Geplaatst op: 31-01-2021 Laatste update: 05-07-2022

Waarom is speelgoed belangrijk voor de ontwikkeling van baby's, peuters en jonge kinderen?

Spelen en speelgoed ondersteunen de ontwikkeling van kinderen. Kinderen spelen graag en hierbij is speelgoed het ‘gereedschap’. Volwassenen maken ook gebruik van gereedschap. Niet alleen om te bouwen, maar denk ook bijvoorbeeld aan keuken gereedschap en  tuingereedschap. Wanneer een volwassene gereedschap koopt, gaat hij/zij vaak voor kwaliteit. En dit geldt ook voor speelgoed! Speelgoed moet van goede kwaliteit zijn, veilig zijn en goed werken. Om te ondersteunen in de zoektocht naar duurzaam en goed gemaakt, veilig speelgoed, is deze blog geschreven. 

Spelen voor kinderen is essentieel! 

De volgende punten zijn belangrijk bij ontwikkelingsspeelgoed. De (hoge) kwaliteit ondersteunt het opbouwen van vaardigheden en hierdoor wordt - op termijn - het spel verbetert. Kinderen ervaren een positief gevoel, met als gevolg dat ze het weer willen gaan doen. Oftewel “oefening, baart kunst”. Maar we moeten ook rekening houden met de ontwikkelingen van ons eigen kind. Het ene kind heeft meer tijd nodig dan het andere kind. En gelukkig maar: ieder kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo. 

1. Veiligheid is belangrijk.

Speelgoed moet sterk zijn, maar dat is niet alles. De ontwikkelingsleeftijd van een kind is ook van belang. En in de meeste gevallen vraagt speelgoed ook toezicht van de ouders; zelfs het meest veilige speelgoed, vraagt om een toeziend oog.

Fabrikanten zijn verplicht om op producten aan te geven als het een verstikkingsgevaar kan opleveren. En er staat dan ook nadrukkelijk op dat het niet geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar. Maar verstikkingsgevaar is ook van toepassing op kleine balletjes of knikkers of, en deze wordt vaak onderschat, als speelgoed magneten bevat. Maar ook ballonnen kunnen gevaarlijker zijn, dan gedacht wordt. Het gaat dan om niet opgeblazen of kapotte ballonnen. Dankzij deze veiligheidswaarschuwingen worden we als ouder alert gehouden wanneer een kind speelt met speelgoed.

2. Doordacht ontwerp en zorgvuldige constructie

Een doordacht ontwerp en een zorgvuldige constructie zijn kenmerken van het beste speelgoed om mee te spelen. Deze eigenschappen weerspiegelen in de eerste plaats een begrip van de ontwikkeling van kinderen en een waardering voor hoe kinderen vaardigheden verwerven tijdens het spelen.

Als speelgoed goed gemaakt is, is het niet alleen veilig, maar ook bevredigend. Het werkt zoals bedoeld. Dat is belangrijk. Net zoals we willen dat het speelgoed goed presteert, willen kinderen dat hun speelgoed aan hun verwachtingen voldoet. Anders wordt het spelen frustrerend en wordt het speelgoed opzij geworpen.

Welk speelgoed is goed voor de ontwikkeling van een kind.

In de wereld van tegenwoordig is het aanbod in speelgoed enorm. Dat maakt het zoeken van speelgoed niet altijd eenvoudig. Met deze twee speelgoedtips, welke een enorme diversiteit hebben in aanbod, kom je altijd goed voor de dag. Het is uitdagend en stimulerend en zorgt voor veel plezier, Je kan het samen doen, met meerdere kinderen of je kind alleen laten oefenen.  Hiermee kan het kind zich goed in zijn/haar eigen tempo ontwikkelen. 

Stapelbekers voor de motorische ontwikkeling en oog-handcoördinatie. 

Het eerste voorbeeld zijn de stapelbekers. Deze zijn perfect om mee te stapelen en te nestelen (in elkaar te zetten). Dit speelgoed betrekt baby’s en peuters bij het ontwikkelen van vaardigheden. Tevens ondersteunt het de ontwikkeling van het kind. 

Hieronder drie voorbeelden van verschillende stapelbekers, elk met een eigen visie.

