Illegaal en onveilig speelgoed, hoe herken je dat eigenlijk?

Geplaatst op: 29-09-2022, 18:14, laatste update op: 23-10-2022, 22:01

Volgens cijfers van de Nederlandse douane hebben ambtenaren sinds januari 2019 bijna 885.000 stuks illegaal speelgoed in beslag genomen. Deskundigen adviseren ouders nu expliciet om actief uit te kijken naar onveilig speelgoed dat in Nederland online en offline te koop zou kunnen zijn. In webwinkels maar ook tweedehands op websites als Marktplaats.nl of in Facebook groepen. 

illegaal speelgoed

Douane neemt bijna 1 miljoen stuks speelgoed in beslag

Speelgoed dat in Nederland wordt verkocht moet aan strenge Europese richtlijnen voldoen. De controles zijn streng en volgens de Richtlijn Speelgoed Veiligheid moeten speelgoed fabrikanten hun producten door onafhankelijke bureaus laten testen om er zeker van te zijn dat het speelgoed veilig is voor kinderen. 

Ondanks dat zijn er de afgelopen vier jaar honderdduizenden onveilige speelgoedartikelen naar Nederland verscheept. Sinds 1 januari 2019 heeft de douane de levering van maar liefst 884.678 stuks illegaal speelgoed onderschept, zo meldt RTL Nieuws kort geleden. Begin september (2022) werden nog werden meer dan 130.000 nagemaakte Huggy Wuggy-speeltjes ontdekt in verschillende vliegtuigen. 

illegaal speelgoed huggy wuggy

Advies van deskundigen: koop je speelgoed bij erkende (online) winkels

Het Huggy Wuggy-incident van begin september 2022 heeft deskundigen geïnspireerd om ouders te waarschuwen voor het risico van ongeautoriseerd en onveilig speelgoed. 

“De gevaren van illegaal speelgoed zitten in allerlei kleine hoekjes: scherpe randen, giftige materialen, licht ontvlambare artikelen en vooral: onderdelen die gemakkelijk loskomen”. 

Aldus Emile Kalis, directeur van Stichting Speel Nederland. 

Kalis vreest dat veel ouders zich niet bewust zijn van de risico's die hun kinderen lopen als ze spelen met speelgoed dat via webwinkels als Alibaba uit het buitenland is gekocht: 

"Veel mensen denken: als het Nederland binnenkomt, zal er wel controle zijn. Maar dat is niet per se het geval." Hij adviseert ouders om bij erkende winkels in Nederland te winkelen, want dan "heb je de beste garantie dat je een veilig product koopt." 
 

De gevaren van illegaal speelgoed zitten in allerlei kleine hoekjes: scherpe randen, giftige materialen, licht ontvlambare artikelen en vooral: onderdelen die gemakkelijk loskomen
Emile Kalis, directeur van Stichting Speel Nederland

Kalis vreest dat veel ouders zich niet bewust zijn van de risico's die hun kinderen lopen als ze spelen met speelgoed dat via webwinkels als Alibaba uit het buitenland is gekocht: "Veel mensen denken: als het Nederland binnenkomt, zal er wel controle zijn. Maar dat is niet per se het geval." Hij adviseert ouders om bij erkende winkels in Nederland te winkelen, want dan "heb je de beste garantie dat je een veilig product koopt." 

Wat is onveilig speelgoed?

Maar wat is dan onveilig speelgoed? We hebben een lijstje opgesteld waarbij in aanmerking moet worden genomen dat niet altijd de producent de verantwoordelijke is. Ook de ouder of eigenaar van het speelgoed heeft een belangrijke rol als het om veiligheid gaat. 

Onveilig speelgoed is speelgoed dat..

 • Verstikking kan veroorzaken doordat kleine onderdelen los kunnen raken.
 • Obstructie in de darmen kan veroorzaken nadat losse magneetjes zijn ingeslikt.
 • Scherpe punten of randen heeft waardoor het oogletsel kan veroorzaken.
 • Gehoorschade kan veroorzaken doordat het te veel geluid maakt.
 • Brandwonden veroorzaakt doordat het licht ontvlambaar materiaal bevat.
 • Zorgwekkende chemische stoffen bevat, zoals weekmakers.
 • Stoffen bevat die een allergische reactie kunnen veroorzaken.
 • Onhygiënische is. Maak het altijd goed schoon! 
 • Slecht is onderhouden door onvoldoende onderhoud (splinters bij houten zandbakken in de tuin).

