Leuk speelgoed voor baby, peuter en kind. Sinds 2013 met uniek speelgoed. Prijzen van speelgoed vergelijken.

Speelzand voor binnen, in 2014 al genomineerd tot speelgoed van het jaar

Geplaatst op: 18-07-2022, 13:51, laatste update op: 18-07-2022, 19:01

Je komt het steeds meer tegen, speelzand voor binnen in huis. Hoewel het al lang te koop was (in 2008 al op de markt) blijk het populairder en populairder te worden. Bij speelgoedwinkels zie je dit mooie binnen-product in de winkel liggen en ook in online advertenties en op webshops kom je de verschillende soorten speelzand tegen. Super Sand (verderop meer) is in 2014 al genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 4-5 jaar. Het is fascinerend magisch spul! 

Stimuleert de creatieve & motorische ontwikkeling

Het zand, wat zo mooi aan elkaar blijft plakken, stimuleert en ontwikkelt de fijne motoriek en draagt het bij aan de creatieve ontwikkeling van een kind. Vooral dat laatste spreekt ons altijd erg aan. Je kan veel met het zand. Huizen bouwen, taartjes bakken maar ook mooie figuurtjes creëren. Of er gewoon heerlijk mee spelen door het door je handen te laten glijden. Het voelt magisch. 

Verschillende soorten zand om mee te spelen

Nu heb je op dit moment verschillende soorten zand op de markt. Zelf hebben wij Kinetic Sand van Waba Fun, maar daarnaast heb je ook nog Living Sand, Super Sand en Shape it. Wat zijn eigenlijk de verschillen? Hieronder zal ik kort het een en ander toelichten over de verschillende soorten binnenspeel zand. 

Kinetic zand

Kinetic Sand (lees onze Kinetic Sand review) is eigenlijk zand in beweging. Je kan er prima vormpjes mee maken, maar als je het een tijdje laat staan zakt het langzaam uit. Het is een leuke gewaarwording wanneer je het zand pakt en uit je handen laat glijden. Kinetic Sand droogt niet uit, is niet giftig en antibacterieel. Ook is het tarwe en glutenvrij. Zodra het in aanraking komt met water lost het op, waardoor het dus ook geen ramp is wanneer je kind het per ongeluk toch in zijn mond stopt. 

Het bestaat voor 98% uit zand en voor 2% uit niet toxisch bindmiddel. Het heeft een bruinige kleur en een grove korrel waardoor het minder zacht is dan de andere vormen van binnenspeel zand. Het zand plakt alleen aan zichzelf, dus niet aan de handen of kleding waardoor je het makkelijk en snel kan opruimen. 

Kinetic Sand reageert een beetje op de omgevingstemperatuur: wanneer het in een koude omgeving bewaard wordt zal het vrij hard en stug aanvoelen. Als er dan mee gespeeld wordt, wordt het automatisch ook soepeler. 

Kinetic Sand

Living sands

LivingSands is zand van een hoge kwaliteit. Net als bij Kinetic Sand droogt het niet uit, is antibacterieel, kun je er goed mee kneden en vormpjes van maken en heb je geen water nodig. Ten opzichte van Kinetic Sand is LivingSands wel 100% natuurlijk en is het gemaakt voor 98% uit schoon zand en voor 2% uit een schelpen/mosselen structuur. 

Het heeft een gebroken wit/licht grijze kleur en voelt erg zacht aan. LivingSands is steeds moeilijker te krijgen en wordt vervangen door Super Sand, wat qua kwaliteit en werking overeenkomt met LivingSands. 

SuperSand

Super Sand is de nieuwste variant van binnenspeel zand. Ook Super Sand is makkelijk te kneden, voel heel zacht aan en kan makkelijk bewerkt worden. De bestanddelen van Super Sand zijn 100% natuurlijk, niet giftig en antibacterieel. Verder droogt het ook niet uit en plakt het nauwelijks aan de handen en de kleding. 

De kleur is gebroken wit/licht grijs, het heeft een zeer fijne korrel en heeft wat weg van deeg. Super Sand is tevens genomineerd als Speelgoed van het Jaar 2014. Bij Super Sand wordt wel aangegeven dat wanneer er lang mee gespeeld wordt, door het zweet in de handen, het zand meer gaat kleven. 

De oplossing is om tussentijds de handen te wassen en te drogen.  Verder reageert Super Sand niet op de omgevingstemperatuur en zal qua structuur altijd hetzelfde blijven. De bouwwerken blijven ook na een langere tijd goed en stevig staan. 

