Wat is goed speelgoed? 10 kenmerken van goed speelgoed.

Geplaatst op: 11-09-2022, 11:48, laatste update op: 23-10-2022, 22:01

Het zou mooi zijn als je tijdens het spelen ook nog wat leert. Speelgoed moet natuurlijk veilig zijn én passen bij de behoefte van het kind. Het liefste is het duurzaam zodat het lang mee gaat én overdraagbaar is. En indien nodig is het voorzien van een gebruiksaanwijzing. Een aantal kenmerken waar goed speelgoed aan moet voldoen. We hebben 10 kenmerken voor je uitgewerkt. 

duurzaam speelgoed

"Goed speelgoed" sluit aan op de behoefte en ontwikkeling van het kind

Technisch lego is niet geschikt voor baby van 6 maanden. Een rammelaar geef je niet aan een kind van 10. Het is zaak om het speelgoed aan te laten sluiten op de behoefte van het kind. Niet alleen motorisch gezien maar ook sociaal, emotioneel en cognitief. Hoe beter het speelgoed aansluit op jouw kind, hoe meer plezier zal het er aan beleven én hoe langer het “in beeld” blijft. 

"Goed speelgoed" is duurzaam

We moeten denken aan onze mooie aarde. Zuinig zijn op materialen en daarom ook speelgoed aanschaffen dat duurzaam is. Niet alleen in het productieproces maar ook het uiteindelijke product moet lang meegaan en het liefste overdraagbaar zijn naar kleinkinderen, buren of zusjes. Voorbeelden van duurzaam speelgoed is houten speelgoed maar ook het speelgoed van Janod en Little Tikes zijn duurzaam. 

ce keurmerk speelgoed

"Goed speelgoed" is veilig

Je wilt je geen zorgen maken als je kind met speelgoed aan het spelen is. Het moet gewoon veilig zijn. Alle landen van de Europese Unie. zijn verplicht om zich te houden an de Richtlijn voor Speelgoed. In Nederland is de richtlijn in 2016 opgenomen in het Warenwetbesluit Speelgoed. Strenge bepalingen zorgen er voor dat het speelgoed dat op de markt wordt gebracht veilig is. Op al het speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht. Dit is een afkorting van Conformité Européenne. Als deze letters zijn aangebracht kan je er van uitgaan dat het speelgoed volgens de wettelijke bepalingen is gemaakt en gecontroleerd. 

Speelgoed uit bijvoorbeeld China (via Aliexpress bijvoorbeeld) kent dit keurmerk niet. Veel mensen weten te weinig van veilig speelgoed. Er word in Nederland steeds meer aandacht aan gegeven met voorlichtingscampagnes.

"Goed speelgoed" meldt een leeftijdsindicatie

Veel speelgoed bevat een leeftijdsindicatie zodat je als ouder snel weet of het speelgoed voor jouw kind geschikt is. Baby's moeten niet spelen met speelgoed dat kleine stukjes bevat en in de mond kunnen komen. Technisch lego is pas geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 die al enige lego-ervaring hebben. Goed speelgoed bevat een leeftijdsindicatie.

kapot speelgoed

"Goed speelgoed" gaat niet snel stuk

Goedkoop is duurkoop. Dat geldt ook voor speelgoed. Goedkoop speelgoed (uitzonderingen daargelaten) gaat sneller kapot dan kwalitatief (merk) speelgoed. Bekende speelgoedmerken besteden tijd en energie aan een kwalitatief productieproces en garanderen hiermee een kwaliteitsstandaard. Het kan tegen een stootje en is daarmee een stuk veiliger dan goedkoop en snel geproduceerd (namaak) speelgoed. Goed speelgoed gaat dus niet snel stuk. 

"Goed speelgoed" laat je automatisch leren

Is het noodzakelijk dat je iets moet leren van speelgoed? Niks moet maar veel ouders en leraren vinden van wel. Het is de ideale situatie: leren van speelgoed zonder dat je het zelf door hebt. Tijdens het spelen met poppen leert het kind te spelen in verschillende rollen: vader, moeder, baby. Tijdens het spelen kan je leren om op je beurt wachten. Je leert daarin ook omgaan met verschillen tussen kinderen. Je kan leren om te gaan met winst en verlies.

