Knutsel ideeën voor Vaderdag

Geplaatst op: 12-06-2021, 20:17, laatste update op: 17-03-2023, 17:17

Het is alweer bijna zover, Vaderdag! En wat is er nou leuker voor een vader wanneer zijn eigen kids iets moois gemaakt hebben. 

Grote voordelen zijn ook: het is makkelijk te maken, niet zo duur en de kids zijn creatief bezig. Ze doen vaak ontzettend hun best om iets moois te maken voor de allerliefste vader. Daarnaast is het cadeau uniek, niemand maakt zoiets moois als je eigen kids!

1. De vaderdag ‘retro televisie’-fotolijst

Veel vaders zijn dol op televisie kijken. Wat is leuker dan iets voor hem te maken wat hij ook graag doet. Juist, we maken een eigen retro televisie met een foto of mooie tekening van jouw kind samen met papa. Als je er voor kiest om geen knoppen en retro antenne te maken, is het ook gewoon een heel leuk fotolijstje!

Wat heb je hiervoor nodig?

 • een kleine doos
 • verf of een vel papier; de grootte van het papier hangt af van de grootte van de doos. Probeer het in 1 kleur te houden 
 • 1 chenille draad (ook wel pijpenrager genoemd)
 • 2 pompons
 • 3 knopen/pailletten/edelstenen
 • lijm
 • plakband
 • een schaar
 • stiften of potloden
 • 1 foto die je op de televisie wilt tonen of een tekening die je gemaakt hebt

Hoe gaan we de televisie/het lijstje maken?

Als je alle bovenstaande spullen verzameld hebt, kunnen we aan de slag! Plak eventuele open zijkanten van de doos dicht met plakband. Verf vervolgens de doos of plak er strak een vel papier om heen. Denk eraan, als je dit met papier dicht maakt, dat je goed lijm smeert aan alle kanten zodat het goed vast blijft zitten.

Zodra de verf droog is of het lijm van het papier goed gedroogd is, knip je een rechthoek uit een grote zijde van de doos. Zo hebben we de eerste stap van een tv scherm gemaakt. 

Prik aan de bovenzijde in het midden twee gaatjes. Knip van het chenille draad twee gelijke stukken en prik deze door de gaten heen. Let er op dat je de draad niet te ver door drukt naar beneden, anders komen ze op het scherm terug. Aan de bovenzijde van chenilledraad draai je om 1 pompon de draad heen, zodat er aan elk uiteinde van de draad een pompon zit. De antenne is klaar!

Lijm de knopen/pailletten/edelstenen in één lijn aan een kant van je tv (naast het 'scherm'). Versier je frame een beetje meer als je wilt. Plaats een foto of tekening erin (maak gerust een speciale foto voor de gelegenheid). Dat is het! Papa zal het geweldig vinden om je creatie op de televisie te zien.

2. De Vaderdag puzzel

Als leuke activiteit kan je op Vaderdag ook samen een puzzel maken. En wat is er dan leuker om een puzzel van papa zelf te maken! Deze Vaderdag puzzel is eenvoudig te maken en geeft tevens veel plezier al tijdens het maken. Wanneer je papa in ‘stukjes knipt’ ziet hij er opeens heel anders uit!

Wat heb je hiervoor nodig?

- 1 stuk A5-papier
- 1 stuk A5 kaart/karton (dit kan uit een oude muesli doos geknipt worden enz.
- stiften of potloden
- lijm 
- schaar

Hoe gaan we de vaderdag puzzel maken?

Net als bij de televisie/het fotolijstje kan je er voor kiezen om een foto van papa te gebruiken of een mooie tekening te maken. En wil je juist een foto van papa alleen of is het juist leuk om een foto te hebben van je kind samen met papa. Eigenlijk is het allemaal leuk, dus wat je ook kiest, alles is goed!

Wanneer je kiest voor foto, dan plak je deze op de A5 kaart. Je kunt hiervoor het beste een foto laten afdrukken in formaat 15 x 20 cm. 

Als je een tekening wilt maken, dan doe je dat op het A5 papier. Je kunt er ook voor kiezen om een speciale boodschap te schrijven aan papa. Als de tekening klaar is, plak je deze vervolgens op de A5 kaart zodat het steviger is. 

Wanneer de foto of de tekening goed vast zit op de A5 kaart, snijd of knip je de afbeelding in stukken. Op deze manier maak je een legpuzzel. Een tip: maak de stukjes niet te klein! Wel is het heel leuk om in verschillende vormen te knippen. Nog een tip: wanneer je het handig vindt, kun je ook eerst met potlood licht de lijnen die je wilt gaan knippen op de tekening of foto trekken. En dan is de puzzel klaar.

Misschien vind je zoon of dochter het nog leuk om een eigen doosje te vouwen en een mooi versierde Vaderdag envelop te maken, om daar de puzzel in te bewaren.

3. De Vaderdag fotokaart

Met een beetje hulp om de hartjes stempel te maken, is het vervolgens een eenvoudig knutselwerkje, zelfs voor de allerkleinsten. Van een wc rol maak je een hartje (het wordt zo uitgelegd hoe je dat kunt doen) en hiermee stempel je een mooie (foto) kaart. Vaak is er wel een lege wc rol of keukenrol aanwezig in huis, hierdoor kan dit knutselwerkje dus ook een goed last minute activiteit zijn.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • witte of gekleurde kaart/karton
 • wc-rol of keukenrol
 • rode verf
 • eventueel een foto van de kids
 • lijm
 • potlood of pen
 • liniaal
 • glitter lijm of andere decoraties

Hoe gaan we de fotokaart maken

Giet wat rode verf in een schaal. Knijp de wc-rol of keukenrol in de vorm van een hart. Om dit goed te laten zitten, tape je het hart aan de bovenzijde vast (ook te zien op de foto).

Vervolgens stempel je op verschillende plekken hartjes. Als je een kaart wilt maken, is het verstandig om het karton eerst dubbel te vouwen. 

Je kunt ervoor kiezen om een kaart met hartjes en tekst te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook een foto gebruiken waar de kids op staan. Deze knip je vervolgens uit en plak je onderaan de kaart of onderaan op het papier. Van de hartjes maak je dan ballonnen. Je trekt met een liniaal mooie, rechte lijnen van de foto naar de verschillende harten toe. 

Knip om de kinderen op de foto heen en plak ze onderaan de pagina vast.

Vervolgens kun je de harten leuk versieren met glitter lijm of pailletten. Ook kun je er mooi omheen versieren of tekenen. En het is leuk om hier ook berichtje bij te schrijven voor papa. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

 • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
 • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
 • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)