Speelzand voor binnen, in 2014 al genomineerd tot speelgoed van het jaar

Geplaatst op: 18-07-2022, 13:51, laatste update op: 12-01-2023, 12:08

Je komt het steeds meer tegen, speelzand voor binnen in huis. Hoewel het al lang te koop was (in 2008 al op de markt) blijk het populairder en populairder te worden. Bij speelgoedwinkels zie je dit mooie binnen-product in de winkel liggen en ook in online advertenties en op webshops kom je de verschillende soorten speelzand tegen. Super Sand (verderop meer) is in 2014 al genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 4-5 jaar. Het is fascinerend magisch spul! 

speelzand om binnen met zand te spelen

Stimuleert de creatieve & motorische ontwikkeling

Het zand, wat zo mooi aan elkaar blijft plakken, stimuleert en ontwikkelt de fijne motoriek en draagt het bij aan de creatieve ontwikkeling van een kind. Vooral dat laatste spreekt ons altijd erg aan. Je kan veel met het zand. Huizen bouwen, taartjes bakken maar ook mooie figuurtjes creëren. Of er gewoon heerlijk mee spelen door het door je handen te laten glijden. Het voelt magisch. 

magisch zand voor in huis

Verschillende soorten zand om mee te spelen

Nu heb je op dit moment verschillende soorten zand op de markt. Zelf hebben wij Kinetic Sand van Waba Fun, maar daarnaast heb je ook nog Living Sand, Super Sand en Shape it. Wat zijn eigenlijk de verschillen? Hieronder zal ik kort het een en ander toelichten over de verschillende soorten binnenspeel zand. 

Kinetic zand

Kinetic Sand (lees onze Kinetic Sand review) is eigenlijk zand in beweging. Je kan er prima vormpjes mee maken, maar als je het een tijdje laat staan zakt het langzaam uit. Het is een leuke gewaarwording wanneer je het zand pakt en uit je handen laat glijden. Kinetic Sand droogt niet uit, is niet giftig en antibacterieel. Ook is het tarwe en glutenvrij. Zodra het in aanraking komt met water lost het op, waardoor het dus ook geen ramp is wanneer je kind het per ongeluk toch in zijn mond stopt. 

Het bestaat voor 98% uit zand en voor 2% uit niet toxisch bindmiddel. Het heeft een bruinige kleur en een grove korrel waardoor het minder zacht is dan de andere vormen van binnenspeel zand. Het zand plakt alleen aan zichzelf, dus niet aan de handen of kleding waardoor je het makkelijk en snel kan opruimen. 

Kinetic Sand reageert een beetje op de omgevingstemperatuur: wanneer het in een koude omgeving bewaard wordt zal het vrij hard en stug aanvoelen. Als er dan mee gespeeld wordt, wordt het automatisch ook soepeler. 

Kinetic Sand - Natuurlijk Zand - 2,5 kg - Sensorisch speelgoed speelgoed
Kinetic Sand - Natuurlijk Zand - 2,5 kg - Sensorisch speelgoed
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van natuurlijk zand en vrij is van tarwe, gluten en caseïne. Het is niet giftig en hypoallergeen, waardoor het veilig is voor kinderen om mee te spelen.
Populariteit: 96/100

Living sands

LivingSands is zand van een hoge kwaliteit. Net als bij Kinetic Sand droogt het niet uit, is antibacterieel, kun je er goed mee kneden en vormpjes van maken en heb je geen water nodig. Ten opzichte van Kinetic Sand is LivingSands wel 100% natuurlijk en is het gemaakt voor 98% uit schoon zand en voor 2% uit een schelpen/mosselen structuur. 

Het heeft een gebroken wit/licht grijze kleur en voelt erg zacht aan. LivingSands is steeds moeilijker te krijgen en wordt vervangen door Super Sand, wat qua kwaliteit en werking overeenkomt met LivingSands. 

SuperSand

Super Sand is de nieuwste variant van binnenspeel zand. Ook Super Sand is makkelijk te kneden, voel heel zacht aan en kan makkelijk bewerkt worden. De bestanddelen van Super Sand zijn 100% natuurlijk, niet giftig en antibacterieel. Verder droogt het ook niet uit en plakt het nauwelijks aan de handen en de kleding. 

De kleur is gebroken wit/licht grijs, het heeft een zeer fijne korrel en heeft wat weg van deeg. Super Sand is tevens genomineerd als Speelgoed van het Jaar 2014. Bij Super Sand wordt wel aangegeven dat wanneer er lang mee gespeeld wordt, door het zweet in de handen, het zand meer gaat kleven. 

De oplossing is om tussentijds de handen te wassen en te drogen.  Verder reageert Super Sand niet op de omgevingstemperatuur en zal qua structuur altijd hetzelfde blijven. De bouwwerken blijven ook na een langere tijd goed en stevig staan. 

