Speelgoed en activiteiten in tijd van Corona

Geplaatst op: 14-12-2020, 22:43, laatste update op: 16-12-2020, 22:58

Speelgoed en activiteiten voor kinderen in Corona tijd om samen te doen.

Helaas lijkt het voor ons allemaal nog wel wat langer te gaan duren, voordat we Corona het hoofd bieden. Na de persconferentie van vanavond (maandag 14 december) wordt het ons niet makkelijker gemaakt. Maar blijkbaar is het nodig en dus zullen we ons er aan houden! Maar… we gaan wel op zoek naar alternatieven op samen met de kids te kunnen doen. In deze blog een top 10 van activiteiten en speelgoed wat je samen met je kind kunt doen. Zeker in deze tijden van Corona en de kerstdagen, zoeken we naar mogelijkheden om samen dingen te kunnen doen, nog meer dan andere jaren.

Wat kan je verwachten? Een snelle inhoudsopgave.

Top 10 activiteiten om samen te doen in Corona tijd.

1. Puzzels maken met je kinderens

Wanneer je op een koude dag besluit om een puzzel te maken met elkaar, valt er van alles te kiezen. Kies je een puzzel die dezelfde dag, of misschien wel binnen een uur af is. Of kies je voor een puzzel die de hele vakantie ligt en waar je af en toe eens voor gaat zitten. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Bij ons is de oudste net zeven jaar, voor haar is dit nog wel leuk, maar ook wel een uitdaging. Ik ben er nog niet over uit, maar vind het idee altijd wel heel knus. Een mooie ‘vakantie puzzel’ die je lekker kan laten liggen is bijvoorbeeld de Kerstmis puzzel met Disney. Ook heb je natuurlijk de enorme chaotische en humoristische puzzels van Jan van Haasteren

Wanneer je voor de puzzels kiest die wat minder tijd in beslag nemen, kun je altijd kiezen voor puzzels met 50-500 stukjes. Een mooie uitdaging zijn altijd de 3D puzzels van Ravensburger. Voor deze tijd van het jaar is het ‘Gingerbread’ huisje een echte aanrader.

2. Bouwen wat je maar bouwen kan


Lekker bouwen samen met de kids. Het leuke is vaak dat je ze op weg kunt helpen, halverwege kan aanhaken of meehelpen met de finishing touch! En als het gebouwd is, kunnen de rollen spellen beginnen en ook dan kan je er weer voor kiezen om mee te doen of de kids lekker met elkaar te laten spelen.

Thuis wordt er veel gespeeld met Playmobil. Dan denk je dat er weinig te bouwen is met Playmobil, maar niets is minder waar. Recent hebben we er met papier wegen bij ‘gebouwd’, zodat de schoolbus ook echt over de weg de kinderen thuis kon brengen. Of we combineren het met bijvoorbeeld de blokken van Kapla. Onze zoon bouwt regelmatig voetbalstadions na met Kapla en de Playmobil poppetjes zijn de voetballers en toeschouwers. Auto’s komen aanrijden en desnoods komen ze met de boot. 

Hetzelfde gebeurt met het Lego wat we thuis hebben. Onze zoon is fan van Lego Ninjago, maar kan dit prima combineren samen met zijn zus met Lego Friends. Het maakt niet uit dat de ene groep met name aan het vechten is, terwijl de andere groep vooral op meiden avontuur gaat en wil dansen en winkelen. Volgens beiden gaat dit prima samen! En als de jongste mee wil spelen met Playmobil 123, dan mag dat. 

