De motoriek van kinderen verbeteren en stimuleren met specifiek speelgoed

Geplaatst op: 02-10-2022, 19:27, laatste update op: 09-11-2022, 22:13

Bij de meeste kinderen gaat het aanleren van motorische basisvaardigheden zoals lopen, fietsen, schoppen, schrijven, kleuren of knippen vanzelf. Maar er is ook een groep kinderen (5-10%) bij wie dit niet vanzelf gaat. Het aanleren gaat moeilijker, gaat niet of de aangeleerde vaardigheid verloopt niet soepel. Deze kinderen hebben vaak onhandige, houterige motoriek. Hoe kun je deze kinderen wat extra helpen? Welk speelgoed is geschikt voor deze kinderen? 

tekenen fijne motoriek

Wat is motoriek?

Motoriek heeft betrekking op lichaamsbewegingen. Het is eigenlijk het vermogen om te bewegen. Motoriek wordt door iedereen toegepast in het dagelijks leven en in het spel. Motoriek kan worden onderverdeeld in grove (grote) motoriek en fijne (kleine) motoriek. 

Onder grove motoriek verstaan wij onder andere: 

 • rollen
 • lopen
 • springen
 • een bal gooien
 • fietsen.  
   

Voor de fijne motoriek kun je denken aan: 

 • reiken
 • grijpen
 • tekenen
 • schrijven. 

Tijdens de kinderjaren is een kind continu motorisch aan het leren door ervaringen op te doen en vaardigheden te oefenen. Bij het ene kind gaat dit makkelijker en sneller dan bij het andere kind. Het is een feit dat je beter kunt leren, wanneer je iets leuk vindt en er plezier in hebt! 

Wil je kind extra oefenen, of wil je samen met je kind de motoriek stimuleren? Bepaald speelgoed is hier erg geschikt voor. Oefen motorische vaardigheden met plezier!

klimmen in toren grove motoriek

Speelgoed om grove motoriek te verbeteren

Oefenen los lopen

Loopwagen: het kindje loopt achter de loopwagen en heeft steun met zijn handen aan de stang. Hij loopt dus zelf, maar wordt geholpen met zijn balans en leert voelen hoe het moet. Drie leuke uitvoeringen zijn de houten blokkenloopwagen van Janod, of de baby walker van Woezel en Pip.

Oefenen reiken en grijpen

Als je baby het reiken en grijpen moeilijk onder de knie krijgt, kun je dit goed oefenen met materialen die makkelijk en uitdagend zijn om naar te reiken en te grijpen. Geschikt hiervoor is bijvoorbeeld de Oball Shaker of de Skwish Classic.

Oefenen balvaardigheid

Het oefenen van het vangen kun je makkelijk maken door een bal groter en zachter te maken. Het gaat er om dat de bal makkelijk te grijpen en vast te houden is. Ideaal door de gaten in de bal is de Oball American Football of de Oball Rattle. Het rollen of richten van een bal kun je ook heel goed oefenen met het kegelspel of bowlingspel.

Oefenen balansvaardigheden

Het evenwicht of de balans kun je op verschillende manieren oefenen. Hierbij kan je aan speelgoed denken als loopklossen, Twister of een loopfiets. Maar ook een houten balans bord is erg leuk en geschikt. 

schrijven fijne motoriek

Speelgoed om de fijne motoriek te verbeteren

Oefenen handvaardigheden/ Hand-Oog Coördinatie

Bij jonge kinderen kun je het gericht reiken en de handen gecoördineerd gebruiken goed oefenen met het Spaarvarken van Fisher Price of de Houten ton met groente en fruit om te snijden. 

Coördinatie handen en vingers / oog-handcoördinatie

De iets oudere kinderen oefenen hun hand- en vingermotoriek op een leuke manier met een vis hengelspel, een diabolo of met een bouwtrein. 

Veelgestelde vragen

Motoriek is het vermogen om te bewegen. We maken onderscheid in grove (bewegingen met grote delen van het lichaam als zwemmen en lopen) en fijne motoriek (bijvoorbeeld schrijven). 

Grove motoriek is staan, zitten, lopen, fietsen, skaten, zwemmen. Dit zijn bewegingen met de grote delen van het lichaam. 

Alle bewegingen die je kind maakt zijn goed. De motoriek verbeterd met iedere beweging. Gooien, rollen, klimmen, stoeien, spelen, vallen. Zolang het kind maar plezier heeft in het bewegen. Er is specifiek speelgoed op de markt om specifieke elementen van de motoriek te verbeteren. 

Laat kinderen tekenen, spelen met klei, papier knippen, bouwen met lego, puzzelen, kralen rijgen of veters strikken. Allemaal activiteiten om de ontwikkeling van de fijne motoriek te stimuleren. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer blogs

Wat kan je met Magna Tiles (magnetisch speelgoed) maken?

16-11-2022

Magna Tiles, duurzaam creatief magnetisch speelgoed. Ieder kind kan zijn haar creativiteit de vrije loop laten, de mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je voorbeelden van creaties die te maken zijn. - Lees hele artikel

De jury winnaars voor het "Speelgoed van het Jaar 2022" zijn bekend

07-09-2022

Wat is het leukste speelgoed van 2022? De jury-winnaars zijn bekend gemaakt. Het speelgoed is ingedeeld in diverse categorieën als buitenspeelgoed, borspellen en speelgoed voor volwassenen. - Lees hele artikel

Fotoverslag Speelgoed Gala 2022 in Den Bosch

09-11-2022

De publieksprijzen van het speelgoed van het jaar 2022 zijn bekend. We plaatsten een fotoverslag van de 2e editie van het Speelgoed Gala in Den Bosch op 8 november 2022. - Lees hele artikel

Publieks winnaars Speelgoed van het jaar 2022

09-11-2022

Vlak voor de feestdagen zijn de publiekswinnaars van de "speelgoed van het jaar 2022" verkiezing bekend gemaakt. We geven je een handig overzicht van dit 'must have' speelgoed. - Lees hele artikel

Grote speelgoedboeken om uren doorheen te bladeren

09-11-2022

Wat was mooier dan urenlang door sinterklaas speelgoed brochures te bladeren? Ouderwetse speelgoedwinkels zijn er niet meer, helaas. Maar online speelgoed webshops nemen het ouderwetse fenomeen over. We gaan weer terug naar de speelgoedboeken! - Lees hele artikel

Sinterklaas woest! Prijzen van speelgoed stijgen in 1 jaar tijd met 29%.

27-10-2022

Speelgoed is in 1 jaar tijd veel duurder geworden. Onderzoek heeft aangetoond dat speelgoed bij Bol.com maar liefst met 29% is gestegen. De reguliere inflatie bedroeg volgens het CBS in september 14,5%. - Lees hele artikel

10x praktische tips voor het kopen van Sinterklaas speelgoed

27-10-2022

De Sinterklaas periode kan een lastige periode zijn. Welke cadeau's moet ik kopen? Wat willen de kinderen? Komen de cadeau's wel op tijd aan? Waar is het goedkoopste speelgoed te vinden? - Lees hele artikel

50x Speelgoed dat eigenlijk geen speelgoed is

24-10-2022

Je kent het wel. Een baby of dreumes die van alles in huis interessant vindt om mee te spelen. Schoenen, WC papier, aluminiumfolie en vele andere attributen. Speelgoed wat eigenlijk geen speelgoed is. We maakten een mooie lijst. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

 • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
 • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
 • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)