Het allerleukste speelgoed. Sinds 2013. Onafhankelijk.
Geplaatst op: 31-01-2021 Laatste update: 02-02-2021

Waarom is speelgoed belangrijk voor de ontwikkeling van baby's, peuters en jonge kinderen?

Spelen en speelgoed ondersteunen de ontwikkeling van kinderen. Kinderen spelen graag en hierbij is speelgoed het ‘gereedschap’. Volwassenen maken ook gebruik van gereedschap. Niet alleen om te bouwen, maar denk ook bijvoorbeeld aan keuken gereedschap en  tuingereedschap. Wanneer een volwassene gereedschap koopt, gaat hij/zij vaak voor kwaliteit. En dit geldt ook voor speelgoed! Speelgoed moet van goede kwaliteit zijn, veilig zijn en goed werken. Om te ondersteunen in de zoektocht naar duurzaam en goed gemaakt, veilig speelgoed, is deze blog geschreven. 

Spelen voor kinderen is essentieel! 

De volgende punten zijn belangrijk bij ontwikkelingsspeelgoed. De (hoge) kwaliteit ondersteunt het opbouwen van vaardigheden en hierdoor wordt - op termijn - het spel verbetert. Kinderen ervaren een positief gevoel, met als gevolg dat ze het weer willen gaan doen. Oftewel “oefening, baart kunst”. Maar we moeten ook rekening houden met de ontwikkelingen van ons eigen kind. Het ene kind heeft meer tijd nodig dan het andere kind. En gelukkig maar: ieder kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo. 

1. Veiligheid is belangrijk.

Speelgoed moet sterk zijn, maar dat is niet alles. De ontwikkelingsleeftijd van een kind is ook van belang. En in de meeste gevallen vraagt speelgoed ook toezicht van de ouders; zelfs het meest veilige speelgoed, vraagt om een toeziend oog.

Fabrikanten zijn verplicht om op producten aan te geven als het een verstikkingsgevaar kan opleveren. En er staat dan ook nadrukkelijk op dat het niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar. Maar verstikkingsgevaar is ook van toepassing op kleine balletjes of knikkers of, en deze wordt vaak onderschat, als speelgoed magneten bevat. Maar ook ballonnen kunnen gevaarlijker zijn, dan gedacht wordt. Het gaat dan om niet opgeblazen of kapotte ballonnen. Dankzij deze veiligheidswaarschuwingen worden we als ouder alert gehouden wanneer een kind speelt met speelgoed.

2. Doordacht ontwerp en zorgvuldige constructie

Een doordacht ontwerp en een zorgvuldige constructie zijn kenmerken van het beste speelgoed om mee te spelen. Deze eigenschappen weerspiegelen in de eerste plaats een begrip van de ontwikkeling van kinderen en een waardering voor hoe kinderen vaardigheden verwerven tijdens het spelen.

Als speelgoed goed gemaakt is, is het niet alleen veilig, maar ook bevredigend. Het werkt zoals bedoeld. Dat is belangrijk. Net zoals we willen dat het speelgoed goed presteert, willen kinderen dat hun speelgoed aan hun verwachtingen voldoet. Anders wordt het spelen frustrerend en wordt het speelgoed opzij geworpen.

Welk speelgoed is goed voor de ontwikkeling van een kind.

In de wereld van tegenwoordig is het aanbod in speelgoed enorm. Dat maakt het zoeken van speelgoed niet altijd eenvoudig. Met deze twee speelgoedtips, welke een enorme diversiteit hebben in aanbod, kom je altijd goed voor de dag. Het is uitdagend en stimulerend en zorgt voor veel plezier, Je kan het samen doen, met meerdere kinderen of je kind alleen laten oefenen.  Hiermee kan het kind zich goed in zijn/haar eigen tempo ontwikkelen. 

Stapelbekers voor de motorische ontwikkeling en oog-handcoördinatie. 

Het eerste voorbeeld zijn de stapelbekers. Deze zijn perfect om mee te stapelen en te nestelen (in elkaar te zetten). Dit speelgoed betrekt baby’s en peuters bij het ontwikkelen van vaardigheden. Tevens ondersteunt het de ontwikkeling van het kind. 

Hieronder drie voorbeelden van verschillende stapelbekers, elk met een eigen visie.

