De motoriek van kinderen verbeteren en stimuleren met specifiek speelgoed

Geplaatst op: 02-10-2022, 19:27, laatste update op: 06-06-2023, 14:00

Bij de meeste kinderen gaat het aanleren van motorische basisvaardigheden zoals lopen, fietsen, schoppen, schrijven, kleuren of knippen vanzelf. Maar er is ook een groep kinderen (5-10%) bij wie dit niet vanzelf gaat. 

Het aanleren gaat moeilijker, gaat niet of de aangeleerde vaardigheid verloopt niet soepel. Deze kinderen hebben vaak onhandige, houterige motoriek. Hoe kun je deze kinderen wat extra helpen? Welk speelgoed is geschikt voor deze kinderen? 

tekenen fijne motoriek

Wat is motoriek?

Motoriek heeft betrekking op lichaamsbewegingen. Het is eigenlijk het vermogen om te bewegen. Motoriek wordt door iedereen toegepast in het dagelijks leven en in het spel. Motoriek kan worden onderverdeeld in grove (grote) motoriek en fijne (kleine) motoriek. 

Onder grove motoriek verstaan wij onder andere: 

 • rollen
 • lopen
 • springen
 • een bal gooien
 • fietsen.  
   

Voor de fijne motoriek kun je denken aan: 

 • reiken
 • grijpen
 • tekenen
 • schrijven. 

Tijdens de kinderjaren is een kind continu motorisch aan het leren door ervaringen op te doen en vaardigheden te oefenen. Bij het ene kind gaat dit makkelijker en sneller dan bij het andere kind. Het is een feit dat je beter kunt leren, wanneer je iets leuk vindt en er plezier in hebt! 

Wil je kind extra oefenen, of wil je samen met je kind de motoriek stimuleren? Bepaald speelgoed is hier erg geschikt voor. Oefen motorische vaardigheden met plezier!

klimmen in toren grove motoriek

Speelgoed om grove motoriek te verbeteren

Oefenen los lopen

Loopwagen: het kindje loopt achter de loopwagen en heeft steun met zijn handen aan de stang. Hij loopt dus zelf, maar wordt geholpen met zijn balans en leert voelen hoe het moet. Drie leuke uitvoeringen zijn de houten blokkenloopwagen van Janod, of de baby walker van Woezel en Pip.

Oefenen reiken en grijpen

Als je baby het reiken en grijpen moeilijk onder de knie krijgt, kun je dit goed oefenen met materialen die makkelijk en uitdagend zijn om naar te reiken en te grijpen. Geschikt hiervoor is bijvoorbeeld de Oball Shaker of de Skwish Classic.

Oefenen balvaardigheid

Het oefenen van het vangen kun je makkelijk maken door een bal groter en zachter te maken. Het gaat er om dat de bal makkelijk te grijpen en vast te houden is. Ideaal door de gaten in de bal is de Oball American Football of de Oball Rattle. Het rollen of richten van een bal kun je ook heel goed oefenen met het kegelspel of bowlingspel.

Janod Happy Garden - Mijn eerste kegelspel speelgoed
Janod Happy Garden - Mijn eerste kegelspel
Dit kegelspel van Janod is gemaakt van duurzaam hout en draagt een zichtbare CE-markering voor veiligheid. Het ontwikkelt de fijne motoriek en concentratie van kinderen, maar vereist wel toezicht door volwassenen tijdens het spelen.
Populariteit: 0/100
BS Toys Skittles Bowling Kegelspel - Hout - Speelgoed Set Kinderen vanaf 4 Jaar - Rood & Wit - 6 Kegels speelgoed
BS Toys Skittles Bowling Kegelspel - Hout - Speelgoed Set Kinderen vanaf 4 Jaar - Rood & Wit - 6 Kegels
Dit houten kegelspel is duurzaam omdat het gemaakt is van hout en geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Het stimuleert sociale interactie en motorische vaardigheden, maar heeft wel een veiligheidswaarschuwing voor jonge kinderen.
Populariteit: 10/100

Oefenen balansvaardigheden

Het evenwicht of de balans kun je op verschillende manieren oefenen. Hierbij kan je aan speelgoed denken als loopklossen, Twister of een loopfiets. Maar ook een houten balans bord is erg leuk en geschikt. 

