Waarom speelt je kind met poppen? We geven je 5 redenen.

Geplaatst op: 20-06-2022, 18:14, laatste update op: 23-10-2022, 22:01

Kinderen die met poppen spelen hebben soms hele verhalen, ze doen alsof. Verhalen verzonnen door het kind (of kinderen) zelf, zonder hulp van een volwassene. Vooral poppen die geen geluidjes kunnen maken, niet kunnen poepen en niet kunnen lopen zorgen voor de meeste creativiteit bij kinderen. Maar het stimuleert ook de empathie, de sociale vaardigheden, zorgt voor verbeelding en motiveert het zelfstandig spelen. Kortom: poppen zijn te gek! Oja, en zeker niet alleen voor meisjes. 

voorspelen spelen met poppen

Spelen met poppen stimuleert de empathie

Een onderzoek in opdracht van Barbie (oktober 2020), uitgevoerd door de Universiteit van Cardiff in Wales, suggereert dat je kind een heleboel empathie ontwikkeld wanneer het met zijn favoriete poppen speelt. Onderzoekers ontdekten dat het spelen met poppen - alleen of met anderen - een "deel van de hersenen activeert dat geassocieerd wordt met sociale informatieverwerking zoals empathie". 

Dr. Sarah Gerson van het Cardiff University’s Centre for Human Developmental Science zei: "Dit is een volledig nieuwe bevinding. We gebruiken dit gebied van de hersenen als we denken aan andere mensen, vooral als we denken aan de gedachten of gevoelens van een ander. Poppen moedigen hen aan om hun eigen kleine denkbeeldige werelden te creëren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld probleemoplossende of bouwspelletjes."

Het onderzoek zelf, gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience (zie linkje hierboven), is best interessant. Zelfs als je liever geen moeilijke onderzoeken leest. De onderzoekers voerden het onderzoek uit door kinderen in groepen af te zonderen en elke groep een bepaald soort speelgoed mee te geven, waaronder een aantal verschillende Barbie poppen. Ze volgden tijdens het spelen de hersenactiviteit van de kinderen om te zien waar die hersenactiviteit plaats vond. 

De uitkomst is uniek

De kinderen die met poppen speelden leunden vooral op het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met empathie. De belangrijke conclusie is dat kinderen, die alleen met poppen spelen, empathie kunnen ontwikkelen. Ook als er geen andere volwassenen of kinderen in de buurt zijn. De poppen nemen de functie van mensen over. 

Als kinderen met poppen spelen, kennen ze hen verschillende levenservaringen, verschillende capaciteiten en verschillende persoonlijkheden toe. Dat helpt het kind te leren.

Stimuleert de verbeelding en nieuwsgierigheid

Het merk Barbie probeert op alle mogelijke manieren het aanbod poppen diverser te maken. Hierdoor wordt het wereldbeeld van je kind enorm uitgebreid. Barbie neemt hiermee haar eigen slogan serieus en herinnert je kind eraan dat je kind kan zijn wie hij of zij wil zijn.

hersen activiteit kinderen poppen

De ontwikkeling van sociale vaardigheden

Het spelen met poppen draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden van een kind. Kinderen die met poppen spelen simuleren situaties uit het dagelijkse leven. Gebeurtenissen die ze zelf meemaken met ouders, juffen of in de winkel. 

Vanuit de eigen vertrouwde speelhoek of op hun eigen kamer hebben ze zelf de regie. Ze bepalen hoe een pop heet, met wie hij/zij praat, welke kleren de pop aan moet trekken en hoe de poppen met elkaar om gaan qua gedrag en communicatie. 

Bevordert het verantwoordelijkheidsgevoel

Een van de favoriete onderdelen van het spelen met poppen is het zorgen voor de poppen. Het uitkleden, aankleden of opmaken van de poppen door het wassen van het haar (in bad) of netjes in model brengen (bij de kapper). Urenlang kunnen ze de poppen verzorgen. Een poppenhuis met verschillende kamers en inrichting maakt het verhaal alleen maar mooier. Ze zorgen dat het huis netjes blijft, dat iedereen netjes in bed komt te leggen en dat ze kunnen eten in de keuken. Een mooi realisme van de werkelijkheid alleen is het kind nu de verantwoordelijke.

Spelen met poppen motiveert het zelfstandig spelen

De verbeelding van kinderen word door het spelen met poppen laagdrempelig gestimuleerd. Een kind kan geheel zelfstandig met één of meer poppen een rollenspel verzinnen en aan de gang houden. Hier hoef je ze als ouder niet bij te helpen, kinderen zijn creatief genoeg. Ze vinden het fijn dat zij zelf de regels en het verhaal mogen bepalen. Stoor ze hier vooral niet mee zolang ze hier niet om vragen. 

Poppen zijn niet alleen voor meisjes

Dat het spelen met poppen alleen voor meisjes is, is gelukkig allang achterhaald. Jongens spelen gelukkig steeds vaker net zo graag met poppen als meisjes. En laat ze dit ook vooral doen, er is niks geks aan. Hij leert net zo veel van het spelen met poppen als zijn grote of kleine zusje. Het rolmodel Ken is voor jongens vaak de ‘populaire boy’. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

9 voordelen van een trampoline

24-12-2022

Waarom houden bijna alle kinderen van trampolines? En waarom is trampoline springen goed voor je conditie, lichaam en geest? We hebben 9 voordelen van trampoline springen onder elkaar gezet want een trampoline kent meer voordelen dan je nu nog denkt. - Lees hele artikel

16 beste trampolinetrucs voor beginners en gevorderden

23-12-2022

Heb jij een trampoline in je tuin en ben je op zoek naar inspiratie om je ouders of vriendinnetjes te laten verbazen? Check deze 25 trampoline truucs die je zelf gewoon kan leren. - Lees hele artikel

Amerikaans onderzoek: een trampoline is super voor kinderen

24-12-2022

Trampoline-oefeningen verbeteren evenwicht en motoriek bij kinderen in twaalf weken interventieprogramma. Blijkt uit Australisch onderzoek. - Lees hele artikel

Wat kan je met Magna Tiles (magnetisch speelgoed) maken?

16-11-2022

Magna Tiles, duurzaam creatief magnetisch speelgoed. Ieder kind kan zijn haar creativiteit de vrije loop laten, de mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je voorbeelden van creaties die te maken zijn. - Lees hele artikel

De jury winnaars voor het "Speelgoed van het Jaar 2022" zijn bekend

07-09-2022

Wat is het leukste speelgoed van 2022? De jury-winnaars zijn bekend gemaakt. Het speelgoed is ingedeeld in diverse categorieën als buitenspeelgoed, borspellen en speelgoed voor volwassenen. - Lees hele artikel

Fotoverslag Speelgoed Gala 2022 in Den Bosch

09-11-2022

De publieksprijzen van het speelgoed van het jaar 2022 zijn bekend. We plaatsten een fotoverslag van de 2e editie van het Speelgoed Gala in Den Bosch op 8 november 2022. - Lees hele artikel

Publieks winnaars Speelgoed van het jaar 2022

09-11-2022

Vlak voor de feestdagen zijn de publiekswinnaars van de "speelgoed van het jaar 2022" verkiezing bekend gemaakt. We geven je een handig overzicht van dit 'must have' speelgoed. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)