3. Gezelschapsspelen spelen aan tafel, superleuk!


Zeker in deze tijd van het jaar, komen de spellen vaker op tafel. Hoe kneuterig sommigen het ook vinden, het is eigenlijk ook wel heel gezellig! En ook hier is de keus weer zo divers. Kies je voor een lang spel waarbij je tot in detail zaken moet oplossen. Of wil je een dobbelspel waarbij geluk de grootste factor is. Voor kinderen vanaf een jaar of 10 is 30 seconds een grote hit. Dit spel zorgt altijd voor veel hilariteit en is ook voor volwassenen leuk! Voor de iets jongere kinderen is Levensweg een leuk gezelschapsspel. Ik ken het zelf nog van vroeger, heb het ooit ook op mijn verjaardag gekregen. Het is nu wel meer van deze tijd met bankpasjes en elektronisch bankieren. Nog leerzaam ook!

Een leuk kaartspel voor kids is Skip-Bo. Vroeger deed ik wel een soortgelijk spel met speelkaarten. Het is een spel waar de kids best even moeten nadenken en goed op moeten letten. Waar het eerst kan kijken alsof je niks kan, kan je zo maar opeens vier stappen maken en weer eerste staan.

4. Schat zoeken buiten - geocoaching app

Via een vriendinnetje van mijn oudste dochter kreeg ik de tip om de geocoaching app te downloaden en met het gezin op schatzoeken te gaan. Ideaal natuurlijk in deze tijd. Iets samen doen, lekker buiten zijn en ook nog echt iets kunnen vinden ook. Ik weet zeker dat we dit de komende tijd regelmatig zullen doen. Doelgericht en niemand weet het vooraf dus we moeten echt als team werken!

5. Poppenkast bouwen en spelen


Zo oud als de weg naar Rome: de poppenkast. Maar toch is het nog altijd niet weg te denken uit de opvoeding van de huidige kinderen. Elk kind komt op de één of andere manier wel een keer in aanraking met de poppenkast. En zelfs nog wel regelmatig dat Jan Klaassen en Katrijn voorbij komen. Het leuke van de poppenkast is dat je niet zo heel veel nodig hebt en het niet duur hoeft te zijn. Je kunt natuurlijk poppenkast poppen kopen, maar je kunt ze ook best makkelijk zelf maken. Bijvoorbeeld met watten in het hoofdje, een touwtje om het nekje en vervolgens versieren met stiften of oogje die je er op kunt plakken. Simpel, maar leuk! En ook voor de poppenkast geldt dat je deze kunt kopen, maar vaak kun je met een paar stoelen en een oud laken ook al een heel eind komen. En als alles dan klaar is, kunnen de kids bezig om een voorstelling te bedenken. Aan het einde van de dag schuif je lekker in je stoeltje na een thuiswerkdag met een kop thee of glas wijn en geniet van de voorstelling die ze bedacht hebben met elkaar.

6. Knutselen, maak alles wat je maar kan verzinnen


Nog zoiets wat je altijd en bijna overal kunt doen met je kind. En ook hiervoor kun je van alles kopen, maar vaak heb je al genoeg in huis om in elk geval een basis mee te leggen. Denk aan wc rolletjes, langere rollen van keukenpapier en glazen potjes. Daarnaast is buiten vaak nog veel te vinden. Zoek mooie bladeren en tamponneer deze op papier, of plak er oogjes op en versier ze met ecoline verf. Kralen zijn vaak ook eindeloze materialen waar je van alles mee kunt maken. En ook strijkkralen zijn erg in trek, juist omdat ze wat langer zijn.

Onze kinderen, zowel klein als groot vinden het ook nog altijd leuk om met klei te spelen. Zij maken taartjes, jij ‘eet’ ze op. Zij hebben een restaurantje, jij komt eten, zij maken kunstwerken, die jij weer kunt kopen. 

Ook kunnen stiften en goede kleurpotloden zeker niet ontbreken, evenals ‘gewoon’ wit papier.