1. De stapelbekers van New Classis Toys

Dit speelgoed bestaat uit 8 onderdelen. De kleurrijke stapelbekers zijn voor de allerkleinsten al veilig en hygiënisch. Dankzij het unieke materiaal, een mix van kunststof en dennenhout is het veilig en hygiënisch spelen. Waar op ander speelgoed na 24 uur nog steeds bacteriën aangetroffen worden is het speelgoed van Anbac Toys na 8 uur bacterievrij.

2. De MUSHIE stapeltoren


Deze stapeltoren is mutli color en heeft een strak design. Deze stapelbekers zijn 100% van BPA en PVC. Het is een ontwerp uit Denemarken. Deze stapelbekers hebben leuke patronen aan de onderkant en stapelen makkelijk.
 

3. De Ambi Toys stapelbeker


Dit is een echte klassieker en is bij veel ouders (en misschien zelfs wel grootouders) nog bekend uit de eigen jeugd. Deze tien stapelbekers hebben duidelijke kleuren en zijn goed te stapelen. 

Waar moet je op letten bij ontwikkelingsspeelgoed. 

Vaak raadt de fabrikant het bouwen van bekers aan vanaf 10 maanden oud. Deze bekers zijn echt ontwikkelingsspeelgoed en bieden nieuwe manieren om te spelen terwijl het kind nieuwe vaardigheden ontwikkelt. In eerste instantie stel ik voor om alleen de kleinste en de grootste kopjes aan te bieden. Dat nodigt uit om de een in de ander te plaatsen, de grotere beker ondersteboven te draaien en te kijken hoe de kleinere eruit valt. Dat is vullen en morsen, een activiteit die de peuter keer op keer zal herhalen.

Wat gebeurt er? Het kind experimenteert. Observeren wanneer-ik-doe-dit-dat-gebeurt. Bevestiging van oorzaak en gevolg door herhaling. En tevens de fijne motoriek ontwikkelen: grijpen en loslaten tijdens het vullen en pols draaien terwijl het kind morst. Als we woorden aanbieden om eigenschappen als kleur en maat van de cups te beschrijven, moedigen we taalontwikkeling aan.

In functies onderscheiden de verschillende stapelbekers zich van elkaar.

Gerolde velgen

Opgerolde randen zijn een belangrijk kenmerk. Enerzijds maken ze het gemakkelijker om geneste cups te scheiden. Aan de andere kant wordt het stapelen succesvoller. Wanneer een peuter leert stapelen, beginnen de oog-handcoördinatie, grijpen en loslaten en behendigheid zich pas te ontwikkelen. Stapelen is duidelijk een uitdaging. Heel vaak glijdt het aangrenzende blok eraf als het kind probeert er een ander bovenop te plaatsen. De rand helpt de bekers bij elkaar te houden en maakt de stapel stabieler.

Verhoogde patronen

Bij bekers met een uniek verhoogd patroon op de basis, nodigen deze stapelbekers het kind uit tot zowel visuele als tactiele verkenning. Door de bekers in zand, deeg of klei te drukken, ontstaan ​​patronen en wordt creatieve expressie gestimuleerd. Bovendien is het herkennen van patronen een vaardigheid voorafgaand aan het lezen.

Speldenprikjes

Zand en water bieden nog meer speelmogelijkheden. In het zand worden de bekers vormpjes. Twee gaatjes in de bodem van elke beker voegen een extra dimensie toe aan het waterspel. Door de gegradueerde maten kunnen jonge kinderen ontdekken hoe de bekers gelijk en verschillend zijn. Alle bekers zijn rond, maar hebben elk een andere maat. Klein of groot of groot of klein, kort of lang. Dit zijn belangrijke wiskundige concepten die door spel worden geleerd.

Speelgoed met een sleutel.

Er zijn verschillende soorten speelgoed te verkrijgen waarbij je kind het open moet doen met een sleuteltje. Dit speelgoed betrekt baby’s en peuters bij het ontwikkelen van vaardigheden. Tevens ondersteunt het de ontwikkeling van het kind. 

Om een ​​vorm in de sleuf te laten vallen, is niet alleen vorm discriminatie vereist. Het vereist ook oog-handcoördinatie en het vermogen om de vorm vast te pakken en los te laten. Het ontwikkelen van fijne motoriek vergt oefening. Succes motiveert. Dit speelgoed stimuleert tevens erg goed de fijne motoriek. 

Bovendien vallen driedimensionale vormen gemakkelijker op hun plaats. Dit vorm sorteer speelgoed stimuleert bovendien met het benoemen van kleuren en vormen de cognitieve en taalontwikkeling.

