Review: Hudora rolschaatsen zijn perfect om mee te oefenen

Geplaatst op: 10-07-2022, 09:15, laatste update op: 12-01-2023, 11:50

Mijn dochter van ruim 6 jaar vroeg al een lange tijd om rolschaatsen. Ik kan me goed voorstellen dat ze het leuk vindt, want ik heb er vroeger zelf ook veel plezier aan beleefd! Nog even was er de twijfel of ze skates wilde of rolschaatsen, maar na wat testmomenten in verschillende winkels, waren we eruit!

rolschaatsen kopen meisje

De eerste keer op rolschaatsen

Na de eerste keer een proef stukje geschaatst te hebben in de winkel, krabbelde ze wat terug. Het was best spannend en haar benen rolden nog alle kanten op, behalve vooruit. Nog even wachten dus. Maar niet veel later had ze bij een vriendinnetje gespeeld en geoefend met bescherming (essentieel!) en kwam ze toch weer thuis met de vraag of ze ook rolschaatsen mocht.

Via Lobbes.nl kwamen we verschillende soorten tegen en samen met mijn dochter heb ik een paar uitgezocht. 

Wat is het verschil tussen rolschaatsen en skates?

Rolschaatsen zijn schoenen met vier wielen; twee voor en twee achter, naast elkaar geplaatst. Bij skates heb je vier wielen achter elkaar in een rij. Bij beiden beweeg je jezelf voort door schaatsbewegingen te maken. De wielen zijn breder, waardoor er meer rolweerstand is en de snelheid rustig opgebouwd kan worden. 

Skates en rolschaatsen hebben veel overeenkomst en beiden staan garant voor plezier. Het is een leuke sportieve activiteit welke vaak met vrienden en/of vriendinnen gedaan wordt!

Voor beiden zijn motorische vaardigheden belangrijk. 

Denk hierbij aan balans, kracht en coördinatie. Mocht je zoon of dochter een langer stuk willen schaatsen, dan komt uithoudingsvermogen en concentratie ook om de hoek kijken. Plus het feit dat je kind behendig genoeg moet zijn om obstakels in te schatten en te ontwijken. Heb je het idee dat je zoon of dochter voldoende over deze vaardigheden bezit, dan is de eerste stap om rolschaatsen of skates te kopen gezet.

De schoen van de rolschaats is veelal minder stevig dan een skateschoen. Maar doordat de wielen naast elkaar op een brede plaat staan, geeft dat op die manier meer stabiliteit en balans. Ook trekt een kind de schoen vaak makkelijker zelf aan. 

Positie van het remblokje

Een ander verschil is dat het remblok bij rolschaatsen aan de voorkant zit. Om te remmen kantel je het achterste been naar voren, waardoor het remblok de grond raakt en er geremd wordt. Voor langdurig plezier is het verstandig om naar rubberen wielen te kijken, deze hebben meer grip op de ondergrond en gaan langer mee dan plastic wielen. Met dezelfde stop aan de voorkant kan er ook afgezet worden om meer snelheid te krijgen. 

hudora skate wonders rolschaatsen review

Waar let je op bij het aanschaffen van rolschaatsen?

Denk er bij het aanschaffen van de rolschaatsen om dart ze kunnen meegroeien met je kind. Vaak kan de schoen makkelijk verschoven worden waardoor ze veel langer mee kunnen. De rolschaatsen verstelbare rolschaatsen van Hudora ‘Skate Wonders’ zijn verkrijgbaar in de maten 28-31 en 32-35.

Maar eigenlijk is het allerbelangrijkste: het dragen van goede bescherming! Laat je kind altijd een helm dragen, eventueel een fietshelm. Uit onderzoek is gebleken dat het dragen van een helm de kans op hersenletsel met 85% vermindert. Naast het dragen van een helm is het ook essentieel om goede knie-, elleboog- en polsbescherming te dragen.

De perfecte rolschaats gevonden!

Voor mijn dochter hebben we de perfecte rolschaats gevonden! Het is de verstelbare Hudora ‘Skate Wonders’ geworden. De vormgeving vindt mijn dochter fantastisch. Juist de kleuren die haar favoriet zijn. Sinds we ze in huis hebben wil ze elke dag even oefenen. Ze kan goed zelf haar bescherming om doen en vindt het dragen van de bescherming geen enkel probleem. Doordat ze zelf ook ervaart dat het wel wat oefening vereist omdat haar benen soms nog niet de kant op gaan die zij wil, is ze ook al wel gevallen. Maar door het dragen van de bescherming wordt ze niet afgeschrikt en staat ze op om weer verder te oefenen.

Haar voet glijdt makkelijk in de schoen en ze kan het zelf goed vastmaken. Zowel een veter, als klitteband en een verstelbare kunststof gesp aan de bovenkant geeft haar de stabiliteit en stevigheid die ze nodig heeft. Ze kan goed aanvoelen of de schoen nog wat strakker moet voor meer stabiliteit. Wanneer de schoen boven iets te strak zit, kan ze het ook makkelijk in fasen losser maken om de juiste stand te vinden. Het draaggewicht is maximaal 60 kg.

Uitgelichte rolschaatsen

Uitgelichte skates

Veelgestelde vragen

Het hangt af van persoonlijke voorkeur en gebruiksdoel. Rolschaatsen hebben vaak grotere wielen en zijn meestal gemakkelijker in gebruik voor beginners of voor gebruik op een vlakke ondergrond. Skeelers hebben vaak kleinere wielen en zijn meestal geschikter voor snelheid en prestaties op een gladde ondergrond zoals asfalt.

Rolschaatsen kan gevaarlijk zijn als niet de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen, zoals het dragen van beschermende kleding en het rolschaatsen op een juiste ondergrond. Denk aan goede bescherming voor de knieën, ellebogen, polsen en het dragen van een helm.

De beste rolschaatsen voor kinderen zijn die met verstelbare maten, een stevige constructie en wielen van goede kwaliteit.

Er is geen leeftijdsgrens voor rolschaatsen. Het is belangrijk dat kinderen voldoende coördinatie en evenwicht hebben voordat zij mogen rolschaatsen, en dat zij altijd onder toezicht staan.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)