Twister - Actiespel speelgoed
Twister - Actiespel
Dit Twister spel is niet per se duurzaam, omdat het gemaakt is van kunststof materiaal. Het bevat wel een zichtbare CE-markering en er wordt aanbevolen om toezicht te houden tijdens het spelen voor de veiligheid van kinderen.
Populariteit: 8/100
Janod - Loopscooter in roze, houten loopfiets speelgoed
Janod - Loopscooter in roze, houten loopfiets
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van hout en dus geen plastic afval achterlaat. Daarnaast gaat het lang mee, waardoor er minder snel nieuw speelgoed gekocht hoeft te worden.
Populariteit: 0/100
Teeter Popper, balansbord speelgoed
Teeter Popper, balansbord
Dit balansbord is gemaakt van duurzaam materiaal en het ontwerp stimuleert kinderen om actief te blijven. Het kan jarenlang meegaan en bevordert de fysieke ontwikkeling van kinderen.
Populariteit: 10/100
schrijven fijne motoriek

Speelgoed om de fijne motoriek te verbeteren

Oefenen handvaardigheden/ Hand-Oog Coördinatie

Bij jonge kinderen kun je het gericht reiken en de handen gecoördineerd gebruiken goed oefenen met het Spaarvarken van Fisher Price of de Houten ton met groente en fruit om te snijden. 

Houten ton met groente en fruit om te snijden (hout) speelgoed
Houten ton met groente en fruit om te snijden (hout)
Dit houten speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van natuurlijk materiaal en het stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Het heeft geen elektronica of plastic onderdelen die snel kapot gaan, waardoor het lang meegaat en minder belastend is voor het milieu.
Populariteit: 6/100

Coördinatie handen en vingers / oog-handcoördinatie

De iets oudere kinderen oefenen hun hand- en vingermotoriek op een leuke manier met een vis hengelspel, een diabolo of met een bouwtrein. 

Djeco - Magnetisch Visspel - Fishing Dream speelgoed
Djeco - Magnetisch Visspel - Fishing Dream
Dit Djeco Magneetvisspel is duurzaam omdat het gemaakt is van hout en CE-gemarkeerd is voor veiligheid. Het stimuleert de motorische vaardigheden en creativiteit van kinderen, maar heeft mogelijk wel plastic magneten in plaats van duurzame materialen.
Populariteit: 0/100
BS Diabolo - Rubber - Hout - Blauw speelgoed
BS Diabolo - Rubber - Hout - Blauw
Dit speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van rubber en hout, materialen die lang meegaan. Bovendien helpt de diabolo bij de ontwikkeling van oog-handcoördinatie en motorische vaardigheden, wat op lange termijn zorgt voor een gezonde ontwikkeling van kinderen.
Populariteit: 6/100

Veelgestelde vragen

Motoriek is het vermogen om te bewegen. We maken onderscheid in grove (bewegingen met grote delen van het lichaam als zwemmen en lopen) en fijne motoriek (bijvoorbeeld schrijven). 

Grove motoriek is staan, zitten, lopen, fietsen, skaten, zwemmen. Dit zijn bewegingen met de grote delen van het lichaam. 

Alle bewegingen die je kind maakt zijn goed. De motoriek verbeterd met iedere beweging. Gooien, rollen, klimmen, stoeien, spelen, vallen. Zolang het kind maar plezier heeft in het bewegen. Er is specifiek speelgoed op de markt om specifieke elementen van de motoriek te verbeteren. 

Laat kinderen tekenen, spelen met klei, papier knippen, bouwen met lego, puzzelen, kralen rijgen of veters strikken. Allemaal activiteiten om de ontwikkeling van de fijne motoriek te stimuleren. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

 • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
 • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
 • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)