgoed voor volwassenen. - Lees hele artikel

Fotoverslag Speelgoed Gala 2022 in Den Bosch

09-11-2022

De publieksprijzen van het speelgoed van het jaar 2022 zijn bekend. We plaatsten een fotoverslag van de 2e editie van het Speelgoed Gala in Den Bosch op 8 november 2022. - Lees hele artikel

Publieks winnaars Speelgoed van het jaar 2022

09-11-2022

Vlak voor de feestdagen zijn de publiekswinnaars van de "speelgoed van het jaar 2022" verkiezing bekend gemaakt. We geven je een handig overzicht van dit 'must have' speelgoed. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)