Onderzoek Monopoly: 81% van de Nederlandse gezinnen maakt ruzie tijdens Monopoly (en dat is goed nieuws!)

Geplaatst op: 07-09-2022, 19:44, laatste update op: 23-10-2022, 22:01

“Geen acht! Geen acht! Geen acht!” Een kus op de dubbelstenen, ze rollen uit je hand… en natuurlijk, je gooit acht. Je pion landt recht op de Kalverstraat, waar al je zuurverdiende Monopoly-geld in rook opgaat aan een hotelovernachting. Jij kan er vast om lachen, maar bij kinderen komt zo’n gebeurtenis soms binnen als een mokerslag. 

ruzie maken tijdens monopolie

Dit soort spelmomenten leidt bij een groot deel van de Nederlandse gezinnen tot ruzie. Dat blijkt ook wel uit het onderzoek van Monopoly*: 81% van de Nederlandse ouders geeft daarin aan dat ze wel eens ruzie zien ontstaan tijdens een potje Monopoly, waarbij een kwart dat zelfs vaak of altijd meemaakt. 

Op zich geen pretje, maar volgens pedagoge Krista Okma halen kinderen daar gelukkig ook goede dingen uit: ze kunnen door ruzies juist leren om gevoelens te uiten, grenzen aan te geven en naar oplossingen te zoeken.

Onderzoek onder ouders met kinderen tussen 8 en 12 jaar laat zien dat ruzie tijdens Monopoly eerder regel dan uitzondering is

Twee kanten van ruziemaken

Het is geen verrassing dat ruzie tijdens een potje Monopoly veel voorkomt, aangezien het bordspel bij de meeste gezinnen (66%) erg competitief wordt gespeeld, waardoor er soms zelfs wel eens letterlijk een bord door de kamer vliegt. 

Als er frustraties ontstaan, kan de sfeer snel omslaan: dat kan bij sommige kinderen zo’n impact hebben, dat er dagenlang een donkere wolk bij hen blijft hangen (16%). Meer dan een kwart (27%) zegt daarom dat er na het spel vaak of altijd gesproken moet worden over wat er is gebeurd. 

Dit laatste is soms best lastig, zegt Okma, maar wel een goed voorbeeld van een groeikans: ruziemaken, discussies voeren en ook het praten erna zijn volgens haar juist stimulerende, leerzame ervaringen.

Pedagoge Krista Okma zegt:

Voor jonge kinderen zijn spellen als Monopoly een zeer serieuze zaak: daardoor laten ze zich snel meeslepen door wat er tijdens het spel gebeurt. Als hierdoor ruzie ontstaat, is het belangrijk dat ouders meehelpen waar nodig in de discussie, maar het conflict niet direct in de kiem smoren. 

Ruziemaken leert een kind bijvoorbeeld om negatieve gevoelens te uiten, grenzen aan te geven, voor zichzelf op te komen en zich in een ander te verplaatsen. Ook kan ruzie een mooie aanleiding zijn om naderhand met een kind verder te spreken over competitie en het belang van winnen. 

Daarmee kan je je kind helpen om gebeurtenissen in een spelletje te relativeren, zodat ze hun emoties beter kunnen beheersen.

Ouders grijpen bij ruzie vaak goedbedoeld in, maar ze ontnemen zo de leerkansen voor kinderen.
Krista Okma

Stimuleren en controle houden

Ondanks de positieve effecten die ruziemaken op kinderen kan hebben, blijft het natuurlijk fijn om de sfeer er zo veel mogelijk in te houden tijdens een potje Monopoly. Daarom is het volgens Okma ook erg belangrijk om kinderen tijdens het spel te stimuleren als ze plezier hebben. 

Leg de nadruk bijvoorbeeld niet op winnen, maar laat zien dat je waardeert hoe fijn ze spelen. Geef complimenten als ze enthousiast hun pion verplaatsen of gedreven onderhandelen. Leg ook samen duidelijke spelregels voor iedereen vast: Je kind voelt zich dan ook serieus genomen als onderdeel van het gezin, wat zelfvertrouwen opwekt.”

Mocht er toch ruzie de kop op steken, dan is het volgens Okma slim om direct het gedrag te benoemen en kinderen een lesje te geven van hoe je het hoofd koel houdt.

Maar,” zegt Okma, “gaat het er echt te wild aan toe, dan kan je je kind het beste even laten afkoelen. Daarna kan je verder spelen en je kind een complimentje geven zodra het weer goed gaat. Op een later moment kan je alsnog een dieper gesprek aangaan. Zorg ervoor dat je de dag in elk geval als gezin op een positieve manier afsluit, bijvoorbeeld door samen iets lekkers te eten of iets leuks te doen.”

De makers van Monopoly zijn het unaniem eens dat de gevoelens die het spel losmaakt en de positieve lessen die kinderen daaruit leren, iets zijn om te vieren en niet om te vrezen. 

Vandaar dat Monopoly een ode brengt aan de kleine driftkopjes van Nederland en Vlaanderen, waarbij door middel van een fotoreportage de – voor ieder gezin heel herkenbare – emoties van kinderen in de klassieke Monopoly-straten in de spotlights staan.

Ook ruzie maken? Koop een variant van het bekende Monopoly spel

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)