Experts leggen uit waarom kinderen van auto speelgoed houden.

Geplaatst op: 19-06-2022, 19:07, laatste update op: 11-01-2023, 22:41

Als je een peuter hebt, weet je dat ze een beetje geobsedeerd kunnen raken door bepaald speelgoed. Maar één soort speelgoed lijkt in de favorieten van elk klein kind te staan: als het maar wielen heeft. Dus waarom houden peuters van auto's, vliegtuigen, treinen, en alle andere automobielen? Deskundigen op het gebied van kinderontwikkeling leggen uit waarom ze zo dol zijn op auto's en vrachtwagens, wat het betekent, en hoe je hun obsessie een beetje gezonder kunt maken. 

auto speelgoed obsessie jongens

Auto's zijn vertrouwd voor peuters

Eerlijk gezegd begint de obsessie mogelijk omdat auto's, treinen en ander autospeelgoed vertrouwd zijn voor kinderen, zegt Katie Green. Katie is gediplomeerd specialist bij Children's of Alabama. Ze zien auto's in het echte leven en op TV en internet. "Of het nu auto's zijn die ze zien in hun favoriete televisieprogramma of auto's waar ze elke dag in en uit stappen, het zijn bekende voorwerpen die hen interesseren," zegt ze.

"Peuters staan bekend om hun liefde en affectie voor dingen die bewegen en lawaai maken - net als de auto. De toeter van een trein en de zwaailichten van de seinen op het spoor, de lawaai van een vuilniswagen die de vuilnisbakken legen. En de lichten en sirenes van ambulances en brandweer trekken allemaal de aandacht van peuters."

Maar er zijn nog een paar andere mogelijke redenen voor deze obsessie, zegt Stephanie Chapman, Ph.D., kinderpsycholoog bij Texas Children's Health Plan The Center for Children and Women. Stephanie geeft aan dat in het dagelijkse leven overal te zien zijn. Peuters hebben door dat auto's bewegen. Ze zien auto's heel erg vaak, van jongs af aan. 

De voordelen van een auto obsessie van je kleuter

Ken je het als je kleine jongen het huis nooit zonder zijn auto kan verlaten? Steun hem. Het ondersteunen van de auto (of trein of tractor) verslaving van je kleine man is helemaal prima. Het auto speelgoed is in deze levensfase een belangrijk onderdeel van het leerproces. 

"Elk stuk speelgoed met een open einde heeft meer voordelen voor de ontwikkeling," zegt Chapman. "Hot Wheels en Tonka vrachtwagens hebben veel mogelijkheden omdat je ze kunt vasthouden, de zwaartekracht en draaiing kunt leren begrijpen en ze kunt gebruiken in symbolisch spel waarbij ze nu de politieauto van de stad zijn. 

Dit speelgoed is ook goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Zoals het aan elkaar koppelen van treinen en het verwerken van de frustratie als de treinrails niet goed past. Of als de rails omvalt en je deze moet repareren."

Het geslacht kan een rol spelen

“Evolutionair psychologen hebben ontdekt dat kinderen met testosteron de fascinatie voor auto's vaker hebben. Dat kan mogelijk verklaren waarom kleine jongens  nog meer van auto's houden dan meisjes. Aan de andere kant pikken kinderen geslachtsschema's heel snel op. 

Kleine jongens krijgen veel signalen dat mannen ”meer" geïnteresseerd zijn in auto's. Dit in vergelijking met meisjes. Vaders besturen bijvoorbeeld ook vaker een auto dan de moeder. Mannen kijken vader verlekkert naar een dure raceauto die langs komt rijden. 

Rond het derde levensjaar beginnen jongens meer interesse te tonen in dat auto speelgoed. Dat is dus meer een sociaal-culturele invalshoek van deze obsessie."

Green voegt eraan toe dat peuters ook houden van “oorzaak-en-gevolg speelgoed”. Ze leren dat als ze een actie uitvoeren, het speelgoed iets anders doet. Als er bijvoorbeeld een lampje gaat knipperen, of een geluidje maken. Veel auto- en vrachtwagenspeelgoed valt in deze categorie.

Brandweerauto's scheuren door de kamer heen

Chapman legt uit dat speelgoed zoals auto's en vrachtwagens de kleintjes ook kan helpen om met anderen te leren spelen. Jongere peuters spelen hun eigen spelletjes met hun eigen auto's in de buurt van elkaar. Wanneer ze ouder worden kunnen ze met elkaar verhalen verzinnen met hun auto's en als team werken. Denk dan bijvoorbeeld aan brandweerwagens die door de woonkamer scheuren om een denkbeeldige brand in de hoek van de kamer te blussen.

Zorg er wel voor dat de speelgoeddoos van je kind gevuld is met autospeelgoed dat geschikt is voor zijn of haar leeftijd. Green raadt aan om de leeftijdsindicatie van de fabrikant op de verpakking van het speelgoed aan te houden. Het is belangrijk om speelgoed met kleine stukjes die verstikkingsgevaar kunnen opleveren altijd te vermijden.

brandweer auto speelgoed

Leuk houten auto speelgoed

Niet te moeilijk, niet te makkelijk

"Het is belangrijk om een kind geen speelgoed te geven dat te moeilijk of te ingewikkeld is voor zijn huidige ontwikkelingsfase. Dat kan tot frustratie leiden als hij het niet zelf kan uitvogelen en in elkaar zetten", zegt ze. 

"Speelgoed zoals een brandweerwagen, ambulance, schoolbus of vuilniswagen geeft kinderen de kans om meer te leren en te ontdekken over onze hulpdiensten. Ze raken er spelenderwijs vertrouwd mee. Mochten ze ooit in een situatie komen waarin ze hen tegenkomen, dan hebben ze er spelenderwijs al ervaring mee opgedaan. "

"Denk ook aan speelgoed dat zo creatief mogelijk gebruikt kan worden," zegt Chapman. “De oplichtende vrachtwagens die veel geluid maken, zijn leuk voor een minuut of vijf. Houten treinen met veel treinrails zijn voor de lange termijn interessanter. Je kunt deze steeds opnieuw gebruiken én je kunt een nieuw gekregen cadeau (bijvoorbeeld poppetjes) creatief aan toevoegen.”

Veelgestelde vragen

Kinderen kunnen om verschillende redenen het leuk vinden om met auto's spelen. 

  1. Auto's en andere voertuigen komen in ons dagelijks leven veel voor en zijn vertrouwd, en het spelen met speelgoedversies ervan kan voor kinderen een manier zijn om de wereld om hen heen te begrijpen en te verkennen. 
  2. Kinderen kunnen door met auto's te spelen hun verbeelding en creativiteit gebruiken, en oefenen ze hun fijne motoriek, oog-handcoördinatie en probleemoplossing. 
  3. Ten slotte kunnen auto's en ander klein speelgoed dat gemakkelijk kan worden verplaatst, ook dienen als bron van vermaak en stimulering voor kinderen.

Hot Wheels en de Hot Wheels Track Sets, afstand bestuurbare auto's, houten autogarages, Lego Autosets en Trekauto's // Pull-back auto's.

Verbetert de fijne motoriek, bevordert creativiteit en verbeelding, leert oorzaak en gevolg, stimuleert sociale interactie en helpt bij tellen en rekenen.

Autospeelgoed wordt gemaakt van verschillende materialen, waaronder plastic, metaal, rubber en gegoten materialen. Sommige soorten autospeelgoed kunnen ook elektronische onderdelen bevatten, zoals batterijen of motoren.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)