Het allerleukste speelgoed. Sinds 2013. Onafhankelijk.
Geplaatst op: 19-06-2021 Laatste update: 19-06-2021

Leuke knutsel ideeën voor Vaderdag.

Het is alweer bijna zover, Vaderdag! En wat is er nou leuker voor een vader wanneer zijn eigen kids iets moois gemaakt hebben. Grote voordelen zijn ook: het is makkelijk te maken, niet zo duur, de kids zijn creatief bezig en doen vaak ontzettend hun best om iets moois te maken voor de liefste vader. Daarnaast is het uniek, niemand maakt zoiets moois als je eigen kids!

Hieronder drie tips voor een leuk en creatief Vaderdag cadeau.

1. De vaderdag ‘retro televisie’-fotolijst

Veel vaders zijn dol op televisie kijken. Wat is leuker dan iets voor hem te maken wat hij ook graag doet. Juist, we maken een eigen retro televisie met een foto of mooie tekening van jouw kind samen met papa. Als je er voor kiest om geen knoppen en retro antenne te maken, is het ook gewoon een heel leuk fotolijstje!

Wat heb je hiervoor nodig.

- een kleine doos
verf of een vel papier; de grootte van het papier hangt af van de grootte van de doos. Probeer het in 1 kleur te houden 
- 1
chenille draad (ook wel pijpenrager genoemd)
- 2 pompons
- 3 knopen/pailletten/edelstenen
- lijm
- plakband
- een schaar
- stiften of potloden
- 1 foto die je op de televisie wilt tonen of een tekening die je gemaakt hebt

Hoe gaan we de televisie/het lijstje maken.

Als je alle bovenstaande spullen verzameld hebt, kunnen we aan de slag! Plak eventuele open zijkanten van de doos dicht met plakband. Verf vervolgens de doos of plak er strak een vel papier om heen. Denk eraan, als je dit met papier dicht maakt, dat je goed lijm smeert aan alle kanten zodat het goed vast blijft zitten.

Zodra de verf droog is of het lijm van het papier goed gedroogd is, knip je een rechthoek uit een grote zijde van de doos. Zo hebben we de eerste stap van een tv scherm gemaakt. 

Prik aan de bovenzijde in het midden twee gaatjes. Knip van het chenille draad twee gelijke stukken en prik deze door de gaten heen. Let er op dat je de draad niet te ver door drukt naar beneden, anders komen ze op het scherm terug. Aan de bovenzijde van chenilledraad draai je om 1 pompon de draad heen, zodat er aan elk uiteinde van de draad een pompon zit. De antenne is klaar!

Lijm de knopen/pailletten/edelstenen in één lijn aan een kant van je tv (naast het 'scherm'). Versier je frame een beetje meer als je wilt. Plaats een foto of tekening erin (maak gerust een speciale foto voor de gelegenheid). Dat is het! Papa zal het geweldig vinden om je creatie op de televisie te zien.

2. De Vaderdag puzzel

Als leuke activiteit kan je op Vaderdag ook samen een puzzel maken. En wat is er dan leuker om een puzzel van papa zelf te maken! Deze Vaderdag puzzel is eenvoudig te maken en geeft tevens veel plezier al tijdens het maken. Wanneer je papa in ‘stukjes knipt’ ziet hij er opeens heel anders uit!

Wat heb je hiervoor nodig.

- 1 stuk A5-papier
- 1 stuk A5 kaart/karton (dit kan uit een oude muesli doos geknipt worden enz.
- stiften of potloden
- lijm 
- schaar

Hoe gaan we de puzzel maken.

Net als bij de televisie/het fotolijstje kan je er voor kiezen om een foto van papa te gebruiken of een mooie tekening te maken. En wil je juist een foto van papa alleen of is het juist leuk om een foto te hebben van je kind samen met papa. Eigenlijk is het allemaal leuk, dus wat je ook kiest, alles is goed!

Wanneer je kiest voor foto, dan plak je deze op de A5 kaart. Je kunt hiervoor het beste een foto laten afdrukken in formaat 15 x 20 cm. 

Als je een tekening wilt maken, dan doe je dat op het A5 papier. Je kunt er ook voor kiezen om een speciale boodschap te schrijven aan papa. Als de tekening klaar is, plak je deze vervolgens op de A5 kaart zodat het steviger is. 

Wanneer de foto of de tekening goed vast zit op de A5 kaart, snijd of knip je de afbeelding in stukken. Op deze manier maak je een legpuzzel. Een tip: maak de stukjes niet te klein! Wel is het heel leuk om in verschillende vormen te knippen. Nog een tip: wanneer je het handig vindt, kun je ook eerst met potlood licht de lijnen die je wilt gaan knippen op de tekening of foto trekken. En dan is de puzzel klaar.

