Wat maakt speelgoed goed? 10 kenmerken van goed speelgoed.

Geplaatst op: 07-03-2023, 11:48, laatste update op: 10-03-2023, 16:10

Het zou mooi zijn als je als kind tijdens het spelen ook nog wat leert. Speelgoed moet natuurlijk veilig zijn én passen bij de behoefte en leeftijd van het kind. Het liefste is het duurzaam zodat het lang mee gaat én overdraagbaar is naar nieuwe generaties.

We hebben 10 kenmerken voor je uitgewerkt wat goed speelgoed goed maakt. 

duurzaam speelgoed

"Goed speelgoed" sluit aan op de behoefte en ontwikkeling van het kind

Technisch lego is niet geschikt voor baby van 6 maanden. Een rammelaar geef je niet aan een kind van 10. Het is zaak om het speelgoed aan te laten sluiten op de behoefte van het kind. Niet alleen motorisch gezien maar ook sociaal, emotioneel en cognitief. Hoe beter het speelgoed aansluit op jouw kind, hoe meer plezier zal het er aan beleven én hoe langer het “in beeld” blijft. 

"Goed speelgoed" is duurzaam

We moeten denken aan onze mooie aarde. Zuinig zijn op materialen en daarom ook speelgoed aanschaffen dat duurzaam is. Niet alleen in het productieproces maar ook het uiteindelijke product moet lang meegaan en het liefste overdraagbaar zijn naar kleinkinderen, buren of zusjes.

Voorbeelden van duurzaam speelgoed is houten speelgoed maar ook het speelgoed van Janod en Little Tikes zijn duurzaam. 

ce keurmerk speelgoed

"Goed speelgoed" is veilig

Je wilt je geen zorgen maken als je kind met speelgoed aan het spelen is. Het moet gewoon veilig zijn. Alle landen van de Europese Unie. zijn verplicht om zich te houden an de Richtlijn voor Speelgoed. In Nederland is de richtlijn in 2016 opgenomen in het Warenwetbesluit Speelgoed.

Strenge bepalingen zorgen er voor dat het speelgoed dat op de markt wordt gebracht veilig is. Op al het speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht. Dit is een afkorting van Conformité Européenne. 

Als deze letters zijn aangebracht kan je er van uitgaan dat het speelgoed volgens de wettelijke bepalingen is gemaakt en gecontroleerd. 

Speelgoed uit bijvoorbeeld China (via Aliexpress bijvoorbeeld) kent dit keurmerk niet. Veel mensen weten te weinig van veilig speelgoed. Er word in Nederland steeds meer aandacht aan gegeven met voorlichtingscampagnes.

"Goed speelgoed" meldt een leeftijdsindicatie

Veel speelgoed bevat een leeftijdsindicatie zodat je als ouder snel weet of het speelgoed voor jouw kind geschikt is. Baby's moeten niet spelen met speelgoed dat kleine stukjes bevat en in de mond kunnen komen. 

Technisch lego is pas geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 die al enige lego-ervaring hebben. Goed speelgoed bevat een leeftijdsindicatie.

kapot speelgoed

"Goed speelgoed" gaat niet snel stuk

Goedkoop is duurkoop. Dat geldt ook voor speelgoed. Goedkoop speelgoed (uitzonderingen daargelaten) gaat sneller kapot dan kwalitatief (merk) speelgoed. 

Bekende speelgoedmerken besteden tijd en energie aan een kwalitatief productieproces en garanderen hiermee een kwaliteitsstandaard. 

Het kan tegen een stootje en is daarmee een stuk veiliger dan goedkoop en snel geproduceerd (namaak) speelgoed. Goed speelgoed gaat dus niet snel stuk. 

"Goed speelgoed" laat je automatisch leren

Is het noodzakelijk dat je iets moet leren van speelgoed? Niks moet maar veel ouders en leraren vinden van wel. Het is de ideale situatie: leren van speelgoed zonder dat je het zelf door hebt. 

Tijdens het spelen met poppen leert het kind te spelen in verschillende rollen: vader, moeder, baby. Tijdens het spelen kan je leren om op je beurt wachten. Je leert daarin ook omgaan met verschillen tussen kinderen. 

Je kan leren om te gaan met winst en verlies.

"Goed speelgoed" blijft zijn waarde houden

Goed speelgoed zorgt voor uren en uren speelplezier. Wanneer het kwalitatief zo goed is dat het overdraagbaar is zal het nog veel langer zorgen voor spelplezier omdat het kan worden doorgegeven aan kinderen, kleinkinderen of buurjongens. 

Wanneer je de aanschaf van goed speelgoed doorberekend naar de prijs per spel-uur dan zal goed speelgoed relatief weinig kosten. 

"Goed speelgoed" biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden

Lego. Een fantastisch voorbeeld van speelgoed wat nooit gaat vervelen. Je kan er alles van maken en verveelt daarom niet. Het is doordacht, mooi vormgegeven en te gebruiken door jong tot oud. 

Goed speelgoed is speelgoed waarmee je nieuwe en andere mogelijkheden kunt ontdekken. 

"Goed speelgoed" is voorzien van een gebruiksaanwijzing

Helaas is lang niet al het speelgoed voorzien van een gebruiksaanwijzing. En als er al een gebruiksaanwijzing bij zit is deze onvolledig, geschreven in slecht Nederlands of de Nederlandse taal is volledig afwezig. 

