Op reis met de auto? Handige tips voor leuk speelgoed voor onderweg.

Geplaatst op: 09-09-2022, 09:48, laatste update op: 07-03-2023, 22:42

In de auto, de trein of het vliegtuig naar verre oorden hebben we zeeën van tijd. We kunnen ons zo verheugen op onze bestemming dat de reis erheen niet snel genoeg gaat. We praten, lezen of slapen wat, maar gelukkig kunnen we ook spelen onderweg. Spelen is bijzonder plezierig en de tijd vliegt voorbij! 

Speciaal voor onderweg worden steeds meer spellen ontwikkeld die rekening houden met de behoeften en ongemakken tijdens de reis. Ze zijn klein en handig voor onderweg, maar ook bij de tent, in het huisje of hotel. We hebben in deze folder wat ideeën en tips voor u verzameld.

speelgoed in de auto

Onderweg: er is speciaal reisspeelgoed ontwikkeld

Onderweg hebben we te maken met weinig ruimte, onverwachte bewegingen of onderbrekingen. Onder deze omstandigheden is spelen best moeilijk. Sommig speelgoed van thuis voldoet uitstekend op reis (poppen, knuffels, bijtringen, rammelaar, boekjes). 

Er is echter ook speciaal reisspeelgoed ontwikkeld. Het speelgoed heeft een handzaam formaat, bestaat zo min mogelijk uit losse onderdelen (dat raakt alleen maar kwijt) en is meestal geschikt voor slechts één of twee spelers.

Voor baby's en dreumesen

Voor de baby's en dreumesen zijn veel speeltjes van thuis uitstekend voor op reis. Deze zijn lekker vertrouwd in de vreemde omgeving. Let er alleen op dat het speelgoed niet uit veel delen bestaat die kwijt kunnen raken. Er bestaat speelgoed dat aan kinderzitjes bevestigd kan worden. Een polsrammelaar is bijvoorbeeld een goede oplossing voor de rammelbal.

Kleine kinderen imiteren graag de wereld om hen heen. Met een speelgoed-fotocamera kunnen de peuter en de kleuter - net als hun ouders - 'foto's' maken. Voor de wat oudere kinderen bieden onder meer de bordspellen plezier. Veel bekende spellen zijn, speciaal voor onderweg, ook in klein formaat uitgevoerd. 

Soms kunnen ze makkelijk op de schoot worden gehouden. De pionnen staan magnetisch op het bord vast of kunnen diep in het spelbord gepind worden, zodat bij een onverwachte beweging de spannende spelsituatie niet direct verloren gaat. Voor het werpen van dobbelstenen is in enkele gevallen een slimme oplossing gevonden.

Voor in de auto

Ideaal voor in de auto zijn de handzame computerspelletjes. Een computerspelletje kun je met alle gemak alleen spelen. Dat is prettig onderweg, wanneer samenspelen vaak moeilijk gaat. Er zijn er ook hele educatieve computerspellen te koop. Let op! Bij sommige computerspelletjes is het niet mogelijk om het geluid uit te zetten. Dit kan behoorlijk onplezierig zijn voor medereizigers.

Behalve spelen kan natuurlijk ook lekker getekend worden in de auto. Vergeet niet leuk schrijfgerei (verschillende kleuren) en notitieblokjes mee te nemen. Onderweg is er voor een kind altijd een reden om iets op te schrijven! Voor de peuter en de kleuter is het toverbord/magnetisch tekenbord heel geschikt. Het gladstrijken en daarmee wegvegen van de tekening is voor de kleuter dikwijls belangrijker dan het tekenen.

Een telefoon met Spotify erop biedt mogelijkheden tot luisterboeken. Er zijn spannende sprookjes en verhalen, maar ook favoriete liedjes van de televisie online te verkrijgen. Met een koptelefoon hoeft niet iedereen mee te luisteren. Let erop dat de batterijen vol zijn voor de reis. In hotel, appartement of camping is een oplader handig om bij je te hebben. 

Naar buiten kijken: er is veel te zien!

Al deze ideeën die hierboven zijn genoemd, leiden lekker af van de lange reis. Ondertussen gaan mogelijk prachtige landschappen en horizonnen ongemerkt voorbij. Best jammer. We kunnen het naar buiten kijken voor een kind echter ook heel aangenaam maken. 

Met de eerder genoemde speelgoedcamera bijvoorbeeld, maar de wat oudere kinderen (vanaf zeven jaar) kunnen al met een echt toestel of smartphone spelen! In de speelgoedwinkel zijn echte cameraatjes te krijgen, die eenvoudig te bedienen zijn (bijv. automatische scherpstelling). Spelen met een fototoestel helpt kinderen gericht te kijken. 