Wat is wél betrouwbaar speelgoed?

Helaas is het zo dat het ‘allergoedkoopste’ speelgoed vaak niet bij Nederlandse webshops te koop is. Je komt dan vaak uit bij websites die vanuit Azië opereren. Deze zijn meestal niet aangesloten bij een keurmerk als webwinkelkeur.nl. Door je speelgoed te kopen bij Nederlandse websites mag je er als consument vanuit gaan dat het speelgoed is getest nadat het is geïmporteerd. 

Zelfs bol.com is niet veilig

In maart 2022 bleek het mogelijk om onveilig speelgoed via Bol.com te verkopen. Een aanbieder waar je als consument mag verwachten dat veilig speelgoed verkocht wordt. Niets was minder waar. Het bleek voor partners mogelijk om illegaal speelgoed via Bol.com te verkopen. Speelgoed dat geen CE keurmerk bevatte. 

Wat is dan wél veilig?

Koop speelgoed van gerenommeerde merken als Barbie, Lego, fisher Price, Baby Born of Disney. Dan zit je altijd veilig. Speelgoed met veel positieve gebruikers reviews is ook te vertrouwen. De jaarlijkse verkiezing “speelgoed van het jaar” neemt alleen maar speelgoed in de test op dat aan alle eisen voldoet. Ook dan zit je dus safe. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer blogs

Wat kan je met Magna Tiles (magnetisch speelgoed) maken?

16-11-2022

Magna Tiles, duurzaam creatief magnetisch speelgoed. Ieder kind kan zijn haar creativiteit de vrije loop laten, de mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je voorbeelden van creaties die te maken zijn. - Lees hele artikel

De jury winnaars voor het "Speelgoed van het Jaar 2022" zijn bekend

07-09-2022

Wat is het leukste speelgoed van 2022? De jury-winnaars zijn bekend gemaakt. Het speelgoed is ingedeeld in diverse categorieën als buitenspeelgoed, borspellen en speelgoed voor volwassenen. - Lees hele artikel

Fotoverslag Speelgoed Gala 2022 in Den Bosch

09-11-2022

De publieksprijzen van het speelgoed van het jaar 2022 zijn bekend. We plaatsten een fotoverslag van de 2e editie van het Speelgoed Gala in Den Bosch op 8 november 2022. - Lees hele artikel

Publieks winnaars Speelgoed van het jaar 2022

09-11-2022

Vlak voor de feestdagen zijn de publiekswinnaars van de "speelgoed van het jaar 2022" verkiezing bekend gemaakt. We geven je een handig overzicht van dit 'must have' speelgoed. - Lees hele artikel

Grote speelgoedboeken om uren doorheen te bladeren

09-11-2022

Wat was mooier dan urenlang door sinterklaas speelgoed brochures te bladeren? Ouderwetse speelgoedwinkels zijn er niet meer, helaas. Maar online speelgoed webshops nemen het ouderwetse fenomeen over. We gaan weer terug naar de speelgoedboeken! - Lees hele artikel

Sinterklaas woest! Prijzen van speelgoed stijgen in 1 jaar tijd met 29%.

27-10-2022

Speelgoed is in 1 jaar tijd veel duurder geworden. Onderzoek heeft aangetoond dat speelgoed bij Bol.com maar liefst met 29% is gestegen. De reguliere inflatie bedroeg volgens het CBS in september 14,5%. - Lees hele artikel

10x praktische tips voor het kopen van Sinterklaas speelgoed

27-10-2022

De Sinterklaas periode kan een lastige periode zijn. Welke cadeau's moet ik kopen? Wat willen de kinderen? Komen de cadeau's wel op tijd aan? Waar is het goedkoopste speelgoed te vinden? - Lees hele artikel

50x Speelgoed dat eigenlijk geen speelgoed is

24-10-2022

Je kent het wel. Een baby of dreumes die van alles in huis interessant vindt om mee te spelen. Schoenen, WC papier, aluminiumfolie en vele andere attributen. Speelgoed wat eigenlijk geen speelgoed is. We maakten een mooie lijst. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

 • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
 • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
 • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)