Waarom speelt je kind met poppen? We geven je 5 redenen.

Geplaatst op: 20-06-2022, 18:14, laatste update op: 23-10-2022, 22:01

Kinderen die met poppen spelen hebben soms hele verhalen, ze doen alsof. Verhalen verzonnen door het kind (of kinderen) zelf, zonder hulp van een volwassene. Vooral poppen die geen geluidjes kunnen maken, niet kunnen poepen en niet kunnen lopen zorgen voor de meeste creativiteit bij kinderen. Maar het stimuleert ook de empathie, de sociale vaardigheden, zorgt voor verbeelding en motiveert het zelfstandig spelen. Kortom: poppen zijn te gek! Oja, en zeker niet alleen voor meisjes. 

voorspelen spelen met poppen

Spelen met poppen stimuleert de empathie

Een onderzoek in opdracht van Barbie (oktober 2020), uitgevoerd door de Universiteit van Cardiff in Wales, suggereert dat je kind een heleboel empathie ontwikkeld wanneer het met zijn favoriete poppen speelt. Onderzoekers ontdekten dat het spelen met poppen - alleen of met anderen - een "deel van de hersenen activeert dat geassocieerd wordt met sociale informatieverwerking zoals empathie". 

Dr. Sarah Gerson van het Cardiff University’s Centre for Human Developmental Science zei: "Dit is een volledig nieuwe bevinding. We gebruiken dit gebied van de hersenen als we denken aan andere mensen, vooral als we denken aan de gedachten of gevoelens van een ander. Poppen moedigen hen aan om hun eigen kleine denkbeeldige werelden te creëren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld probleemoplossende of bouwspelletjes."

Het onderzoek zelf, gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience (zie linkje hierboven), is best interessant. Zelfs als je liever geen moeilijke onderzoeken leest. De onderzoekers voerden het onderzoek uit door kinderen in groepen af te zonderen en elke groep een bepaald soort speelgoed mee te geven, waaronder een aantal verschillende Barbie poppen. Ze volgden tijdens het spelen de hersenactiviteit van de kinderen om te zien waar die hersenactiviteit plaats vond. 

De uitkomst is uniek

De kinderen die met poppen speelden leunden vooral op het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met empathie. De belangrijke conclusie is dat kinderen, die alleen met poppen spelen, empathie kunnen ontwikkelen. Ook als er geen andere volwassenen of kinderen in de buurt zijn. De poppen nemen de functie van mensen over. 

Als kinderen met poppen spelen, kennen ze hen verschillende levenservaringen, verschillende capaciteiten en verschillende persoonlijkheden toe. Dat helpt het kind te leren.

Stimuleert de verbeelding en nieuwsgierigheid

Het merk Barbie probeert op alle mogelijke manieren het aanbod poppen diverser te maken. Hierdoor wordt het wereldbeeld van je kind enorm uitgebreid. Barbie neemt hiermee haar eigen slogan serieus en herinnert je kind eraan dat je kind kan zijn wie hij of zij wil zijn.

hersen activiteit kinderen poppen

De ontwikkeling van sociale vaardigheden

Het spelen met poppen draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden van een kind. Kinderen die met poppen spelen simuleren situaties uit het dagelijkse leven. Gebeurtenissen die ze zelf meemaken met ouders, juffen of in de winkel. 

Vanuit de eigen vertrouwde speelhoek of op hun eigen kamer hebben ze zelf de regie. Ze bepalen hoe een pop heet, met wie hij/zij praat, welke kleren de pop aan moet trekken en hoe de poppen met elkaar om gaan qua gedrag en communicatie. 

Bevordert het verantwoordelijkheidsgevoel

Een van de favoriete onderdelen van het spelen met poppen is het zorgen voor de poppen. Het uitkleden, aankleden of opmaken van de poppen door het wassen van het haar (in bad) of netjes in model brengen (bij de kapper). Urenlang kunnen ze de poppen verzorgen. Een poppenhuis met verschillende kamers en inrichting maakt het verhaal alleen maar mooier. Ze zorgen dat het huis netjes blijft, dat iedereen netjes in bed komt te leggen en dat ze kunnen eten in de keuken. Een mooi realisme van de werkelijkheid alleen is het kind nu de verantwoordelijke.

Spelen met poppen motiveert het zelfstandig spelen

De verbeelding van kinderen word door het spelen met poppen laagdrempelig gestimuleerd. Een kind kan geheel zelfstandig met één of meer poppen een rollenspel verzinnen en aan de gang houden. Hier hoef je ze als ouder niet bij te helpen, kinderen zijn creatief genoeg. Ze vinden het fijn dat zij zelf de regels en het verhaal mogen bepalen. Stoor ze hier vooral niet mee zolang ze hier niet om vragen. 

Poppen zijn niet alleen voor meisjes

Dat het spelen met poppen alleen voor meisjes is, is gelukkig allang achterhaald. Jongens spelen gelukkig steeds vaker net zo graag met poppen als meisjes. En laat ze dit ook vooral doen, er is niks geks aan. Hij leert net zo veel van het spelen met poppen als zijn grote of kleine zusje. Het rolmodel Ken is voor jongens vaak de ‘populaire boy’. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)