Haal de vormen op door een deur te openen. De permanent bevestigde sleutel past soepel in het slot en draait gemakkelijk. Als de sleutel draait, klikt het slot. Het volgen van de reeks stappen die nodig zijn om de vormen eruit te halen, omvat probleemoplossing, geheugen en concentratie. Oog-handcoördinatie, grijpen en loslaten, en pols rotatie nemen toe met elke herhaling.

Een vormenstoof gecombineerd met een sleutel spel!

Hieronder twee leuke voorbeelden van sleutel speelgoed in combinatie met een vormenstoof. Het kind gooit de blokjes of diertjes in een huisje en kan deze alleen eruit halen door de juiste sleutel in de deur te stoppen. 

1. Speelgoed garage met deuren en sleutels

Bij deze garage moeten drie deuren opengemaakt worden met drie vertschillende sleutels. Elke deur heeft een eigen kleur en bijpassende sleutel.
 

2. Een leer- en speel dierenhuis

De vormenstoof kan je gebruiken met de vrolijke diertjes. Wanneer deze diertjes in hun huisje zitten, moet het deurtje open gemaakt worden met de bijpassende sleutel. 

Dé reden waarom speelgoed belangrijk is voor kinderen. 

Een doordacht ontwerp maakt speelgoed aanpasbaar en veelzijdig. Meer inclusief en boeiend. Kinderen spelen natuurlijk graag met speelgoed dat goed werkt. Een opgetogen "Ik heb het gedaan!" kondigt niet alleen succes aan, maar deelt ook de vreugde om een ​​doel te bereiken. 

Terwijl ze spelen, bouwen kinderen competentie en zelfvertrouwen op. Door te spelen verwerven kinderen de vaardigheden die ze nodig hebben om hun volle potentieel te bereiken. Speelgoed ondersteunt de ontwikkeling van kinderen door het spel te verbeteren.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Een cadeaubon van deze tijd voor kids

09-05-2022

Steeds meer kinderen spelen graag met vriendjes of vriendinnetjes op een tablet of game console. Een spelletje is vaak erg duur, zeker als cadeau voor een vriendje. Met deze digitale oplossing geef je toch een leuk cadeau, zonder gelijk een duur spel te hoeven kopen! - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2022 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

10-11-2021

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2021: Een top 10 speelgoed voor kinderen van 3 tot 12 jaar

05-11-2021

Ook dit jaar komt Sinterklaas weer naar Nederland! Bij het Jeugdjournaal komen de eerste geluiden al weer naar voren als het gaat om het Sinterklaas Journaal. En bij deze tijd horen natuurlijk ook cadeautjes! Lees onze top 10 van Sint cadeaus en laat je inspireren voor een leuke pakjesavond! - Lees hele artikel

Speelgoed met een herfst tintje

30-09-2021

Benieuwd naar onze tips voor leuke activiteiten met de kids in de herfst periode? =ij geven tips om te lezen, spelen en knutselen, samen of voor de kids zelf. - Lees hele artikel

Welk speelgoed neem ik mee op vakantie

02-07-2017

De vakantieperiode is weer aangebroken en de spullen worden gepakt, maar wat neem je mee voor je kindje op vakantie? Er zullen keuzes gemaakt moeten worden, maar waar baseer je de keuze op? - Lees hele artikel

Knutsel ideeën voor Vaderdag

19-06-2021

Wat is er nou leuker om te knutselen samen met de kids voor Vaderdag. In deze blog deel ik een top 3 van leuke knutsel ideeën om samen met de kids te maken. - Lees hele artikel

Knutsel ideeën voor Moederdag

19-06-2021

Het is alweer bijna Moederdag. Zeker bij jonge kinderen speelt deze dag nog altijd een grote rol. Met name vanwege het feit dat ze zelf iets maken voor mama en dan vol verwachting de reactie van mama afwachten. In deze blog de top 3 van makkelijke en leuke creatieve knutselwerken voor Moederdag - Lees hele artikel

Low budget de creativiteit en fantasie stimuleren van je kleuter

10-03-2021

In deze tijd van Corona ben je meer thuis met de kinderen. inmiddels hebben ze het speelgoed wel gezien en heb jij geen zin om weer nieuwe spullen te moeten kopen. In deze blog een aantal tips om de creativiteit en fantasie van je kind te stimuleren, zonder veel kosten te hoeven maken! - Lees hele artikel

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)