Experts leggen uit waarom kinderen van auto speelgoed houden.

Geplaatst op: 19-06-2022, 19:07, laatste update op: 26-09-2022, 10:02

Als je een peuter hebt, weet je dat ze een beetje geobsedeerd kunnen raken door bepaald speelgoed. Maar één soort speelgoed lijkt in de favorieten van elk klein kind te staan: als het maar wielen heeft. Dus waarom houden peuters van auto's, vliegtuigen, treinen, en alle andere automobielen? Deskundigen op het gebied van kinderontwikkeling leggen uit waarom ze zo dol zijn op auto's en vrachtwagens, wat het betekent, en hoe je hun obsessie een beetje gezonder kunt maken. 

auto speelgoed obsessie jongens

Auto's zijn vertrouwd voor peuters

Eerlijk gezegd begint de obsessie mogelijk omdat auto's, treinen en ander autospeelgoed vertrouwd zijn voor kinderen, zegt Katie Green. Katie is gediplomeerd specialist bij Children's of Alabama. Ze zien auto's in het echte leven en op TV en internet. "Of het nu auto's zijn die ze zien in hun favoriete televisieprogramma of auto's waar ze elke dag in en uit stappen, het zijn bekende voorwerpen die hen interesseren," zegt ze.

"Peuters staan bekend om hun liefde en affectie voor dingen die bewegen en lawaai maken - net als de auto. De toeter van een trein en de zwaailichten van de seinen op het spoor, de lawaai van een vuilniswagen die de vuilnisbakken legen. En de lichten en sirenes van ambulances en brandweer trekken allemaal de aandacht van peuters."

Maar er zijn nog een paar andere mogelijke redenen voor deze obsessie, zegt Stephanie Chapman, Ph.D., kinderpsycholoog bij Texas Children's Health Plan The Center for Children and Women. Stephanie geeft aan dat in het dagelijkse leven overal te zien zijn. Peuters hebben door dat auto's bewegen. Ze zien auto's heel erg vaak, van jongs af aan. 

De voordelen van een auto obsessie van je kleuter

Ken je het als je kleine jongen het huis nooit zonder zijn auto kan verlaten? Steun hem. Het ondersteunen van de auto (of trein of tractor) verslaving van je kleine man is helemaal prima. Het auto speelgoed is in deze levensfase een belangrijk onderdeel van het leerproces. 

"Elk stuk speelgoed met een open einde heeft meer voordelen voor de ontwikkeling," zegt Chapman. "Hot Wheels en Tonka vrachtwagens hebben veel mogelijkheden omdat je ze kunt vasthouden, de zwaartekracht en draaiing kunt leren begrijpen en ze kunt gebruiken in symbolisch spel waarbij ze nu de politieauto van de stad zijn. 

Dit speelgoed is ook goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Zoals het aan elkaar koppelen van treinen en het verwerken van de frustratie als de treinrails niet goed past. Of als de rails omvalt en je deze moet repareren."

Het geslacht kan een rol spelen

“Evolutionair psychologen hebben ontdekt dat kinderen met testosteron de fascinatie voor auto's vaker hebben. Dat kan mogelijk verklaren waarom kleine jongens  nog meer van auto's houden dan meisjes. Aan de andere kant pikken kinderen geslachtsschema's heel snel op. 

Kleine jongens krijgen veel signalen dat mannen ”meer" geïnteresseerd zijn in auto's. Dit in vergelijking met meisjes. Vaders besturen bijvoorbeeld ook vaker een auto dan de moeder. Mannen kijken vader verlekkert naar een dure raceauto die langs komt rijden. 

Rond het derde levensjaar beginnen jongens meer interesse te tonen in dat auto speelgoed. Dat is dus meer een sociaal-culturele invalshoek van deze obsessie."

Green voegt eraan toe dat peuters ook houden van “oorzaak-en-gevolg speelgoed”. Ze leren dat als ze een actie uitvoeren, het speelgoed iets anders doet. Als er bijvoorbeeld een lampje gaat knipperen, of een geluidje maken. Veel auto- en vrachtwagenspeelgoed valt in deze categorie.

Brandweerauto's scheuren door de kamer heen

Chapman legt uit dat speelgoed zoals auto's en vrachtwagens de kleintjes ook kan helpen om met anderen te leren spelen. Jongere peuters spelen hun eigen spelletjes met hun eigen auto's in de buurt van elkaar. Wanneer ze ouder worden kunnen ze met elkaar verhalen verzinnen met hun auto's en als team werken. Denk dan bijvoorbeeld aan brandweerwagens die door de woonkamer scheuren om een denkbeeldige brand in de hoek van de kamer te blussen.