1. De stapelbekers van New Classis Toys

Dit speelgoed bestaat uit 8 onderdelen. De kleurrijke stapelbekers zijn voor de allerkleinsten al veilig en hygiënisch. Dankzij het unieke materiaal, een mix van kunststof en dennenhout is het veilig en hygiënisch spelen. Waar op ander speelgoed na 24 uur nog steeds bacteriën aangetroffen worden is het speelgoed van Anbac Toys na 8 uur bacterievrij.

2. De MUSHIE stapeltoren


Deze stapeltoren is mutli color en heeft een strak design. Deze stapelbekers zijn 100% van BPA en PVC. Het is een ontwerp uit Denemarken. Deze stapelbekers hebben leuke patronen aan de onderkant en stapelen makkelijk.
 

3. De Ambi Toys stapelbeker


Dit is een echte klassieker en is bij veel ouders (en misschien zelfs wel grootouders) nog bekend uit de eigen jeugd. Deze tien stapelbekers hebben duidelijke kleuren en zijn goed te stapelen. 

Waar moet je op letten bij ontwikkelingsspeelgoed. 

Vaak raadt de fabrikant het bouwen van bekers aan vanaf 10 maanden oud. Deze bekers zijn echt ontwikkelingsspeelgoed en bieden nieuwe manieren om te spelen terwijl het kind nieuwe vaardigheden ontwikkelt. In eerste instantie stel ik voor om alleen de kleinste en de grootste kopjes aan te bieden. Dat nodigt uit om de een in de ander te plaatsen, de grotere beker ondersteboven te draaien en te kijken hoe de kleinere eruit valt. Dat is vullen en morsen, een activiteit die de peuter keer op keer zal herhalen.

Wat gebeurt er? Het kind experimenteert. Observeren wanneer-ik-doe-dit-dat-gebeurt. Bevestiging van oorzaak en gevolg door herhaling. En tevens de fijne motoriek ontwikkelen: grijpen en loslaten tijdens het vullen en pols draaien terwijl het kind morst. Als we woorden aanbieden om eigenschappen als kleur en maat van de cups te beschrijven, moedigen we taalontwikkeling aan.

In functies onderscheiden de verschillende stapelbekers zich van elkaar.

Gerolde velgen

Opgerolde randen zijn een belangrijk kenmerk. Enerzijds maken ze het gemakkelijker om geneste cups te scheiden. Aan de andere kant wordt het stapelen succesvoller. Wanneer een peuter leert stapelen, beginnen de oog-handcoördinatie, grijpen en loslaten en behendigheid zich pas te ontwikkelen. Stapelen is duidelijk een uitdaging. Heel vaak glijdt het aangrenzende blok eraf als het kind probeert er een ander bovenop te plaatsen. De rand helpt de bekers bij elkaar te houden en maakt de stapel stabieler.

Verhoogde patronen

Bij bekers met een uniek verhoogd patroon op de basis, nodigen deze stapelbekers het kind uit tot zowel visuele als tactiele verkenning. Door de bekers in zand, deeg of klei te drukken, ontstaan ​​patronen en wordt creatieve expressie gestimuleerd. Bovendien is het herkennen van patronen een vaardigheid voorafgaand aan het lezen.

Speldenprikjes

Zand en water bieden nog meer speelmogelijkheden. In het zand worden de bekers vormpjes. Twee gaatjes in de bodem van elke beker voegen een extra dimensie toe aan het waterspel. Door de gegradueerde maten kunnen jonge kinderen ontdekken hoe de bekers gelijk en verschillend zijn. Alle bekers zijn rond, maar hebben elk een andere maat. Klein of groot of groot of klein, kort of lang. Dit zijn belangrijke wiskundige concepten die door spel worden geleerd.

Speelgoed met een sleutel.

Er zijn verschillende soorten baby speelgoed te verkrijgen waarbij je kind het open moet doen met een sleuteltje. Dit speelgoed betrekt baby’s en peuters bij het ontwikkelen van vaardigheden. Tevens ondersteunt het de ontwikkeling van het kind. 

Om een ​​vorm in de sleuf te laten vallen, is niet alleen vorm discriminatie vereist. Het vereist ook oog-handcoördinatie en het vermogen om de vorm vast te pakken en los te laten. Het ontwikkelen van fijne motoriek vergt oefening. Succes motiveert. Dit speelgoed stimuleert tevens erg goed de fijne motoriek. 

