Illegaal en onveilig speelgoed, hoe herken je dat eigenlijk?

Geplaatst op: 29-09-2022, 18:14, laatste update op: 07-03-2023, 23:10

Volgens cijfers van de Nederlandse douane hebben ambtenaren sinds januari 2019 bijna 885.000 stuks illegaal speelgoed in beslag genomen. Deskundigen adviseren ouders nu expliciet om actief uit te kijken naar onveilig speelgoed dat in Nederland online en offline te koop zou kunnen zijn. In webwinkels maar ook tweedehands op websites als Marktplaats.nl of in Facebook groepen. 

illegaal speelgoed

Douane neemt bijna 1 miljoen stuks speelgoed in beslag

Speelgoed dat in Nederland wordt verkocht moet aan strenge Europese richtlijnen voldoen. De controles zijn streng en volgens de Richtlijn Speelgoed Veiligheid moeten speelgoed fabrikanten hun producten door onafhankelijke bureaus laten testen om er zeker van te zijn dat het speelgoed veilig is voor kinderen. 

Ondanks dat zijn er de afgelopen vier jaar honderdduizenden onveilige speelgoedartikelen naar Nederland verscheept. Sinds 1 januari 2019 heeft de douane de levering van maar liefst 884.678 stuks illegaal speelgoed onderschept, zo meldt RTL Nieuws kort geleden. Begin september (2022) werden nog werden meer dan 130.000 nagemaakte Huggy Wuggy-speeltjes ontdekt in verschillende vliegtuigen. 

illegaal speelgoed huggy wuggy

Advies van deskundigen: koop je speelgoed bij erkende (online) winkels

Het Huggy Wuggy-incident van begin september 2022 heeft deskundigen geïnspireerd om ouders te waarschuwen voor het risico van ongeautoriseerd en onveilig speelgoed. 

“De gevaren van illegaal speelgoed zitten in allerlei kleine hoekjes: scherpe randen, giftige materialen, licht ontvlambare artikelen en vooral: onderdelen die gemakkelijk loskomen”. 

Aldus Emile Kalis, directeur van Stichting Speel Nederland. 

Kalis vreest dat veel ouders zich niet bewust zijn van de risico's die hun kinderen lopen als ze spelen met speelgoed dat via webwinkels als Alibaba uit het buitenland is gekocht: 

"Veel mensen denken: als het Nederland binnenkomt, zal er wel controle zijn. Maar dat is niet per se het geval." Hij adviseert ouders om bij erkende winkels in Nederland te winkelen, want dan "heb je de beste garantie dat je een veilig product koopt." 
 

De gevaren van illegaal speelgoed zitten in allerlei kleine hoekjes: scherpe randen, giftige materialen, licht ontvlambare artikelen en vooral: onderdelen die gemakkelijk loskomen
Emile Kalis, directeur van Stichting Speel Nederland

Kalis vreest dat veel ouders zich niet bewust zijn van de risico's die hun kinderen lopen als ze spelen met speelgoed dat via webwinkels als Alibaba uit het buitenland is gekocht: "Veel mensen denken: als het Nederland binnenkomt, zal er wel controle zijn. Maar dat is niet per se het geval." Hij adviseert ouders om bij erkende winkels in Nederland te winkelen, want dan "heb je de beste garantie dat je een veilig product koopt." 

Wat is onveilig speelgoed?

Maar wat is dan onveilig speelgoed? We hebben een lijstje opgesteld waarbij in aanmerking moet worden genomen dat niet altijd de producent de verantwoordelijke is. Ook de ouder of eigenaar van het speelgoed heeft een belangrijke rol als het om veiligheid gaat. 

Onveilig speelgoed is speelgoed dat..

 • Verstikking kan veroorzaken doordat kleine onderdelen los kunnen raken.
 • Obstructie in de darmen kan veroorzaken nadat losse magneetjes zijn ingeslikt.
 • Scherpe punten of randen heeft waardoor het oogletsel kan veroorzaken.
 • Gehoorschade kan veroorzaken doordat het te veel geluid maakt.
 • Brandwonden veroorzaakt doordat het licht ontvlambaar materiaal bevat.
 • Zorgwekkende chemische stoffen bevat, zoals weekmakers.
 • Stoffen bevat die een allergische reactie kunnen veroorzaken.
 • Onhygiënische is. Maak het altijd goed schoon! 
 • Slecht is onderhouden door onvoldoende onderhoud (splinters bij houten zandbakken in de tuin).

Wat is wél betrouwbaar speelgoed?

Helaas is het zo dat het ‘allergoedkoopste’ speelgoed vaak niet bij Nederlandse webshops te koop is. Je komt dan vaak uit bij websites die vanuit Azië opereren. Deze zijn meestal niet aangesloten bij een keurmerk als webwinkelkeur.nl. Door je speelgoed te kopen bij Nederlandse websites mag je er als consument vanuit gaan dat het speelgoed is getest nadat het is geïmporteerd. 

Zelfs bol.com is niet veilig

In maart 2022 bleek het mogelijk om onveilig speelgoed via Bol.com te verkopen. Een aanbieder waar je als consument mag verwachten dat veilig speelgoed verkocht wordt. Niets was minder waar. Het bleek voor partners mogelijk om illegaal speelgoed via Bol.com te verkopen. Speelgoed dat geen CE keurmerk bevatte. 

Wat is dan wél veilig?

Koop speelgoed van gerenommeerde merken als Barbie, Lego, fisher Price, Baby Born of Disney. Dan zit je altijd veilig. Speelgoed met veel positieve gebruikers reviews is ook te vertrouwen. De jaarlijkse verkiezing “speelgoed van het jaar” neemt alleen maar speelgoed in de test op dat aan alle eisen voldoet. Ook dan zit je dus safe. 

Veelgestelde vragen

Betrouwbaar speelgoed is speelgoed dat veilig en van goede kwaliteit is. Het is belangrijk dat het speelgoed voldoet aan de veiligheidsnormen en dat het vrij is van schadelijke stoffen. 

Speelgoed dat is gemaakt door gerenommeerde fabrikanten en dat wordt verkocht door gerenommeerde winkels of webshops, is over het algemeen betrouwbaar.

Illegaal speelgoed kun je herkennen aan: geen CE-markering, verkeerde leeftijdsclassificatie, ontbreken van waarschuwingen, verpakking zonder informatie, verdachte verkopers en een (te) lage prijs.

Illegaal speelgoed is speelgoed dat niet voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen. Dit speelgoed kan gevaarlijk zijn voor kinderen en kan leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood.

Controleer of het speelgoed voldoet aan de veiligheidsnormen, lees online recensies van het speelgoed en de fabrikant, kies voor speelgoed dat is gemaakt door gerenommeerde fabrikanten, controleer of het speelgoed vrij is van schadelijke stoffen en controleer of het speelgoed geen scherpe randen, kleine onderdelen of andere gevaarlijke elementen bevat.

Speelgoed dat in de EU wordt verkocht, moet een CE-markering hebben. Als het speelgoed geen CE-markering heeft, kan het illegaal zijn.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

 • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
 • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
 • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)