De beste op afstand bestuurbare auto's (RC) voor 2023

Ieder klein jongetje heeft er “last" van gehad. Urenlang in de speelgoedwinkel kijken naar de op afstand bestuurbare auto's die in de schappen stonden. Altijd boven budget en met een lege rugzak ging je vaak weer naar huis. Buiten zag je je vriendjes wél racen.

Totdat daar het moment was dat je jarig was en je dé RC auto van je ouders kreeg die je altijd al wilde hebben. Feest! We geven je alle informatie die je nodig hebt om een nieuwe op afstand bestuurbare auto aan te schaffen. 

Fasten your seatbelts!

afstand bestuurbare auto in zand

De beste RC auto's van dit moment

Het aanbod aan radiografische auto's is groter dan ooit. Te koop in lokale speelgoedwinkels of via online speelgoedwinkels. Er zijn raceauto's, trucks, boten en zelfs op afstand bestuurbare “oude” Volkswagen busjes te koop. In verschillende maten, kleuren en brandstoffen. De één heel erg snel, de ander wat langzamer. Kortom: een groot aanbod waarin het moeilijk te bepalen is welke voor jou geschikt is.

Wat is een op afstand bestuurbare auto eigenlijk?

Een RC auto, of Remote Control auto, is een kleine elektrische of benzine-aangedreven auto die bediend kan worden met een afstandsbediening. RC autos zijn populair als speelgoed voor kinderen en volwassenen en worden vaak gebruikt voor competitief racen. 

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, van mini tot 1:8 schaal, en kunnen worden uitgerust met verschillende functies, zoals volledig functionerende stuurbekrachtiging en versnellingsbakken. 

De afstandsbediening gebruikt een radiofrequentie om met de auto te communiceren. Op de afstandsbediening is vaak een niveau van moeilijkheid in te stellen. 

Waar moet je op letten bij het kopen?

Ga niet over één nacht ijs bij het kopen van een op afstand bestuurbare auto. Goedkoop is vaak (niet altijd!) duurkoop. Een wielophanging die het bij de eerste botsing al begeeft of een dak die indeukt wanneer de auto crasht. 

Veel mensen hebben klachten dat reserveonderdelen bijna niet te bestellen zijn. Als je al technisch genoeg bent om een auto te maken. Geef dus liever iets meer geld uit voor kwaliteit, dan heb je er echt veel langer lol van. 

Maar goed, let in ieder geval op de volgende aspecten. 

1. Aandrijving van de motor: benzine of stroom

Er zijn auto's die rijden op benzine (professionele RC auto's) en auto's die rijden op stroom (accu of batterijen). Beginnende bestuurders kunnen het beste voor stroom gaan (accu veelal, dat is het meest duurzame). Benzine auto's gaan een stuk sneller en zijn duurder in aanschaf. Benzine kan ontbranden, een accu niet (uitzonderingen daargelaten). 

2. Direct rijden of eerst lekker bouwen

Ben je technisch aangelegd, dan is het fantastisch om je eigen auto in elkaar te knutselen. Een paar dagen pielen met schroefjes, draadjes en elektra en je bent klaar. Beginners raden wij aan om een kant-en-klaar pakket te kopen. De auto zit voorgemonteerd in de doos. Uitpakken en rijden maar. 

3. Waar wil je de auto voor gebruiken? 

Wil je over asfalt racen, door de kamer of door een ruig grasveld met stenen? Zoals je begrijpt is een raceauto niet geschikt voor een grasveld en een auto voor in de kamer komt niet door hoog gras. Kies dus hoe je de auto wilt gaan gebruiken. 

4. Leeftijds aanduiding

Iedere RC auto is voorzien van een leeftijds aanduiding. Ben je op zoek naar een auto voor een 3-jarige peuter dan ben je op zoek naar een langzame auto die makkelijk te bedienen is. Ben je op zoek naar een auto voor je 18-jarige puber dan zal je hem (of haar) niet blij maken met een RC auto die maximaal 15 km/u gaat. 

5. Bereik van de afstandsbediening ten opzichte van de auto

Ben je net een beetje lekker aan het racen, valt het signaal weg. Het blijkt dat je een auto hebt gekocht die een bereik heeft van slechts 30 meter. Dit terwijl er ook auto's zijn die een bereik van 100 meter hebben. Hou altijd in gedachten dat het aangegeven bereik het bereik is in een open omgeving zonder auto's, huizen en bomen. 

6. Capaciteit van de accu

mAh is een maat voor de capaciteit van de batterij. Het geeft aan hoeveel energie de batterij kan opslaan en hoe lang de auto kan rijden voordat de batterij leeg is. Hoe hoger de mAh-waarde, hoe langer de RC auto zonder opladen kan rijden. Een RC auto met een batterij met een capaciteit van 1700 mAh zal daarom langer rijden dan een RC auto met een batterij met een capaciteit van 800 mAh. Hoe hoger hoe beter. Maar vaak wel duurder.

5 voordelen van een op afstand bestuurbare auto

1. Brengt de coureur in je naar boven

RC auto's zijn een populaire vorm van speelgoed voor zowel kinderen als volwassenen. Makkelijk te besturen en geven je het gevoel een echte coureur te zijn.  

