5 redenen om kinderen met poppen te laten spelen

Geplaatst op: 20-06-2022, 18:14, laatste update op: 19-06-2022, 21:53

Kinderen die met poppen spelen hebben soms hele verhalen, ze doen alsof. Verhalen verzonnen door het kind (of kinderen) zelf, zonder hulp van een volwassene. Vooral poppen die geen geluidjes kunnen maken, niet kunnen poepen en niet kunnen lopen zorgen voor de meeste creativiteit bij kinderen. Maar het stimuleert ook de empathie, de sociale vaardigheden, zorgt voor verbeelding en motiveert het zelfstandig spelen. Kortom: poppen zijn te gek! Oja, en zeker niet alleen voor meisjes. 

Spelen met poppen stimuleert de empathie

Een onderzoek in opdracht van Barbie (oktober 2020), uitgevoerd door de Universiteit van Cardiff in Wales, suggereert dat je kind een heleboel empathie ontwikkeld wanneer het met zijn favoriete poppen speelt. Onderzoekers ontdekten dat het spelen met poppen - alleen of met anderen - een "deel van de hersenen activeert dat geassocieerd wordt met sociale informatieverwerking zoals empathie". 

Dr. Sarah Gerson van het Cardiff University’s Centre for Human Developmental Science zei: "Dit is een volledig nieuwe bevinding. We gebruiken dit gebied van de hersenen als we denken aan andere mensen, vooral als we denken aan de gedachten of gevoelens van een ander. Poppen moedigen hen aan om hun eigen kleine denkbeeldige werelden te creëren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld probleemoplossende of bouwspelletjes."

Het onderzoek zelf, gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience (zie linkje hierboven), is best interessant. Zelfs als je liever geen moeilijke onderzoeken leest. De onderzoekers voerden het onderzoek uit door kinderen in groepen af te zonderen en elke groep een bepaald soort speelgoed mee te geven, waaronder een aantal verschillende Barbie poppen. Ze volgden tijdens het spelen de hersenactiviteit van de kinderen om te zien waar die hersenactiviteit plaats vond. 

De uitkomst is uniek

De kinderen die met poppen speelden leunden vooral op het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met empathie. De belangrijke conclusie is dat kinderen, die alleen met poppen spelen, empathie kunnen ontwikkelen. Ook als er geen andere volwassenen of kinderen in de buurt zijn. De poppen nemen de functie van mensen over. 

Als kinderen met poppen spelen, kennen ze hen verschillende levenservaringen, verschillende capaciteiten en verschillende persoonlijkheden toe. Dat helpt het kind te leren.

De ontwikkeling van sociale vaardigheden

Het spelen met poppen draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden van een kind. Kinderen die met poppen spelen simuleren situaties uit het dagelijkse leven. Gebeurtenissen die ze zelf meemaken met ouders, juffen of in de winkel. 

Vanuit de eigen vertrouwde speelhoek of op hun eigen kamer hebben ze zelf de regie. Ze bepalen hoe een pop heet, met wie hij/zij praat, welke kleren de pop aan moet trekken en hoe de poppen met elkaar om gaan qua gedrag en communicatie. 

Bevordert het verantwoordelijkheidsgevoel

Een van de favoriete onderdelen van het spelen met poppen is het zorgen voor de poppen. Het uitkleden, aankleden of opmaken van de poppen door het wassen van het haar (in bad) of netjes in model brengen (bij de kapper). Urenlang kunnen ze de poppen verzorgen. Een poppenhuis met verschillende kamers en inrichting maakt het verhaal alleen maar mooier. Ze zorgen dat het huis netjes blijft, dat iedereen netjes in bed komt te leggen en dat ze kunnen eten in de keuken. Een mooi realisme van de werkelijkheid alleen is het kind nu de verantwoordelijke.

Spelen met poppen motiveert het zelfstandig spelen

De verbeelding van kinderen word door het spelen met poppen laagdrempelig gestimuleerd. Een kind kan geheel zelfstandig met één of meer poppen een rollenspel verzinnen en aan de gang houden. Hier hoef je ze als ouder niet bij te helpen, kinderen zijn creatief genoeg. Ze vinden het fijn dat zij zelf de regels en het verhaal mogen bepalen. Stoor ze hier vooral niet mee zolang ze hier niet om vragen. 

Poppen zijn niet alleen voor meisjes

Dat het spelen met poppen alleen voor meisjes is, is gelukkig allang achterhaald. Jongens spelen gelukkig steeds vaker net zo graag met poppen als meisjes. En laat ze dit ook vooral doen, er is niks geks aan. Hij leert net zo veel van het spelen met poppen als zijn grote of kleine zusje. Het rolmodel Ken is voor jongens vaak de ‘populaire boy’. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Waarom houden kinderen van auto speelgoed? Experts leggen het uit.

19-06-2022

Peuters kunnen geobsedeerd raken door speelgoed. Maar speelgoed wat wielen heeft, is de overduidelijke favoriet. Maar waarom houden peuters van auto's, vliegtuigen, treinen, en alle andere automobielen? Experts leggen het uit. - Lees hele artikel

5 redenen waarom je als cadeau voor houten speelgoed kiest

31-05-2022

Wat nooit uit de mode zal raken, is houten speelgoed. Je was er als kind dol op. Ze zijn charmant, tijdloos en prachtig om naar te kijken. Niet overtuigd van houten speelgoed? Lees onze 5 redenen om het toch als cadeau te kiezen. - Lees hele artikel

Waarom houten speelgoed de beste keuze voor je baby is

30-05-2022

De speelgoedindustrie zit vol met luide, felle en glanzende speelgoedjes. De een nog gekker dan de ander. Soms lijkt het zoeken naar houten speelgoed misschien wat ouderwets. Maar let op, dat is het niet! - Lees hele artikel

De beste speelgoedauto’s voor peuters & kleuters

09-05-2022

Tegenwoordig zijn er veel verschillende speelgoed auto's van verschillende materialen. Wil je graag iets hebben van hout of ga je voor iets wat je als baby makkelijk kunt vastpakken? In deze blog een aantal suggesties! - Lees hele artikel

Een cadeaubon van deze tijd voor kids

09-05-2022

Steeds meer kinderen spelen graag met vriendjes of vriendinnetjes op een tablet of game console. Een spelletje is vaak erg duur, zeker als cadeau voor een vriendje. Met deze digitale oplossing geef je toch een leuk cadeau, zonder gelijk een duur spel te hoeven kopen! - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2022 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

10-11-2021

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2022: Een top 10 speelgoed voor kinderen van 3 tot 12 jaar

05-11-2021

Ook dit jaar komt Sinterklaas weer naar Nederland! Bij het Jeugdjournaal komen de eerste geluiden al weer naar voren als het gaat om het Sinterklaas Journaal. En bij deze tijd horen natuurlijk ook cadeautjes! Lees onze top 10 van Sint cadeaus en laat je inspireren voor een leuke pakjesavond! - Lees hele artikel

Speelgoed met een herfst tintje

30-09-2021

Benieuwd naar onze tips voor leuke activiteiten met de kids in de herfst periode? =ij geven tips om te lezen, spelen en knutselen, samen of voor de kids zelf. - Lees hele artikel

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)