"Goed speelgoed" blijft zijn waarde houden

Goed speelgoed zorgt voor uren en uren speelplezier. Wanneer het kwalitatief zo goed is dat het overdraagbaar is zal het nog veel langer zorgen voor spelplezier omdat het kan worden doorgegeven aan kinderen, kleinkinderen of buurjongens. Wanneer je de aanschaf van goed speelgoed doorberekend naar de prijs per spel-uur dan zal goed speelgoed relatief weinig kosten. 

"Goed speelgoed" biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden

Lego. Een fantastisch voorbeeld van speelgoed wat nooit gaat vervelen. Je kan er alles van maken en verveelt daarom niet. Het is doordacht, mooi vormgegeven en te gebruiken door jong tot oud. Goed speelgoed is speelgoed waarmee je nieuwe en andere mogelijkheden kunt ontdekken. 

"Goed speelgoed" is voorzien van een gebruiksaanwijzing

Helaas is lang niet al het speelgoed voorzien van een gebruiksaanwijzing. En als er al een gebruiksaanwijzing bij zit is deze onvolledig, geschreven in slecht Nederlands of de Nederlandse taal is volledig afwezig. Bekende speelgoedmerken zorgen altijd voor een duidelijke handleiding. Mocht je een speelgoed handleiding kwijt zijn, dan kan je altijd een kijkje nemen op deze website die handleidingen voor speelgoed verzameld. 

"Goed speelgoed" doet je de tijd vergeten

Ieder kind heeft het in zijn of haar jonge jaren meegemaakt: je vergeet de tijd en komt te laat thuis om te eten. Aan de ene kant zullen je ouders boos zijn, aan de andere kant moeten ze juist blij zijn dat je lekker hebt gespeeld. En nog belangrijker, met speelgoed die jou de tijd heeft doen vergeten. Kortom: speelgoed die je de tijd doet vergeten is goed speelgoed. 

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

10x leuke ideeën voor het beste buitenspeelgoed in de komende zomer

21-06-2020

Als de lente haar intrede doet en de vakanties naderen, is het fijn als de kinderen lekker buiten gaan spelen. Wat is er leuker dan het kliederen met water? Of ijsjes van zand te maken? We geven je 10x leuke tips. - Lees hele artikel

9 voordelen van een trampoline

24-12-2022

Waarom houden bijna alle kinderen van trampolines? En waarom is trampoline springen goed voor je conditie, lichaam en geest? We hebben 9 voordelen van trampoline springen onder elkaar gezet want een trampoline kent meer voordelen dan je nu nog denkt. - Lees hele artikel

16 beste trampolinetrucs voor beginners en gevorderden

23-12-2022

Heb jij een trampoline in je tuin en ben je op zoek naar inspiratie om je ouders of vriendinnetjes te laten verbazen? Check deze 25 trampoline truucs die je zelf gewoon kan leren. - Lees hele artikel

Amerikaans onderzoek: een trampoline is super voor kinderen

24-12-2022

Trampoline-oefeningen verbeteren evenwicht en motoriek bij kinderen in twaalf weken interventieprogramma. Blijkt uit Australisch onderzoek. - Lees hele artikel

Wat kan je met Magna Tiles (magnetisch speelgoed) maken?

16-11-2022

Magna Tiles, duurzaam creatief magnetisch speelgoed. Ieder kind kan zijn haar creativiteit de vrije loop laten, de mogelijkheden zijn eindeloos. We geven je voorbeelden van creaties die te maken zijn. - Lees hele artikel

De jury winnaars voor het "Speelgoed van het Jaar 2022" zijn bekend

07-09-2022

Wat is het leukste speelgoed van 2022? De jury-winnaars zijn bekend gemaakt. Het speelgoed is ingedeeld in diverse categorieën als buitenspeelgoed, borspellen en speelgoed voor volwassenen. - Lees hele artikel

Fotoverslag Speelgoed Gala 2022 in Den Bosch

09-11-2022

De publieksprijzen van het speelgoed van het jaar 2022 zijn bekend. We plaatsten een fotoverslag van de 2e editie van het Speelgoed Gala in Den Bosch op 8 november 2022. - Lees hele artikel

Publieks winnaars Speelgoed van het jaar 2022

09-11-2022

Vlak voor de feestdagen zijn de publiekswinnaars van de "speelgoed van het jaar 2022" verkiezing bekend gemaakt. We geven je een handig overzicht van dit 'must have' speelgoed. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)