Waarom speelt je kind met poppen? We geven je 5 redenen.

Geplaatst op: 20-06-2022, 18:14, laatste update op: 26-09-2022, 10:01

Kinderen die met poppen spelen hebben soms hele verhalen, ze doen alsof. Verhalen verzonnen door het kind (of kinderen) zelf, zonder hulp van een volwassene. Vooral poppen die geen geluidjes kunnen maken, niet kunnen poepen en niet kunnen lopen zorgen voor de meeste creativiteit bij kinderen. Maar het stimuleert ook de empathie, de sociale vaardigheden, zorgt voor verbeelding en motiveert het zelfstandig spelen. Kortom: poppen zijn te gek! Oja, en zeker niet alleen voor meisjes. 

voorspelen spelen met poppen

Spelen met poppen stimuleert de empathie

Een onderzoek in opdracht van Barbie (oktober 2020), uitgevoerd door de Universiteit van Cardiff in Wales, suggereert dat je kind een heleboel empathie ontwikkeld wanneer het met zijn favoriete poppen speelt. Onderzoekers ontdekten dat het spelen met poppen - alleen of met anderen - een "deel van de hersenen activeert dat geassocieerd wordt met sociale informatieverwerking zoals empathie". 

Dr. Sarah Gerson van het Cardiff University’s Centre for Human Developmental Science zei: "Dit is een volledig nieuwe bevinding. We gebruiken dit gebied van de hersenen als we denken aan andere mensen, vooral als we denken aan de gedachten of gevoelens van een ander. Poppen moedigen hen aan om hun eigen kleine denkbeeldige werelden te creëren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld probleemoplossende of bouwspelletjes."

Het onderzoek zelf, gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience (zie linkje hierboven), is best interessant. Zelfs als je liever geen moeilijke onderzoeken leest. De onderzoekers voerden het onderzoek uit door kinderen in groepen af te zonderen en elke groep een bepaald soort speelgoed mee te geven, waaronder een aantal verschillende Barbie poppen. Ze volgden tijdens het spelen de hersenactiviteit van de kinderen om te zien waar die hersenactiviteit plaats vond. 

De uitkomst is uniek

De kinderen die met poppen speelden leunden vooral op het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met empathie. De belangrijke conclusie is dat kinderen, die alleen met poppen spelen, empathie kunnen ontwikkelen. Ook als er geen andere volwassenen of kinderen in de buurt zijn. De poppen nemen de functie van mensen over. 

Als kinderen met poppen spelen, kennen ze hen verschillende levenservaringen, verschillende capaciteiten en verschillende persoonlijkheden toe. Dat helpt het kind te leren.

hersen activiteit kinderen poppen

De ontwikkeling van sociale vaardigheden

Het spelen met poppen draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden van een kind. Kinderen die met poppen spelen simuleren situaties uit het dagelijkse leven. Gebeurtenissen die ze zelf meemaken met ouders, juffen of in de winkel. 

Vanuit de eigen vertrouwde speelhoek of op hun eigen kamer hebben ze zelf de regie. Ze bepalen hoe een pop heet, met wie hij/zij praat, welke kleren de pop aan moet trekken en hoe de poppen met elkaar om gaan qua gedrag en communicatie. 

Bevordert het verantwoordelijkheidsgevoel

Een van de favoriete onderdelen van het spelen met poppen is het zorgen voor de poppen. Het uitkleden, aankleden of opmaken van de poppen door het wassen van het haar (in bad) of netjes in model brengen (bij de kapper). Urenlang kunnen ze de poppen verzorgen. Een poppenhuis met verschillende kamers en inrichting maakt het verhaal alleen maar mooier. Ze zorgen dat het huis netjes blijft, dat iedereen netjes in bed komt te leggen en dat ze kunnen eten in de keuken. Een mooi realisme van de werkelijkheid alleen is het kind nu de verantwoordelijke.

Spelen met poppen motiveert het zelfstandig spelen

De verbeelding van kinderen word door het spelen met poppen laagdrempelig gestimuleerd. Een kind kan geheel zelfstandig met één of meer poppen een rollenspel verzinnen en aan de gang houden. Hier hoef je ze als ouder niet bij te helpen, kinderen zijn creatief genoeg. Ze vinden het fijn dat zij zelf de regels en het verhaal mogen bepalen. Stoor ze hier vooral niet mee zolang ze hier niet om vragen. 

Poppen zijn niet alleen voor meisjes

Dat het spelen met poppen alleen voor meisjes is, is gelukkig allang achterhaald. Jongens spelen gelukkig steeds vaker net zo graag met poppen als meisjes. En laat ze dit ook vooral doen, er is niks geks aan. Hij leert net zo veel van het spelen met poppen als zijn grote of kleine zusje. Het rolmodel Ken is voor jongens vaak de ‘populaire boy’. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer blogs

27x leuke Nintendo Switch spellen jaar kinderen van 6 jaar

27-09-2022

Wat zijn de leukste en beste Nintendo Switch spellen voor kinderen van 6 jaar? We maakten een lijst van 27 spellen die vol uitdagingen en plezier zitten. - Lees hele artikel

Kerst speelgoed voor onder de kerstboom

19-11-2020

Elke jaar is de december maand weer een tijd van drukte. Bij ons thuis ook nog verjaardagen en soms zie ik ook door de bomen het bos niet meer! Het aanbodvan speelgoed boeken vliegt je om de oren. Help! Wij helpen je met een overzichtelijke speelgoed top 10 voor kerst. - Lees hele artikel

De 7 leukste duurzame speelgoedmerken op aarde

11-09-2022

Er zijn veel merken die niet-giftig educatief speelgoed maken dat niet alleen goed is voor kinderen, maar ook milieuvriendelijk is. Hier is een lijst van onze favorieten. - Lees hele artikel

Wat is goed speelgoed? 10 handige kenmerken.

11-09-2022

Speelgoed is pas goed als het eigenlijk aan de volgende 10 kenmerken voldoet. We leggen ieder kenmerk voor je uit, want je wilt toch alleen het beste speelgoed? - Lees hele artikel

Een paar handige tips voor speelgoed voor onderweg

08-09-2022

In de auto, de trein of het vliegtuig naar verre oorden hebben we zeeën van tijd. We kunnen ons zo verheugen op onze bestemming dat de reis erheen niet snel genoeg gaat. We praten, lezen of slapen wat, maar gelukkig kunnen we ook spelen onderweg. Spelen is bijzonder plezierig en de tijd vliegt voorbij! - Lees hele artikel

De winnaars van Speelgoed van het Jaar 2022 zijn bekend

07-09-2022

Wat is het leukste speelgoed van 2022? De jury-winnaars zijn bekend gemaakt. Het speelgoed is ingedeeld in diverse categorieën als buitenspeelgoed, borspellen en speelgoed voor volwassenen. - Lees hele artikel

Bijna alle Nederlandse gezinnen maken ruzie tijdens Monopoly

07-09-2022

Het is echt waar wat iedereen allang dacht. Monopoly is het spel waar tijdens het spel bijna alle families in Nederland ruzie met elkaar maken. Dit is nu ook onderzocht. - Lees hele artikel

Hoe werkt magnetisch speelgoed precies?

30-08-2022

Magnetisch speelgoed is een leuke en interactieve manier om kinderen te leren over de kracht van magneten. De meeste magnetische speeltjes hebben twee of meer afzonderlijke magneten nodig die op verschillende manieren aan elkaar kunnen worden bevestigd. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders

Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn. Alleen de positieve wijzigingen tonen wij, zelfs op basis van een 30-daags-gemiddelde. Doe er je voordeel mee!

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 2000 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)