Verrekijker

Je kunt ook denken aan een verrekijker. Neem een stopwatch, eenvoudig maar met een teller erop, zodat alles geteld kan worden wat onderweg voorbij komt. Kinderen verzinnen wel wat (vliegtuigen, lantaarnpalen, de favoriete auto etc.). Een klein kompasje vertelt precies de richting die de reis gaat.

Al het speelgoed voor onderweg kan netjes worden opgeborgen in kleurige rugzakjes en koffertjes. Voor in de auto bestaat zelfs een handig opbergsysteem dat aan de voorste stoelen wordt bevestigd.

Voorkom ruzie onderweg

  • Reis niet te lang achtereen. 
  • Op een gegeven ogenblik helpt zelfs geen spel meer tegen de verveling of uitputting. 
  • Houdt wat buitenspeelgoed (bijv. bal- of racketspel) bij de hand. 
  • Onderbreek de reis voor een spel waarbij je al je lichaamsdelen moet bewegen. 
speelgoed voor onderweg auto

Op de plaats van bestemming

Het gebeurt maar al te vaak dat bij het inpakken thuis alleen rekening wordt gehouden met prachtig weer. Bij mooi weer is er buitenspeelgoed te over. Pas op! Het kan óók regenen op de bestemming, of zelfs te warm zijn om op pad te gaan. 

Het is niet de bedoeling dat we ons binnen gaan vervelen. Een aantal ideeën die we voor onderweg noemen gelden ook in het huisje, hotel, tentje of onder een boom in de schaduw. Er is wel méér mogelijk.

Een traditioneel kaartspel is goud waard! 

Behalve de puzzels, kleine bordspellen en computerspellen komen nu ook kaartspellen goed van pas. Denk bijvoorbeeld aan het kwartetspel dat in alle ondenkbare categorieën te verkrijgen is. Ook met het traditionele kaartspel zijn tientallen spellen te spelen (zelfs memory). Neem voor de zekerheid twee kaartspellen mee, zodat het aantal spelers en spelletjes kan worden uitgebreid. 

Heel spannend zijn de fantasieën rollen(kaart)spellen, die uit Engeland en Amerika zijn overgewaaid. 

Creatief doen

Op de plaats van bestemming kan je ook heel creatief bezig gaan. Misschien wel samen met andere vriendjes en vriendinnetjes die je op de camping hebt ontmoet. 

Met een kleine knutseldoos vol uiteenlopende materialen kun je leuke plakboeken van de reis maken. Behalve potloden kunnen nu ook de stiften en krijtjes tevoorschijn worden gehaald. 

Er zijn kleine, maar volledige pakketjes te krijgen waarmee tattoos, kettingen, stempels en prachtige krastekeningen gemaakt kunnen worden. Neem voor de kleinsten bijvoorbeeld een punnikset, prikblaadjes, rijgkaarten en kleurboeken mee, of denk eens aan vouwblaadjes of origami.

Fijne reis!

Veelgestelde vragen

Luister naar muziek of audioboeken, speel spelletjes, houd een dagboek bij wat er allemaal gebeurt tijdens de reis, maak gebruik van gadgets zoals een tablet, game console of e-reader.

 

Het beste speelgoed voor onderweg is speelgoed dat klein en gemakkelijk mee te nemen is, niet teveel lawaai maakt en de verbeelding van het kind stimuleert. Denk aan kleurboeken en papier met potloden en/of stiften, legpuzzels met magneten, compacte spelletjes/magnetische reisspelletjes, stickerboeken, speelgoedauto's en poppen. 

Er zijn genoeg leuke spelletjes die je onderweg kunt spelen zonder enige benodigdheden of spullen, zoals:

- Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

- 20 vragen: Een persoon denkt aan een object of persoon en de andere persoon moet raden wat het is door maximaal 20 vragen te stellen die alleen met ja of nee beantwoord kunnen worden.

- Woordspelletjes: Speel spelletjes als 'woordketting', waarbij iemand een woord noemt en de ander moet een woord zeggen dat begint met de laatste letter van het vorige woord.

- Verhaalvertelling: Eén persoon begint met het vertellen van een verhaal en de anderen bouwen erop voort door elk om de beurt een zin toe te voegen.

Je kunt veel leuke spelletjes doen met kaartspellen, dobbelstenen, woordspellen (als woordzoeker of galgje) en diverse reisspellen. Deze reisspellen zijn compact en in sommige gevallen ook magnetisch. Voorbeelden hiervan zijn schaken, dammen en Risk.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)