Goliath - Super Sand startset speelgoed
Goliath - Super Sand startset
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen en antibacterieel is. Het kan binnen worden gebruikt en droogt niet uit, waardoor het lang meegaat.
Populariteit: 60/100

Shape It speelzand

Het zand van Shpae It, voorheen Moonsand, wordt ook wel gezien als modeleer zand. Gevoelsmatig komt Shape It het beste in de buurt van vochtig zand van het strand. Shape It is niet giftig, glutenvrij en waterafstotend. Ook dit zand droogt niet uit, voelt stevig aan en is makkelijk om vormen mee te bouwen die ook goed blijven staan. 

Ten opzichte van de andere merken binnenspeel zand, is Shape It het zand waar het beste mee gebouwd kan worden. Rollen gaat wel lastig omdat het makkelijker uit elkaar valt. En ook het opruimen gaat iets moeilijker omdat er zand achter blijft op de tafel, dat komt door de structuur die wat korrelig en kruimelig is. 

Het leuke aan Shape It is dat je het kunt afbakken in de oven en er mooie sculpturen uit kunt snijden.

Shape it modelleer zand, paars speelgoed
Shape it modelleer zand, paars
Dit Shape it modelleerzand is duurzaam omdat het herbruikbaar is en niet uitdroogt, waardoor kinderen er keer op keer mee kunnen spelen. Het materiaal is veilig en stimuleert de motorische vaardigheden van kinderen. Bovendien heeft het product een CE-markering voor zichtbare veiligheid.
Populariteit: 100/100
bij
Goedkoopste aanbieder

Deltasand

DeltaSand is al veel langer op de markt, sinds 2008, en komt het beste in de buurt van het huidige Kinetic Sand. 

Conclusie: creatief speelgoed wat magisch aanvoelt

Met dit binnenzand speelgoed zijn oneindig veel mogelijkheden te verzinnen en het zorgt voor vele uren speelplezier bij kinderen & ouders.

"Ideaal wanneer je geen tuin hebt" en "op drie hoog kan mijn kind dan toch met zand spelen", zijn veel gehoorde reacties van ouders. Kinetic Sand is wat ons betreft een mooie basis om mee te beginnen en om te ervaren hoe het binnenspeel zand is. 

Super Sand is wat duurder en is 100% natuurlijk. Shape It komt al weer wat meer in de buurt van klei en zo heb je ook nog Bubber, een boetseerklei wat ook niet plakt en waar je mooie vormen meet kunt bouwen. Maar dat is natuurlijk geen zand. 

Al met al denken wij dat het heel mooi en leuk speelgoed is wat bij veel kinderen (en volwassenen) in de smaak valt! Zeker wanneer de herfst en de winter in aantocht zijn.

Veelgestelde vragen

Kinetisch zand is een algemene term voor kneedbaar zand. Living Sands is een merk kinetisch zand dat wordt aangeprezen als "levend" en Super Sand is een merk kinetisch zand dat wordt aangeprezen als sterker en duurzamer dan gewoon kinetisch zand.

Kneed het in verschillende vormen en figuren. Je kunt hulpmiddelen zoals mallen of beeldhouw gereedschap gebruiken om meer ingewikkelde ontwerpen te maken.

Kinetisch zand wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor kinderen om mee te spelen. Het is gemaakt van natuurlijke materialen en bevat geen schadelijke chemicaliën. Toezicht is altijd belangrijk.

Kinetisch zand kan een beetje rommel veroorzaken, omdat het aan oppervlakken en kleding kan kleven. Als het zand aan kleding of oppervlakken blijft kleven, kan het gemakkelijk met water worden verwijderd. Ook het opvegen van de vloer gaat heel gemakkelijk. Het is handig om er een (groot) dienblad onder te leggen.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

11-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

09-03-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Helpt het springen op de trampoline bij autisme?

12-03-2023

Spring mee op deze fascinerende reis en ontdek hoe trampolinespringen een grote impact kan hebben op het leven van autistische personen en hun gezinnen! - Lees hele artikel

8x de beste skelters voor urenlang buitenspeel plezier

30-03-2023

Skelters! De ultieme vierwielige pretmachine voor kinderen. Lees onze vergelijking en kies de beste skelter voor jou. Voor volwassenen en kinderen. - Lees hele artikel

Ierse speelgoedgigant Smyths Toys zet voet in Nederland

19-03-2023

De Ierse speelgoedgigant Smyths Toys opent eind maart 2023 zijn eerste van 20 geplande mega speelgoedwinkels in Nederland. De eerste komt in Amsterdam. - Lees hele artikel

7 vette challenges voor op de trampoline

09-03-2023

De lente is in aantocht en we kunnen weer meer buiten gaan spelen! De trampoline blijft een fantastische activiteit om op te springen en te spelen. Actief bezig zijn en nog lol hebben ook! Maar het is ook leuk om een uitdaging aan te gaan met elkaar; gebruik hier deze zeven challenges voor. - Lees hele artikel

Wat maak speelgoed goed? 10 kenmerken.

11-09-2022

Speelgoed is pas goed als het eigenlijk aan de volgende 10 kenmerken voldoet. We leggen ieder kenmerk voor je uit, want je wilt toch alleen het beste speelgoed? - Lees hele artikel

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)