Waterpret met de beste watertafels van 2023. Spetter!

Watertafels zijn populair buitenspeelgoed voor kinderen, vooral tijdens de warme zomermaanden. Een watertafel is een tafel met een ondiep waterreservoir en heeft verschillende accessoires om mee te spelen. Gieters, bootjes, emmers en schepjes.

Naast het bieden van verkoeling op warme dagen, bieden watertafels ook tal van voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. We geven je onze top 10 van beste watertafels, geven antwoord op voordelen en nadelen en natuurlijk wat kinderen er van kunnen leren. 

watertafel plezier voor kinderen

De 10 beste watertafels

Op zoek naar de beste watertafel voor jouw kind? Wij hebben een lijst samengesteld van de 10 beste watertafels die er momenteel op de markt zijn. Vergelijk aanbieders en prijzen met onze handige prijsvergelijker. 

Wat leren kinderen van het spelen met een watertafels

Een watertafel is goed voor de motorische vaardigheden van kinderen. Het stimuleert hen om verschillende bewegingen te maken. Kinderen kunnen met hun handen en armen door het water grijpen, schenken, roeren, en spatten. Dit stimuleert de ontwikkeling van de fijne motoriek en hand-oog coördinatie. 

Kinderen kunnen ook speelgoed zoals emmers en gieters optillen en vullen met water, wat hun grove motoriek verbetert. Door te spelen met een watertafel worden de spieren van het lichaam op een speelse manier getraind en ontwikkeld.

Spelen met een watertafel bevordert de sociale ontwikkeling van kinderen door hen te leren samenwerken, communiceren en empathie te tonen. Het biedt kansen om vriendschappen te sluiten en te onderhouden, en helpt kinderen beter te functioneren in groepsinstellingen.

Een watertafel bevordert de ontwikkeling van creativiteit en probleemoplossende vaardigheden. Het spelen met hoeveelheden water en waterdruk helpt kinderen ontdekken, onderzoeken en leren op een leuke en interactieve manier. Dit draagt bij aan hun cognitieve ontwikkeling en toekomstig succes op school.

Wat is een watertafel?

Een speelgoed watertafel is een tafel met een ondiepe bak, gevuld met water. Er zijn diverse accessoires beschikbaar zoals gieters, trechters, bootjes en watermolens. 

Een watertafel stimuleert kinderen om te spelen en te experimenteren met water. 

Het biedt een veilige en gecontroleerde omgeving voor kinderen om te ontdekken en te leren over de eigenschappen van water. Hoe het stroomt, drijft en zinkt. 

Een watertafel is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar oud en is een populair speelgoed voor gebruik in de tuin. Bijvoorbeeld tijdens de warme zomermaanden. 

Is een watertafel veilig?

Over het algemeen zijn watertafels veilig, mits ze worden gebruikt onder toezicht van een volwassene. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de watertafel op een vlakke en stabiele ondergrond staat om te voorkomen dat deze omvalt. 

Sommige watertafels hebben ook een maximale watervullijn om te voorkomen dat het water te diep wordt voor jongere kinderen. Het is ook belangrijk om kinderen te leren om veilig met water om te gaan en te vermijden dat ze water drinken of proberen te klimmen op de watertafel. 

Lees altijd de veiligheidsinstructies van de fabrikant voordat je de watertafel gaat gebruiken. 

water plezier watertafel buiten

Waar moet je op letten bij het kopen van een watertafels

Bij het kopen van een veilige watertafel hebben we 5 handige tips. Let op de volgende zaken. 

1. Veiligheid: stabiel & geen scherpe randen
Controleer of de watertafel stevig staat en stabiel is. Kies voor een model met een veiligheidssluiting en zonder scherpe randen.

2. Grootte: waar plaats je de tafel
Denk aan de beschikbare ruimte in je tuin of binnenruimte en kies een watertafel die hier goed bij past.

3. Leeftijdscategorie
Controleer of de watertafel geschikt is voor de leeftijd van het kind waarvoor het bedoeld is. Sommige watertafels zijn geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar, terwijl andere modellen beter geschikt zijn voor oudere kinderen.