Goliath - Super Sand startset speelgoed
Goliath - Super Sand startset
Met het Super Sand van Goliath kan ieder kind voortaan binnen met zand spelen en de mooiste figuren maken. Het zand...
17.54 - bestellen
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Shape It speelzand

Het zand van Shpae It, voorheen Moonsand, wordt ook wel gezien als modeleer zand. Gevoelsmatig komt Shape It het beste in de buurt van vochtig zand van het strand. Shape It is niet giftig, glutenvrij en waterafstotend. Ook dit zand droogt niet uit, voelt stevig aan en is makkelijk om vormen mee te bouwen die ook goed blijven staan. 

Ten opzichte van de andere merken binnenspeel zand, is Shape It het zand waar het beste mee gebouwd kan worden. Rollen gaat wel lastig omdat het makkelijker uit elkaar valt. En ook het opruimen gaat iets moeilijker omdat er zand achter blijft op de tafel, dat komt door de structuur die wat korrelig en kruimelig is. 

Het leuke aan Shape It is dat je het kunt afbakken in de oven en er mooie sculpturen uit kunt snijden.

Shape it modelleer zand, paars speelgoed
Shape it modelleer zand, paars
Shape it voordeelverpakking, paars. Shape it, modelleerzand is een heel bijzonder materiaal. Het zand lijkt op nat stran...
15.99 - bestellen
Uiterlijk 23 augustus in huis

Conclusie: creatief speelgoed wat magisch aanvoelt

Met dit binnenzand speelgoed zijn oneindig veel mogelijkheden te verzinnen en het zorgt voor vele uren speelplezier bij kinderen & ouders.

"Ideaal wanneer je geen tuin hebt" en "op drie hoog kan mijn kind dan toch met zand spelen", zijn veel gehoorde reacties van ouders. Kinetic Sand is wat ons betreft een mooie basis om mee te beginnen en om te ervaren hoe het binnenspeel zand is. 

Super Sand is wat duurder en is 100% natuurlijk. Shape It komt al weer wat meer in de buurt van klei en zo heb je ook nog Bubber, een boetseerklei wat ook niet plakt en waar je mooie vormen meet kunt bouwen. Maar dat is natuurlijk geen zand. 

Al met al denken wij dat het heel mooi en leuk speelgoed is wat bij veel kinderen (en volwassenen) in de smaak valt! Zeker wanneer de herfst en de winter in aantocht zijn.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer blogs

Review: Lego Kermis Achtbaan voor volwassenen (10303)

19-07-2022

Medio 2022 kwam Lego met een nieuw model: de Loop Coaster. Een achtbaan voor volwassenen. We testten deze nieuwe lego en vinden het prachtig. - Lees hele artikel

Review: Hudora rolschaatsen zijn perfect om mee te oefenen

16-07-2020

Wil jouw zoon of dochter ook zo graag rolschaatsen deze zomer? Mijn dochter heeft het er al langer over. Na wat testrondjes te hebben gedaan en wat gewankeld te hebben in het begin zijn we om! En wat is het leuk om je dochter te zien stralen bij elke meter die ze verder komt dan de keer ervoor! - Lees hele artikel

Barbie door de jaren heen: er is nogal wat veranderd

26-06-2022

Barbie is mateloos populair speelgoed maar vroeger zag ze er heel anders uit dan de huidige barbies die in de winkels liggen. We hebben een overzicht per jaar gemaakt. - Lees hele artikel

Top 10 van het leukste retro speelgoed

30-06-2022

Retro speelgoed, vintage speelgoed. Weet jij nog met welk speelgoed jij vroeger speelde? We hebben een mooi lijstje van 10 speelgoed items opgesteld die jij vast nog wel kent. - Lees hele artikel

5 redenen om kinderen met poppen te laten spelen

19-06-2022

Meisjes die met poppen spelen: erg goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling. We geven 5 redenen waarom het nog meer goed is. - Lees hele artikel

Waarom houden kinderen van auto speelgoed? Experts leggen het uit.

19-06-2022

Peuters kunnen geobsedeerd raken door speelgoed. Maar speelgoed wat wielen heeft, is de overduidelijke favoriet. Maar waarom houden peuters van auto's, vliegtuigen, treinen, en alle andere automobielen? Experts leggen het uit. - Lees hele artikel

5 handige tips om de zandbak schoon te houden

17-02-2018

Kinderen spelen graag in de zandbak. Zodra je buiten kan spelen, is de zandbak een veel bezochte plaats. Er wordt in gebouwd en gespeeld, maar kinderen stoppen soms ook het zand in hun mond. Uiteraard wil iedereen zo goed mogelijk een zandbak schoon houden, in dit artikel een aantal handige tips! - Lees hele artikel

5 redenen waarom je als cadeau voor houten speelgoed kiest

31-05-2022

Wat nooit uit de mode zal raken, is houten speelgoed. Je was er als kind dol op. Ze zijn charmant, tijdloos en prachtig om naar te kijken. Niet overtuigd van houten speelgoed? Lees onze 5 redenen om het toch als cadeau te kiezen. - Lees hele artikel

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)