Bekende speelgoedmerken zorgen altijd voor een duidelijke handleiding. Mocht je een speelgoed handleiding kwijt zijn, dan kan je altijd een kijkje nemen op deze website die handleidingen voor speelgoed verzameld. 

"Goed speelgoed" doet je de tijd vergeten

Ieder kind heeft het in zijn of haar jonge jaren meegemaakt: je vergeet de tijd en komt te laat thuis om te eten. Aan de ene kant zullen je ouders boos zijn, aan de andere kant moeten ze juist blij zijn dat je lekker hebt gespeeld. 

En nog belangrijker, met speelgoed die jou de tijd heeft doen vergeten. Kortom: speelgoed die je de tijd doet vergeten is goed speelgoed. 

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende factoren waarnaar je kunt kijken om te beoordelen of speelgoed goed is. De belangrijkste zijn: veiligheid, leeftijdsaanbeveling, duurzaamheid, educatieve waarde, interesse en persoonlijke voorkeuren en milieuvriendelijkheid. 

Er zijn veel merken die bekend staan om hun hoge kwaliteit en educatief verantwoord speelgoed. Denk onder andere aan: LEGO, Fisher-Price, Playmobil, Hasbro, Melissa & Doug, Crayola en Hape. 

Goed speelgoed voor alle leeftijden is speelgoed dat creativiteit, verbeelding, sociale vaardigheden, fysieke activiteit en cognitieve vaardigheden stimuleert.

Bouwstenen, spellen, boeken, buitenspeelgoed, knutselspullen en muziekinstrumenten.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel sommige van deze speelgoedartikelen geschikt kunnen zijn voor alle leeftijden, sommige items misschien meer geschikt zijn voor bepaalde leeftijdsgroepen. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen leeftijdsgroepen en veiligheidsinstructies van elk speelgoedproduct te controleren voordat je ze gebruikt.

Eerder geplaatste speelgoed blogs

Meer speelgoed blogs

Review Orbito van FlexiQ

16-02-2024

In deze review van het spel Orbito van FlexiQ testen drie kinderen in de leeftijd van 5-10 jaar dit spel. Uitdaging, logisch nadenken en plezier staan centraal! Ook samen met een volwassenen is het een leuk en niet te lang durend familie spel. De kids kunnen het ook met elkaar spelen zonder hulp. - Lees hele artikel

Deze 3 populaire voetbalstadions bouw je zelf met Lego

12-10-2023

Duik in de wereld waar Lego en voetbal samenkomen! Bouw je favoriete stadion steen voor steen en breng de magie van het veld naar je woonkamer. - Lees hele artikel

54x Ultieme sinterklaas cadeautips voor mannen

09-10-2023

Op zoek naar een sinterklaascadeau voor een man? Een cadeau geven is leuk en je wilt graag verrassen met iets speciaals. Ga dit jaar voor het ultieme sinterklaas cadeau! - Lees hele artikel

Sinterklaas 2023: een top 10 voor kinderen van 3 tot 12 jaar

28-09-2023

Sinterklaas is nog in Spanje, maar hij en zijn Pieten hebben de eerste versiersels en lekkernijen al naar Nederland gestuurd en deze zijn weer overal te krijgen. Wij kijken ook wel weer uit naar dit feest en oriënteerden ons alvast een beetje op de cadeautje markt. Benieuwd naar onze top 10? - Lees hele artikel

Sinterklaas Top 10 2023 voor kinderen van 0 tot 3 jaar

27-09-2023

Ook dit haar hebben we voor jou weer een mooi overzicht gemaakt met cadeautjes voor kinderen van 0-3 jaar. Soms best een lastige doelgroep, want wat is nou écht leuk? En ze kunnen het ook niet altijd goed zelf vertellen nog. Maar we helpen je op weg met deze Sint cadeautjes top 10! - Lees hele artikel

Sinterklaas top 10 baby en peuter (update 2023)

17-09-2023

Ben jij al druk bezig met Sinterklaas? Wordt je al zenuwachtig van de eerste vragen van de kinderen wanneer Sinterklaas komt? Of kijk je er heel erg naar uit om gezellig met elkaar pakjesavond te vieren? Wij helpen je in elk geval een handje met onze Sinterklaas top 10 voor baby's en peuters! - Lees hele artikel

Onderzoek: “trampolines zorgen steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen”

23-04-2023

Trampoline springen is goed voor brein, spieren en conditie maar zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen. Met de lente van 2023 in aantocht gingen wij op onderzoek uit. We vroegen artsen en fysiotherapeuten naar hun ervaringen. Conclusie: veel trampoline ongevallen zijn te voorkomen. - Lees hele artikel

De ultieme koopgids voor een goede en veilige trampoline

18-04-2023

Om een goede en veilige trampoline aan te schaffen moet je op een aantal belangrijke dingen letten. We maakten een complete gids voor het kopen van een nieuwe trampoline. - Lees hele artikel

Vergelijk prijzen voor speelgoed bij verschillende aanbieders
Vergelijk speelgoed prijzen!

Jij wil niet te veel betalen voor speelgoed, toch? Wij helpen je! Dagelijks vergelijken wij duizenden speelgoed producten die bij online aanbieders te koop zijn.

  • Altijd de beste prijs voor jouw speelgoed
  • Meer dan 12 aanbieders vergeleken
  • Meer dan 3500 producten in database
Speelgoed prijzen vergelijken

Wil je als eerste onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in! (Oja, we sturen je maximaal 4 keer per jaar een email.)