Onderzoek Monopoly: 81% van de Nederlandse gezinnen maakt ruzie tijdens Monopoly (en dat is goed nieuws!)

Geplaatst op: 07-09-2022, 19:44, laatste update op: 23-10-2022, 22:01

“Geen acht! Geen acht! Geen acht!” Een kus op de dubbelstenen, ze rollen uit je hand… en natuurlijk, je gooit acht. Je pion landt recht op de Kalverstraat, waar al je zuurverdiende Monopoly-geld in rook opgaat aan een hotelovernachting. Jij kan er vast om lachen, maar bij kinderen komt zo’n gebeurtenis soms binnen als een mokerslag. 

ruzie maken tijdens monopolie

Dit soort spelmomenten leidt bij een groot deel van de Nederlandse gezinnen tot ruzie. Dat blijkt ook wel uit het onderzoek van Monopoly*: 81% van de Nederlandse ouders geeft daarin aan dat ze wel eens ruzie zien ontstaan tijdens een potje Monopoly, waarbij een kwart dat zelfs vaak of altijd meemaakt. 

Op zich geen pretje, maar volgens pedagoge Krista Okma halen kinderen daar gelukkig ook goede dingen uit: ze kunnen door ruzies juist leren om gevoelens te uiten, grenzen aan te geven en naar oplossingen te zoeken.

Onderzoek onder ouders met kinderen tussen 8 en 12 jaar laat zien dat ruzie tijdens Monopoly eerder regel dan uitzondering is

Twee kanten van ruziemaken

Het is geen verrassing dat ruzie tijdens een potje Monopoly veel voorkomt, aangezien het bordspel bij de meeste gezinnen (66%) erg competitief wordt gespeeld, waardoor er soms zelfs wel eens letterlijk een bord door de kamer vliegt. 

Als er frustraties ontstaan, kan de sfeer snel omslaan: dat kan bij sommige kinderen zo’n impact hebben, dat er dagenlang een donkere wolk bij hen blijft hangen (16%). Meer dan een kwart (27%) zegt daarom dat er na het spel vaak of altijd gesproken moet worden over wat er is gebeurd. 

Dit laatste is soms best lastig, zegt Okma, maar wel een goed voorbeeld van een groeikans: ruziemaken, discussies voeren en ook het praten erna zijn volgens haar juist stimulerende, leerzame ervaringen.

Pedagoge Krista Okma zegt:

Voor jonge kinderen zijn spellen als Monopoly een zeer serieuze zaak: daardoor laten ze zich snel meeslepen door wat er tijdens het spel gebeurt. Als hierdoor ruzie ontstaat, is het belangrijk dat ouders meehelpen waar nodig in de discussie, maar het conflict niet direct in de kiem smoren. 

Ruziemaken leert een kind bijvoorbeeld om negatieve gevoelens te uiten, grenzen aan te geven, voor zichzelf op te komen en zich in een ander te verplaatsen. Ook kan ruzie een mooie aanleiding zijn om naderhand met een kind verder te spreken over competitie en het belang van winnen. 

Daarmee kan je je kind helpen om gebeurtenissen in een spelletje te relativeren, zodat ze hun emoties beter kunnen beheersen.

Ouders grijpen bij ruzie vaak goedbedoeld in, maar ze ontnemen zo de leerkansen voor kinderen.
Krista Okma

Stimuleren en controle houden

Ondanks de positieve effecten die ruziemaken op kinderen kan hebben, blijft het natuurlijk fijn om de sfeer er zo veel mogelijk in te houden tijdens een potje Monopoly. Daarom is het volgens Okma ook erg belangrijk om kinderen tijdens het spel te stimuleren als ze plezier hebben. 

Leg de nadruk bijvoorbeeld niet op winnen, maar laat zien dat je waardeert hoe fijn ze spelen. Geef complimenten als ze enthousiast hun pion verplaatsen of gedreven onderhandelen. Leg ook samen duidelijke spelregels voor iedereen vast: Je kind voelt zich dan ook serieus genomen als onderdeel van het gezin, wat zelfvertrouwen opwekt.”

Mocht er toch ruzie de kop op steken, dan is het volgens Okma slim om direct het gedrag te benoemen en kinderen een lesje te geven van hoe je het hoofd koel houdt.

Maar,” zegt Okma, “gaat het er echt te wild aan toe, dan kan je je kind het beste even laten afkoelen. Daarna kan je verder spelen en je kind een complimentje geven zodra het weer goed gaat. Op een later moment kan je alsnog een dieper gesprek aangaan. Zorg ervoor dat je de dag in elk geval als gezin op een positieve manier afsluit, bijvoorbeeld door samen iets lekkers te eten of iets leuks te doen.”

De makers van Monopoly zijn het unaniem eens dat de gevoelens die het spel losmaakt en de positieve lessen die kinderen daaruit leren, iets zijn om te vieren en niet om te vrezen. 

Vandaar dat Monopoly een ode brengt aan de kleine driftkopjes van Nederland en Vlaanderen, waarbij door middel van een fotoreportage de – voor ieder gezin heel herkenbare – emoties van kinderen in de klassieke Monopoly-straten in de spotlights staan.

Ook ruzie maken? Koop een variant van het bekende Monopoly spel

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

11-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

09-03-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Helpt het springen op de trampoline bij autisme?

12-03-2023

Spring mee op deze fascinerende reis en ontdek hoe trampolinespringen een grote impact kan hebben op het leven van autistische personen en hun gezinnen! - Lees hele artikel

8x de beste skelters voor urenlang buitenspeel plezier

30-03-2023

Skelters! De ultieme vierwielige pretmachine voor kinderen. Lees onze vergelijking en kies de beste skelter voor jou. Voor volwassenen en kinderen. - Lees hele artikel

Ierse speelgoedgigant Smyths Toys zet voet in Nederland

19-03-2023

De Ierse speelgoedgigant Smyths Toys opent eind maart 2023 zijn eerste van 20 geplande mega speelgoedwinkels in Nederland. De eerste komt in Amsterdam. - Lees hele artikel

7 vette challenges voor op de trampoline

09-03-2023

De lente is in aantocht en we kunnen weer meer buiten gaan spelen! De trampoline blijft een fantastische activiteit om op te springen en te spelen. Actief bezig zijn en nog lol hebben ook! Maar het is ook leuk om een uitdaging aan te gaan met elkaar; gebruik hier deze zeven challenges voor. - Lees hele artikel

Wat maak speelgoed goed? 10 kenmerken.

11-09-2022

Speelgoed is pas goed als het eigenlijk aan de volgende 10 kenmerken voldoet. We leggen ieder kenmerk voor je uit, want je wilt toch alleen het beste speelgoed? - Lees hele artikel

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)