Waarom speelt je kind met poppen? We geven je 5 redenen.

Geplaatst op: 20-06-2022, 18:14, laatste update op: 23-10-2022, 22:01

Kinderen die met poppen spelen hebben soms hele verhalen, ze doen alsof. Verhalen verzonnen door het kind (of kinderen) zelf, zonder hulp van een volwassene. Vooral poppen die geen geluidjes kunnen maken, niet kunnen poepen en niet kunnen lopen zorgen voor de meeste creativiteit bij kinderen. Maar het stimuleert ook de empathie, de sociale vaardigheden, zorgt voor verbeelding en motiveert het zelfstandig spelen. Kortom: poppen zijn te gek! Oja, en zeker niet alleen voor meisjes. 

voorspelen spelen met poppen

Spelen met poppen stimuleert de empathie

Een onderzoek in opdracht van Barbie (oktober 2020), uitgevoerd door de Universiteit van Cardiff in Wales, suggereert dat je kind een heleboel empathie ontwikkeld wanneer het met zijn favoriete poppen speelt. Onderzoekers ontdekten dat het spelen met poppen - alleen of met anderen - een "deel van de hersenen activeert dat geassocieerd wordt met sociale informatieverwerking zoals empathie". 

Dr. Sarah Gerson van het Cardiff University’s Centre for Human Developmental Science zei: "Dit is een volledig nieuwe bevinding. We gebruiken dit gebied van de hersenen als we denken aan andere mensen, vooral als we denken aan de gedachten of gevoelens van een ander. Poppen moedigen hen aan om hun eigen kleine denkbeeldige werelden te creëren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld probleemoplossende of bouwspelletjes."

Het onderzoek zelf, gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience (zie linkje hierboven), is best interessant. Zelfs als je liever geen moeilijke onderzoeken leest. De onderzoekers voerden het onderzoek uit door kinderen in groepen af te zonderen en elke groep een bepaald soort speelgoed mee te geven, waaronder een aantal verschillende Barbie poppen. Ze volgden tijdens het spelen de hersenactiviteit van de kinderen om te zien waar die hersenactiviteit plaats vond. 

De uitkomst is uniek

De kinderen die met poppen speelden leunden vooral op het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met empathie. De belangrijke conclusie is dat kinderen, die alleen met poppen spelen, empathie kunnen ontwikkelen. Ook als er geen andere volwassenen of kinderen in de buurt zijn. De poppen nemen de functie van mensen over. 

Als kinderen met poppen spelen, kennen ze hen verschillende levenservaringen, verschillende capaciteiten en verschillende persoonlijkheden toe. Dat helpt het kind te leren.

Stimuleert de verbeelding en nieuwsgierigheid

Het merk Barbie probeert op alle mogelijke manieren het aanbod poppen diverser te maken. Hierdoor wordt het wereldbeeld van je kind enorm uitgebreid. Barbie neemt hiermee haar eigen slogan serieus en herinnert je kind eraan dat je kind kan zijn wie hij of zij wil zijn.

hersen activiteit kinderen poppen

De ontwikkeling van sociale vaardigheden

Het spelen met poppen draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden van een kind. Kinderen die met poppen spelen simuleren situaties uit het dagelijkse leven. Gebeurtenissen die ze zelf meemaken met ouders, juffen of in de winkel. 

Vanuit de eigen vertrouwde speelhoek of op hun eigen kamer hebben ze zelf de regie. Ze bepalen hoe een pop heet, met wie hij/zij praat, welke kleren de pop aan moet trekken en hoe de poppen met elkaar om gaan qua gedrag en communicatie. 

Bevordert het verantwoordelijkheidsgevoel

Een van de favoriete onderdelen van het spelen met poppen is het zorgen voor de poppen. Het uitkleden, aankleden of opmaken van de poppen door het wassen van het haar (in bad) of netjes in model brengen (bij de kapper). Urenlang kunnen ze de poppen verzorgen. Een poppenhuis met verschillende kamers en inrichting maakt het verhaal alleen maar mooier. Ze zorgen dat het huis netjes blijft, dat iedereen netjes in bed komt te leggen en dat ze kunnen eten in de keuken. Een mooi realisme van de werkelijkheid alleen is het kind nu de verantwoordelijke.

Spelen met poppen motiveert het zelfstandig spelen

De verbeelding van kinderen word door het spelen met poppen laagdrempelig gestimuleerd. Een kind kan geheel zelfstandig met één of meer poppen een rollenspel verzinnen en aan de gang houden. Hier hoef je ze als ouder niet bij te helpen, kinderen zijn creatief genoeg. Ze vinden het fijn dat zij zelf de regels en het verhaal mogen bepalen. Stoor ze hier vooral niet mee zolang ze hier niet om vragen. 

Poppen zijn niet alleen voor meisjes

Dat het spelen met poppen alleen voor meisjes is, is gelukkig allang achterhaald. Jongens spelen gelukkig steeds vaker net zo graag met poppen als meisjes. En laat ze dit ook vooral doen, er is niks geks aan. Hij leert net zo veel van het spelen met poppen als zijn grote of kleine zusje. Het rolmodel Ken is voor jongens vaak de ‘populaire boy’. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

11-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

09-03-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Helpt het springen op de trampoline bij autisme?

12-03-2023

Spring mee op deze fascinerende reis en ontdek hoe trampolinespringen een grote impact kan hebben op het leven van autistische personen en hun gezinnen! - Lees hele artikel

8x de beste skelters voor urenlang buitenspeel plezier

30-03-2023

Skelters! De ultieme vierwielige pretmachine voor kinderen. Lees onze vergelijking en kies de beste skelter voor jou. Voor volwassenen en kinderen. - Lees hele artikel

Ierse speelgoedgigant Smyths Toys zet voet in Nederland

19-03-2023

De Ierse speelgoedgigant Smyths Toys opent eind maart 2023 zijn eerste van 20 geplande mega speelgoedwinkels in Nederland. De eerste komt in Amsterdam. - Lees hele artikel

7 vette challenges voor op de trampoline

09-03-2023

De lente is in aantocht en we kunnen weer meer buiten gaan spelen! De trampoline blijft een fantastische activiteit om op te springen en te spelen. Actief bezig zijn en nog lol hebben ook! Maar het is ook leuk om een uitdaging aan te gaan met elkaar; gebruik hier deze zeven challenges voor. - Lees hele artikel

Wat maak speelgoed goed? 10 kenmerken.

11-09-2022

Speelgoed is pas goed als het eigenlijk aan de volgende 10 kenmerken voldoet. We leggen ieder kenmerk voor je uit, want je wilt toch alleen het beste speelgoed? - Lees hele artikel

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)