7. Koken en bakken en vooral lekker kliederen


Onze kinderen vinden het ook altijd erg leuk om te koken en samen in de keuken bezig te zijn. Tussendoor proeven en bij het bakken van cupcakes of taartjes, deze na afloop versieren. Vaak is het proces van het maken, nog leuker (en lekkerder…) dan het opeten. Dat is natuurlijk niet altijd zo, maar op de één of andere manier zijn onze kids niet zo heel erg gek op koekjes of taartjes. Ook zijn de vormpjes die we regelmatig gebruiken ook erg leuk. En natuurlijk scheelt het dat papa en mama het niet erg vinden om het te proeven en op te eten. 

Ook mogen de oudste twee in de vakantie vaak kiezen wat ze willen maken. We proberen dan regelmatig iets op te zoeken in een kookboek voor kids. Het hele proces helpt soms ook mee in het proberen van nieuwe smaken. Een win-win dus!

8. Bioscoop bouwen, gezellig de kussens op de grond


Nu de bioscopen voorlopig ook weer dicht zijn, zit er niks anders op dan zelf een bioscoop te bouwen. Gordijnen dicht, donker maken in de kamer en een leuke film via Netflix of Videoland opzetten. Of natuurlijk gewoon een leuke film kiezen die op tv komt. In deze tijd van het jaar worden er zo veel films uitgezonden, zowel voor kinderen als volwassenen. Het leuke is dat de bioscoop ook kan blijven, wanneer de kids op bed liggen. Pak je eindelijk weer eens een filmpje met je partner of vriend of vriendin wat je al heel lang van plan was, maar er nooit van kwam. 

Bij de bioscoop hoort natuurlijk ook popcorn! En wat is er leuker dat zelf popcorn maken? Met deze popcorn machine, maak je de lekkerste popcorn zelf. En kan je niet kiezen tussen zoete of zoute popcorn? Dan maak je het toch allebei! 

9. Samen sporten is vooral veel samen lachen 

Het advies van onze minister president kwam vanavond ook nog weer even naar voren. Het belang van sporten en gezond bewegen. Natuurlijk de sportscholen gaan dicht, de zwembaden kunnen niet bezocht worden en sport voor volwassenen wordt beperkt. Maar als je kijkt naar de mogelijkheden, kom je ook best een eindje. Ga samen met de kinderen naar het bos, zoek daar bladeren en ga knutselen. Maak een fietstocht door straten in de wijk waar je nooit komt en zoek de leukste speeltuin uit. Of ga samen een balletje trappen met een fijne voetbal op een veldje in de buurt of bij jezelf in de tuin. De temperaturen zijn zo slecht nog niet. 

Of knoop een lang springtouw aan een lantaarnpaal bij de weg en draai voor de kids mooie bogen. Zo ben je toch samen bezig! En niet alleen in de zomer is stoepkrijt leuk, ook in deze tijd is wat extra kleur en vrolijkheid op straat en in de buurt helemaal niet verkeerd. Schrijf een mooie boodschap voor iedereen die je wat goeds wenst. Schrijf het alfabet achter elkaar en laat je kind zijn of haar naam hinkelen. Of geef als opdracht dat je je eigen naam zo snel mogelijk bij elkaar moet rennen. Beetje nadenken, lekker buiten bezig zijn en nog sportief ook!

10. Gebruik je ramen als tekenpapier met raamstiften: kleuren maar! 

Bij het knutselen was het ook al even genoemd. Kijkend naar onze kinderen dan is kleuren altijd leuk! Of ze zelf iets bedenken of dat je een kleurplaat voor ze hebt, het maakt eigenlijk niet uit. Als de viltstiften en/of potloden het maar doen! 

Wat we ook de laatste tijd vaak thuis doen is tekenen met raamstiften op het raam. Het begon al rond Sinterklaas, maar gaat nog rustig even door. We hebben ook een paar patronen welke ze goed kunnen inkleuren of om kunnen trekken. En ook hier geldt weer dat ze de fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Dan staan er weer teksten, maken ze zelf een arreslee met rendieren of komt de stoomboot van de Sint nog even voorbij.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)