Misschien vind je zoon of dochter het nog leuk om een eigen doosje te vouwen en een mooi versierde Vaderdag envelop te maken, om daar de puzzel in te bewaren.

3. De Vaderdag fotokaart

Met een beetje hulp om de hartjes stempel te maken, is het vervolgens een eenvoudig knutselwerkje, zelfs voor de allerkleinsten. Van een wc rol maak je een hartje (het wordt zo uitgelegd hoe je dat kunt doen) en hiermee stempel je een mooie (foto) kaart. Vaak is er wel een lege wc rol of keukenrol aanwezig in huis, hierdoor kan dit knutselwerkje dus ook een goed last minute activiteit zijn.

Wat heb je hiervoor nodig.

- witte of gekleurde kaart/karton
- wc-rol of keukenrol
- rode verf
- eventueel een foto van de kids
- lijm
- potlood of pen
- liniaal
- glitter lijm of andere decoraties

Hoe gaan we de fotokaart maken.

Giet wat rode verf in een schaal. Knijp de wc-rol of keukenrol in de vorm van een hart. Om dit goed te laten zitten, tape je het hart aan de bovenzijde vast (ook te zien op de foto).

Vervolgens stempel je op verschillende plekken hartjes. Als je een kaart wilt maken, is het verstandig om het karton eerst dubbel te vouwen. 

Je kunt ervoor kiezen om een kaart met hartjes en tekst te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook een foto gebruiken waar de kids op staan. Deze knip je vervolgens uit en plak je onderaan de kaart of onderaan op het papier. Van de hartjes maak je dan ballonnen. Je trekt met een liniaal mooie, rechte lijnen van de foto naar de verschillende harten toe. 

Knip om de kinderen op de foto heen en plak ze onderaan de pagina vast.

Vervolgens kun je de harten leuk versieren met glitter lijm of pailletten. Ook kun je er mooi omheen versieren of tekenen. En het is leuk om hier ook berichtje bij te schrijven voor papa. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Een cadeaubon van deze tijd voor kids

09-05-2022

Steeds meer kinderen spelen graag met vriendjes of vriendinnetjes op een tablet of game console. Een spelletje is vaak erg duur, zeker als cadeau voor een vriendje. Met deze digitale oplossing geef je toch een leuk cadeau, zonder gelijk een duur spel te hoeven kopen! - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2022 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

10-11-2021

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2021: Een top 10 speelgoed voor kinderen van 3 tot 12 jaar

05-11-2021

Ook dit jaar komt Sinterklaas weer naar Nederland! Bij het Jeugdjournaal komen de eerste geluiden al weer naar voren als het gaat om het Sinterklaas Journaal. En bij deze tijd horen natuurlijk ook cadeautjes! Lees onze top 10 van Sint cadeaus en laat je inspireren voor een leuke pakjesavond! - Lees hele artikel

Speelgoed met een herfst tintje

30-09-2021

Benieuwd naar onze tips voor leuke activiteiten met de kids in de herfst periode? =ij geven tips om te lezen, spelen en knutselen, samen of voor de kids zelf. - Lees hele artikel

Welk speelgoed neem ik mee op vakantie

02-07-2017

De vakantieperiode is weer aangebroken en de spullen worden gepakt, maar wat neem je mee voor je kindje op vakantie? Er zullen keuzes gemaakt moeten worden, maar waar baseer je de keuze op? - Lees hele artikel

Knutsel ideeën voor Moederdag

19-06-2021

Het is alweer bijna Moederdag. Zeker bij jonge kinderen speelt deze dag nog altijd een grote rol. Met name vanwege het feit dat ze zelf iets maken voor mama en dan vol verwachting de reactie van mama afwachten. In deze blog de top 3 van makkelijke en leuke creatieve knutselwerken voor Moederdag - Lees hele artikel

Low budget de creativiteit en fantasie stimuleren van je kleuter

10-03-2021

In deze tijd van Corona ben je meer thuis met de kinderen. inmiddels hebben ze het speelgoed wel gezien en heb jij geen zin om weer nieuwe spullen te moeten kopen. In deze blog een aantal tips om de creativiteit en fantasie van je kind te stimuleren, zonder veel kosten te hoeven maken! - Lees hele artikel

Waarom is speelgoed belangrijk voor de ontwikkeling van baby's, peuters en jonge kinderen?

31-01-2021

Wanneer iemand in jouw omgeving een baby krijgt of je gaat op visite bij een kindje wat 1 jaar wordt of je hebt zelf een baby of peuter rondlopen, dan is het leuk om een cadeautje mee te nemen waar het kind echt wat aan heeft. Maar waar let je dan op en waarom is het dan zo belangrijk? - Lees hele artikel

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)