4. Accessoires: wat krijg je er bij?
Controleer welke accessoires er worden meegeleverd met de watertafel, zoals speelgoedbootjes, emmers en gieters. Zorg ervoor dat de accessoires geschikt zijn voor de leeftijd van het kind.

5. Onderhoud: makkelijk schoon te maken?
Controleer of de watertafel makkelijk is schoon te maken en te onderhouden is. Bijvoorbeeld door te kijken naar het materiaal waar het van gemaakt is.

samen leren watertafel kind

5 voordelen van een watertafels

1. Motorische vaardigheden
Kinderen oefenen hun fijne motoriek en hand-oog coördinatie bij het vullen, gieten, scheppen en roeren in het water.

2. Sensorische ontwikkeling
Het spelen met water bevordert de sensorische ontwikkeling van kinderen, waarbij ze de temperatuur, textuur en het geluid van het water kunnen verkennen.

3. Creativiteit en verbeeldingskracht
Kinderen kunnen hun verbeeldingskracht gebruiken bij het bedenken van verschillende spelscenario's en kunnen zelfstandig spelen.

4. Sociale vaardigheden
Het delen van speelgoed en samen spelen bevordert de sociale interactie en ontwikkelt communicatievaardigheden.

5. Verkoeling
Tijdens warme zomerdagen kan een watertafel kinderen helpen om af te koelen en zich te vermaken op een veilige manier.

5 mogelijke nadelen van een watertafels

1. Morsen en nat worden
Spelen met water kan rommelig worden, wat kan leiden tot natte kleding, oppervlakken en vloeren.

2. Waterverbruik
Het gebruik van een watertafel vereist water, wat kan leiden tot een verhoogde waterrekening.

3. Veiligheidsrisico's
Net als bij elk speelgoed met water, kan een watertafel potentieel gevaarlijk zijn als kinderen zonder toezicht worden achtergelaten, of als ze in ondiep water gaan zitten of staan.

4. Beperkte bruikbaarheid
Watertafels zijn meestal seizoensgebonden, en kunnen alleen worden gebruikt bij mooi weer en warme temperaturen.

5. Beperkte speelmogelijkheden
In tegenstelling tot ander speelgoed, zoals blokken en puzzels, biedt een watertafel beperkte speelmogelijkheden. Kinderen kunnen snel uitgekeken raken op het spelen met dezelfde watertafel en accessoires.

Populaire merken

1. Little Tikes: bekend om hun duurzame en stevige watertafels met diverse accessoires, zoals fonteinen, glijbanen en waterraderen.

2. Step2: biedt een breed scala aan watertafels in verschillende maten en thema's, zoals een piratenboot of strandhuisje, met vele speelelementen.

3. Smoby: maakt kleurrijke en interactieve watertafels met leuke extra's zoals een douche, glijbaan en ingebouwde opslagruimte.

4. Intex: heeft opblaasbare watertafels voor een lager budget met ingebouwde sproeiers en verschillende speelopties.

5. KidKraft: maakt elegante houten watertafels in verschillende maten met een focus op duurzaamheid en educatieve elementen, zoals een educatieve waterval.

Veelgestelde vragen over watertafels

Ja, zolang de watertafel op een vlakke ondergrond staat en kinderen onder toezicht spelen, zijn watertafels veilig.

Dit kan variëren per model, maar meestal hebben watertafels een inhoud van 5 tot 10 liter water. 

De meeste watertafels zijn van kunststof gemaakt en kunnen makkelijk worden schoongemaakt met een vochtige doek en zeep. Zit er aanslag op (algen bijvoorbeeld), maak dan een sopje met soda. De algen verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Ja, dat kan. Watertafels zijn veelal ontworpen voor gebruik buiten (tuin). Sommige modellen kunnen prima binnen worden gebruikt. Zorg voor voldoende bescherming voor vloeren en meubels.

Over het algemeen zijn watertafels geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar oud, maar het is belangrijk om altijd de aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen.

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)