Waarom houden kinderen van auto speelgoed? Experts leggen het uit.

Geplaatst op: 19-06-2022, 19:07, laatste update op: 19-06-2022, 19:47

Als je een peuter hebt, weet je dat ze een beetje geobsedeerd kunnen raken door bepaald speelgoed. Maar één soort speelgoed lijkt in de favorieten van elk klein kind te staan: als het maar wielen heeft. Dus waarom houden peuters van auto's, vliegtuigen, treinen, en alle andere automobielen? Deskundigen op het gebied van kinderontwikkeling leggen uit waarom ze zo dol zijn op auto's en vrachtwagens, wat het betekent, en hoe je hun obsessie een beetje gezonder kunt maken. 

Auto's zijn vertrouwd voor peuters

Eerlijk gezegd begint de obsessie mogelijk omdat auto's, treinen en ander autospeelgoed vertrouwd zijn voor kinderen, zegt Katie Green. Katie is gediplomeerd specialist bij Children's of Alabama. Ze zien auto's in het echte leven en op TV en internet. "Of het nu auto's zijn die ze zien in hun favoriete televisieprogramma of auto's waar ze elke dag in en uit stappen, het zijn bekende voorwerpen die hen interesseren," zegt ze.

"Peuters staan bekend om hun liefde en affectie voor dingen die bewegen en lawaai maken - net als de auto. De toeter van een trein en de zwaailichten van de seinen op het spoor, de lawaai van een vuilniswagen die de vuilnisbakken legen. En de lichten en sirenes van ambulances en brandweer trekken allemaal de aandacht van peuters."

Maar er zijn nog een paar andere mogelijke redenen voor deze obsessie, zegt Stephanie Chapman, Ph.D., kinderpsycholoog bij Texas Children's Health Plan The Center for Children and Women. Stephanie geeft aan dat in het dagelijkse leven overal te zien zijn. Peuters hebben door dat auto's bewegen. Ze zien auto's heel erg vaak, van jongs af aan. 

De voordelen van een auto obsessie van je kleuter

Ken je het als je kleine jongen het huis nooit zonder zijn auto kan verlaten? Steun hem. Het ondersteunen van de auto (of trein of tractor) verslaving van je kleine man is helemaal prima. Het auto speelgoed is in deze levensfase een belangrijk onderdeel van het leerproces. 

"Elk stuk speelgoed met een open einde heeft meer voordelen voor de ontwikkeling," zegt Chapman. "Hot Wheels en Tonka vrachtwagens hebben veel mogelijkheden omdat je ze kunt vasthouden, de zwaartekracht en draaiing kunt leren begrijpen en ze kunt gebruiken in symbolisch spel waarbij ze nu de politieauto van de stad zijn. 

Dit speelgoed is ook goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Zoals het aan elkaar koppelen van treinen en het verwerken van de frustratie als de treinrails niet goed past. Of als de rails omvalt en je deze moet repareren."

Het geslacht kan een rol spelen

“Evolutionair psychologen hebben ontdekt dat kinderen met testosteron de fascinatie voor auto's vaker hebben. Dat kan mogelijk verklaren waarom kleine jongens  nog meer van auto's houden dan meisjes. Aan de andere kant pikken kinderen geslachtsschema's heel snel op. 

Kleine jongens krijgen veel signalen dat mannen ”meer" geïnteresseerd zijn in auto's. Dit in vergelijking met meisjes. Vaders besturen bijvoorbeeld ook vaker een auto dan de moeder. Mannen kijken vader verlekkert naar een dure raceauto die langs komt rijden. 

Rond het derde levensjaar beginnen jongens meer interesse te tonen in dat auto speelgoed. Dat is dus meer een sociaal-culturele invalshoek van deze obsessie."

Green voegt eraan toe dat peuters ook houden van “oorzaak-en-gevolg speelgoed”. Ze leren dat als ze een actie uitvoeren, het speelgoed iets anders doet. Als er bijvoorbeeld een lampje gaat knipperen, of een geluidje maken. Veel auto- en vrachtwagenspeelgoed valt in deze categorie.