Zorg er wel voor dat de speelgoeddoos van je kind gevuld is met autospeelgoed dat geschikt is voor zijn of haar leeftijd. Green raadt aan om de leeftijdsindicatie van de fabrikant op de verpakking van het speelgoed aan te houden. Het is belangrijk om speelgoed met kleine stukjes die verstikkingsgevaar kunnen opleveren altijd te vermijden.

brandweer auto speelgoed

Niet te moeilijk, niet te makkelijk

"Het is belangrijk om een kind geen speelgoed te geven dat te moeilijk of te ingewikkeld is voor zijn huidige ontwikkelingsfase. Dat kan tot frustratie leiden als hij het niet zelf kan uitvogelen en in elkaar zetten", zegt ze. 

"Speelgoed zoals een brandweerwagen, ambulance, schoolbus of vuilniswagen geeft kinderen de kans om meer te leren en te ontdekken over onze hulpdiensten. Ze raken er spelenderwijs vertrouwd mee. Mochten ze ooit in een situatie komen waarin ze hen tegenkomen, dan hebben ze er spelenderwijs al ervaring mee opgedaan. "

"Denk ook aan speelgoed dat zo creatief mogelijk gebruikt kan worden," zegt Chapman. “De oplichtende vrachtwagens die veel geluid maken, zijn leuk voor een minuut of vijf. Houten treinen met veel treinrails zijn voor de lange termijn interessanter. Je kunt deze steeds opnieuw gebruiken én je kunt een nieuw gekregen cadeau (bijvoorbeeld poppetjes) creatief aan toevoegen.”

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer blogs

27x leuke Nintendo Switch spellen jaar kinderen van 6 jaar

27-09-2022

Wat zijn de leukste en beste Nintendo Switch spellen voor kinderen van 6 jaar? We maakten een lijst van 27 spellen die vol uitdagingen en plezier zitten. - Lees hele artikel

Kerst speelgoed voor onder de kerstboom

19-11-2020

Elke jaar is de december maand weer een tijd van drukte. Bij ons thuis ook nog verjaardagen en soms zie ik ook door de bomen het bos niet meer! Het aanbodvan speelgoed boeken vliegt je om de oren. Help! Wij helpen je met een overzichtelijke speelgoed top 10 voor kerst. - Lees hele artikel

De 7 leukste duurzame speelgoedmerken op aarde

11-09-2022

Er zijn veel merken die niet-giftig educatief speelgoed maken dat niet alleen goed is voor kinderen, maar ook milieuvriendelijk is. Hier is een lijst van onze favorieten. - Lees hele artikel

Wat is goed speelgoed? 10 handige kenmerken.

11-09-2022

Speelgoed is pas goed als het eigenlijk aan de volgende 10 kenmerken voldoet. We leggen ieder kenmerk voor je uit, want je wilt toch alleen het beste speelgoed? - Lees hele artikel

Een paar handige tips voor speelgoed voor onderweg

08-09-2022

In de auto, de trein of het vliegtuig naar verre oorden hebben we zeeën van tijd. We kunnen ons zo verheugen op onze bestemming dat de reis erheen niet snel genoeg gaat. We praten, lezen of slapen wat, maar gelukkig kunnen we ook spelen onderweg. Spelen is bijzonder plezierig en de tijd vliegt voorbij! - Lees hele artikel

De winnaars van Speelgoed van het Jaar 2022 zijn bekend

07-09-2022

Wat is het leukste speelgoed van 2022? De jury-winnaars zijn bekend gemaakt. Het speelgoed is ingedeeld in diverse categorieën als buitenspeelgoed, borspellen en speelgoed voor volwassenen. - Lees hele artikel

Bijna alle Nederlandse gezinnen maken ruzie tijdens Monopoly

07-09-2022

Het is echt waar wat iedereen allang dacht. Monopoly is het spel waar tijdens het spel bijna alle families in Nederland ruzie met elkaar maken. Dit is nu ook onderzocht. - Lees hele artikel

Hoe werkt magnetisch speelgoed precies?

30-08-2022

Magnetisch speelgoed is een leuke en interactieve manier om kinderen te leren over de kracht van magneten. De meeste magnetische speeltjes hebben twee of meer afzonderlijke magneten nodig die op verschillende manieren aan elkaar kunnen worden bevestigd. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders

Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn. Alleen de positieve wijzigingen tonen wij, zelfs op basis van een 30-daags-gemiddelde. Doe er je voordeel mee!

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 2000 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)