Bovendien vallen driedimensionale vormen gemakkelijker op hun plaats. Dit vorm sorteer speelgoed stimuleert bovendien met het benoemen van kleuren en vormen de cognitieve en taalontwikkeling.

Haal de vormen op door een deur te openen. De permanent bevestigde sleutel past soepel in het slot en draait gemakkelijk. Als de sleutel draait, klikt het slot. Het volgen van de reeks stappen die nodig zijn om de vormen eruit te halen, omvat probleemoplossing, geheugen en concentratie. Oog-handcoördinatie, grijpen en loslaten, en pols rotatie nemen toe met elke herhaling.

Een vormenstoof gecombineerd met een sleutel spel!

Hieronder twee leuke voorbeelden van sleutel speelgoed in combinatie met een vormenstoof. Het kind gooit de blokjes of diertjes in een huisje en kan deze alleen eruit halen door de juiste sleutel in de deur te stoppen. 

1. Speelgoed garage met deuren en sleutels

Bij deze garage moeten drie deuren opengemaakt worden met drie vertschillende sleutels. Elke deur heeft een eigen kleur en bijpassende sleutel.
 

2. Een leer- en speel dierenhuis

De vormenstoof kan je gebruiken met de vrolijke diertjes. Wanneer deze diertjes in hun huisje zitten, moet het deurtje open gemaakt worden met de bijpassende sleutel. 

Dé reden waarom speelgoed belangrijk is voor kinderen. 

Een doordacht ontwerp maakt speelgoed aanpasbaar en veelzijdig. Meer inclusief en boeiend. Kinderen spelen natuurlijk graag met speelgoed dat goed werkt. Een opgetogen "Ik heb het gedaan!" kondigt niet alleen succes aan, maar deelt ook de vreugde om een ​​doel te bereiken. 

Terwijl ze spelen, bouwen kinderen competentie en zelfvertrouwen op. Door te spelen verwerven kinderen de vaardigheden die ze nodig hebben om hun volle potentieel te bereiken. Speelgoed ondersteunt de ontwikkeling van kinderen door het spel te verbeteren.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

9 voordelen van een trampoline

24-12-2022

Waarom houden bijna alle kinderen van trampolines? En waarom is trampoline springen goed voor je conditie, lichaam en geest? We hebben 9 voordelen van trampoline springen onder elkaar gezet want een trampoline kent meer voordelen dan je nu nog denkt. - Lees hele artikel

16 beste trampolinetrucs voor beginners en gevorderden

23-12-2022

Heb jij een trampoline in je tuin en ben je op zoek naar inspiratie om je ouders of vriendinnetjes te laten verbazen? Check deze 25 trampoline truucs die je zelf gewoon kan leren. - Lees hele artikel

Amerikaans onderzoek: een trampoline is super voor kinderen

24-12-2022

Trampoline-oefeningen verbeteren evenwicht en motoriek bij kinderen in twaalf weken interventieprogramma. Blijkt uit Australisch onderzoek. - Lees hele artikel

Wat kan je met Magna Tiles (magnetisch speelgoed) maken?

16-11-2022

Magna Tiles, duurzaam creatief magnetisch speelgoed. Ieder kind kan zijn haar creativiteit de vrije loop laten, de mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je voorbeelden van creaties die te maken zijn. - Lees hele artikel

De jury winnaars voor het "Speelgoed van het Jaar 2022" zijn bekend

07-09-2022

Wat is het leukste speelgoed van 2022? De jury-winnaars zijn bekend gemaakt. Het speelgoed is ingedeeld in diverse categorieën als buitenspeelgoed, borspellen en speelgoed voor volwassenen. - Lees hele artikel

Fotoverslag Speelgoed Gala 2022 in Den Bosch

09-11-2022

De publieksprijzen van het speelgoed van het jaar 2022 zijn bekend. We plaatsten een fotoverslag van de 2e editie van het Speelgoed Gala in Den Bosch op 8 november 2022. - Lees hele artikel

Publieks winnaars Speelgoed van het jaar 2022

09-11-2022

Vlak voor de feestdagen zijn de publiekswinnaars van de "speelgoed van het jaar 2022" verkiezing bekend gemaakt. We geven je een handig overzicht van dit 'must have' speelgoed. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)