Brandweerauto's scheuren door de kamer heen

Chapman legt uit dat speelgoed zoals auto's en vrachtwagens de kleintjes ook kan helpen om met anderen te leren spelen. Jongere peuters spelen hun eigen spelletjes met hun eigen auto's in de buurt van elkaar. Wanneer ze ouder worden kunnen ze met elkaar verhalen verzinnen met hun auto's en als team werken. Denk dan bijvoorbeeld aan brandweerwagens die door de woonkamer scheuren om een denkbeeldige brand in de hoek van de kamer te blussen.

Zorg er wel voor dat de speelgoeddoos van je kind gevuld is met autospeelgoed dat geschikt is voor zijn of haar leeftijd. Green raadt aan om de leeftijdsindicatie van de fabrikant op de verpakking van het speelgoed aan te houden. Het is belangrijk om speelgoed met kleine stukjes die verstikkingsgevaar kunnen opleveren altijd te vermijden.

Niet te moeilijk, niet te makkelijk

"Het is belangrijk om een kind geen speelgoed te geven dat te moeilijk of te ingewikkeld is voor zijn huidige ontwikkelingsfase. Dat kan tot frustratie leiden als hij het niet zelf kan uitvogelen en in elkaar zetten", zegt ze. 

"Speelgoed zoals een brandweerwagen, ambulance, schoolbus of vuilniswagen geeft kinderen de kans om meer te leren en te ontdekken over onze hulpdiensten. Ze raken er spelenderwijs vertrouwd mee. Mochten ze ooit in een situatie komen waarin ze hen tegenkomen, dan hebben ze er spelenderwijs al ervaring mee opgedaan. "

"Denk ook aan speelgoed dat zo creatief mogelijk gebruikt kan worden," zegt Chapman. “De oplichtende vrachtwagens die veel geluid maken, zijn leuk voor een minuut of vijf. Houten treinen met veel treinrails zijn voor de lange termijn interessanter. Je kunt deze steeds opnieuw gebruiken én je kunt een nieuw gekregen cadeau (bijvoorbeeld poppetjes) creatief aan toevoegen.”

Eerder geplaatste speelgoed blogs

5 redenen om kinderen met poppen te laten spelen

19-06-2022

Meisjes die met poppen spelen: erg goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling. We geven 5 redenen waarom het nog meer goed is. - Lees hele artikel

5 redenen waarom je als cadeau voor houten speelgoed kiest

31-05-2022

Wat nooit uit de mode zal raken, is houten speelgoed. Je was er als kind dol op. Ze zijn charmant, tijdloos en prachtig om naar te kijken. Niet overtuigd van houten speelgoed? Lees onze 5 redenen om het toch als cadeau te kiezen. - Lees hele artikel

Waarom houten speelgoed de beste keuze voor je baby is

30-05-2022

De speelgoedindustrie zit vol met luide, felle en glanzende speelgoedjes. De een nog gekker dan de ander. Soms lijkt het zoeken naar houten speelgoed misschien wat ouderwets. Maar let op, dat is het niet! - Lees hele artikel

De beste speelgoedauto’s voor peuters & kleuters

09-05-2022

Tegenwoordig zijn er veel verschillende speelgoed auto's van verschillende materialen. Wil je graag iets hebben van hout of ga je voor iets wat je als baby makkelijk kunt vastpakken? In deze blog een aantal suggesties! - Lees hele artikel

Een cadeaubon van deze tijd voor kids

09-05-2022

Steeds meer kinderen spelen graag met vriendjes of vriendinnetjes op een tablet of game console. Een spelletje is vaak erg duur, zeker als cadeau voor een vriendje. Met deze digitale oplossing geef je toch een leuk cadeau, zonder gelijk een duur spel te hoeven kopen! - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2022 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

10-11-2021

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2022: Een top 10 speelgoed voor kinderen van 3 tot 12 jaar

05-11-2021

Ook dit jaar komt Sinterklaas weer naar Nederland! Bij het Jeugdjournaal komen de eerste geluiden al weer naar voren als het gaat om het Sinterklaas Journaal. En bij deze tijd horen natuurlijk ook cadeautjes! Lees onze top 10 van Sint cadeaus en laat je inspireren voor een leuke pakjesavond! - Lees hele artikel

Speelgoed met een herfst tintje

30-09-2021

Benieuwd naar onze tips voor leuke activiteiten met de kids in de herfst periode? =ij geven tips om te lezen, spelen en knutselen, samen of voor de kids zelf. - Lees hele artikel

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)