2. Makkelijk te besturen

RC auto's zijn eenvoudig te besturen met een afstandsbediening. Daarmee zijn ze geschikt voor peuters, kinderen en volwassenen. 

3. Eenvoudig te onderhouden

RC auto's hebben weinig onderhoud nodig, wat betekent dat je ze gemakkelijk kunt onderhouden en op peil houden.

4. Betaalbaar

RC auto's zijn beschikbaar vele prijsklassen. Voor ieder budget is er wel een mooie auto te koop. 

5. Verkrijgbaar in een veel modellen, stijlen en uitvoeringen

RC auto's zijn verkrijgbaar in een groot scala aan stijlen. Van realistische replica's tot futuristische ontwerpen. Dit betekent dat er altijd een model is dat bij je smaak past.

5 nadelen van een afstand bestuurbare auto

1. Helaas vaak kwetsbaar.

RC auto's zijn vaak gemaakt van kunststof en andere fragiele materialen. Dat maakt dat ze kwetsbaar zijn voor botsingen en makkelijk beschadigd kunnen raken. Veelal kan je de volgende stelregel gebruiken: hoe goedkoper, hoe kwetsbaarder. De gebruikte materialen zijn gewoonweg kwalitatief minder. 

2. Beperkte actieradius van de afstandsbediening.

De afstandsbediening van een RC auto heeft meestal een beperkte actieradius. Dat betekent dat je niet te ver weg van het voertuig kan komen te staan. Anders zal het signaal minder sterk worden en de auto daarmee slecht of helemaal niet bestuurbaar. 

3. Beperkte accu (of batterij) duur. 

De accu van de auto is vaak niet langer dan 30 minuten te gebruiken. Dat betekent dat de accu tussendoor opgeladen moet worden. Het is dan ook aan te raden om standaard een 2e accu te hebben die je kan gebruiken als je 1e accu opgeladen wordt. 

4. Afhankelijk van een goed werkende afstandsbediening

Als de afstandsbediening van je RC auto niet goed werkt, kan het moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om het voertuig te besturen. Soms is het lastig om verbinding met de auto te krijgen. Als meer auto's gelijktijdig op dezelfde frequentie rijden kan het zijn dat auto's onbestuurbaar worden. 

5. Reserve onderdelen moeilijk te krijgen

Een veel gehoorde klacht is dat reserve onderdelen moeilijk te krijgen zijn. Of ze zijn niet te krijgen of het duurt lang voordat ze geleverd worden. Daarna is het nog maar de vraag of het onderdeel het juiste onderdeel is. Menig auto staat na enkele weken stil omdat het niet gerepareerd kan worden. 

Veelgestelde vragen over op afstand bestuurbare auto's (RC)

Een RC auto, of Remote Control auto, is een kleine elektrische of benzine-aangedreven auto die bediend kan worden met een afstandsbediening. RC autos zijn populair als speelgoed voor kinderen en volwassenen en worden vaak gebruikt voor competitief racen. 

160 kilometer per uur, behaald in een tijdsbestek van nog geen 5 seconden. Het gaat om de Traxxas XO-1. Op dit moment (2022) de snelste RC auto ter wereld. 

 

Ja, als je tenminste de 2.4 Ghz frequentie gebruikt. Veel rc auto's maken gebruik van de frequenties 27 MHz en 40 MHz (standaard binnen Europa). Op de auto's staat aangegeven welke frequenties er gebruikt kunnen worden. 

De accu is niet volledig opgeladen of heeft een tijd lang stil gestaan. In het laatste geval is de capaciteit van de accu afgenomen. Je kan de capaciteit verhogen door de accu een paar keer volledig leeg te rijden en daarna weer volledig op te laden. De capaciteit zal daarna langzaam toenemen. 

Er zijn verschillende soorten accu's voor RC auto's, waaronder NiMH, LiPo en NiCd. 

NiMH accu's zijn gemaakt van koolstof, metaalhydride en zink. Ze zijn goed betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar. Ze hebben een lange levensduur, maar een lagere energiedichtheid dan andere accu's. Dat betekent dat ze niet heel veel stroom kunnen leveren. 

LiPo accu's zijn gemaakt van lithium-polymeer en hebben een hoge energiedichtheid. Dat betekent dat ze meer stroom kunnen leveren dan NiMH accu's. Ze zijn duurder en hebben de neiging om te ontploffen als ze overladen worden. Oppassen dus!

NiCd accu's zijn gemaakt van metaalhydride en zijn goedkoper dan LiPo accu's. Ze hebben een lagere energiedichtheid en zijn minder duurzaam.

Bij het kopen van een RC auto moet je letten op de aandrijving van de motor, waar je de auto voor gaat gebruiken (type ondergrond), of je de auto zelf wilt bouwen, wie de auto gaan gebruiken (leeftijd), het bereik van de afstandsbediening en de capaciteit van de accu. Oja, en lees altijd reviews van andere ervaringsdeskundigen. 

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)